ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση»

-- Ανταπόκριση από την περιοδεία του Κόμματος στη Λήμνο με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

-- Ρεπορτάζ από τη μεγάλη συναυλία του Θ. Μικρούτσικου για τα 100χρονα του Κόμματος στη Θεσσαλονίκη

-- Συνεχίζεται η καθημερινή πολύμορφη δράση των ΚΟ του ΚΚΕ


Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Σε συγκέντρωση στη Λήμνο μίλησε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Στιγμιότυπο της συγκέντρωσης
Μετά τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο και την Ικαρία, συγκέντρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε και στη Λήμνο, με σύνθημα «Καμία αμφισβήτηση - καμία αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο. Οχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Το περασμένο Σάββατο, 31 Μάρτη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, επισκέφτηκε το νησί, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας το στέλεχος του Κόμματος μίλησε σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Μαρούλα».

Ακολούθησε συζήτηση με τους συγκεντρωμένους, όπου ο Νίκος Παπαναστάσης, συνταγματάρχης ε.α., και μέλος της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και τις αιτίες των προσφυγικών ροών στα νησιά.

Ο Δ. Αρβανιτάκης, μιλώντας για τις εξελίξεις που «μυρίζουν μπαρούτι», επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ συζητά με τους κατοίκους των νησιών για το «ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση, η απάντηση της εργατικής τάξης, του λαού, από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων».

Αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία κλιμακώνεται «όπως απέδειξαν και τα τελευταία γεγονότα τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, όσο και στη Θράκη και στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές στη γειτονιά μας, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη, όπου μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.


«Ολες αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις φέρνουν πολύ κοντά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, τον κίνδυνο άμεσης πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας.

Τώρα χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα της εργατικής τάξης, του λαού και εδώ στη Λήμνο, στο Βόρειο Αιγαίο και σε όλη την Ελλάδα», τόνισε και αναδεικνύοντας τη «μεγάλη εικόνα» των ανταγωνισμών, είπε: «Την επιθετικότητα της Τουρκίας, δηλαδή της τουρκικής αστικής τάξης, δεν μπορούμε να τη δούμε ξεκομμένη από τις επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπου οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές μεγαλώνουν για το ποιος, ποια ιμπεριαλιστική δύναμη, ποια καπιταλιστική χώρα θα έχει τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, εμπορευμάτων για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής, των αγορών».

Οσο για την ελληνική άρχουσα τάξη, υπογράμμισε ότι αυτή «εμπλέκεται όλο και πιο ενεργά, διεκδικεί για λογαριασμό των ελληνικών μονοπωλίων μερίδιο από τη μοιρασιά που είναι σε εξέλιξη. Στο έδαφος αυτό εκδηλώνεται ο ανταγωνισμός της με την τουρκική αστική τάξη. Και απ' αυτόν τον ανταγωνισμό δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αντίθετα, έχουν να χάσουν.

Γι' αυτό η εργατική τάξη, ο λαός, δεν πρέπει να εφησυχάζει όταν ακούει τα παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι με δήθεν επιδέξιους διπλωματικούς χειρισμούς θα αποκλιμακωθεί η ένταση, ότι η Τουρκία θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα. Εννοούν βέβαια την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αυτές τις λυκοσυμμαχίες».

Ανέδειξε τις ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «αναγορεύουν τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε εγγυητές της ασφάλειας στο Αιγαίο, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί από τη διαχρονική πείρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ότι αποτελούν παράγοντες αστάθειας».

Αναδεικνύοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια για τα σύνορα της χώρας, υπενθύμισε ότι από τη δεκαετία του 1980 ο γγ του ΝΑΤΟ, Λουνς, αποδεχόμενος την τουρκική απαίτηση για «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών», έχει εξαιρέσει τη Λήμνο ακόμη και από τις λεγόμενες συμμαχικές ασκήσεις.

Υπογράμμισε πως το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αναδεικνύει το χαρακτήρα του πολέμου ως σφαγής των λαών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, για το μοίρασμα των αγορών και των ζωνών επιρροής και ότι μόνο το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι οι ίδιοι που ματώνουν το λαό και του κλέβουν τον ιδρώτα, της εργατικής τάξης σε καιρό ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τη στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθεί για τα συμφέροντά τους. Σημείωσε ότι οι κομμουνιστές, όπως πάντα στην ηρωική 100χρονη Ιστορία του Κόμματος, θα πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να αποκρουστεί ο όποιος εισβολέας, εάν και όποτε τολμήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι «όπως τώρα δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που ματώνει το λαό με τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική, δεν δείχνουμε και καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που κάνει τον πόλεμο, που ματώνει το λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Καμιά ανοχή στην αστική τάξη που υποκινεί ή συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του. Θα επιδιώξουμε να τη βάλουμε με την πάλη μας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, με την ανατροπή της, για την οριστική νίκη του λαού, έτσι ώστε επιστέγασμα και έπαθλο αυτής της πάλης να είναι η εργατική εξουσία».


Συναντήσεις με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος

Στο πλαίσιο της περιοδείας στο νησί της Λήμνου, το Σάββατο 31 Μάρτη, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης και ο Νίκος Παπαναστάσης πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση με την Ενωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου (ΕΣΠΕΕΛΗΜ), που ανήκει στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Η συνάντηση έγινε σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα. Από πλευράς του ΚΚΕ έγινε ενημέρωση για τις θέσεις του Κόμματος σχετικά με τις Ενοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις. Απ' τη συζήτηση αναδείχτηκαν και προβλήματα που απασχολούν το στρατιωτικό προσωπικό της περιοχής, όπως θέματα οικονομικά, ιεραρχικής εξέλιξης, συνυπηρέτησης συζύγων, κάλυψης εξόδων μετακινήσεων, ασφαλιστικά προβλήματα και κατατέθηκαν σχετικές προτάσεις για την επίλυσή τους.

Στη συνέχεια, αντίστοιχη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Μύρινας (Λήμνος), με το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που καθημερινά βιώνουν εντός και εκτός υπηρεσιακού περιβάλλοντος λόγω και της ακριτικής υπηρέτησης. Απ' τη συζήτηση με τους λιμενικούς αναδείχτηκαν προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταθέσεις τους και τη μη ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων του προσωπικού, τη μη ουσιαστική υλοποίηση της συνυπηρέτησης συζύγων, αλλά και τα θέματα της σοβαρής έλλειψης προσωπικού εκπαιδευμένου σε κρίσιμες ειδικότητες όπως μηχανικών σκαφών κ.ά.

Στις συναντήσεις, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τόνισε ότι θα προσπαθήσει για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Επίσης, θα βρίσκεται στο πλάι του προσωπικού των ΕΔ και του Λιμενικού για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ιδιαίτερα τόνισε τη στήριξή του στις προσπάθειες των Ενώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) για τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το προσωπικό των ΕΔ. Καταδικάζει επίσης κάθε διασπαστική πρακτική και κάθε προσπάθεια χειραγώγησης ή μεταφορά του διεκδικητικού πλαισίου αγώνα του προσωπικού των ΕΔ στις δικαστικές αίθουσες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ