ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσπάθειες «συνεννόησης» από Πάουελ

Κινητοποίηση Τούρκων κομμουνιστών έξω από το χώρο που διαβουλευόταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Associated Press

Κινητοποίηση Τούρκων κομμουνιστών έξω από το χώρο που διαβουλευόταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βεβαίωσε χτες τους συνομιλητές του ο Κόλιν Πάουελ, «δε θα επιτρέψουν -να συμβούν- εξελίξεις που δεν επιθυμεί η Τουρκία». Η επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την επίσκεψη του αμερικανού ΥπΕξ στην Αγκυρα τον θέλει να ζήτησε -και να απέσπασε- δεσμεύσεις για επιμελητειακή στήριξη από την Τουρκία στις αμερικανικές δυνάμεις, χρήση βάσεων σε τουρκικό έδαφος και αεροδιαδρόμων για ανεφοδιασμό των μαχητικών και μεταγωγικών των ΗΠΑ και, επίσης, για τη διανομή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο Ιράκ διαμέσου τουρκικού εδάφους, προφανώς σε όσους Ιρακινούς παραδίδονται και προφανώς υπό τον άμεσο έλεγχο των Αμερικανών...

Ο Πάουελ συναντήθηκε χτες κατά σειρά με τον πρόεδρο Νετζντέτ Αχμέντ Σεζέρ, τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλά Γκιούλ και τον Α/ΓΕΣ των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ.

Οι Γκιούλ και Πάουελ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία αντάλλαξαν αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις της πολύμηνης διμερούς κρίσης: «Η επίσκεψη του υπουργού Πάουελ ενδυνάμωσε τις σχέσεις μας και βοήθησε να διαλυθεί κάθε παρεξήγηση σχετικά με τις σχέσεις των χωρών μας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του χαρακτήρισε την Τουρκία «σημαντικό μέλος της συμμαχίας εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν».

Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι η διμερής ένταση Ουάσινγκτον - Αγκυρας εξομαλύνεται εντάσσονται, προδήλως, και οι υποσχέσεις του Πάουελ περί του ότι η κατάσταση στο βόρειο Ιράκ «ελέγχεται». Ωστόσο, ο Αμερικανός ΥπΕξ επανέλαβε και στην Αγκυρα, για πολλοστή φορά, ότι «δε θέλει να δει εισβολή στην περιοχή» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πάουελ δεν είχε καμία πρόθεση βεβαίως να δει ή να ακούσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές κομμάτων της Αριστεράς και μελών του τουρκικού αντιπολεμικού κινήματος που, παρά τα άγρια μέτρα καταστολής, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στη διάρκεια της συνάντησής τους, φωνάζοντας «Γιάνκη, πήγαινε σπίτι σου!» και «δολοφόνε, έξω από την Τουρκία!». Ο ίδιος ο Ερντογάν, πάντως, προτίμησε σε μια λαϊκιστική έξαρση να πει στον τουρκικό λαό πως «δε θα περάσουν -αμερικανικά- όπλα» από το τουρκικό έδαφος προς το Ιράκ. (Οι πληροφορίες επιμένουν ότι αντίθετα με όσα φαίνονται δημοσίως, ότι δηλαδή τα αμερικανικά πλοία αποχώρησαν από την Αλεξανδρέτα και πήγαν στο Κουβέιτ, αρκετοί από τους 26.000 άνδρες που είχαν μεταφερθεί κρυφά στην Τουρκία πήγαν στο Ιράκ).

Εκείνο που, αντίθετα, τόνισε ο Πάουελ ήταν πως «υπάρχει ένα επίπεδο απογοήτευσης» στις ΗΠΑ όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας σε έναν ανοιχτό εκβιασμό, για να αποσπάσει την έγκριση της κυβέρνησης του Λευκού κόμματος όσον αφορά στη βοήθειά της στην αμερικανοβρετανική εισβολή και τη «συγκράτηση» των δυνάμεων του ανησυχούντος Οζκιόκ, που βλέπει την ενδεχόμενη κατάληψη του Κιρκούκ και της Μοσούλης ως casus belli. Κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος έλεγε χτες ανώνυμα στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι η τουρκική πλευρά τόνισε στον Πάουελ την ενόχλησή της για την κουρδική προώθηση (βρίσκονταν χθες 10-15 χλμ. από το Κιρκούκ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο). Μένει να φανεί αν ο Πάουελ κατάφερε να «καθησυχάσει» την τουρκική πλευρά...

ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Ελιγμοί και βρώμικα παιγνίδια

ΚΙΡΚΟΥΚ - ΙΡΜΠΙΛ - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.--

Οι Κούρδοι απείχαν 15 χιλιόμετρα από το πετρελαϊκό κέντρο του Κιρκούκ χτες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ωστόσο ο Κόλιν Πάουελ και ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ έκαναν ταυτόσημες δηλώσεις σχετικά με το ότι οι πεσμεργκά της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν και οι μαχητές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος «δε θα εισέλθουν στο Κιρκούκ δίχως να λάβουν σχετική οδηγία από τις αμερικανικές δυνάμεις». Η «προώθηση» των πεσμεργκά και των άλλων Κούρδων μαχητών, κατόπιν της αποχώρησης των Ιρακινών από θέσεις τους εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών αμερικανικών αεροσκαφών, συνοδευόταν με πληροφορίες περί «σύλληψης» 68 Ιρακινών στρατιωτών, σύμφωνα με τον κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό KTV, και το «θάνατο περίπου 100» στις μάχες και τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τον Χοσιάρ Ζεμπαρί, εκπρόσωπο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP). Ενας εκπρόσωπος του KDP απειλούσε χτες με «αντίποινα» τις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτόξευσαν τρεις πυραύλους εδάφους - εδάφους κατά της πόλης Σαλαχουντίν.

Κούρδοι αξιωματούχοι υποστήριξαν μιλώντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι «μόνο με κουρδική εξέγερση» μπορεί να πέσει το Κιρκούκ, που σύμφωνα με αυτόπτες θυμίζει πόλη - φάντασμα τις τελευταίες μέρες.

Οι μάχες συνεχίζονταν ανάμεσα στους Κούρδους και τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, στην κοιλάδα Χαλάμπτζα, εναντίον (υποτίθεται) της «Ανσάρ αλ Ισλάμ». Η οργάνωση (που ελέγχει κάπου 10-15 χωριά και διαθέτει την... τρομερή δύναμη των 700 ανδρών), αποτελεί, σύμφωνα με την αμερικανική επιχειρηματολογία, το «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν και την «Αλ Κάιντα», ενώ ο ηγέτης της οργάνωσης, Μουλάς Κρεκάρ, που ζει εξόριστος στη Νορβηγία, διαψεύδει ότι σχετίζεται με την «Αλ Κάιντα», κι επιπλέον θεωρεί εχθρό το Μπάαθ και τον Χουσεΐν. Ως «παράπλευρη απώλεια» των μαχών κατά της «Ανσάρ» καταγράφονται αρκετές δεκάδες άμαχοι και στελέχη μιας άλλης ισλαμιστικής κουρδικής οργάνωσης, της «Κομάλα», ο ηγέτης της οποίας Σεΐχης Μοχσίν αξίωνε να μάθει «γιατί μας επιτίθενται οι Αμερικανοί: αν πρόκειται περί λάθους ας μας ζητήσουν συγγνώμη, αν όχι, ας μας πουν γιατί μας βομβαρδίζουν».

Στην Ιταλία, στο μεταξύ, δύο Αιγύπτιοι και δύο Κούρδοι συνελήφθησαν επειδή οι αρχές υποψιάζονται ότι «διατηρούν σχέσεις με την "Ανσάρ"», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κοριέρε ντέλα Σέρα».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αποστολή επιμελητειακής δύναμης εν μέσω αντιδράσεων...

ΣΕΟΥΛ.--

Την αποστολή 700μελούς στρατιωτικής επιμελητειακής υποστήριξης της αμερικανοβρετανικής εισβολής στο Ιράκ ενέκρινε χτες η νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση και μαχητικές διαδηλώσεις πολιτών, που αντιτίθενται στην οιαδήποτε συμμετοχή της Σεούλ στον πόλεμο. Χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουάσιγκτον στον Περσικό συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με γροθιές, κλοτσιές, μπουκάλια νερού και κραυγές συνθημάτων κατά του πολέμου. Οι δυνάμεις καταστολής αντέδρασαν χρησιμοποιώντας κλομπ και ασπίδες, τραυματίζοντας αρκετά σοβαρά τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές...

Εντούτοις, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο αποστολής επιμελετειακής δύναμης (με 600 μηχανικούς του στρατού και 100 στρατιωτικούς γιατρούς) στο Ιράκ έως τον ερχόμενο Μάη με 179 ψήφους υπέρ, 68 κατά και εννιά αποχές. Η πρότερη πρόταση για την αποστολή μόνο μίας μικρής ομάδας στρατιωτικών γιατρών απερρίφθη με 44 ψήφους υπέρ, 198 κατά και 14 αποχές.

Προ της ψηφοφορίας, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Ρο Μου Γιουν, παρεμβαίνοντας στη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης στην Εθνοσυνέλευση, επιχείρησε να πείσει το βουλευτικό σώμα υπέρ της αποστολής στρατιωτικής δύναμης στο Ιράκ με άλλοθι τις υποσχέσεις των Αμερικανών για «ειρηνική επίλυση» του βορειοκορεατικού ζητήματος...

«Αποφάσισα την αποστολή αυτής της δύναμης γιατί η τύχη της χώρας και του λαού μου... εξαρτάται απ' τις αποφάσεις μου. Κατέληξα στο συμπέρασμα πως, βοηθώντας τις ΗΠΑ σε χαλεπούς καιρούς και διατηρώντας φιλικές διμερείς σχέσεις, θα βοηθηθεί πολύ η ειρηνική επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος», είπε ο Πρόεδρος Ρο Μου Γιουν, που μέχρι και λίγο μετά την εκλογή του το Δεκέμβρη εμφανιζόταν να αντιδρά σθεναρά στις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις των ΗΠΑ τόσο στην Κορεατική Χερσόνησο, όσο και διεθνώς... Η παρέμβαση του Προέδρου προδηλώνει - μεταξύ άλλων - τις εκβιαστικές πιέσεις που δέχεται η Σεούλ απ' την Ουάσιγκτον, δεδομένης και της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην Κορεατική Χερσόνησο...

Μεταξύ των βουλευτών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο αποστολής 700μελούς στρατιωτικής επιμελητειακής δύναμης στο Ιράκ ήταν βουλευτές όλων σχεδόν των κομμάτων, όπως, του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Χιλιετίας», του «Μεγάλου Εθνικού Κόμματος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του «Λαϊκού Κόμματος Για Μεταρρυθμίσεις». Ολοι τους καταψήφισαν το νομοσχέδιο λέγοντας πως ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ είναι απροκάλυπτη εισβολή που δε χρήζει καμίας δικαιολογίας και, πολύ περισσότερο, οιασδήποτε υποστήριξης...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ