ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Τιμωρεί τους εργαζόμενους για τη μη καταβολή εισφορών από την εργοδοσία

Την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης απαίτησε το ΚΚΕ, στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης

Ο σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει την επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων αναδείχτηκαν στη συζήτηση δύο Επίκαιρων Ερωτήσεων που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και απαντήθηκαν στις 29/3 στη Βουλή από τον υφυπουργό Εργασίας Αν. Πετρόπουλο.

Η πρώτη Ερώτηση αφορούσε το Μ8/73253 έγγραφο του τμήματος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 15/1/2018, ναρκοθετεί κυριολεκτικά τα στοιχειώδη ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές και τους αφαιρέθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης, για τους εργοδότες οι οποίοι είτε ελέγχονταν για εικονική απασχόληση, είτε είχαν μεγάλη οφειλή, για να καλυφθούν ασφαλιστικά οι εργαζόμενοι και να μην χάνουν τις παροχές του ΙΚΑ, η εργοδοσία υποχρεωνόταν να προσκομίσει στο υποκατάστημα του ΙΚΑ απ' όπου ελέγχεται τα στοιχεία απασχόλησης των εργαζομένων και φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.

Το ΙΚΑ, αφού διενεργούσε έλεγχο επαλήθευσης των στοιχείων, έδινε το «πράσινο φως» για την ηλεκτρονική ΑΠΔ και σύντασσε Πράξη Επιβολής Εισφορών, ώστε να συνεχίσει να μετράει ο χρόνος ασφάλισης των εργαζομένων, ανεξάρτητα της ρύθμισης για την εξόφληση της οφειλής που συμφωνούσε με τον εργοδότη.

Τώρα, με το έγγραφο προβλέπεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της ασφάλισης των εργαζομένων, να καταβάλει ο εργοδότης εκτός των παραπάνω και τις ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου μήνα απασχόλησης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, σε περίπτωση μη καταβολής, δεν προβλέπεται καμία επίπτωση για τον εργοδότη, όμως οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να παραμένουν ανασφάλιστοι.

«Δηλαδή, τιμωρείτε τον εργαζόμενο, ενώ οι εργοδότες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κανενός είδους πρόστιμο, ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της ΑΠΔ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και απαίτησε να ακυρωθεί άμεσα το «επίμαχο έγγραφο, το οποίο με προκλητικό τρόπο ουσιαστικά απαλλάσσει τους εργοδότες και τιμωρεί τους εργαζόμενους αφήνοντάς τους ανασφάλιστους», χωρίς να έχουν πρόσβαση στην Υγεία, στο Φάρμακο, με συνέπειες στη συνταξιοδότησή του.

Ο υφυπουργός όχι μόνο απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ακύρωσης, αλλά απέδωσε το έγγραφο στα ...μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να «προστατεύσει τους μικρομεσαίους»! Οταν με την πολιτική της και την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, τους έχει καταδικάσει σε αφανισμό, ενισχύοντας τα μονοπώλια.

«Αν ο εργοδότης δεν πληρώσει τον τελευταίο μήνα, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους;» ρώτησε με επιμονή ο Χρ. Κατσώτης, χωρίς να πάρει απάντηση και κατήγγειλε: «Βάζετε την συνευθύνη στον ασφαλισμένο, τον αφήνετε ανασφάλιστο και είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε εργοδότη να μην πληρώνει τον τελευταίο μήνα και να έχει ανασφάλιστους εργαζόμενους».

Να αποκατασταθούν οι συντάξεις χηρείας

Με τη δεύτερη Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Χρήστος Κατσώτης απαίτησε να καταργηθεί το άρθρο 12 του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016, με το οποίο πετσοκόπηκαν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα των συντάξεων χηρείας. Απαίτησε «να επαναφέρετε την κατώτερη σύνταξη στα 486 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους και οι συντάξεις χηρείας να επανέλθουν στο 70% που προϋπήρχε».

Ο υπουργός, αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση, προσέφυγε στο γνωστό προβοκατόρικο παραμύθι της κυβέρνησης για «επιλεκτική» στάση από το ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «βλέπω πως έχετε ένα δισταγμό να διαφωτίσετε την εργατική τάξη για τα δεινά που την περιμένουν από την πολιτική που εξαγγέλλει η ΝΔ για την Κοινωνική Ασφάλιση».

Ενώ είπε αόριστα, επιτείνοντας την ανησυχία των εργαζομένων για τα όσα ετοιμάζονται και στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης», ότι το Μάη «θα υπάρξει ρύθμιση για όλους τους ασφαλισμένους και θεωρώ ότι εκεί θα έχουμε ένα λόγο να συζητήσουμε επί πιο συγκεκριμένων θεμάτων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε τη στάση του υφυπουργού και κάνοντας σαφές, όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», σημείωσε: «Εμείς δεν σας διαφοροποιούμε από τη ΝΔ, δεν σας κρίνουμε διαφορετικά, επειδή και εσείς και η ΝΔ είστε εχθροί της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γι' αυτό και μέσα από τους αγώνες εμείς διεκδικούμε ένα κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα που πράγματι θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων σε συντάξεις και σε παροχές τέτοιες που θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση όλων».

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων από τους συνταξιούχους

Από το τελευταίο παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από το τελευταίο παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα
Πρόγραμμα κινητοποιήσεων για τους επόμενους μήνες αποφάσισαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων. Με τις πρωτοβουλίες τους διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις, την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/16, την ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων και την επιστροφή άμεσα όλων των αυθαίρετα παρακρατηθέντων.

Σε συνεδρίασή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συζήτησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι από τις αντεργατικές - αντισυνταξιουχικές πολιτικές και τα νέα πλήγματα που θα επιφέρει η εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/16 με τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών συντάξεων, την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την παντελή εξαφάνιση του ΕΚΑΣ, αλλά και την παράλληλη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ. Στο πλαίσιο του αγώνα ενάντια στην εφαρμογή των παραπάνω, η ΣΕΑ καλεί τα σωματεία όλης της χώρας «για το διάστημα Απρίλη έως Ιούνη να πραγματοποιήσουν σε κάθε πόλη κινητοποιήσεις των συνταξιούχων με τη μορφή που εκείνοι θα αποφασίσουν».

Για την Αττική έχουν αποφασιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Την Τετάρτη 25 Απρίλη, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας.

-- Την 1η Μάη, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

-- Την Τρίτη 15 Μάη, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

-- Την Παρασκευή 25 Μάη, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

-- Την Πέμπτη 19 Ιούνη, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή.

Στη Ζάκυνθο

Σε συγκέντρωση - διαμαρτυρία ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική προχωρά σήμερα Τρίτη, στις 10.30 π.μ., το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ζακύνθου στο Εργατικό Κέντρο. Θα ακολουθήσει παράσταση στην Αντιπεριφέρεια και τον βουλευτή - υπουργό της κυβέρνησης.

Με επιτυχία η απεργία στη CYTA

Με επιτυχία δόθηκε την Παρασκευή 30/3 η απεργιακή μάχη από εργαζόμενους στην επιχείρηση «Cyta», οι οποίοι, στο πλαίσιο της εξαγοράς της επιχείρησης από τη «Vodafone», διεκδικούν να μην χαθεί καμιά θέση εργασίας, να μην γίνει καμιά αλλαγή εργασιακών συνθηκών και απολαβών προς το χειρότερο. Ακόμα, απαιτούν εξίσωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων προς τα πάνω και κατοχύρωσή τους με την υπογραφή επιχειρησιακών και κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Κλειστά έμειναν τα δύο κεντρικά κτίρια της εταιρείας στην Αθήνα, στη Λ. Αλεξάνδρας και τη Μεταμόρφωση, καθώς και η αποθήκη. Η απεργία αποφασίστηκε από το επιχειρησιακό σωματείο. Το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) κάλεσε σε συμμετοχή και σε συγκεντρώσεις στα δύο κεντρικά κτίρια.

Θετικά αποτελέσματα στον «Ευαγγελισμό»

Με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για εκπροσώπους των εργαζομένων στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Στους γιατρούς, επανεξελέγη για 7η συνεχόμενη φορά ο εκπρόσωπος των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, Ηλίας Σιώρας, με ποσοστό 62%. Ο άλλος υποψήφιος, Θόδωρος Κρατημένος, εξελέγη ως αναπληρωματικός με 38%.

Για εκπρόσωπο των λοιπών εργαζομένων, ο Νίκος Γούσιος, εκπρόσωπος των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εξελέγη αναπληρωματικός με ποσοστό 28%. Τακτικός εξελέγη ο Δημήτρης Πιστόλας, που στηρίχτηκε από τη ΔΑΚΕ με 40%. Η Παυλίνα Ουζουνίδου, που στηρίχτηκε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, πήρε 19,5%, ενώ ακολούθησαν με μικρότερα ποσοστά οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (πρώην ΠΑΣΚΕ) και της παράταξης που πρόσκειται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ
Κινητοποίηση από τις σχολικές καθαρίστριες

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Λουτρακίου, σήμερα Τρίτη στις 9 π.μ., καλεί η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών, διεκδικώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καλούν σε συμπαράσταση σωματεία, φορείς και συλλόγους γονέων.

Οι εργαζόμενες ενημερώθηκαν πως τα δεδουλευμένα του Γενάρη και του Φλεβάρη, που δεν τους έχουν ακόμα καταβληθεί, θα τα πληρωθούν στα μέσα του Απρίλη.

«Παρά τις λαμπερές υποσχέσεις της κυβέρνησης για ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών, εμείς οι εργαζόμενες στην καθαριότητα αντιμετωπίζουμε καθημερινά αμέτρητες δυσκολίες και εμπόδια. Η απληρωσιά και η ανασφάλεια είναι η καθημερινότητά μας», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της και διεκδικεί να καταβληθούν τα δεδουλευμένα Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη πριν το Πάσχα. Παράλληλα, τονίζουν πως η «μόνη ρεαλιστική λύση στο εργασιακό μας ζήτημα, αλλά και στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων, είναι η άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία με 8ωρη απασχόληση και η κάλυψη των κενών που υπάρχουν με νέες προσλήψεις».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org