ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική στην κυβέρνηση από αντιλαϊκή σκοπιά

Εστιάζουν στην ανικανότητα της κυβέρνησης, αφού έχουν στρατηγική σύμπλευση υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Πιο ενεργή παρουσία των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ επιθυμεί η νέα ηγεσία του κόμματος, στην προσπάθεια να το αναδείξει ικανό κι έτοιμο να διαχειριστεί την εξουσία του κεφαλαίου, συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση, με το Προσφυγικό και το αν βλάπτεται στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων η ντόπια αστική τάξη λόγω των κυβερνητικών χειρισμών.

Στον απόηχο της προχτεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, διαχέονται πληροφορίες ότι εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την ...απραξία βουλευτών και, συνεπικουρούμενος από το γραμματέα της ΚΟ, Κ. Τσιάρα, τους κάλεσε να πυκνώσουν τις παρεμβάσεις τους σε Βουλή, Ολομέλεια και Επιτροπές, τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, τις εμφανίσεις τους σε ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Βήμα», όξυνε την κριτική τους στην κυβέρνηση εστιάζοντας στο Προσφυγικό: «Η κυβέρνηση τα έκανε σαλάτα. Δε διασφάλισε τους όρους ανάμιξης του ΝΑΤΟ με τρόπο που να προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δημιουργεί στοιχεία στήριξης των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο». «Ο Θεός να μας φυλάξει με αυτήν την κυβέρνηση! Κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα». «Φοβάμαι ότι οδεύουμε ταχύτατα προς εθνική συμφορά».

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων με κορμό τη ΝΔ, ζητώντας ουσιαστικά περισσότερη καταστολή ενάντια στους πρόσφυγες, πρόσθεσε: «Δεν ήταν έτσι η κατάσταση το '12-'14». «Μου έλεγαν ότι και ο Εβρος δεν μπορεί να φυλαχτεί, αλλά μια χαρά τα καταφέραμε. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στη θάλασσα». «Επί των ημερών μας, η Ελλάδα είχε σύνορα και τα φύλαγε». «Οσες αστοχίες κι αν είχε η κυβέρνησή μας το '12-'14, ουδείς μπορεί να πει ότι δεν χειριστήκαμε το Μεταναστευτικό σοβαρά». «Κλειστά κέντρα για τους παράνομους, ανοιχτά για τους πρόσφυγες και για όσους χρειάζονται ειδική προστασία». «Η κυβέρνησή μας είχε το πιο πλήρες σύστημα χειρισμού των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και το καλύτερο σύστημα επιστροφών. Είχαμε επιστρέψει 50.000 άτομα στις χώρες προέλευσης».

Παραπέρα, εμφανίζοντας τη ΝΔ έτοιμη να διαχειριστεί το ζήτημα, συμπλήρωσε: «Εχουμε σχεδιάσει έναν πλήρη σχεδιασμό φύλαξης του Αιγαίου με δικά μας μέσα». «Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επεξεργασμένο στα χέρια του έναν πλήρη σχεδιασμό φύλαξης του Αιγαίου, τον οποίο μπορεί να παρουσιάσει οποτεδήποτε αυτός κρίνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, Β. Κικίλιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Alpha», είπε: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή και πώς αυτές οδηγούν τα πράγματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι κοινός τόπος ότι η κυβέρνηση είναι αιφνιδιασμένη και σε ένα βαθμό σε πανικό ή εκνευρισμό, τολμώ να πω. Απαιτείται σχέδιο και στρατηγική. Το προλαμβάνειν είναι ανώτερο πάντα του θεραπεύειν. Οι περιοριστικές πολιτικές σε Μεταναστευτικό και Προσφυγικό των χωρών γύρω από το πρόβλημα έχουν κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα».

Επέμεινε ότι «εδώ υπάρχει ένα υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει αποσχιστεί από τις δομές που ασκούσαν έλεγχο - το σύστημα λειτουργεί αποσπασματικά». Εβαλε, επίσης, θέμα και για τον υπουργό Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «θέλει μεγάλη προσοχή πώς εμπλέκεται ο κάθε ΥΠΕΞ σε θέματα προσφυγικών και μεταναστευτικών και εθνικής ασφάλειας, για να μην κληθεί να πρέπει ως αντάλλαγμα να δέχεται διπλές ονομασίες ή λύσεις που δεν μας συμφέρουν ή ευνοούν». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις της χώρας με «παραδοσιακούς συμμάχους».

Βάζοντας κι αυτός θέμα διαχωρισμού των ξεριζωμένων που καταφτάνουν εδώ, τόνισε: «Δεν δέχομαι ότι είναι το ίδιο πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες», στη γραμμή της ΝΔ για αντιμετώπιση με καταστολή και επαναπροωθήσεις όσων δεν λάβουν το χαρακτηρισμό του πρόσφυγα.

Εβαλε, άλλωστε, θέμα γενικότερης ανικανότητας της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα τρέχοντα ζητούμενα της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Σημειωτέον, σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, παρουσιάζει το σχέδιό του για την «οικονομική εξυγίανση» του κόμματος, που - κατά πληροφορίες - χρωστά περίπου 210 εκατ. ευρώ.

ΠΟΤΑΜΙ
Ανοιξε κουβέντα για «ευελιξία» και «συνεργασίες»

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο Ποτάμι, στο φόντο ευρύτερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Χ. Θεοχάρης, που, μετά το συνέδριο, παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, παραμένοντας ωστόσο βουλευτής του, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», διέψευσε ότι ετοιμάζει «συνεργασία» με τη ΝΔ. Για δε την παραίτησή του είπε: «Εξέφρασα πολύ καθαρά συγκεκριμένες διαφωνίες στον τρόπο με τον οποίο κινείται το Ποτάμι το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε πολιτικό, οργανωτικό και στρατηγικό επίπεδο (...) Η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έχει αυξημένες υποχρεώσεις εκπροσώπησης των θέσεων του ίδιου του επικεφαλής και, προφανώς, εφόσον έχω κάποιες συγκεκριμένες ενστάσεις, δεν μπορώ πειστικά να υποστηρίζω αυτές τις θέσεις. Ολος ο κόσμος ξέρει ότι σε κάποια σημεία διαφωνώ».

Πρόσθεσε: «Εάν οι συνθήκες αλλάξουν σε δυο - τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα και οι εκτιμήσεις που έχω κάνει, επαληθευτούν, υποθέτω ότι ο επικεφαλής του κόμματος θα κάνει κάποιες αλλαγές στη στρατηγική. Εγώ κάνω κάποιες εκτιμήσεις. Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις του Ποταμιού, δεν έχω σε αυτό το επίπεδο διαφορές, πιστεύω στην αξία του. Κάνω κάποιες εκτιμήσεις σε σχέση με τις συνεργασίες που μπορεί να κάνει το Ποτάμι, σε σχέση με διάφορα ζητήματα πολιτικής και στρατηγικής φύσης. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευελιξία, όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές. Εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές και αυτή η προσπάθεια φτάσει στο τέλος της, έχω χρέος (...) να το έχω πει εγκαίρως, ώστε να γίνουν αυτές οι αλλαγές (...) Εγώ δεν θέλω να χαθεί το Ποτάμι και, σε κάθε περίπτωση, εάν χαθεί, δεν θέλω να έχω μέρος της ευθύνης...».

Τόνισε, επίσης, ότι στο εσωτερικό του μορφώματος «υπάρχει μια αόρατη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ιδιαίτερα των περιφερειακών οργανώσεων και των κεντρικών, αλλά και των πολιτικών στελεχών του Ποταμιού. Εάν δεν μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε, εάν δεν μπορέσουμε και οργανωτικά και ουσιαστικά να επανασυνδέσουμε τα δύο αυτά μέρη, θα έχουμε πρόβλημα στην πραγματικότητα». Κατέληξε ότι το Ποτάμι «πρέπει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία (...) εάν θέλει να επιβιώσει».

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Θέλει διάλογο εφ' όλης της ύλης και για οικουμενική

Μεταρρυθμιστική κόπωση διέγνωσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, επαναφέροντας την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η σατανική σκέψη του Τσίπρα είναι να δώσει το Προσφυγικό για να κερδίσει στην αξιολόγηση», κάτι που σημαίνει «παράταση του μνημονίου», προκειμένου να κερδίσει η κυβέρνηση λίγο χρόνο. Πρότεινε «έναν Ευρωπαίο πρωθυπουργό που θα θέλει τις μεταρρυθμίσεις και δεν θα κάνει αγγαρεία».

Μάλιστα, αναφερόμενος στη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αύριο Παρασκευή, ο Β. Λεβέντης σχολίασε «έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι της γίνεται και ρίχνει οριζοντίως τα βάρη σε όλους» και ζήτησε η όποια συμφωνία επιτευχθεί να μην αφορά μόνο στο Προσφυγικό, αλλά και στο οικονομικό, και στην πορεία της διαπραγμάτευσης, και για τη συγκρότηση οικουμενικής. «Θα τους βάλω κάτω και θα τους πω να συζητήσουμε από μηδενική βάση. Ελπίζω ότι θα τα βρούμε και δεν θα λέει ο καθένας τα δικά του», ανέφερε.

Ο Β. Λεβέντης απέρριψε το σενάριο των εκλογών, λέγοντας ότι δεν θα δώσουν αυτοδυναμία. «Αντί να κόβει τις συντάξεις ο Τσίπρας, θα τις κόβει ο Μητσοτάκης. Αμα γίνουν εκλογές και βγει πρώτος ο Μητσοτάκης, πάλι θα έχει ανάγκη τον Λεβέντη», δήλωσε.

Περιοδεία στη Ροδόπη σήμερα

Στη Ροδόπη θα περιοδεύσει σήμερα, Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Στις 11 π.μ. θα συναντηθεί με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και εργαζόμενους του νοσοκομείου. Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αριανών και στη 1.30 μ.μ. με αγρότες του οικισμού Πάσος του Δήμου Αριανών.

Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, θα μιλήσει σε εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του νομού Ροδόπης, στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Περιοδεία σε Εβρο - Καβάλα

Διήμερη επίσκεψη σε Εβρο και Καβάλα, του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Την Παρασκευή 4 Μάρτη, στον Εβρο θα περιοδεύσει: Στις 10 π.μ., στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Στις 6 μ.μ., θα συναντηθεί με το ΔΣ του Παραρτήματος Εβρου του επιχειρησιακού σωματείου των επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα». Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, στον 3ο όροφο του ΕΒΕΑ Αλεξανδρούπολης.

Το Σάββατο, 5 Μάρτη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα, θα περιοδεύσει:

Στις 10 π.μ., στο εκθεσιακό κέντρο Νέας Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης», στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί.

Στις 11.30 π.μ., θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο.

Στις 12.30 μ., θα συναντηθεί με την δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα.

Στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει προκλητική εκδήλωση ευρωβουλευτή για τις «μειονότητες» στην Ελλάδα

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική εκδήλωση με θέμα την «αναγνώριση συλλόγων μειονοτήτων» στην Ελλάδα, που διοργάνωσε χτες ο ευρωβουλευτής Sogor Csaba στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με τη σιωπή των ευρωβουλευτών της ΝΔ, που ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα.

Οπως τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Η εκδήλωση αυτή δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και για το χρόνο που επιλέγεται να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Δημιουργεί έδαφος για προώθηση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο όνομα της "προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων", σε μια χρονική περίοδο που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικοί κίνδυνοι στην περιοχή, ενώ η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δημιουργεί ήδη μια επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών, που θίγει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι λαοί να επαγρυπνούν απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να καταδικάσουν τον εθνικισμό, το ρατσιστικό, φασιστικό δηλητήριο. Να δυναμώσουν την κοινή τους πάλη για να βάλουν εμπόδια στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και αστικών κυβερνήσεων, παλεύοντας για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματός τους, για να ανοίξει ο δρόμος της ειρηνικής συμβίωσης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ