ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΙ - ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ
Εμπορεύονται ένα κοινωνικό αγαθό

Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και σημαντικές παρεμβάσεις στη διάρκεια χτεσινής εκδήλωσης στο δημαρχείο Καλλιθέας για την Υγεία

Η καμπάνια για την Υγεία και την Πρόνοια που ξεδιπλώνουν από την περασμένη βδομάδα οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από τα ψηφοδέλτια συνεργασίας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση. Αυτό φάνηκε και χτες στην εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο της Καλλιθέας με θέμα: «Τα προβλήματα της Υγείας του λαού».

Εκεί, όπου μέσα από τη συζήτηση για τα προβλήματα της Υγείας αναδείχτηκε με ανάγλυφο τρόπο ότι και η Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στην ιδιωτικοποίησή της και στην εμπορευματοποίηση αυτού του κοινωνικού αγαθού, είτε μέσω της παροχής προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης είτε με την υλοποίησή τους με χρήματα των εργαζομένων.

«Η παροχή υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε εργαζόμενου. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να παρέχεται δωρεάν για όλους και στα πλαίσια ενός δημόσιου συστήματος. Ενός συστήματος στο οποίο θα είναι ενταγμένες όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες, που λειτουργούν σήμερα, από τα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης». Τα παραπάνω τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας με τη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα», Βασίλης Δημόπουλος, και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η Υγεία, η Πρόνοια και η Κοινωνική Ασφάλιση έχουν μπει οριστικά στην "προκρούστεια κλίνη" των περικοπών, της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης».

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των ομιλητών (στο βήμα ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ)
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των ομιλητών (στο βήμα ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ)
Ο Βασ. Δημόπουλος μίλησε για το ρόλο των δημοτικών ιατρείων, τα οποία «αποτελούν ένα κακέκτυπο υποκατάστατο υπηρεσιών», και σημείωσε ότι «η "δραστηριότητα" αυτή των δήμων εξυπηρετεί: Πρώτον, την κυβέρνηση, γιατί απεκδύεται από τις ευθύνες για παροχή κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών μετακυλίοντας το βάρος στην Αυτοδιοίκηση. Δεύτερον, τις δημοτικές αρχές, γιατί παρουσιάζουν ένα φιλολαϊκό προφίλ ότι δήθεν λύνουν προβλήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας των δημοτών τους ενώ ουσιαστικά και πρακτικά τα συντηρούν. Τρίτον, τους γιατρούς - "εθελοντές", γιατί προσελκύουν πελατεία στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σημείωσε πως οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις διαπερνούν όλο τον τομέα της Πρόνοιας και της Υγείας. «Οι εργαζόμενοι - είπε χαρακτηριστικά - πληρώνουν με την ίδια τους την αρτιμέλεια, τη ζωή τους, τη βάρβαρη καπιταλιστική εκμετάλλευση». Και συνέχισε δίνοντας χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως ότι η χώρα μας είναι η δεύτερη στον κόσμο σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας και πρώτη σε εργατικά ατυχήματα στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε πως μόνο το 7% των παιδιών με αναπηρίες φοιτούν σε ειδικά σχολεία, ενώ το 80% των ικανών σε εργασία αναπήρων είναι εκτός παραγωγής.

Πλούσια σε προβληματισμό ήταν η συζήτηση που ακολούθησε. Μεταξύ άλλων, καυτηριάστηκε η συνειδητή υποχρηματοδότηση της Υγείας, ο ανύπαρκτος έλεγχος της ποιότητας των φαρμάκων, κ.ά. «Τα πρόσωπα αλλάζουν, αλλά οι πολιτικές μένουν ίδιες και απαράλλαχτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Τραντέλας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Καλλιθέας, αναφερόμενος στα τελευταία 16 χρόνια που διοικούν δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ. Ενώ τόνισε ότι ενώ αυξάνονται οι αρμοδιότητες του δήμου, μειώνονται οι εργαζόμενοι, για τους οποίους δεν υπάρχει καν γιατρός εργασίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
«Η φτωχολογιά δεν έχει ανάγκη από μεσάζοντες»

Σε εκδήλωση στο Βύρωνα για τις τοπικές εκλογές, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε λόγο για το υπό εκκόλαψη ειδύλλιο ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ και επισήμανε ότι και ενόψει των δημοτικών εκλογών πρέπει ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του

Να αποδυναμώσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αλλά και στα καθημερινά μέτωπα πάλης, κάλεσε τους Βυρωνιώτες ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΑ, μιλώντας προχτές το βράδυ σε εκδήλωση της Ενωτικής Παμβυρωνιώτικης Δημοτικής Κίνησης (ΕΠΔΚ) στο δημαρχείο της πόλης.

Ο Δ. Αρβανιτάκης - μεταξύ άλλων - τόνισε:

«Εν όψει των δημοτικών εκλογών ο κόσμος που αισθάνεται αριστερός και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Ο υποψήφιος του ΣΥΝ στη νομαρχία κ. Πανούσης έχει αναλάβει να θολώσει τα νερά και κάθε τάση χειραφέτησης του απλού κόσμου από την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, να την ενσωματώσει και να παραμείνει δέσμιος αντιλαϊκών πολιτικών. Θα διαβάσατε δηλαδή, όπως ο ίδιος λέει, ότι επιδιώκει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. "Για να δεις αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις", λέει. Στα λαϊκά στρώματα, δηλαδή, που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και δυσφορούν για την πολιτική του, και σκέφτονται να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πανούσης τους λέει: Ψηφίστε ΣΥΝ (το ψηφοδέλτιό του στην υπερνομαρχία) για να φτιαχτεί το κλίμα και να στηριχτεί το ΠΑΣΟΚ και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ να προχωρήσει».

Στη συνέχεια, ο Δ. Αρβανιτάκης πρόσθεσε: «Ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλάει για κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διατυπώνει ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε προτάσεις κοινής δράσης με το ΠΑΣΟΚ. Αυτά δεν είναι επιλογές του κάθε στελέχους του ΣΥΝ. Η ηγεσία του ΣΥΝ ετοιμάζει, φαίνεται, ειδύλλιο με το ΠΑΣΟΚ, γιατί ποτέ αυτά τα κόμματα συνδιαχείρισης, όπως ο ΣΥΝ, δεν εγκατέλειψαν τη στήριξη της σοσιαλδημοκρατίας. Εξάλλου, ήδη, έτσι κάνουν στο Ευρωκόμμα (το ΕΑΚ) όπου ανήκει ο ΣΥΝ και ορισμένα κόμματα που έχουν τις ίδιες θέσεις μαζί του, όπως στην Ιταλία, όπου ξαναζεσταίνεται η σούπα της κεντροαριστεράς με τα κοινά ψηφοδέλτια στις εκλογές. Η φτωχολογιά δεν έχει ανάγκη από μεσάζοντες. Ούτε οι άνεργοι και οι καταπιεσμένοι πριν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα από τη ΝΔ από μεσάζοντες που δίνουν ζωή στις χρεοκοπημένες συνταγές της «κεντροαριστεράς και της διαιώνισης της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Χριστόφορος Σκεπετάρης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ και τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει «να συνδέεται με το λαϊκό και εργατικό κίνημα. Θέλουμε - προσέθεσε - μια Αυτοδιοίκηση που να παλεύει για τα δίκαια του εργαζόμενου και θα φέρνει το λαό στο προσκήνιο».

Εκ μέρους της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, ο Χρήστος Καραπάνος υπογράμμισε πως «ενάντια στη λαίλαπα που εξαπολύεται στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειαζόμαστε δημάρχους που θα κατεβαίνουν στο λιμάνι, που θα αγωνίζονται με το λαό».

Ο Π. Πάλμος, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα με την ΕΠΔΚ, στην παρέμβασή του, ανακοίνωσε πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματός της. Τόνισε πως χρειάζεται στο Βύρωνα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, «να δοθεί μάχη για αλλαγή συσχετισμών υπέρ των αγωνιστικών και ριζοσπαστικών δυνάμεων». Επίσης, αναφέρθηκε στον αντιδραστικό χαρακτήρα της σημερινής αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως «είτε ως πλειοψηφία είτε ως μειοψηφία η ΕΠΔΚ θα είναι δύναμη αντίστασης και διεκδίκησης, μαζί με τους εργαζόμενους». Τέλος, την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Ρογκάκος, ο πρώην δήμαρχος Βύρωνα την περασμένη τετραετία, ο οποίος μίλησε για τους αγώνες και τη συνέχεια της παράταξης.

Τι κρίνεται στις εκλογές;

Μιλώντας χτες στην εκδήλωση στην Καλλιθέα ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, αναφέρθηκε στο τι κρίνεται στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αναλυτικά σημείωσε:

«Μήπως θα κριθεί αν η πράσινη λιτότητα είναι ηπιότερη από την μπλε; Αν η μπλε επιστράτευση των απεργών είναι πιο τεκμηριωμένη από την πράσινη; Αν οι ροζ πινελιές της ηγεσίας του ΣΥΝ ταιριάζουν στην πράσινη ή στην μπλε ευρω-υποταγή; Αυτό είναι για όσους καμώνονται τους ανυποψίαστους.

Η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων που ζει μέσα στα βάσανα πρέπει να αντιληφθεί έγκαιρα ότι και οι νομαρχιακές και οι δημοτικές εκλογές θα κρίνουν πιο σοβαρά πράγματα.

Στις εκλογές αυτές μπορεί να κριθεί:

α) Αν ο λαός θα εγκλωβιστεί μέσα στις δυνάμεις του δικομματισμού και στα δεκανίκια του ή αν θα τους γυρίσει την πλάτη εκφράζοντας με αυθεντικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του.

β) Αν οι εργαζόμενοι θα τσιμπήσουν στους εικονικούς ανταγωνισμούς και στις δημαγωγίες ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ ή αν θα τους γυρίσουν την πλάτη ενισχύοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό αγωνιστικό ρεύμα.

γ) Αν κάποιοι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι θα ανεχτούν τη διγλωσσία της ηγεσίας του ΣΥΝ. Αν ανεχτούν τη διαχείριση και τη μεσιτεία με τη σοσιαλδημοκρατία ή αν θα απεγκλωβιστούν και θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της ανυπακοής, της συνέπειας και της αντίστασης.

δ) Αν θα περιοριστεί το μήνυμα των εκλογών στα λεγόμενα τοπικά ζητήματα ή αν θα αντηχήσει δυνατά το αποτέλεσμα για τα ζητήματα της Υγείας, της ανεργίας, της φτώχειας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας και του βιοτικού επιπέδου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ