ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στο στόχαστρο το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας

Θεωρεί την Ελλάδα ως έναν από τους ασθενέστερους «κρίκους» κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε μια επίδειξη της ιμπεριαλιστικής πρωτοκαθεδρίας τους, άλλα και σαν μια έμπρακτη απόδειξη του τι ακριβώς εννοούν οι Αμερικανοί όταν αναφέρονται στην τρομοκρατία, οι μεγάλοι μας «σύμμαχοι» έδωσαν στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή τους για την τρομοκρατία, που, όσον αφορά τη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα επικριτική. Μια έκθεση όπου ανοιχτά και προκλητικά εξομοιώνεται το μαζικό, λαϊκό κίνημα και οι δραστηριότητές του με τις γνωστές τρομοκρατικές ενέργειες (πχ της «17Ν», του Λεσπέρογλου κλπ) και δίνεται ξεκάθαρα η κατεύθυνση στην ελληνική κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει σαν «τρομοκρατικές εκδηλώσεις».

Η έκθεση αρχίζει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα παρέμεινε ένας από τους ασθενέστερους κρίκους στις προσπάθειες της Ευρώπης κατά της τρομοκρατίας» και υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα σημειώθηκαν οι περισσότερες αντιαμερικανικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη το 1999, και ήταν δεύτερη μόνο μετά την Κολομβία».

Ειδικότερα αναφέρει ότι «Ελληνες τρομοκράτες διέπραξαν είκοσι ενέργειες βίας κατά συμφερόντων της αμερικανικής κυβέρνησης και αμερικανικών ιδιωτικών εταιριών στην Ελλάδα, και αύξησαν δραματικά τις επιθέσεις τους εναντίον ελληνικών και άλλων χωρών στόχων. Η απουσία ισχυρής δημόσιας κυβερνητικής ηγετικής στάσης και πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των δυνατοτήτων και του ηθικού της αστυνομίας συνέβαλαν στην έλλειψη επιτυχιών κατά των τρομοκρατών. Οι διαμορφωτές κοινής γνώμης γενικά υποβαθμίζουν την τρομοκρατία ως κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, ακόμη και όταν οι τρομοκράτες συνεχίζουν να ενεργούν χωρίς περιορισμούς».

Η έκθεση αναφέρεται στη συνέχεια στην υπόθεση Οτσαλάν, σημειώνοντας ότι «στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον ηγέτη του τρομοκρατικού ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν να σωθεί, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκόλυναν τη διέλευσή του από την Ελλάδα και του προσέφεραν προσωρινή διαμονή στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Ναϊρόμπι. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, όπως και ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας παραιτήθηκαν για το ρόλο τους σε αυτές τις ενέργειες. Μετά τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Τουρκία η ελληνική κυβέρνηση παρέσχε πολιτικό άσυλο σε δυο συνεργάτες του. Το Μάρτη η "17Ν" εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τη σύλληψη του Οτσαλάν και προκαλούσε τις ΗΠΑ να τη συλλάβουν».

Στο επόμενο σημείο της η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπαίνει - για πρώτη φορά τόσο προκλητικά - στο «ψητό», κάνοντας φανερό ακόμα και στους πλέον αμύητους τι ακριβώς οι ιμπεριαλιστές εννοούν όταν αναφέρονται στην «τρομοκρατία». Ο λόγος γίνεται για το μαζικό λαϊκό κίνημα, πιο συγκεκριμένα για το αντιιμπεριαλιστικό. Στο κέντρο του στόχου τους βρίσκονται οι εκδηλώσεις του φιλειρηνικού λαού μας κατά των ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. «Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας προκάλεσαν πολύμηνες βίαιες αντιαμερικανικές και αντινατοϊκές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Από το Μάρτη έως το Μάη, δυτικά συμφέροντα υπέστησαν 40 περίπου επιθέσεις. Στις αρχές Απρίλη μια γυναίκα που ετοιμαζόταν να πετάξει βόμβα μολότοφ στο αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη από φύλακα του προξενείου, αλλά οι ελληνικές αρχές την άφησαν ελεύθερη μετά από λίγες ημέρες κράτηση και την καταβολή χρηματικού προστίμου. Το περιστατικό αυτό ήταν η μόνη σύλληψη από τις ελληνικές αρχές σε τρομοκρατική ενέργεια το 1999».

«Αργότερα», συνεχίζει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «τον ίδιο μήνα η ελληνική αστυνομία εξουδετέρωσε μια βόμβα έξω από το κτίριο του ιδρύματος Φούλμπράιτ στη Θεσσαλονίκη. Στις 27 Απρίλη μια βόμβα εξερράγη στο ξενοδοχείο "Ιντερκοντινένταλ" στην Αθήνα σκοτώνοντας μια Ελληνίδα πολίτη και τραυματίζοντας έναν άλλο. Η οργάνωση "Επαναστατικοί Πυρήνες" ανέλαβαν την ευθύνη. Σειρά βομβιστικών απειλών κατά της πρεσβείας, του προξενείου και του αμερικανικού σχολείου αποδείχτηκαν φάρσες. Αντιδρώντας σε αυτά τα περιστατικά η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση τον Απρίλη με την οποία ενημέρωνε τους Αμερικανούς πολίτες και επισκέπτες για την κατάσταση της ασφάλειας στην Ελλάδα».

Η «17Ν» δεν μπορούσε, φυσικά, να λείπει από την έκθεση. Διαβάζουμε λοιπόν παρακάτω:

«Αν και ποτέ δεν ανέλαβε την ευθύνη, η "17Ν" είναι ύποπτη για την πραγματοποίηση επτά επιθέσεων με ρουκέτες και βόμβες εναντίον αμερικανικών, ελληνικών και άλλων στόχων από το Μάρτη έως το Μάη. Οι στόχοι περιλάμβαναν δυο γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΠΑΣΟΚ, αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές τράπεζες, και την κατοικία του Ολλανδού πρέσβη στην Αθήνα. Μια επίθεση με ρουκέτα κατά της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη προσέφερε άριστα στοιχεία ιατρικής φύσης (forensic), αλλά οι ελληνικές αρχές δεν ερεύνησαν πιεστικά την υπόθεση και δεν προέβησαν σε συλλήψεις. Σειρά από άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη διάρκεια του έτους έγιναν με εκρηκτικούς μηχανισμούς ή πυροβολισμούς από μοτοσικλέτες».

Δεν έχει όμως ακόμη ξεμπερδέψει με το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Ετσι παίρνοντας αφορμή από την «υποδοχή» που ο ελληνικός λαός επιφύλαξε στον πρόεδρο Κλίντον η έκθεση σημειώνει:

«Η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον το Νοέμβρη προκάλεσε βίαιες και μαζικές αντιαμερικανικές διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον αμερικανικών, ελληνικών και τρίτων χωρών στόχων. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν μια συνθήκη αμοιβαίας νομικής συνεργασίας και μέχρι το τέλος του έτους είχαν σχεδόν ολοκληρώσει μια συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας. Ο νεοδιορισθείς υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε τον Ιούλη με το συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, πρέσβη Μάικλ Σίαν, για να συζητήσουν τη βελτίωση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη ο κ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Μέχρι το τέλος του έτους οι υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν καταλήξει σε αποτελέσματα. Η αντιτρομοκρατική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή και αφοσίωση, εάν πρόκειται να σημειώσει η Ελλάδα επιτυχία».

Η έκθεση τέλος ολοκληρώνει τις εκτιμήσεις του υπερατλαντικού μας «φίλου» με τη σύλληψη του Αβραάμ Λεσπέρογλου, λέγοντας ότι «συνελήφθη στις 23 Δεκέμβρη και ότι ήταν ύποπτος για έξι δολοφονίες και μια απόπειρα δολοφονίας από το 1980. Καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση κατηγορούμενος για πλημμελήματα που αφορούσαν τα πλαστά έγγραφα που χρησιμοποίησε και την παράνομη είσοδό του στη χώρα, ενώ θα ακολουθούσε δίκη για τις σοβαρότερες κατηγορίες. Ο Λεσπέρογλου πιστεύεται ότι συνδέεται με τον "Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα" και πιθανώς άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Μας αδικούν!!!

Δεν πήρε ...απάντηση ο Ελληνας υπουργός όταν ρώτησε αξιοματούχους των ΗΠΑ τι εννοούν με τον όρο τρομοκρατία

Μέσα στο πνεύμα της πολιτικής Σημίτη έναντι της αμερικανικής υπερδύναμης, κινήθηκαν οι «αντιδράσεις» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την απαράδεκτη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το υπουργείο δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση και περιορίστηκε αρχικά στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας 9,61» απέφυγε να κάνει καυστικούς χαρακτηρισμούς - πράγμα που έκαναν άλλοι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης - για το περιεχόμενο της έκθεσης και περιορίστηκε να πει ότι αδικεί τη χώρα μας επειδή την κατατάσσει στη δεύτερη θέση μαζί με την Κολομβία. Εκπληξη προκαλεί επίσης ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός προσπέρασε το μεγάλο θέμα της ταύτισης της τρομοκρατίας με το μαζικό λαϊκό κίνημα, όπως καταφανώς πλέον το εννοούν οι ΗΠΑ. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αρκέστηκε να αναφέρει ότι δεν πήρε απάντηση από κάποιους Αμερικανούς αξιωματούχους, όταν κάποτε τους ρώτησε τι εννοούν τρομοκρατία. «Ρώτησα συγκεκριμένα, είπε ο υπουργός, αν αυτά που κάνουν οι Γάλλοι αγρότες, το ότι μπαίνουν μέσα σε καταστήματα "Mc Donalds" και τα κάνουν λίμπα, αυτό είναι τρομοκρατία; Απάντηση δεν πήρα και για να μπούμε στην ουσία του ερωτήματός σας, νομίζω ότι η έκθεση μάς αδικεί, με την έννοια ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει ποσοτικό πρόβλημα τρομοκρατίας».

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πάντως ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας «δεν πρέπει να ανάγεται σε θέμα εξωτερικής πολιτικής, να επηρεάζει τις σχέσεις των δυο χωρών και να δημιουργεί πολιτικά προβλήματα». «Εφόσον και οι Αμερικανοί συμφωνούν ότι πρόκειται για εγκληματικό φαινόμενο, και τα εγκληματικά φαινόμενα δεν είναι πολιτικά φαινόμενα, και έτσι το αντιμετωπίζουμε και εμείς, εμείς έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά σημαντικές ενέργειες προκειμένου να βρούμε λύση στο πρόβλημα αυτό».

Απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική παρέμβαση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη (δήθεν) τρομοκρατία αποτελεί απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική παρέμβαση στα πλαίσια της παραπέρα θωράκισης της νέας τάξης στην περιοχή μας», τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφορικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Με την έκθεση, ο υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης, οι ΗΠΑ, επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους. Στρέφονται κατά του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, το οποίο αναγορεύουν, κατά την προσφιλή τους μέθοδο, σε τρομοκράτη, και μάλιστα το ταυτίζουν με δολοφονικές και τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η "17 Νοέμβρη", που τα νήματά τους πρέπει να αναζητηθούν στις μυστικές υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού.

Από την άλλη, επιδιώκεται η λήψη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόσθετων μέτρων καταστολής των λαϊκών αντιδράσεων κατά της «νέας τάξης». Ταυτόχρονα, η έκθεση χρησιμοποιείται εκβιαστικά για να υπάρξει πλήρης και ακόμα πιο ανοιχτή ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσιοποίηση της έκθεσης έρχεται σε μια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη νέες υπονομευτικές μεθοδεύσεις κατά της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης. Ερχεται, επιπλέον, την ώρα που οι συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας μπαίνουν πια στον πυρήνα του προβλήματος και που με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανοίγουν τον εφ' όλης της ύλης διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα παραπάνω θέματα η ελληνική κυβέρνηση τα αποσιωπά, ενώ η αντίδρασή της στην έκθεση αποπνέει απολογητική στάση για την καλή διαγωγή που έχει επιδείξει μέχρι τώρα!

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο λαός μας δε νομιμοποιεί τις ΗΠΑ να συντάσσουν τις εκθέσεις τους σκοπιμότητας για οποιαδήποτε χώρα ή να εκδίδουν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης για τους λαούς. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, κάθε εργαζόμενο, να απαντήσουν στην εναντίον τους πρόκληση με ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης κατά της τρομοκρατίας που ασκούν οι κυβερνήσεις της νέας τάξης».

Στη μέγκενη των αμερικανικών πιέσεων

Ν. ΥΟΡΚΗ (του απεσταλμένου μας Δ. ΜΗΛΑΚΑ).-

Δίχως καμιά κομψότητα, ακόμη και προς τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο διατηρούν άριστες σχέσεις, οι Αμερικανοί πιέζουν την Αθήνα να θεσμοποιήσει την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ των διοικητών αρχών των δύο χωρών και να αλλάξει το εσωτερικό θεσμικό πλαίσιο της χώρας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι Αμερικανοί, προκειμένου να προωθήσουν το στόχο τους, επιφύλαξαν μια δυσάρεστη έκπληξη στον Γ. Παπανδρέου. Εδωσαν στη δημοσιότητα την έκθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ για την τρομοκρατία την περασμένη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία άρχιζε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, για να κορυφωθεί η πίεση προς την Αθήνα, η έκθεση -που ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευτεί την περασμένη Πέμπτη- καθυστέρησε τόσο, όσο ήταν απαραίτητο να συμπέσει με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ.

Αυτή η αμερικανική έλλειψη «κομψότητας» αλλά και το περιεχόμενο της έκθεσης υποχρέωσαν ακόμη και τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αντιμετωπίζει «προσεκτικά» τους Αμερικανούς, να μιλήσει για «αδικία σε βάρος της Ελλάδας» και να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός.

Παρ' όλα αυτά κύκλοι του υπουργείου επιχειρούσαν να βρουν δικαιολογίες στην απαράδεκτη αμερικανική μεθόδευση, αποδίδοντας το γεγονός είτε «σε γραφειοκρατικά στερεότυπα», είτε «σε αμερικανική ψύχωση για το φαινόμενο της τρομοκρατίας», είτε, τέλος «στη δυσφορία της Ουάσιγκτον για τα περσινά γεγονότα στην Ελλάδα από την υπόθεση Οτσαλάν, μέχρι τη στάση που κράτησε ο ελληνικός λαός έναντι των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και της... υποδοχής που επιφύλαξε στον Μπ. Κλίντον όταν επισκέφτηκε την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι οι Αμερικανοί με αυτόν τον άκομψο τρόπο επιδιώκουν να επιταχύνουν τη διαδικασία για την υπογραφή της Συμφωνίας περί Αστυνομικής Συνεργασίας των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα κείμενα που θα αποτελέσουν τη συμφωνία είναι έτοιμα. Κανείς ωστόσο, από το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να πει ποια νομική μορφή θα λάβει η Συμφωνία. Αυτό το οποίο θέλουν να πουν από το ΥΠΕΞ - και το προβάλλουν - είναι πως η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο χώρες τους προσεχείς μήνες, θα υπογραφεί, τελικά, από τους αρχηγούς της αστυνομίας των δύο χωρών. Αυτό είναι κάτι που θα το επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρχει υπογραφή πολιτικού προσώπου κάτω από τη συμφωνία, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν επιθυμούν το ίδιο και οι Αμερικανοί...

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
«Δυσαρέσκεια» για εσωτερική κατανάλωση

Στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να εμφανιστεί για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης σαν «δυσαρεστημένη» από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιδίδεται από προχτές η κυβέρνηση. Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Δ. Ρέππας, μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της έκθεσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι άμεσες ή έμμεσες αιτιάσεις για την πολιτική της χώρας μας στο θέμα της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνουν δεκτές».

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεωρεί σκόπιμο να προβεί σε μια περιεκτική πλην σαφή αναφορά των στοιχείων εκείνων που πιστοποιούν τη «συμμόρφωση», τελικά, της κυβέρνησης, με τις αμερικανικές επιταγές. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «παραβλέπει - αναφέρει με... παράπονο ο κ.Ρέππας - τη συνεργασία με άλλες χώρες και με τις ΗΠΑ για την από κοινού συντονισμένη δράση, καθώς και ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων Διεθνών Οργανισμών». Καταλήγει, δε, λέγοντας ότι η έκθεση «παραβλέπει τα συγκριτικά στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωπαϊκής και αμερικανικής ηπείρου».

Τέλος, σε δηλώσεις τους χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ.Καψής δήλωσε ότι με την έκθεση οι ΗΠΑ επιδιώκουν άσκηση πίεσης για την υπογραφή της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής συμφωνίας» και ότι έπρεπε να υπάρξει πιο έγκαιρη και έντονη αντίδραση από την κυβέρνηση ενώ ο νυν βουλευτής Στ. Παπαθεμελής ανέφερε ότι η έκθεση «είναι απαράδεκτη και ως ύφος κυρίως, αλλά και ως συνολικό περιεχόμενο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ