ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ στην καταλήστευση των λαών

Η ενεργητικότερη ενσωμάτωση του πόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ληστρικό σύστημα οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής διαχείρισης των διεθνών προβλημάτων, οι σχέσεις και οι αντιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ, οι ενδοευρωπαϊκές αντιθέσεις μετά τη δημιουργία του φιλοαμερικανικού ευρωπαϊκού μπλοκ, με λίγα λόγια οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και προσεγγίσεις στη σημερινή πολεμική συγκυρία, ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, στο 7ο Συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ», που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα.

Το χαρακτηριστικό στην ομιλία του υπουργού Οικονομίας ήταν η έκδηλη αγωνία του για το ρόλο αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε έναν καπιταλιστικό κόσμο που κυριαρχεί η μοναδική σήμερα υπερδύναμη, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός. Ετσι επισημαίνει ότι «υπάρχει έλλειμμα στα ζητήματα της συλλογικότητας και της στρατηγικής πολυμέρειας και αυτή είναι η κρίση που αναδεικνύεται σήμερα με το μονομερή πόλεμο εναντίον του Ιράκ». Με λίγα λόγια, θέτει το ζήτημα, η αρπαγή της λείας να μη γίνεται μονομερώς από τις ΗΠΑ, αλλά μέσω θεσμών που θα διασφαλίζουν την πολυμέρεια των ληστρικών επιλογών... Διέξοδο από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία διαβλέπει στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (επί της ουσίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ), στην οποία δίνει το βαρύγδουπο τίτλο «δημοκρατική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης». Αυτό, κατά τον υπουργό, μπορεί να γίνει μέσω «της ενίσχυσης του ρόλου και της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διεθνή σκηνή». Σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης: «Οι πρόσφατες εξελίξεις (η επέμβαση στο Ιράκ) επιβάλλουν την κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στη διεθνή σκηνή, αντίστοιχη προς τις δυνατότητές της»! Προφανώς, κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη, ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός έχει αναντίστοιχο διεθνή ρόλο προς τις δυνατότητές του... Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει «εντονότερη διαδικασία πολιτικής ενοποίησης των κρατών-μελών», ώστε να ακυρωθούν οι δυνατότητες μεμονωμένων χωρών να εμποδίζουν την κοινή πολιτική ευρωπαϊκή έκφραση. Κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη, «σήμερα απαιτούνται επειγόντως στρατηγικές συνεργασίας σε πολιτικό-θεσμικό πεδίο, που να καλύπτουν το νέο πολυσύνθετο περιβάλλον», δηλαδή οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-ΗΠΑ. Αναφέρει δε ότι η, κατά τη δική του αντίληψη, «παγκοσμιοποίηση προϋποθέτει όχι μόνο την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ στους διεθνείς θεσμούς, αλλά και υπέρβαση του ρήγματος που προκάλεσε ο πόλεμος». Μάλιστα, «στη νέα αυτή συλλογικότητα» της καταλήστευσης της λείας από το ενωμένο μπλοκ των ιμπεριαλιστών, ο Ν. Χριστοδουλάκης επιφυλάσσει για τις ΗΠΑ «πρωτεύοντα ρόλο». Ολος ο υπόλοιπος κόσμος και οι διεθνείς οργανισμοί «θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της νέας διεθνούς συλλογικότητας της παγκοσμιοποίησης».

Ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις ότι «οι ενδοευρωπαϊκές ή ενδοατλαντικές αντιθέσεις απογοητεύουν και αποπροσανατολίζουν τους Ευρωπαίους πολίτες». Προειδοποιεί δηλαδή ότι η εκδήλωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας μπορεί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνικών κινημάτων, ώστε αυτά να ξεπεράσουν τα ανεκτά, για το σύστημα, πλαίσια... Βιάζεται να προεξοφλήσει ότι «οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν αποτελούν μακροχρόνιο πλαίσιο διεξόδου». Διέξοδο διαβλέπει «στις πολιτικές πρωτοβουλίες ανάκτησης της χαμένης κοινής ευρωπαϊκής φωνής».

ΕΙΝΑΠ
Να αφεθεί ελεύθερος ο Ιρακινός γιατρός

Την απελευθέρωση του Ιρακινού γιατρού του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» Αλ Ντιλέμι Αμπντάλα, ο οποίος κρατείται εδώ και 15 μέρες στο Τμήμα Αλλοδαπών και την ανάκληση της άρσης παραμονής του στη χώρα μας, αν οι λόγοι κράτησής του δεν είναι συγκεκριμένοι και πολύ σημαντικοί, ζητεί η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με επιστολή της προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο Αλ Ντιλέμι Αμπντάλα, επισημαίνεται στην επιστολή, βρισκόταν στη χώρα μας νόμιμα εδώ και 3,5 χρόνια για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στη δερματολογική κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ως υπότροφος του υπουργείου Εξωτερικών. Στις 19.3.2003 ανακλήθηκε η άδεια παραμονής του στη χώρα μας και οδηγήθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών, όπου και συνεχίζει να κρατείται, προκειμένου να απελαθεί. Σαν αιτία αναφέρονται λόγοι εθνικής ασφαλείας.

Οπως υπογράμμισε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στ. Τσούκαλος, η άδεια παραμονής του γιατρού έληγε το Σεπτέμβριο του 2003 και η ανάκλησή της έγινε από τον περιφερειάρχη, μετά από σχετική σύσταση της Ασφάλειας. Οι ημερομηνίες όμως της ανάκλησης ταιριάζουν με την εξ Αμερικής οδηγία προς όλες τις χώρες για την απέλαση πολιτών που έχουν σχέση με το Ιράκ.

«Εάν οι λόγοι δεν είναι συγκεκριμένοι και πολύ σημαντικοί, ζητάμε την ανάκληση της άρσης παραμονής του προκειμένου να τελειώσει το διδακτορικό του, για το οποίο εργάζεται τέσσερα περίπου χρόνια. Κατά ομολογία των εργαζομένων στο ίδιο νοσοκομείο η συμπεριφορά του συναδέλφου μας υπήρξε υποδειγματική», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι «σε κάθε αντίθετη περίπτωση, η απέλασή του θα θεωρηθεί ότι είναι μια πράξη αντίθετη με τον πολιτισμό μας και τη δημοκρατική μας υπόσταση».

Υπογραφές για την απελευθέρωση του γιατρού έχουν συγκεντρώσει και οι γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Α«ν. Συγγρός».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μεσίτες πυραύλων, πετρελαίων και «Στελθ»

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτόν τον... «εντιμότατο», τον κ. Ρίτσαρντ Περλ, που παραιτήθηκε πρόσφατα, μέσα από τις ανομίες του - χωρίς να παραιτηθεί στην ουσία, τον χαρακτήριζαν «πρίγκιπα του σκότους».

Τον κ. Περλ, αυτό το γεράκι των γερακιών του πολέμου κατά του Ιράκ και όχι μόνο, που για χρόνια ολόκληρα μαζί μ' έναν εσμό παραγόντων της αμερικανικής πολιτικής εξουσίας, προωθούσε, με το αζημίωτο, τα εγκληματικά συμφέροντα ενός πλέγματος μεγαλοεπιχειρήσεων οπλικών συμφερόντων. Ετσι ο κ. Περλ σε μια συνήχηση θα μπορούσε να εξομοιωθεί με τα αόρατα «Στελθ» που σπέρνουν το θάνατο, κατά παντός, στις αγορές του Ιράκ.

Ηταν ο απευθείας σύμβουλος του πλανητάρχη, όπως και προηγούμενων κυβερνήσεων, υποστηρίζοντας ότι το Ιράκ έπρεπε να είναι ο πρώτος εύκολος στόχος του «προληπτικού πολέμου» σαν μια αφυδατωμένη τροφή εκστρατείας, που προσθέτεις λίγο νερό για να την... καταναλώσεις.

Ο κ. Περλ υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικού, δηλαδή του πολεμικού - πειρατικού σχεδιασμού, κάτω από τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων για τα διαπλεκόμενα συμφέροντά του μεταξύ πολιτικής και μεσιτείας οπλικών και άλλων συστημάτων, δραστηριότητες που συνδυάζονται με το αμερικανικό δόγμα των προληπτικών τρομοκρατικών πολέμων εναντίον των λαών του κόσμου.

Γιατί όμως «παραιτήσανε», τον Ρίτσαρντ, τη στιγμή που πίστευαν στον «κεραυνοβόλο πόλεμο»; - (Blitz Krieg) όπως πίστευε και ο Χίτλερ. Γιατί οι χερσαίες επιχειρήσεις τους βαλτώσανε και στρέφουν τώρα τη χολερική μανία τους κατά των αμάχων.

Ο λαός του Ιράκ κατέκτησε με θυσίες τη θέση του στην ιστορία των αγώνων, τη στιγμή που ένα μέτωπο των λαών, πυργώνεται κατά της ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας του κακού.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Κλήρωση... ειρηνική

Τη Δευτέρα 7 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της ετήσιας λαχειοφόρου αγοράς των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ, στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56), ώρα 6.30 μ.μ.

Διαφοροποιείται ο Κ. Σκανδαλίδης;

Διαφοροποιημένος από την κυβερνητική κατεύθυνση για τον πόλεμο στο Ιράκ εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, εξερχόμενος του Μαξίμου, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε: «Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα. Κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα και τα προβλήματα θα διευρύνονται. Εχουμε όλοι υποχρέωση να στηρίξουμε με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο τον ΟΗΕ να παίξει το ρόλο του, όσο μπορεί να τον παίξει τώρα, αλλά και μετά. Διότι αποτελεί μοναδική ελπίδα μιας γρήγορης αποφυγής ακόμη πιο περίπλοκων διαδικασιών που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πολύ επικίνδυνη πορεία το σύνολο της ανθρωπότητας». Και συμπλήρωσε: «Η Ελληνική Προεδρία, προσηλωμένη σ' αυτό το στόχο, οφείλει και πρέπει και έχει αποφασίσει να πάρει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται - τις παίρνει καθημερινά και θα τις πάρει και τις επόμενες μέρες και βδομάδες - προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνουμε πως η φράση «ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει τώρα» ακούγεται για πρώτη φορά από υπουργικά χείλη και φυσικά βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το «ο πόλεμος να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» που κατ' επανάληψη έχουν ισχυριστεί τα πλέον υπεύθυνα κυβερνητικά στόματα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ