ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Σημαντικές συμφωνίες σε Ενέργεια και Μεταφορές

Σημαντικά ωφελημένα τα ρωσικά μονοπώλια «Rosneft» και «Gazprom»...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Με την υπογραφή της τριμερούς διακήρυξης της Τεχεράνης οι Πρόεδροι Ιράν, Χασάν Ροχανί, Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ολοκλήρωσαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην πρωτεύουσα του Ιράν την τριμερή στρατηγική τους συνάντηση επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους να αναπτύξουν τη συνεργασία στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της Ενέργειας, των μεταφορών, προς όφελος των μονοπωλίων τους. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός στην περιοχή, με δεδομένη και την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Εκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά - Νότου (INSTC), που θα συνδέσει τη Μόσχα με τον Περσικό Κόλπο καθώς θα δημιουργήσει ένα σύνθετο δίκτυο μεταφορών μήκους 7.200 χλμ., το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το στρατηγικής σημασίας (για την προώθηση και πώληση Ενέργειας από τις τρεις χώρες στην Ινδία) ιρανικό λιμάνι Τσαμπαχάρ. Το οδικό δίκτυο INSTC θα συνδέσει επίσης την Τεχεράνη με τις νότιες ιρανικές πόλεις Τσαμπαχάρ, Μπαντάρ Αμπάς, Μπαντάρ ε Ανζάλι, με την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και με τη ρωσική πόλη Αστραχαν που βρέχεται από την Κασπία. Συμφωνήθηκε επίσης η επίσπευση των εργασιών για την ολοκλήρωση σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου διασύνδεσης των τριών χωρών, το οποίο, σύμφωνα με τον Αζέρο πρόεδρο, είναι «λειτουργικά σχεδόν έτοιμο».

Μερικές από τις πιο σημαντικές διαβουλεύσεις αξιωματούχων και διευθυνόντων συμβούλων ενεργειακών μονοπωλίων από τις τρεις χώρες αφορούν (σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ) την υπογραφή «οδικού χάρτη» ανάμεσα στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Rosneft» και την ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC για τη δημιουργία κοινοπραξίας που θα προωθήσει διάφορα στρατηγικά σχέδια επενδύσεων στο Ιράν συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τα έργα αυτά, οι ειδικοί προβλέπουν επιπρόσθετη ημερήσια παραγωγή ιρανικού πετρελαίου 1.100.000 βαρελιών (αξίζει να σημειωθεί ότι το μονοπώλιο «Rosneft» είχε κλείσει στις 18 Σεπτέμβρη, λίγες μέρες πριν από το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, σημαντική συμφωνία με την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων του Ιράκ για την κατασκευή νέου αγωγού, κόστους 1 δισ. δολαρίων, για τη μεταφορά κουρδικού φυσικού αερίου σε Τουρκία και Νοτιοανατολική Ευρώπη...).

Επίσης, το έτερο ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» έκλεισε συμφωνία με Ιρανούς αξιωματούχους προκειμένου να αρχίσει την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιράν και τη δημιουργία νέου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.200 χλμ., που θα τροφοδοτήσει την Ινδία.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση των ηγετών Ιράν - Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν ορίστηκε να γίνει εντός του 2018 στη Μόσχα.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ιεραρχούν την παράκαμψη του δολαρίου στις διμερείς συναλλαγές

Από τη συνάντηση του Μεντβέντεφ με τον Κινέζο Πρόεδρο
Από τη συνάντηση του Μεντβέντεφ με τον Κινέζο Πρόεδρο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η Μόσχα και το Πεκίνο διεξάγουν συνομιλίες με θέμα τη χρήση των εθνικών νομισμάτων, του ρουβλίου και του γουάν, στις μεταξύ τους συναλλαγές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που χτες ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα στο πλαίσιο της τακτικής συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο δημιουργίας μια κοινής κάρτας πληρωμών, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε Ρωσία και Κίνα, έτσι ώστε «να αποφύγουμε εκείνα τα προβλήματα που ανακύπτουν μερικές φορές με τη χρήση των αμερικανικών συστημάτων πληρωμών». Πάντως, η παράκαμψη του δολαρίου ως νομίσματος διμερών συναλλαγών είναι ενδεικτική ευρύτερων εξελίξεων και επιδιώξεων στη διεθνή επενδυτική «σκακιέρα».

Ο Μεντβέντεφ συνάντησε και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος - σύμφωνα με το «Σινχουά» - εξέφρασε ετοιμότητα για επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς και τη διατήρηση στενής συνεργασίας σε διεθνή ζητήματα. Υποστήριξε επίσης ότι η «περιεκτική στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο χωρών θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και θα επιτύχει νέα αποτελέσματα, ενώ ξεχώρισε τους τομείς της Ενέργειας, της παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού, της γεωργίας και της αεροδιαστημικής ως πεδία με «μεγάλες προοπτικές». Ακόμα, επέμεινε στη σημασία που έχει η συνένωση της κινεζικής επενδυτικής πρωτοβουλίας OBOR («One Belt One Road» - «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού») και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (της διακρατικής ένωσης που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Μόσχας), προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των καναλιών πλοήγησης της Αρκτικής για να δημιουργήσουν και έναν «Δρόμο του Μεταξιού στον πάγο».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πολυήμερη περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πολυήμερη περιοδεία σε Ασία - Ειρηνικό ξεκινά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που σήμερα θα επισκεφτεί τη διοίκηση Ειρηνικού των αμερικανικών Δυνάμεων, στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης, αλλά και ειδικότερα τη στρατιωτική βάση στο Περλ Χάρμπορ.

Πρώτος σταθμός του Τραμπ εκτός ΗΠΑ θα είναι η Ιαπωνία, όπου θα βρεθεί την Κυριακή 5 Νοέμβρη, ενώ την Τρίτη 7 του μήνα θα μεταβεί στη Νότια Κορέα.

Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη, ο Τραμπ θα φτάσει στην Κίνα, για να συμμετάσχει σε μια σειρά διμερών συναντήσεων, αλλά και εμπορικές και πολιτιστικές συναντήσεις, ενώ έχει προγραμματιστεί επίσημη συνάντηση και με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Την επομένη, ο Τραμπ θα πάει στο Βιετνάμ, όπου θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία σε Ασία - Ειρηνικό (APEC) αλλά και σε συνάντηση επιχειρηματιών της APEC, όπου και - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση - «θα παρουσιάσει το όραμα των ΗΠΑ για μια ανοιχτή και ελεύθερη περιφέρεια σε Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και θα υπογραμμίσει το σημαντικό ρόλο που η περιοχή διαδραματίζει στην οικονομική ευημερία των ΗΠΑ». Θα έχει ακόμα επίσημες επαφές με τη βιετναμέζικη ηγεσία.

Τέλος, στις 12 Νοέμβρη ο Τραμπ θα βρεθεί στις Φιλιππίνες, όπου εκτός από επαφές με την ηγεσία της χώρας θα παραστεί σε εκδηλώσεις της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), της οποίας την προεδρία αυτή την περίοδο έχει η Μανίλα.

Μεταξύ άλλων, στις επαφές του Τραμπ θα ιεραρχηθεί και το ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου, με έκκληση για ένταση της πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κλίμα και εξωτερική πολιτική στο επίκεντρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με τις θεματικές ενότητες οικογενειακή πολιτική, εξωτερική πολιτική, άμυνα, ανάπτυξη κι εμπόριο συνεχίστηκαν χτες οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Επίσης, επανήλθε στο «τραπέζι» η πολιτική για το κλίμα και την Ενέργεια, καθώς την περασμένη βδομάδα δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να γίνει ένας πρώτος απολογισμός.

Οι Πράσινοι - προωθώντας «πράσινα» επιχειρηματικά συμφέροντα - ζητούν το κλείσιμο των πιο ρυπογόνων εργοστασίων, την αντικατάσταση του άνθρακα και την κατάργηση της κατασκευής ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων από το 2030.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ (CSU), σημείωσε πως οι στόχοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής «μπορούν να επιτευχθούν μόνο εάν όλοι βασίζονται με συνέπεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Η δήλωση του Μίλερ εκλήφθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ ως προθυμία για συμβιβασμό με τους Πράσινους. Ο ίδιος είπε ότι βλέπει το υπουργείο του «σαν τμήμα ενός διεθνούς υπουργείου Περιβάλλοντος», το οποίο «ξεκίνησε την ενεργειακή μετάβαση στην Αφρική και την Ασία τα τελευταία χρόνια», δηλαδή μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια μονοπωλιακών ομίλων: «Από τον πιο σύγχρονο φωτοβολταϊκό σταθμό στην έρημο του Μαρόκου, έως την ενεργειακή κάλυψη στην Αφρική και τη συνεργασία για την ηλιακή ενέργεια με την Ινδία». Με αυτές τις «πράσινες» επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες εκτίμησε ότι «το υπουργείο έχει ήδη συνεισφέρει σε μείωση που αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% των γερμανικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Οσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα στην απελευθέρωση των Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία» και πως «δεν υπάρχει ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας όσο Πρόεδρος είναι ο Ερντογάν». Επίσης, για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία - οι οποίες θίγουν και γερμανικές επιχειρήσεις - εκτίμησε ότι δεν «βλέπει λόγο για κατάργησή τους, επειδή η Ρωσία δεν προσφέρει κανένα λόγο».

Τέλος, για τα θέματα Μεταφορών και Γεωργίας που συζητήθηκαν την Τετάρτη, δεν εκδόθηκαν κοινές αποφάσεις των κομμάτων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνία άνω των 2 δισ. δολαρίων για τους «S-400»

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Πάνω από 2 δισ. δολάρια κοστίζει το αντιπυραυλικό σύστημα «S-400», που συμφωνήθηκε να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία, σύμφωνα τουλάχιστον με δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας «Rostec» Σεργκέι Σεμέζοφ.

Σύμφωνα με την τουρκική «Σαμπάχ», η πορεία εκτέλεσης της διμερούς συμφωνίας απασχόλησε και τη χτεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Γραμματείας για την αμυντική βιομηχανία της χώρας, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υπουργού Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί, του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, του επιτελάρχη Χουλούσι Ακάρ και του αρμόδιου γενικού γραμματέα Ισμαΐλ Ντεμίρ. Στη συνεδρίαση τέθηκε ακόμα μια φορά η ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση από άλλες δυνάμεις.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οκτώ άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν χτες μετά από συγκρούσεις με δυνάμεις του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην περιοχή Σεμντινλί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ