ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Εμπορευματοποίηση της γης και ελλείψεις βάζουν μπουρλότο στα δάση

Στοιχεία για την αντιπυρική περίοδο έδωσε χτες η Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια ημερίδας

© 2017 ΑΘΗΝΑΙΚΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑ

Το 50,49% των αγροτικών και δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας είναι από πρόθεση. Το στοιχείο αυτό αναφέρθηκε χτες, κατά τη διάρκεια ημερίδας της Πυροσβεστικής που αφορούσε τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου και την παρουσίαση της ψηφιακής υπηρεσίας ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς. Από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Οκτώβρη, εκδηλώθηκαν 9.656 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, με τις καμένες εκτάσεις να ανέρχονται στα 216.960 στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορευματοποίηση της γης, η αντιδασική νομοθεσία, αλλά και οι τραγικές ελλείψεις σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που αφενός μεν οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, αφετέρου είναι η αιτία για το μέγεθος των καταστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι και τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι πυροσβέστες έδωσαν τη μάχη για τη διάσωση των δασών με ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με μεγάλα οργανικά κενά που είχαν ως αποτέλεσμα τις συχνές επιφυλακές και την απλήρωτη υπερεργασία, με παραμονή αρκετών ωρών στα συμβάντα. Η μειωμένη σύνθεση των πληρωμάτων οδήγησε και φέτος στην εντατικοποίηση των συνθηκών εκτέλεσης της υπηρεσίας, εξέθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πυροσβεστών, προκάλεσε τις προϋποθέσεις για αύξηση των κινδύνων και των δυστυχημάτων. Στην τελευταία μεγάλη φωτιά στη Σέτα Ευβοίας σημειώθηκε υπερεργασία ορισμένων πυροσβεστών, που έφτασε μέχρι και τις 52 συνεχόμενες ώρες. Το κόστος ήταν ένας νεκρός δόκιμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής και τραυματισμοί πυροσβεστών.

Από τις σχηματισθείσες δικογραφίες έχει αποδοθεί ευθύνη σε 242 άτομα, από τα οποία 210 (86,77%) για εμπρησμό από αμέλεια και 32 (13,23%) από πρόθεση. Διαδικασία αυτοφώρου ακολουθήθηκε για 166 άτομα, από τα οποία 141 αφορούσε αμέλεια και 25 πρόθεση, καταγράφοντας αύξηση 3% σε σχέση με το 2016 και 43% με το 2015. Προφυλακίστηκαν τρία άτομα.

Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, φέτος ήταν αυξημένος ο αριθμός πυρκαγιών κατά 17,3%, ενώ η εικόνα των καμένων εκτάσεων παρουσιάζει μείωση κατά 40,7% σε σχέση με το 2016. Εξετάζοντας την εικόνα του καυτού τριμήνου Ιούνης - Αύγουστος, ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν ανήλθε στις 3.472 πυρκαγιές και το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 135.092 στρέμματα. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την ίδια περίοδο του 2016 ήταν 4.029 πυρκαγιές και 237.415 στρέμματα. Για τις 92 μέρες συνολικά έκδοσης του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκαν 37 μέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 26 μέρες με δείκτη επικινδυνότητας 4, συνολικά δηλαδή 63 μέρες από τις 92. Θα πρέπει, βέβαια, να επισημάνουμε ότι από την αρχή του έτους το πυροσβεστικό προσωπικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει όχι μόνο τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, αλλά και 51.411 αστικά συμβάντα όλων των τύπων, από τα οποία τα 17.362 περίπου εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου Ιούνη - Αυγούστου.

Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε την 1η Ιούλη, στην περιοχή της Αρεόπολης της Ανατολικής Μάνης, η οποία έκαψε συνολικά 18.000 στρέμματα, ακολούθησε η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στην περιοχή Ορθονιές με 2.200 στρέμματα και η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο Αττικής στην περιοχή Καλύβια Θορικού με 3.400 στρέμματα. Ο Αύγουστος ξεκίνησε με την πυρκαγιά στα Κύθηρα στις 4/8, η οποία έκαψε συνολικά 20.000 στρέμματα. Ακολούθησαν τρεις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, με μεγαλύτερη την πυρκαγιά στην περιοχή Κοιλιωμένος, με 11.000 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο κατά την αντιπυρική περίοδο έφτασαν τις 111, ενώ από τις αρχές της χρονιάς τις 135. Η πυρκαγιά στην περιοχή του Καλάμου Αττικής ξεκίνησε το απόγευμα της 13/8, η οποία κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, κοντά σε κατοικημένες περιοχές και έκαψε συνολικά 20.500 στρέμματα. Στις 21/8 ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Κορινθία στην περιοχή Ρυτό, με 3.750 στρέμματα. Ακολούθησε η τελευταία μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στις 26/8, με 14.000 στρέμματα. Ενώ στις 11 Σεπτέμβρη ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Σαντομέρι Αχαΐας, η οποία έκαψε συνολικά 8.000 στρέμματα και στις 20/9, πάλι στην Κορινθία στη Νεμέα, η οποία έκαψε συνολικά 2.800 στρέμματα. Τα επίγεια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν στο σύνολο των πυρκαγιών αθροιστικά ήταν: 23.794 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και 1.868 υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα, από τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Ματωμένο πλεόνασμα» από την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών

Ενα ακόμη «ματωμένο πλεόνασμα» ύψους 5 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια του 2015 που ήταν 4,5 εκατ. ευρώ, εμφάνισε ο ισολογισμός - ταμειακός απολογισμός του 2016 της δημοτικής αρχής Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κ.ά.) Η συνέχιση της αντιλαϊκής - φορομπηχτικής πολιτικής που αποτυπώνεται στους αριθμούς, επιβεβαιώνει ότι, για άλλη μια χρονιά, διατηρήθηκαν τα πανάκριβα δημοτικά τέλη, επεκτάθηκαν η ανταποδοτικότητα σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, η παραχώρηση έργου σε ιδιώτες και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τον αντιλαϊκό απολογισμό στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα: «Τη στιγμή που ο λαός στενάζει από τη ληστρική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου, το 2016 αρπάχτηκαν από το λεηλατημένο εισόδημα του Λαρισαϊκού λαού 1 εκατ. ευρώ ανταποδοτικά τέλη παραπάνω από ό,τι το 2015! Αντίθετα, η ΚΑΠ (κρατική επιχορήγηση) συνεχώς μειώνεται, η ΣΑΤΑ ήταν ανύπαρκτη και το ΕΣΠΑ για έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες ήταν μηδενικό!! Για άλλη μια χρονιά, "απουσίασαν" έργα όπως η πυροπροστασία των δημοτικών κτιρίων, η αντισεισμική θωράκιση των σχολικών μονάδων που είναι κατασκευασμένα πριν το 1985, αλλά και μελέτες για την κατασκευή νέων π.χ. σε Φαλάνη και Αμπελόκηπους. "Ψίχουλα" δόθηκαν επίσης για τη συντήρηση των δεκάδων σχολικών μονάδων του δήμου, φορτώνοντας ένα ακόμη βάρος στις πλάτες των γονέων. Οσο για την πολυδιαφημισμένη "κοινωνική πολιτική" της δημοτικής αρχής, αυτή εξαντλείται σε πολιτικές "πτωχοκομείου" των πιο εξαθλιωμένων στρωμάτων του λαού, αθωώνοντας τους κύριους υπαίτιους που χτυπάνε το λαό και είναι κεφάλαιο - κυβέρνηση - ΕΕ.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ποιος τελικά θα κληθεί να πληρώσει το "μάρμαρο" της "δίκαιης ανάπτυξης", για την οποία υπερθεματίζει ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα».

Η όποια αντιπαράθεση αναπτύχθηκε από όσους καταψήφισαν (παρατάξεις Καραλαριώτου και Διαμάντου), ή ψήφισαν «παρών» (παράταξη Νασιώκα), ήταν πάνω σε ζητήματα επιμέρους διαχείρισης της δημοτικής αρχής, καθώς όλοι, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρά τις «διάφορες αποχρώσεις», ομονοούν ότι ο λαός πρέπει να βάλει πλάτη και να πληρώσει και για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Εκδήλωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων»

Εκδήλωση - συζήτηση, ενόψει των δικηγορικών εκλογών, στις 26 και 27 Νοέμβρη, διοργανώθηκε χτες το απόγευμα από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος).

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» έχει κάνει γνωστό ότι θα συμμετέχει στις εκλογές του ΔΣΑ και του ΔΣΠ με υποψήφιους προέδρους τους Αγγελο Βρεττό και Νίκο Λιαπάκη αντίστοιχα, ενώ ήδη κυκλοφορεί στα δικαστήρια και στους χώρους δουλειάς η κεντρική διακήρυξη με τις θέσεις της, η οποία είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα της https://agonistikisispirosi.wordpress.com.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Εκδήλωση με θέμα την ηρωική αντίσταση του λαού κατά της φασιστικής επίθεσης την περίοδο του '40 και τους αγώνες με πρωτεργάτη το ΚΚΕ και τις αντιστασιακές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία του (ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνική Αλληλεγγύη, ΟΠΛΑ) οργανώνει το «Σπίτι του Αγωνιστή», την Κυριακή 5 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του «Σπιτιού του Αγωνιστή», Κώστας Μαραγκουδάκης, ενώ χαιρετισμός θα γίνει και από εκπρόσωπο του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή σχετικού βίντεο, ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα από συγκρότημα φίλων της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Ομόφωνη απαλλαγή δημάρχων για το θέμα της «αξιολόγησης»

Ομόφωνα απάλλαξε το Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο τους δημάρχους Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσο, και Ζωγράφου, Τ. Καφατσάκη, καθώς και τις διευθύντριες Διοικητικού των δύο δήμων, που διώκονταν επειδή το 2014 αρνήθηκαν να παραδώσουν στοιχεία για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων για την αποκαλούμενη «αξιολόγηση» του τότε υπουργού Διοικ. Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία θα οδηγούσε στην απόλυση 6.500 εργαζομένων στους OTA.

Η πρόταση της εισαγγελέως στηρίχτηκε στο Αρθρο 100 του Ν.4483/2017, γνωστό και ως πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, του ΥΠΕΣ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή και προβλέπει την οριστική παύση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων δημοτικών υπαλλήλων και δημάρχων, για τη μη χορήγηση στοιχείων εργαζομένων.

Κινητοποίηση προσφύγων στο Κουτσόχερο

Σε αποκλεισμό, για μια ώρα, της Εθνικής οδού Λάρισας - Τρικάλων προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό στο Κουτσόχερο Λάρισας, διεκδικώντας να μετακινούνται δωρεάν με λεωφορεία προς την Αθήνα, με ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας, όπως συνέβαινε παλιότερα.

Απεργία πείνας προσφύγων

Δεκατέσσερις πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί από την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος με τις σκηνές τους και πραγματοποιούν απεργία πείνας, ζητώντας να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Οπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, πάνω από 4.000 πρόσφυγες περιμένουν στην Ελλάδα μέχρι και δύο χρόνια, για να ενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία. Ανάμεσά τους βρίσκονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, ανάπηροι και θύματα βασανιστηρίων. Καταγγέλθηκε δε ότι οι ελληνικές αρχές τούς ζητούν να πληρώσουν μόνοι τους τα χρήματα των εισιτηρίων για τη μεταφορά τους στη Γερμανία, που ανέρχονται σε 350 ευρώ το άτομο.

Οι πρόσφυγες ζητούν από τις ελληνικές και γερμανικές αρχές να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την ολοκλήρωση της οικογενειακής επανένωσης, να προγραμματίσουν πτήσεις για τη μεταφορά των προσφύγων που έχουν πάρει έγκριση του αιτήματός τους και να πληρώσουν οι ελληνικές αρχές τα εισιτήρια μετάβασής τους στη Γερμανία. Οπως σημείωσαν, θα παραμείνουν σε απεργία πείνας για όσο χρειαστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ