ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Θέλει εκπαίδευση με... σπόνσορες

Καταγγελία της «Δημοκρατικής Ενότητας» Κορυδαλλού

Με... αναμνηστική πλακέτα τίμησε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου (εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ), τον ιδιοκτήτη του «ΙΕΚ ΞΥΝΗ», σε εκδήλωση αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς των σχολείων της πόλης και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Ο δήμαρχος τίμησε τον επιχειρηματία (με το αιτιολογικό ότι έδωσε τέσσερις υποτροφίες για τις σχολές του σε παιδιά εργαζομένων του δήμου), ενώπιον όλων των εκπαιδευτικών φορέων της πόλης, κάνοντας την καλύτερη διαφήμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Φυσικά, ο κ. Ξυνής άδραξε την ευκαιρία για να δηλώσει χαρούμενος που τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν για τη δημιουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων! Ολα αυτά, μάλιστα, τη στιγμή που τα δύο κόμματα, μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος, επιχειρούν να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος είχε πρώτος την ιδέα να ξεπουληθεί η γνώση στους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι ο Στ. Χρήστου δίνει αναμνηστικές πλακέτες στον ιδιοκτήτη του «ΙΕΚ ΞΥΝΗ», όταν στην πόλη του Κορυδαλλού το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών αιθουσών έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Τα Γυμνάσια λειτουργούν σε διπλοβάρδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Το 1ο ΤΕΕ στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε προκάτ αίθουσες.
  • Στην αυλή του 6ου Δημοτικού τοποθετήθηκαν προκάτ αίθουσες για να στεγαστεί και το 8ο Δημοτικό σχολείο.
  • Το «Ειδικό Σχολείο Κορυδαλλού» είναι χωρίς κτίριο μετά το σεισμό της 8ης Ιανουαρίου και η προοπτική που δίνει ο δήμαρχος είναι να στεγαστεί και αυτό σε προκάτ αίθουσες και, μάλιστα, παράνομα και με υπέρβαση των όρων δόμησης.

Κι ενώ οι ευθύνες του δημάρχου είναι τεράστιες γι' αυτή την κατάσταση, ο ίδιος κάλεσε όλους τους επιχειρηματίες της πόλης και τους «σπόνσορες» και χορηγούς που έχει ο δήμος να συνεργαστούν με τη δημοτική αρχή...

«Δίνει την εκπαίδευση στο κεφάλαιο»

Η «Δημοκρατική Ενότητα» καταγγέλλει τον δήμαρχο και την παράταξή του για τις προσπάθειές τους να ιδιωτικοποιήσουν υποχρεώσεις και δραστηριότητες του δήμου που πρέπει να τις προσφέρουν δωρεάν στο δημότη και για την προσπάθειά τους να δώσουν βορά στο αδηφάγο ιδιωτικό κεφάλαιο την καθαριότητα, τον πολιτισμό και σήμερα την εκπαίδευση.

Παράλληλα, καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όλο το λαό του Κορυδαλλού να αγωνιστούν για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια και να συσπειρωθούν γύρω από τη «Δημοκρατική Ενότητα» για να διευρύνουν το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και μόρφωση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να πληρωθούν άμεσα οι συμβασιούχοι

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τους 129 συμβασιούχους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Στα πρόθυρα μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων βρίσκονται οι 129 συμβασιούχοι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παρά το γεγονός ότι προ μηνών έγιναν δεκτές από το ΑΣΕΠ οι αιτήσεις των παραπάνω 129 υπαλλήλων για μετατροπή της σύμβασής τους, από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, έως τώρα δεν έχει γίνει δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να πληρώνονται κανονικά», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, στην Ερώτηση.

Και καταλήγει: «Οι περισσότεροι από αυτούς τους υπαλλήλους, που προσφέρουν, κατά την Πρυτανεία, σημαντικό έργο σε υπηρεσίες και γραμματείες, πληρώνονται από διάφορα προγράμματα, τα οποία άλλα έληξαν και άλλα λήγουν σύντομα. Ετσι, οι 129 εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκονται κυριολεκτικά "στον αέρα", με τις οικονομικές και κοινωνικές υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, αφού εργάζονται χωρίς να πληρώνονται έως τη δημοσίευση του αντίστοιχου ΦΕΚ».

Για το παραπάνω πρόβλημα της εργασίας και της μισθοδοσίας των 129 εργαζομένων υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας:

  • Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να τους καταβληθούν οι μισθοί άμεσα;
  • Και τι για την άμεση δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του ΑΣΕΠ για τη μετατροπή της σύμβασής τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου;

Δε θέλει συνδικαλιστές στο σχολείο

Με πρωτοφανείς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, απειλές και ειδοποιώντας την αστυνομία «υποδέχτηκε» διευθυντής δημοτικού σχολείου, μία συνδικαλίστρια αντιπρόεδρο Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, στερώντας της ουσιαστικά το συνδικαλιστικό δικαίωμα να επισκέπτεται τους χώρους εργασίας στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο Τρύφωνας Καλμπούρης, διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης, επιτέθηκε φραστικά εναντίον της Νινέτας Αλτάνη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης» Ν. Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου και Λυκόβρυσης και συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, όταν εκείνη επισκέφθηκε το σχολείο για κάποιο θέμα του Συλλόγου.

«"Απαγορεύεται να έρθεις, θα παίρνεις άδεια πρώτα, δεν αναγνωρίζω κανέναν συνδικαλισμό". Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής του σχολείου, απέδειξε ότι αυτό που τον έχει ενοχλήσει - όπως ο ίδιος ομολόγησε στο παραλήρημά του - είναι η συνεχής και ουσιαστική επαφή μας, σαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και με τα σχολεία της περιοχής μας και με τους δασκάλους. Η δράση του ΠΑΜΕ και η επαφή μας με τα σχολεία, έχει προφανώς ενοχλήσει κάποιους διευθυντές, απ' αυτούς που νομίζουν ότι τα σχολεία είναι ιδιοκτησία τους και πεδίο για λαμπρή προσωπική καριέρα "μάνατζερ"», δήλωσε στον «Ρ», η Νινέτα Αλτάνη. Η συνδικαλίστρια καταγγέλλει ότι τις προηγούμενες μέρες ο Τρ. Καλμπούρης, επέδειξε παρόμοια συμπεριφορά εναντίον του προέδρου της Ενωσης Γονέων, όταν προσπάθησε να επισκεφθεί το σχολείο.

«Αμφισβητεί με τη στάση του ευθέως το δικαίωμα ακόμα και του ΔΣ του Συλλόγου να έρχεται σε επαφή με τους δασκάλους που είναι μέλη του. Αυτό δηλαδή που ούτε στις πιο μαύρες εποχές, ούτε ο πιο αντιδραστικός εγκέφαλος, δεν τόλμησε να σκεφτεί. Επομένως, είναι ευθύνη συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος, των Συλλόγων και της ΔΟΕ, να υπενθυμίσουν σε κάποιους διευθυντές αυτού του είδους, ότι δεν είναι δικαίωμά τους να εμποδίζουν τη δράση των συνδικαλιστών, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την επικοινωνία των συναδέλφων με το σωματείο τους. Να τους καταγγείλουν», κατέληξε η Ν. Αλτάνη. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Τσικρικάς, σε επικοινωνία που είχε ο «Ρ» μαζί του, απέφυγε να πάρει θέση. Το θέμα θα συζητούνταν χτες κατά τη διάρκεια του ΔΣ του Συλλόγου.

ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αλληλεγγύη στην Κούβα

Εκδήλωση αλληλεγγύης στη Σοσιαλιστική Κούβα διοργανώνει η Σπουδάζουσα Αθήνας της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Καμίλο Γκεβάρα, γιος του Τσε Γκεβάρα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org