ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαπιστευτήρια συναίνεσης υπέρ της πλουτοκρατίας

Ανοιχτό άφησε ο Α. Σαμαράς το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό

Την κουρελιασμένη σημαία της δήθεν αντιμνημονιακής ψήφου σηκώνει ο Α. Σαμαράς, προσπαθώντας να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, παραδέχεται ότι στηρίζει τα αντιλαϊκά νομοσχέδια του μνημονίου και δεσμεύεται ότι θα το εφαρμόσει πλήρως αν έρθει στην κυβέρνηση.

Φανερή, ταυτόχρονα, είναι η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά να εμφανίσει το κόμμα του ως δύναμη «υπευθυνότητας» και «σταθερότητας» σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση που την κατηγορεί ότι με το εκβιαστικό δίλημμα για πρόωρες εκλογές «αποσταθεροποιεί την οικονομία και τη χώρα».

Η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να χρεώσει στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και σ' αυτό το πλαίσιο ο Α. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ακόμα και αν καταψηφιστούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ανεύθυνο και καταστροφικό για την οικονομία να γίνουν εκλογές μέσα στο Δεκέμβρη.

«Εμείς δεν παίζουμε, ούτε με τους θεσμούς, ούτε με την οικονομία, ούτε με την αγωνία των πολιτών. Απλά του λέμε (σ.σ. του πρωθυπουργού): Οι εκβιασμοί δεν περνούν και ούτε γίνονται άλλοθι απόδρασης», τόνισε μιλώντας χτες το βράδυ στην Αλεξανδρούπολη.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ότι για δεύτερη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΝΔ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι στο παρασκήνιο εξυφαίνονται σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Στο ερώτημα που ο ίδιος έθεσε «αν θα δεχόμασταν οικουμενική κυβέρνηση», απάντησε ουσιαστικά καταφατικά, θέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση να υιοθετηθεί μια πολιτική ανάπτυξης. «Το πρόβλημά μας δεν είναι να μοιράσουμε υπουργεία. Το πρόβλημά μας είναι να αλλάξει η καταστροφική πολιτική της ασφυξίας και να υιοθετηθεί πολιτική ανάκαμψης και ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά, υπεραμυνόμενος «μιας άλλης πολιτικής, που θα απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».

Απέφυγε όμως για ακόμα μια φορά να παρουσιάσει αναλυτικά την «άλλη πολιτική» που επαγγέλλεται ως «διέξοδο» από το μνημόνιο, ακριβώς για να μη φανεί ότι είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αντ' αυτού, συνέχισε να δημαγωγεί με γενικόλογα συνθήματα του τύπου «την πολιτική του αδιεξόδου, την πολιτική του μνημονίου θα την αλλάξουμε, με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της δημιουργικότητας και της ελπίδας».

Επιπλέον μοίρασε ψεύτικες υποσχέσεις, λέγοντας ότι «η ψήφος για αλλαγή πολιτικής διευκολύνει να μην υπάρξουν νέα μέτρα» μετά τις εκλογές. Σχολιάζοντας τις «διιστάμενες» απόψεις Γ. Παπανδρέου - Θ. Πάγκαλου για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, επανέλαβε τα περί «κρυφής ατζέντας» μετά τις εκλογές και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους, συμπληρώνοντας ότι «εμείς την απορρίπτουμε».

Την εκτίμηση ότι «το τζίνι των πρόωρων εκλογών έχει βγει πια από το μπουκάλι» εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στην περίπτωση που «προέκυπτε μη αυτοδυναμία σε ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών».

«Ναι, είμαι ΠΑΣΟΚ», λέει ο Δημαράς

Ομολογεί έμμεσα ότι στόχος του είναι να συγκρατήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην αυλή του κόμματος με το πρόγραμμα του οποίου εκλέχτηκε βουλευτής

«Εγώ έχω την ιδεολογία μου, ξέρουν πάρα πολύ καλά όλοι οι άνθρωποι τι είμαι, ναι είμαι ΠΑΣΟΚ», ομολόγησε χτες κυνικά ο Γ. Δημαράς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη («Βήμα 99,5»), επιβεβαιώνοντας το ρόλο του αναχώματος που του έχει ανατεθεί για να παραμείνει η λαϊκή δυσαρέσκεια εγκλωβισμένη στην αυλή του ΠΑΣΟΚ και να μην εκφραστεί με υπερψήφιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ο ίδιος, μάλιστα, στην ίδια συνέντευξη, προσπάθησε να αναπαραγάγει το γνωστό «παιχνίδι» με το «καλό» και το «κακό» ΠΑΣΟΚ, για να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να γίνει φιλολαϊκό κόμμα, αν απαλλαγεί από τα «κακά» στελέχη του. Οπως είπε, «δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτοί που αποφασίζουν με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο».

Εχοντας παραδεχτεί ότι ψαρεύει ψήφους για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Δημαράς προσπάθησε στη συνέχεια να αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ και την προσέγγιση που αυτή επιχείρησε το καλοκαίρι, σε μια προσπάθεια να τον χρίσει υποψήφιό της για την περιφέρεια της Αττικής.

Οπως είπε, αν κερδίσει τις εκλογές, «κερδισμένοι θα είναι η δημοκρατία και οι άνθρωποι, κανένας δεν θα έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει. Και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό, να ταυτίζεται η υποψηφιότητα ενός ανθρώπου ελευθέρου, πατριώτη κι Ελληνα με το καπέλωμα από τα κόμματα, για να βγαίνουν την επόμενη μέρα τα κόμματα και να λένε εμείς νικήσαμε, και την προηγούμενη όλοι να λένε είναι ανεξάρτητες οι υποψηφιότητες».

Στο ίδιο πνεύμα, για να ενισχύσει ψηφοθηρικά το δήθεν ανεξάρτητο προφίλ του, ισχυρίστηκε ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ δικαιούται μετεκλογικά να οικειοποιηθεί μια ενδεχόμενη εκλογή του, δεδομένου ότι, όπως και η ΝΔ, «έχει δώσει το χρίσμα του σε συγκεκριμένο άνθρωπο (...) Επομένως, πώς θα βγουν την επόμενη μέρα να πουν τι;».

Ενισχύοντας, τέλος, την προσπάθεια εξωραϊσμού του ΠΑΣΟΚ, με το αντιλαϊκό πρόγραμμα του οποίου εκλέχτηκε βουλευτής και το οποίο επιδιώκει τώρα να υπηρετήσει από τη θέση του περιφερειάρχη, ο Γ. Δημαράς εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, αφού είναι η μόνη λύση «όταν άλλο είναι το πρόγραμμα για το οποίο σε ψήφισε ο ελληνικός λαός και άλλο πράγμα εφαρμόζεις».

ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ»
Οι πολυεθνικές γλεντάνε με λεφτά του λαού

Παραδόθηκε χτες από τα Ναυπηγεία του Κιέλου, επισφραγίζοντας την ολοκληρωτική παράδοση του Σκαραμαγκά στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Με 5 χρόνια καθυστέρηση τοποθετήθηκε η ελληνική σημαία στο υποβρύχιο «Παπανικολής». Οι πολυεθνικές κερδίζουν σε βάρος του λαού, ενώ παραμένει άγνωστο πόσο αξιόπλοο είναι το υποβρύχιο
Με 5 χρόνια καθυστέρηση τοποθετήθηκε η ελληνική σημαία στο υποβρύχιο «Παπανικολής». Οι πολυεθνικές κερδίζουν σε βάρος του λαού, ενώ παραμένει άγνωστο πόσο αξιόπλοο είναι το υποβρύχιο
Πραγματοποιήθηκε χτες στα ναυπηγεία του Κιέλου της Γερμανίας, με πέντε χρόνια καθυστέρηση, η τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας και η παράδοση στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό του υποβρυχίου «Παπανικολής». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μετά από καθυστερήσεις και αναβολές χρόνων, δεν παρευρέθηκε στην τελετή και έστειλε τον αρχηγού του ΓΕΝ αντιναύαρχο Δ. Ελευσινιώτη.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τέσσερα υποβρύχια τύπου Τ-214 που είχαν παραγγελθεί πριν μια δεκαετία στα γερμανικά ναυπηγεία, όπου ανήκαν τότε και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Τα άλλα τρία υποβρύχια της ίδιας παραγγελίας κατασκευάζονται στο Σκαραμαγκά και είναι άγνωστο πότε θα παραδοθούν. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 2,15 δισ. ευρώ και μαζί με τα δύο επιπλέον που παραγγέλθηκαν τώρα και το ένα παλαιού τύπου Τ-209 που ανακατασκευάστηκε το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 3,6 δισ. ευρώ.

Η παράδοση του «Παπανικολή» υποτίθεται πως γίνεται σε εφαρμογή της συμφωνίας μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική εταιρεία στην αραβική πολυεθνική. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο είναι αυτό που κατά τις δοκιμές είχε παρουσιάσει κλίση και χρειάστηκε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Συνολικά, πρόκειται για μια σκανδαλώδη υπόθεση από την πρώτη στιγμή της εξέλιξής της. Η παραγγελία των τεσσάρων υποβρυχίων Τ-214, έγινε επί Α. Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Αμυνας, χωρίς να έχει υπάρξει πρότυπο ή μοντέλο αυτού του τύπου υποβρυχίου. Δηλαδή, η Ελλάδα αγόρασε και μάλιστα πανάκριβα το πρώτο υποβρύχιο της σειράς, πάνω στο οποίο έγιναν δοκιμές και αλλαγές, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ίδιοι οι κατασκευαστές του, οι Γερμανοί, το απαξίωσαν εκτιμώντας τη μεταπωλητική του αξία στα 300 εκατ. ευρώ έναντι 500 εκατ. ευρώ που είναι η τιμή πώλησης στην Ελλάδα των δύο επιπλέον υποβρυχίων Τ-214 που η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρήγγειλε, προκειμένου να προικίσει το «γάμο» της γερμανικής εταιρείας με την εταιρεία από το Αμπού Ντάμπι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ