ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δώρα στο κεφάλαιο και κάλεσμα στο λαό να ξεχάσει όσα έχασε

Eurokinissi

Μέτρημα «ρευστού» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και «δέσμευση» προς τους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να ανακτήσουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης περιλάμβανε η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε αυτήν, τη 12η κατά σειρά κυβερνητική - επιχειρηματική φιέστα, το περασμένο Σάββατο, αναλύοντας τα «πλεονεκτήματα» και την «ιεράρχηση» που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι για την τεράστια αυτή περιοχή.

Η ρητορική του πρωθυπουργού περί «οριστικής εξόδου» από τα μνημόνια το καλοκαίρι και περί «δίκαιης ανάπτυξης» συνδυάστηκε με εκβιασμούς για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα, σημειώνοντας πως «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι είναι νομοτελειακή η πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση». Ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά κάλεσε τους εργαζόμενους να κρατούν «μικρό καλάθι», αναπαράγοντας τη γνωστή φιλολογία περί «παθογενειών» του παρελθόντος: «Να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, για να μην επιστρέψουμε ποτέ στο σημείο εκείνο που βρεθήκαμε 8 χρόνια πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα της οριστικής διαγραφής των κατακτήσεων που ξηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη, απευθυνόμενος στο κεφάλαιο, διαφήμισε τι έχουν να λαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αφού καμάρωσε για τις «επενδύσεις» που προσελκύει η κυβέρνηση, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, άρχισε το μοίρασμα κονδυλίων για «υποδομές» που διευκολύνουν την καπιταλιστική κερδοφορία. Ξεχώρισε τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, σημειώνοντας ότι πρέπει να «αναπροσαρμοστεί ο ρόλος τους, με έμφαση στις επιβατικές μεταφορές αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας σημείου αφετηρίας για την κρουαζιέρα». Και για να γίνει αυτή η «αναπροσαρμογή», που θα καταστήσει τα λιμάνια «πύλες της Αττικής», ανέλυσε τους σχεδιασμούς για επέκταση των ακριβοπληρωμένων από τους εργαζόμενους Αττικής Οδού και προαστιακού σιδηρόδρομου, που άλλωστε θα συνεχίζουν να ακριβοπληρώνουν.

Μπαίνοντας βαθύτερα στο «ψητό», αναφέρθηκε στις «υποβολές στον Αναπτυξιακό Νόμο στην περιοχή», δηλαδή στα «κίνητρα» και στο «ρευστό» που παρέχει το κράτος στους επιχειρηματίες. Αυτά ανέρχονται σε περίπου 40 προτάσεις, με προϋπολογισμό 60 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως είπε, επιταχύνονται οι έλεγχοι και οι πληρωμές επενδυτικών σχεδίων παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων, ενισχύεται η ρευστότητα των επενδυτών με αυξήσεις των ελάχιστων δόσεων, ενώ από το Ταμείο Υποδομών θα χρηματοδοτηθούν κρίσιμα έργα υποδομών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών και βιοτεχνικών πάρκων. Τέλος, έχουν υποβληθεί στην Ανατολική Αττική για αδειοδότηση 15 τουριστικές επενδύσεις, εκ των οποίων 6 σημαντικές ξενοδοχειακές.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε τέλος την πολιτική «τυμβωρυχία» και προκαλώντας μίλησε για «συναισθηματική ταύτιση», όταν αναφέρθηκε στη Μακρόνησο και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στον ιστορικό χώρο. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είχε μετατρέψει την εργατούπολη του Λαυρίου σε «υγειονομική ζώνη», με δεκάδες κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ, που δεν άφηναν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν, έκανε λόγο για τη Μακρόνησο ως «σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας των αγώνων του λαού μας».

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας!

Με μια δυναμική συγκέντρωση στο Λαύριο, σωματεία και φορείς της περιοχής απάντησαν στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης αλλά και στην αστυνομοκρατία

Ο Β. Συρίγος
Ο Β. Συρίγος
Με μια δυναμική συγκέντρωση στο Λαύριο, μπροστά από το Μνημείο των Μεταλλωρύχων, οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Αττικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου της πόλης και των συνδικάτων, έδωσαν απάντηση σε μια ακόμα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, χαλώντας τη μόστρα της «συναίνεσης» στους στόχους του κεφαλαίου που προβάλλει η κυβέρνηση, ως δήθεν «σωτηρία» για την εργατική τάξη. Παράλληλα, με τη μαχητική τους πορεία, κατήγγειλαν την απαράδεκτη αστυνομοκρατία και την τρομοκρατία που επιβλήθηκε για τρεις μέρες στην πόλη.

Από το Λαύριο των εργατών, που «μέσα στο σκοτάδι των στοών (...) γύρεψαν ένα κομμάτι ουρανό...» και σήμερα δοκιμάζεται από την υψηλή ανεργία, τον τόπο των μεγάλων απεργιακών αγώνων που είχε τη δική του αποφασιστική συμβολή σε όλες τις μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας, οι εργαζόμενοι διατράνωσαν ξεκάθαρα τη θέση τους ότι οι ανάγκες τους είναι σε σύγκρουση με την κερδοφορία των μονοπωλίων. «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας!», διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, απαιτώντας εδώ και τώρα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κατώτερο μισθό 751 ευρώ, κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας να μην πέσει στα χέρια τραπεζίτη.

Οι εργαζόμενοι της περιοχής χόρτασαν από ...«ανάπτυξη»

Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ο οποίος θύμισε ότι τα περί «ανάπτυξης» οι εργάτες της περιοχής τα έχουν ξανακούσει: «Ηταν στις αρχές της δεκαετίας του '90 όπου η ανεργία μάστιζε την περιοχή και ήρθαν τα πρώτα ευρωπαϊκά προγράμματα που προσάρμοζαν τους εργαζόμενους στις ανάγκες του κεφαλαίου. Ποιες ήταν αυτές οι ανάγκες; Να γίνουν οι εργάτες ένα φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Θεωρήθηκαν οι υφάντρες και οι μεταλλουργοί ότι πάσχουν από αρτηριοσκλήρωση, ότι δεν είναι ευέλικτοι, έχουν στενοκεφαλιά να πιστεύουν ότι μπήκαν στην παραγωγή σε έναν κλάδο και ότι θα πάρουν σύνταξη από αυτόν. Τα προγράμματα, που υποτίθεται θα πληρώνονταν κιόλας, ήταν αυτά της ξυλογλυπτικής... Κάπως έτσι ξεκίνησε και από εδώ από το Λαύριο η προσπάθεια του κεφαλαίου να προσαρμόσει την εργατική τάξη στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, στη διά βίου μάθηση, στην διά βίου μίζερη ζωή. Από τότε χορτάσαμε ανάπτυξη, και "πράσινη", και "αειφόρο", μέχρι και "πόλη - πρότυπο" γίναμε. Με τόση ανάπτυξη πώς γίνεται να είμαστε με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας..;».

«Την "δίκαιη ανάπτυξη"», πρόσθεσε ο ομιλητής, «την νιώθουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο, που ενώ σπάει όλα τα ρεκόρ επισκεπτών και κερδών, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με μερική απασχόληση 4ωρα, 6ωρα με βασικό μισθό 586 ευρώ. Στα ξενοδοχεία της περιοχής δεν εφαρμόζεται πουθενά η Σύμβαση, στο "Cape Sounio", όπου το πιο φτηνό δωμάτιο είναι 350 ευρώ η βραδιά και όλο το καλοκαίρι είναι γεμάτο, οι καμαριέρες δουλεύουν 7 μέρες τη βδομάδα, όλο τον μήνα, για 700 ευρώ. Οι καθυστερήσεις πληρωμών σε δεκάδες χώρους εργασίας φτάνουν και τους δέκα μήνες. Οι εργάτες γης του Μαραθώνα και της ευρύτερης περιοχής που σαν σύγχρονοι σκλάβοι δουλεύουν ήλιο με ήλιο, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη, που διαμένουν σε παραπήγματα και παράγκες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Κέρδη και κάλυψη των λαϊκών αναγκών έννοιες ασύμβατες

Παράλληλα, ο ομιλητής σημείωσε ότι παρά τα μεγάλα έργα και την «ανάπτυξη» που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, την ίδια στιγμή για τους 600.000 κατοίκους της περιοχής απουσιάζουν εκείνα τα έργα υποδομής που θα εξασφάλιζαν τις στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες τους:

«Οξύνθηκαν τα προβλήματα από έλλειψη έργων υποδομής. Σχολεία από κοντέινερ, συγκοινωνίες ανύπαρκτες, Κέντρα Υγείας υποστελεχωμένα, μία τεράστια περιοχή με πάνω από 600.000 κατοίκους χωρίς νοσοκομείο, αντιπλημμυρικά ελλιπή, βιολογικοί καθαρισμοί σε ελάχιστες πόλεις, και ένα σωρό άλλα προβλήματα... Για παράδειγμα, η Αττική Οδός ακριβοπληρώθηκε για την κατασκευή της και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να ακριβοπληρώνουμε για να πάμε από το ένα χωριό στο άλλο. Ο,τι έργα γίνονται σήμερα, οι μισθοί για την κατασκευή τους είναι πενιχροί, ενώ η χρήση τους από το λαό πανάκριβη, όλα μπαίνουν στην υπηρεσία των μονοπωλίων για κέρδη. Κέρδη και κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι δύο έννοιες ασύμβατες», σημείωσε.

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τρένο στο Λαύριο, θύμισε πως τα ίδια είχαν εξαγγείλει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το τρένο κάποια στιγμή θα φτάσει στο λιμάνι και του Λαυρίου και της Ραφήνας. Πότε θα γίνει αυτό; Οταν, για παράδειγμα, το λιμάνι του Λαυρίου το πάρουν οι Κινέζοι, ή όταν επιλέξουν να το κάνουν προσιτό στους Κινέζους ή για όποιο άλλο μονοπώλιο, μέσα σε οκτώ μήνες το τρένο θα το έχουν φέρει, γιατί τα έργα υποδομής δεν γίνονται για να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες αλλά τις ανάγκες του κεφαλαίου. Τρένο είχαμε όσο εξυπηρετούσε τη Γαλλική Εταιρεία, σταμάτησε να εξυπηρετεί την εταιρεία, σταμάτησε και η λειτουργία του τρένου. Ο,τι έργα μπαίνουν προς συζήτηση από την κυβέρνηση έχουν να κάνουν με επενδυτικά προγράμματα και με κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων, τόσο στην κατασκευή όσο και στην εκμετάλλευση. Κουβέντα δεν ακούγεται για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική και αντιπυρική προστασία της λαϊκής περιουσίας. Εκεί γίνονται έργα μετά από μεγάλες καταστροφές με φαστ τρακ διαδικασίες για υψηλά κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων».

«Αναπτυξιακό σχέδιο»: Το νέο μνημόνιο

Κλούβες παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους διαδηλωτές

Eurokinissi

Κλούβες παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους διαδηλωτές
Μιλώντας για το νέο «εθνικό στρατηγικό σχέδιο», που η κυβέρνηση περιφέρει σε όλες τις περιοχές της χώρας, ο Β. Συρίγος υπογράμμισε: «Είναι μνημόνιο με άλλο όνομα. Το "αναπτυξιακό σχέδιο" της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, επειδή διατηρεί τον ίδιο στρατηγικό στόχο με τα μνημόνια: Την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο στόχος αυτός είναι ασύμβατος με την ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, πόσο μάλλον με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚ Λαυρίου κατήγγειλε το ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει μετατραπεί «στο μεγαλύτερο πλυντήριο του ιμπεριαλισμού» και που για «τα συμφέροντα των μονοπωλίων μάς εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Τάνια Κιλιτσλή, δασκάλα και μέλος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η κανονικότητα» που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «στην Εκπαίδευση μεταφράζεται σε 25.000 αναπληρωτές πανελλαδικά και σε τουλάχιστον 1 στους 4 εκπαιδευτικούς σε σχολεία της περιοχής. Σε τμήματα με 25 μαθητές ακόμα και σε τάξεις κοντέινερ μιας και το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Ανατ. Αττική. Στην ύπαρξη κενών στα σχολεία μέχρι και τώρα, Μάρτη μήνα. Η κανονικότητά τους είναι να υποδέχονται τους εκπαιδευτικούς, που διαδηλώνουν, με χημικά, ΜΑΤ και σπασμένα κεφάλια συναδέλφων, αποδεικνύοντας έτσι ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στο χαιρετισμό του ο Αντώνης Παμφίλης, από την Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Λαυρεωτικής, τόνισε ότι «πάνω από το 30% των μικρών επιχειρήσεων έχουν κλείσει οριστικά και πάνω από το 90% των επιχειρήσεων που προϋπήρχαν έχει μειωμένο τζίρο από 40% έως 80%. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι και οι παράγοντες της περιοχής υποδέχονται τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μεγάλα επιχειρηματικά πάρκα μετά βαΐων και κλάδων». Καταδίκασε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που αποδεικνύεται βαρέλι δίχως πάτο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ και απαίτησε να παρθούν πίσω τα απαράδεκτα μέτρα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία

Μετά τις ομιλίες, η συγκέντρωση, με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος» και «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», κατευθύνθηκε προς το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου είχε στηθεί η κυβερνητική φιέστα. Τους διαδηλωτές περίμενε ο αστυνομικός φραγμός με κλούβες και ισχυρές κατασταλτικές δυνάμεις, που σε μεγάλη απόσταση περιμετρικά είχαν αποκλείσει κάθε προσέγγιση στο χώρο. Τα συνδικάτα κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε με εντολή της κυβέρνησης και την παρεμπόδιση των εργαζομένων να διαδηλώσουν έξω από το χώρο του Πάρκου, σημειώνοντας ότι έτσι αποδεικνύεται πως η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου πάει χέρι χέρι με την ένταση του αυταρχισμού.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Συνεχίζει να «ανακατεύει» το πολιτικό σκηνικό

Σε μοχλό πολιτικών διεργασιών, κυρίως σε ό,τι αφορά το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, πέρα από το ρόλο της για τη θωράκιση του αστικού κράτους, εξελίσσεται η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Μιλώντας στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τα περί «προοδευτικής» συνταγματικής αναθεώρησης, είπε ότι όσοι αντιδρούν «φοβούνται τις θεσμικές τομές» και είναι «ταυτισμένοι με το χτες», ενώ υπέδειξε ως έναν τέτοιο φόβο τους την άρση του καθεστώτος προστασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, «που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο». Επαίνεσε δε προσωπικά την Φώφη Γεννηματά, που «ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτήν τη Βουλή», καθώς «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί όχι απλά για να ανοίξει η αναθεώρηση, αλλά και για να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχουν».

Με άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε της σχετικής διαδικασίας, προσθέτοντας πως «όσοι αρνούνται τη συζήτηση γι' αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνούν ότι η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποσιωπούν τη δυνατότητα της σημερινής πλειοψηφίας να καθορίσει τα άρθρα της αναθεώρησης μόνη της, ερήμην μας».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος, αφού αρνήθηκε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι δικός του, συνέστησε στον πρωθυπουργό να μην ανησυχεί, καθώς «η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του», ενώ απευθυνόμενος προς την Φ. Γεννηματά, είπε ότι κάποιοι «προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται» από τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είδαμε τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Ντροπή να επικαλείται η κυβέρνηση τους εργατικούς αγώνες

Με ανακοίνωσή, του το ΕΚ Λαυρίου χαιρετίζει τη μαχητική συγκέντρωση των εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, δίνοντας απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης. Σημειώνει ότι «αλγεινή εντύπωση σε όλη την κοινωνία της Λαυρεωτικής άφησε η αστυνομοκρατία που κυριάρχησε τρεις μέρες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Τόσες εκατοντάδες αστυνομικούς, φανερούς και μυστικούς, είχε να δει το Λαύριο από τη μεγάλη απεργία των κλωστοϋφαντουργών το 1964, επί Γ. Παπανδρέου».

Παράλληλα, το ΕΚ Λαυρίου σχολιάζει την «καπηλεία» των εργατικών αγώνων από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός, αφού έδωσε διαπιστευτήρια στο κεφάλαιο, «ξεπέρασε τα όρια, με αναφορές στο Λαύριο των εργατικών αγώνων και στη Μακρόνησο, που τη χαρακτήρισε μνημείο των σύγχρονων αγώνων του λαού μας. Την ίδια ώρα που τα έλεγε αυτά, διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν ακροβολισμένες σε όλη την περιοχή, την πορεία των συνδικάτων τη σταμάτησαν σε απόσταση ασφαλείας, μην τυχόν και ακουστούν τα συνθήματα και θιχτεί η αριστεροφροσύνη της κυβέρνησης. Είναι ντροπή να επικαλούνται τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες αυτοί που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, τα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα, το ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον υπερασπίζεται τη λαϊκή κατοικία. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν γίνει το μεγαλύτερο πλυντήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που γεμίσανε τη χώρα με νέες βάσεις του ΝΑΤΟ, που έχουν αναλάβει την εργολαβία των επιδιώξεων του ευρωαντλαντικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή, να πιάνουν στο στόμα τους τη Μακρόνησο. Τι σχέση μπορεί να έχουν όσοι αγωνίστηκαν για κοινωνική απελευθέρωση, για δικαιώματα και ελευθερίες και εξορίστηκαν στην Μακρόνησο, με τους βασανιστές τους που σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αγκαλιά;».

Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους για Συλλογικές Συμβάσεις, για αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, για τη σωτηρία της εργατικής - λαϊκής κατοικίας από τα νύχια των τραπεζιτών. Επιπλέον καλεί σε επαγρύπνηση και πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, στους πολέμους για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, για να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από το Αιγαίο. «Αυτοί οι στόχοι του κινήματος είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης και παράλληλα η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές που βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική απελευθέρωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ψέματα και «τυμβωρυχία» στην ομιλία του πρωθυπουργού

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο «αναπτυξιακό» συνέδριο της Ανατολικής Αττικής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οσο αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει "προοδευτικές" αλλαγές στο Σύνταγμα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας θα είναι "δίκαιη" και η έξοδος από τα μνημόνια "καθαρή", με τους εκατοντάδες ψηφισμένους αντιλαϊκούς νόμους να παραμένουν και να ενισχύονται.

Οσο για τις αναφορές του πρωθυπουργού στη Μακρόνησο, πρόκειται για τη γνωστή "τυμβωρυχία" του ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψει το αντιλαϊκό του έργο, αλλά και το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες το Λαύριο έμοιαζε κατεχόμενη περιοχή από δυνάμεις καταστολής, ενάντια στον "εχθρό λαό"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ