ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χτυπά τους αγρότες, ενισχύει τα μονοπώλια

Τα πλήγματα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αρχίζουν να γίνονται αισθητά τόσο στη μείωση της παραγωγής, όσο και στην παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος

ICON

Οι βαριές και καταστροφικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που ξεκίνησε από τις αρχές του χρόνου, είναι, ήδη, φανερές στους μικρομεσαίους αγρότες, που βλέπουν να μειώνεται δραστικά η αγροτική παραγωγή και να συρρικνώνεται δραματικά το αγροτικό εισόδημα. Η αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, που αποφασίστηκε με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές εμπορικές τιμές των προϊόντων, που επιβάλλει η «ελεύθερη» αγορά και η κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, την αλματώδη άνοδο των εισαγωγών που προωθούν οι συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν οι πολυεθνικές αγροτικών μέσων και εφοδίων, έχουν καταστήσει εντελώς ασύμφορες πολλές δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, αναγκάζοντας τους αγρότες να τις εγκαταλείψουν.

Ετσι, φέτος, έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής στον καπνό, (μειώθηκε κατά 77% και η καπνοκαλλιέργεια πάει για πλήρη εξαφάνιση), στα τεύτλα (η απόφαση της ΕΕ για μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά 36%, οδήγησε στη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγής κατά 50%), στα δημητριακά (και τα στρέμματα είναι λιγότερα και η παραγωγή σιτηρών μικρότερη.) Μείωση της παραγωγής - και λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών - έχουμε, επίσης, στο βαμβάκι, τα αμπέλια, στα μήλα, στα ακτινίδια κ.ά. ενώ ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και σε πολλά άλλα προϊόντα.

Αν σ' όλα αυτά συνυπολογιστεί και η απώλεια εισοδήματος που έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας του «πετσοκόμματος» των επιδοτήσεων που επέβαλαν η κυβέρνηση και η ΕΕ, με τις περικοπές στα δικαιώματα καλλιέργειας και στις μεγάλες παρακρατήσεις στο περιβόητο χρονιάτικο «τσεκ» της ενιαίας ενίσχυσης, τότε γίνεται φανερό ότι το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά και τα τελευταία πέντε χρόνια η μείωσή του φτάνει κοντά στο 20%.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και του ΠΟΕ, που διαχειρίζονται, εναλλάξ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και η οποία, μέχρι στιγμής, έχει ξεκληρίσει πάνω από 320.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και προωθεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Σήμερα στην Ελλάδα το αγροτικό παραγωγικό δυναμικό έχει περιοριστεί στις 600.000, περίπου, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η ταξική διαστρωμάτωση της αγροτιάς έχει ως εξής:

  • Το 2% (περί τις 15.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις) είναι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, που ανήκουν και στην αστική τάξη. Αυτοί κατέχουν πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής γης και συγκεντρώνουν τη μεγάλη ποσότητα της παραγωγής, με αποτέλεσμα να «πλέουν» στον πλούτο.
  • Το 6% (35.000 περίπου) ανήκουν στα ανώτερα μεσαία στρώματα και μπορούν να έχουν κέρδη από την αγροτική ενασχόλησή τους.
  • Το 80% των αγροτών είναι μικρομεσαίοι (περί τους 200.000 - το 33% - ανήκουν στα μεσαία και περί τους 280.000 - το 47% - στα κατώτερα αγροτικά στρώματα) κι αντιμετωπίζουν πολλά και συνεχώς επιδεινούμενα προβλήματα, που τους οδηγούν προς το ξεκλήρισμα.
  • Το 12% (περίπου 70.000) είναι οι «προλετάριοι της αγροτιάς», που είτε έχουν πολύ λίγα χωράφια, από τα οποία αδυνατούν να ζήσουν, είτε δουλεύουν σαν μισθωτοί σε άλλους.
Ποιοι, πώς και πόσο ωφελούνται

Βεβαίως, η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες, ωφελούν, τα μέγιστα, τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες, αλλά και τους εμποροβιομήχανους που «νέμονται» την αγροτική οικονομία, κερδοσκοπούν ασύστολα και πλουτίζουν.

Ιδιαίτερα, τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην αγροτική οικονομία. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  • Το 10% περίπου των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιούν πάνω από το 50% της αγροτικής γης. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χώρος της αμπελουργίας, όπου το 1,5% των μεγάλων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων καλλιεργεί το 30% και πλέον των αμπελώνων).
  • Τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μονοπωλούν το 90% της γαλακτοπαραγωγής. Οι «κολοσσοί» αυτοί δημιουργήθηκαν «καταπίνοντας» όλους τους μικροανταγωνιστές τους. Η μετατροπή της «ΔΕΛΤΑ» σε «VIVARTIA» έγινε με την εξαγορά και τη συγχώνευση 28 άλλων εταιρειών, με αποτέλεσμα η εταιρεία - γίγαντας να αυτοπροβάλλεται σαν η πρώτη στον τομέα των τροφίμων στην Ελλάδα και 35η στην Ευρώπη και να δραστηριοποιείται σε 29 χώρες. Παράλληλα, ιδιωτικοποιήθηκαν ή έκλεισαν πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, όπως η «ΑΓΝΟ», ο «Ολυμπος», η «ΣΕΡΓΑΛ», η «ΣΥΝΕΡΓΑΛ», η «ΑΣΠΡΟ» κι απειλούνται με ξεπούλημα η «ΔΩΔΩΝΗ» και η «ΡΟΔΟΠΗ».

Μόνο στα πέντε τελευταία χρόνια οι αγελαδοτρόφοι μειώθηκαν κατά 37,7% κι από 11.000 έφτασαν στους 6.800 περίπου και, ταυτόχρονα, εξαφανίστηκαν χιλιάδες μικρές τυροκομικές και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη δεκαετία του '80.

  • Το 2,5% των μεγάλων χοιροτροφικών μονάδων παράγει το 82% της παραγωγής.
  • Δύο από τις 200 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας παράγουν το 40% του γόνου και το 20% των ψαριών.

Τα κέρδη όλων αυτών των επιχειρήσεων είναι τεράστια. Στο διάστημα 2000-2004, που το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 18%, οι τέσσερις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αύξησαν τα κέρδη τους κατά 138,6%, καθώς οι κτηνοτρόφοι πήραν «αύξηση» 2,5 έως και 5 φορές μικρότερη του πληθωρισμού, ενώ η τιμή που πουλούν οι βιομηχανίες το γάλα στους καταναλωτές αυξήθηκε 8 φορές πάνω από τον πληθωρισμό. Αποτέλεσμα, η τιμή καταναλωτή να είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή παραγωγού. Κι ως γνωστόν, το τελευταίο διάστημα το «καρτέλ» των γαλακτοβιομηχανιών προχώρησε σε νέα, αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος από τον παραγωγό για ν' αυξήσει κι άλλο τα κέρδη του.

Ανάλογα κέρδη έχουν οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα «στάρι - αλεύρι - ψωμί» (σιτέμποροι, αλευροβιομήχανοι), που παίρνουν το στάρι σε εξευτελιστική τιμή από τον παραγωγό και το ψωμί φτάνει στην κατανάλωση σε δεκαπλάσια τιμή. Οπως, επίσης, οι εμποροβιομήχανοι που ασχολούνται με την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων - οπωροκηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, βαμβάκι κ.ά. - που αγοράζουν φτηνά και πωλούν πανάκριβα. Πολλά τα οφέλη για τις πολυεθνικές των αγροτικών μέσων και εφοδίων, που συνεχώς ανατιμώνται και, βεβαίως, των μεγαλοεισαγωγέων αγροτικών προϊόντων, που κάνουν «χρυσές δουλιές», καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται αλματωδώς και το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου της χώρας μας έχει εκτοξευτεί στα 2 δισ. ευρώ.

Αγώνας για την ανατροπή

Συμπερασματικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, έχει ως αποτέλεσμα:

  • Τη συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμά τους. Ετσι, εκτός των άλλων, επιδεινώνεται το πρόβλημα της ανεργίας και της ερήμωσης της υπαίθρου.
  • Τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, με τη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων και μονοπωλιακών ομίλων που έχουν στα χέρια τους τη γη και την παραγωγή και πλουτίζουν, κερδοσκοπώντας σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.
  • Τη δραστική μείωση της ντόπιας αγροτικής παραγωγής και την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, που διευρύνει το τεράστιο έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου της χώρας μας και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση του λαού μας από τις πολυεθνικές των τροφίμων.

Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά και, ταυτόχρονα, πλήττει καίρια και τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οχι μόνο γιατί οι εργαζόμενοι - καταναλωτές είναι αναγκασμένοι ν' αγοράζουν πανάκριβα από τους εμποροβιομήχανους τα αγροτικά προϊόντα και να κινδυνεύει η υγεία τους από τα υποβαθμισμένα, ποιοτικά, προϊόντα των πολυεθνικών - είναι γνωστά τα πολλά «διατροφικά σκάνδαλα» που κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια - αλλά και διότι αγροτιά χωρίς λεφτά, σημαίνει και επαγγελματοβιοτέχνες των αγροτικών περιοχών χωρίς δουλιά.

Απέναντι λοιπόν στη φτωχή και μεσαία αγροτιά ορθώνεται ο πραγματικός αντίπαλος που είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μονοπώλια. Κοινός με αυτόν των εργατών και των ΕΒΕ αντίπαλος. Η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων επομένως, που θα τα καταργήσει, είναι και υπόθεση της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Σ' αυτή την πάλη πρέπει να εντάσσει και τους διεκδικητικούς αγώνες της για το σήμερα. Μόνο έτσι θα ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική.

Ο αγώνας επομένως για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής δε θα είναι προς όφελος μόνο των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού και πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, η συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, που θα παλέψει για ριζικές ανατροπές στη χώρα μας και για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική.

«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Νέοι αγώνες με προοπτική!

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιδρώντας, αγωνιστικά, στην επέλαση της νέας ΚΑΠ, η οποία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της, έχει φέρει δραστική μείωση της αγροτικής παραγωγής και δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, εντείνοντας τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης - σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο - ανέλαβε η ΠΑΣΥ, που καλεί τους αγρότες να βγουν στους δρόμους του αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους και για την ανατροπή της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για τον καθορισμό του ολοκληρωμένου διεκδικητικού πλαισίου και την οργανωτική προετοιμασία των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, που αναμένεται να εκδηλωθούν στα μέσα του ερχόμενου Γενάρη, είχε προγραμματιστεί, για χτες το μεσημέρι, πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες συνειδητοποιούν ότι για την τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα, οι ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν και εφαρμόζουν την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, καθώς και τις συμφωνίες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Αυτή την καταστροφική πολιτική, επιχειρούν να «φτιασιδώσουν» η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, προβάλλοντας ως σωτηρία τα «αργύρια» των αποσυνδεμένων επιδοτήσεων, που τις έχουν αποδεκατίσει με τις περικοπές στα δικαιώματα καλλιέργειας και τις «νόμιμες» και παράνομες παρακρατήσεις, οι οποίες σε ορισμένα προϊόντα φτάνουν στο 20%.

Ταυτόχρονα, για ν' αποκοιμίσουν τον αγροτικό κόσμο, υποστηρίζουν ότι η νέα ΚΑΠ ανοίγει νέες προοπτικές και καλούν τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες - κυρίως στις ενεργειακές - από τις οποίες, όπως ψευδώς και παραπλανητικώς ισχυρίζονται, μπορούν να εξασφαλίσουν «καλό εισόδημα» και να συνεχίσουν την αγροτική ενασχόλησή τους. Ομως, οι μικρομεσαίοι αγρότες αντιλαμβάνονται ότι ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τους στήνουν μια ακόμα παγίδα, για να τους οδηγήσουν πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα.

Συμπαραστάτες και συνεργοί

Συμπαραστάτες της αντιαγροτικής πολιτικής και συνεργοί στο έγκλημα κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς, στέκονται οι διοικήσεις των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, που κάνουν ό,τι μπορούν για να εκτονώσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και να υπονομεύσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, λειτουργώντας σαν «πέμπτη φάλαγγα» στο αγροτικό κίνημα.

Το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» έχουν αναλάβει οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές της γνωστής «θεσσαλικής παρέας», που το παίζουν «αγωνιστές», αλλά το μόνο που κάνουν είναι να προωθούν τον αποπροσανατολισμό των αγροτών από τα ουσιαστικά προβλήματα, τη δικαιολόγηση της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, την υπονόμευση της ενωτικής δράσης και της αποτελεσματικότητας των αγώνων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κι αυτή τη φορά - όπως γίνεται συχνά τα τελευταία χρόνια, που στην κυβέρνηση βρίσκεται η ΝΔ - η διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, στην οποία δραστηριοποιείται η φιλοκυβερνητική «παρέα», έσπευσε να προχωρήσει σε «αντιπερισπασμό», οργανώνοντας ξεχωριστή αγροτική σύσκεψη, λίγες μόνο μέρες μετά την πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ. Και, βεβαίως, ο αρχηγός της «παρέας», Θ. Κοκκινούλης, αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους του φιλοκυβερνητικού αγροτοσυνδικαλισμού να μη θιχτεί, επί της ουσίας, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων.

Αλλαγή των συσχετισμών

Η ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται στη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά και η υπονομευτική δράση του συνδικαλισμού της ευρω-υποταγής, αναδεικνύουν την ανάγκη της ισχυροποίησης της ΠΑΣΥ, η οποία, ταυτόχρονα με την αγωνιστική δράση, εντείνει τις προσπάθειες για την οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, με την προώθηση της ενοποίησης των αγροτικών συλλόγων ανά ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα, στους οποίους θα ενταχθούν όλοι οι αγρότες, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων.

Για την ΠΑΣΥ, η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, η παραγωγική αποδιάρθρωση ολόκληρων περιφερειών, η δραστική μείωση παραδοσιακών και δυναμικών καλλιεργειών, ο αποδεκατισμός του αγροτικού εισοδήματος, το κλείσιμο εργοστασίων στην ύπαιθρο και το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που επιβάλλουν η ΚΑΠ και ο ΠΟΕ, δεν μπορεί και δεν πρέπει ν' αποτελέσει μονόδρομο για τη χώρα μας.

Υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θ' ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι θα ενισχύονται πολύπλευρα από το κράτος.

Αυτή η διέξοδος, που είναι αναγκαία για τους μικρομεσαίους αγρότες και το λαό, είναι αντίθετη στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και των μεγαλοαγροτών. Γι' αυτό και η εφαρμογή της θα έχει δυσκολίες και προϋποθέτει τη ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση της ΠΑΣΥ και όσων πολιτικών δυνάμεων διαφωνούν, αντιστέκονται και αντιπαλεύουν τον ΠΟΕ, την ΚΑΠ, την ΕΕ, την πλουτοκρατία.

Αγωνιστές διεκδικήσεις

Παλεύοντας για τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, η ΠΑΣΥ διεκδικεί:

  • Την έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις.
  • Την ανατροπή των κανονισμών που συρρικνώνουν βασικές καλλιέργειες και κλείνουν σημαντικές βιομηχανίες, (Ζάχαρης, Λιπασμάτων κ.ά.).
  • Τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και σύγχρονων ιχθυόσκαλων, την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων, αφορολόγητο πετρέλαιο και χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια.
  • Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών, για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να μειώσουν το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
  • Την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και να καταβάλλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις.
  • Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους στο ύψος των ζημιών που προκάλεσε η απειλή της γρίπης των πτηνών.
  • Την αναπροσαρμογή του ποσοστού υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ και την καταβολή ολόκληρων των επιδοτήσεων στους αγρότες.
  • Την εκτέλεση από το κράτος βασικών έργων υποδομής που μειώνουν, ουσιαστικά, το κόστος της αγροτικής παραγωγής.
  • Την αναβάθμιση των κρατικών ιδρυμάτων έρευνας για να παρέχουν δωρεάν επιστημονικοτεχνική στήριξη στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς.
  • Την πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, το σταμάτημα του ξεπουλήματος των εταιρειών μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ στους ιδιώτες. Αγροτική Τράπεζα κρατική, με αναπτυξιακά κοινωνικά κριτήρια.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων που θα δίνονται στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά δημόσια, αποκεντρωμένα και αναβαθμισμένα συστήματα Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας και τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων στην ύπαιθρο, για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της.
  • Το άμεσο σταμάτημα των διώξεων των αγροτών που αγωνίζονται για το δίκιο τους και της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΛΑΡΙΣΑ
Αύριο η συγκέντρωση για την ΕΒΖ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να μην κλείσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στη Λάρισα, διοργανώνει αύριο 4 του Δεκέμβρη η Επιτροπή Φορέων, που συγκροτήθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας,

Το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως είναι:

  • Να μην κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης.
  • Εναντίωση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Ζάχαρης της ΕΕ.
  • Εθνική ενίσχυση στην τευτλοπαραγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απειθαρχία στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ