ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 2013
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Για την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι, σήμερα 3 Νοέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου, με τον οποίο γενικεύεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με πρωτοβουλία των ταξικών σωματείων στο Εμπόριο, καλεί η ΠΑΣΕΒΕ και η ΟΓΕ. Με αφορμή τη σημερινή απεργία, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ντίνα Γκογκάκη, γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ενωσης ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, για τις συνέπειες που θα έχει η κατάργηση της Κυριακής Αργίας σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, για την ανάγκη να δυναμώσει η μεταξύ τους συμμαχία, για το πλαίσιο των αιτημάτων με το οποίο συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση και τη συνέχεια που σκοπεύουν να δώσουν.

Συμμαχία με τους εργαζόμενους για να επιβιώσουμε

Συζήτηση με τον Θανάση Καλαμπαλίκη, πρόεδρο της Ενωσης ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη
-- Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ; Τι θα σημάνει η κατάργηση της Κυριακής Αργίας;

-- Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι έχουν ζήσει στο πετσί τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσής της, επιδεινώθηκε ραγδαία το βιοτικό επίπεδο χιλιάδων βιοτεχνών, εμπόρων, επαγγελματιών. Χιλιάδες λουκέτα για τους αυτοαπασχολούμενους, με αρκετούς να περνάνε απότομα και βίαια στην ανεργία. Χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, προμηθευτές, αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία.

Σήμερα έρχονται να προστεθούν η άγρια φορολογία από το πρώτο ευρώ, με 26%, οι μισθοί των 500 ευρώ για όσους ακόμα δουλεύουν, τα χαράτσια, ξανά και ξανά, οι απειλές και η τρομοκρατία ότι θα μας βγάζουν στο δρόμο, θα μας πάρουν το σπίτι και θα μας στείλουν φυλακή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να προστεθεί ο νέος νόμος για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Με τη σταδιακή γενίκευση των ανοιχτών μαγαζιών την Κυριακή, πέρα από τη φυσική εξόντωσή μας (θέλουν να δουλεύουμε 7 μέρες τη βδομάδα, 10 ώρες τη μέρα), θα αυξηθεί και το λειτουργικό κόστος. Το μέτρο είναι ό,τι πρέπει για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τις εμπορικές αλυσίδες που θα διευκολυνθούν να συγκεντρώσουν ακόμα περισσότερο κομμάτι από τη πίτα της αγοράς.

-- Τι στάση κρατάει η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης - Τοπικής Διοίκησης για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;

-- Η ΓΣΕΒΕ και η ΕΣΕΕ δεν είναι χτεσινές. Χρόνια τώρα αποκοίμιζαν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους ότι οι πολιτικές της ΕΕ, για άνοιγμα των αγορών, για ανταγωνιστικότητα, θα τους «άνοιγαν τις δουλειές». Επιβεβαιώθηκε το αντίθετο. Σε όλη αυτή την πορεία, που σταδιακά και ιδιαίτερα μπροστά στην κρίση, αυξάνονταν η ανάγκη υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της δουλειάς για τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μην αναπτυχθούν αγώνες.

Εχουν από κοινού μεγάλη ευθύνη για τον ευνουχισμό του συνδικαλιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων. Για το γεγονός ότι χιλιάδες μικροί αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι για τη σημερινή κατάσταση. Ακόμα και τώρα, η ΕΣΕΕ καλεί τους μικρέμπορους να ανοίξουν τα μαγαζιά τους Κυριακή και να μη λάβουν υπόψη τις δεκάδες αποφάσεις τοπικών εμπορικών συλλόγων και ενώσεων, που καλούν για κλειστά μαγαζιά, για μαζική καταδίκη του νόμου.

Ούτε ένας εμπορικός σύλλογος, από ό,τι γνωρίζω, δεν έχει συμφωνήσει με το νόμο. Γι' αυτό και από όλες τις πλευρές ξεπροβάλλει η ανάγκη αλλαγής συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ενίσχυση των δυνάμεων που στηρίζουν τη γραμμή της ΠΑΣΕΒΕ.

Πάλη σε ενιαίο μέτωπο

-- Γιατί λέτε ότι χρειάζεται ενιαίο μέτωπο και συμμαχία με την εργατική τάξη για να αποκρουστεί η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;

-- Λέμε ότι χρειάζεται συνολικά ενιαίο μέτωπο και συμμαχία με τους εργαζόμενους για να αποκρουστεί συνολικά η επίθεση που έχει εξαπολυθεί από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την τρόικα, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι κοινές οι ανάγκες των εργαζομένων και του μικρού ΕΒΕ, για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ζωή με αξιοπρέπεια, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, δωρεάν Παιδεία για όλους, ελεύθερο δημιουργικό χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Είναι κοινά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πλειοψηφία του λαού από αυτή την επίθεση. Εδώ εντάσσεται και η ανάγκη της συμπόρευσης του μικρού μαγαζάτορα με τον εμποροϋπάλληλο, για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας. Αν περάσει στα εμπορικά, μετά έρχονται και άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Στις περιοχές που τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές, δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μια θέση εργασίας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν απολύσει εκατοντάδες εμποροϋπαλλήλους, δεν έχουν πάρει καινούριους, ξεπατώνουν στη δουλειά αυτούς που εργάζονται, δουλεύουν περισσότερες ώρες και δεν τις πληρώνονται. Τα μικρά μαγαζιά εξακολουθούν να «βαράνε μύγες» ή να κλείνουν.

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή θα οδηγήσει στο πιο γρήγορο κλείσιμο των μικρών μαγαζιών, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες μικρούς εμπόρους, αλλά και εργαζόμενους. Είναι κοροϊδία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και της ΕΣΕΕ ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Οτι ο εργαζόμενος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο καταναλωτής δεν έχει χρόνο να ψωνίσει. Χρήματα δεν περισσεύουν ούτε για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες.

Οσοι μικροί έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι ανοίξουν τα μαγαζιά τους, θα δουν το κόστος λειτουργίας τους να αυξάνεται, τα μαγαζιά τους άδεια, μιας και οι «καταναλωτές» έχουν στερέψει από λεφτά, και όσοι από αυτούς βγουν θα κατευθυνθούν κυρίως στα πολυκαταστήματα που έχουν περισσότερες δυνατότητες συνδυάζοντας και μια σειρά από άλλες παροχές. Ο νόμος για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας χρειάζεται να καταργηθεί στην πράξη, οργανώνοντας και οι εμποροϋπάλληλοι και οι μικροί έμποροι τη δουλειά μας στα σωματεία μας, απαντώντας, αγωνιστικά, επιθετικά στην άγρια επίθεση που μας εξαπολύουν, στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος με τον οποίο επιχειρείται ουσιαστικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων εκπτωτικών περιόδων το χρόνο, από δυο που είναι σήμερα. Προβλέπει ακόμα ότι όλα τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν εφτά Κυριακές το χρόνο. Συγκεκριμένα: Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας εκπτωτικής περιόδου (όπως είναι η σημερινή), δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τα καταστήματα με εμβαδό κάτω από 250 τ.μ., τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν περισσότερες από τις εφτά Κυριακές, ακόμα και όλες (52) τις Κυριακές του χρόνου! Ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα μπορούν να ανοίγουν, θα ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη, που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Για φέτος, οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 8 Νοέμβρη. Είναι προφανές ότι το όριο των 250 τ.μ., είναι το πρόσχημα της κυβέρνησης για να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, αφού θα μπορεί σταδιακά να το μεταβάλλει και τελικά να το καταργήσει, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων. Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο σε όλα τα καταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή, θα πληρωνόταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ