ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα πολύνεκρη επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Ενοπλος εισέβαλε σε κέντρο διασκέδασης μια ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 39 θαμώνες. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος»

Από τη μεταφορά των τραυματιών, τη νύχτα της Κυριακής
Από τη μεταφορά των τραυματιών, τη νύχτα της Κυριακής
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αιματηρών επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους στην Τουρκία, με θύματα δεκάδες πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, προστέθηκε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, στο φόντο των αντιθέσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τη Συρία.

Το νέο μακελειό σημειώθηκε μόλις μια μόλις ώρα μετά την «υποδοχή» του 2017, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα (για ντόπιους και τουρίστες) νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στην Κωνσταντινούπολη, το «Reina» («Ρέινα»). Ενοπλος εισέβαλε στο χώρο, αφού σκότωσε τον αστυνομικό που ήταν στην είσοδο, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως τους θαμώνες, που εκείνη την ώρα ξεπερνούσαν τους 700. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 39, ενώ οι τραυματίες ήταν 69.

Χτες, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με μήνυμα στο οποίο μιλά για «συνέχιση των ευλογημένων επιχειρήσεων» που διεξάγει «ενάντια στον προστάτη του σταυρού, την Τουρκία», και ισχυρίζεται ότι επέλεξε το «Reina» επειδή εκεί «χριστιανοί γιορτάζουν τη γιορτή της αποστασίας τους».

Από τα 39 θύματα, Τούρκοι ήταν τα 11. Τουλάχιστον 24 ήταν αλλοδαποί (μέχρι και χτες δεν είχε ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των νεκρών). Οι χώρες καταγωγής των αλλοδαπών είναι Σαουδική Αραβία, Ινδία, Καναδάς, Συρία, Ισραήλ, Τυνησία, Μαρόκο, Ιράκ, Βέλγιο, Κουβέιτ αλλά και Ρωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πολλά τουρκικά ΜΜΕ, ο ένοπλος που εισέβαλε στο «Reina» εμφανιζόταν ως «επαγγελματίας», άδειασε τουλάχιστον έξι γεμιστήρες πυροβολώντας στο ψαχνό και «ίσως» κατάγεται από την Κιργιζία ή το Ουζμπεκιστάν. Μέχρι και χτες το απόγευμα παρέμενε ασύλληπτος, ενώ έγιναν τουλάχιστον οκτώ συλλήψεις, χωρίς να διευκρινιστεί ποιους αφορούσαν.

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Για μια ακόμη φορά, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τις συνθήκες που έγινε το «χτύπημα», ελάχιστες μόνο βδομάδες μετά την ωμή δολοφονία του πρέσβη της Ρωσίας σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο της Αγκυρας και ενώ είχαν προηγηθεί άλλες αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους της Κωνσταντινούπολης.

Να σημειωθεί ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της διέψευσε όσους εμφάνιζαν την Ουάσιγκτον να είχε πληροφορίες για απειλές. Πάντως, πρόσφατα, η πρεσβεία είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιώντας για πιθανούς κινδύνους στη διάρκεια των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων.

Θυμίζουμε επίσης ότι αυτήν την περίοδο, σε όλη την Τουρκία, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα ενισχυμένα, αφού συνεχίζεται και το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιούλη. Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου, μόνο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», είχαν ακροβολιστεί 17.000 αστυνομικοί για την επίβλεψη της τάξης κατά τις πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις.

Στη γενικότερη συζήτηση περί «αποσταθεροποίησης» στην Τουρκία, που ενισχύεται μετά το τελευταίο μακελειό, εντάχθηκε και μία επίθεση με ρουκέτες που δέχτηκε η Διεύθυνση Ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ, την Κυριακή, την οποία ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και μαχητές του ΡΚΚ.

Επίσης, την Κυριακή, υπήρξαν πληροφορίες για τουλάχιστον δύο τραυματισμούς μετά από επίθεση ενόπλου σε τέμενος στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Τέλος, χτες, το CNN Turk μετέδωσε πως ένας Σύρος είπε πως μεταφέρει βόμβα και φώναξε «Αλλάχου Ακμπαρ» (ο θεός είναι ο πιο μεγάλος) ενώ περνούσε από ελέγχους ασφαλείας στο αεροδρόμιο της νοτιοανατολικής Αττάλειας. Τελικά, τέθηκε υπό κράτηση.

Μήνυμα Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, με ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της τουρκικής Προεδρίας, κατηγόρησε όσους «στοχοποιούν την ειρήνη του έθνους μας, και τα πιόνια τους» και «δουλεύουν για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας και να προκαλέσουν χάος».

Πρόσθεσε ακόμη: «Γνωρίζουμε ότι αυτές οι επιθέσεις, που διεξάγουν διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις ενάντια στη χώρα μας, δεν είναι ανεξάρτητες από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή μας (...) Είμαστε αποφασισμένοι να εξολοθρεύσουμε στη ρίζα τους τις απειλές και τις επιθέσεις ενάντια στη χώρα μας (...) και τις δυνάμεις που κρύβονται από πίσω τους, αλλά και ενάντια στις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιθέσεις τους, μέχρι το τέλος».

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, στη δική του παρέμβαση μίλησε για «ευθεία επίθεση στην καθημερινότητα και τις συνήθειές μας με την οποία σκοπεύουν να θρυμματίσουν την ατέλειωτη εμπιστοσύνη και αγάπη στη χώρα μας», κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΑΚΡ ότι δεν είναι «ορθολογιστική, επιστημονική και βιώσιμη ως προς τις αντιτρομοκρατικές πολιτικές της».

Ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί - που τον τελευταίο καιρό συνεργάζεται στενά με το ΑΚΡ σε διάφορα «μέτωπα» - υποστήριξε ότι «το να επιμένουμε σε παλιές συνήθειες και ήδη δοκιμασμένες μεθόδους (για την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας") δεν έχει νόημα (...) Πρέπει να ασκηθεί ολόπλευρη πίεση ενάντια στην τρομοκρατία». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «υπάρχει ανάγκη για κοινή λογική και εθνική ενότητα για τη διατήρηση της χώρας, όπως και ότι το μέλλον, η εθνική ενότητα και η ανεξαρτησία της χώρας στοχοποιούνται».

Αντιδράσεις από το εξωτερικό

Από τις διεθνείς αντιδράσεις ξεχώρισε βεβαίως αυτή του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που τόνισε πως «κοινό μας καθήκον παραμένει το αποφασιστικό χτύπημα ενάντια στην επιθετικότητα των τρομοκρατών», επιβεβαιώνοντας - σύμφωνα με το Κρεμλίνο - ότι η Ρωσία πάντα ήταν και θα παραμείνει ο αξιόπιστος εταίρος της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες ως ένδειξη πένθους για τα θύματα της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη. Ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε λόγο για «τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη». Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε συλλυπητήρια τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πρόληψη αυτών των τραγωδιών».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται «σε επαφή με τις τουρκικές αρχές» όσον αφορά τις έρευνες για το συμβάν, εκφράζοντας «αλληλεγγύη για τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία στην εξάλειψη της τρομοκρατίας». Συλλυπητήρια έφτασαν από διάφορες κυβερνήσεις. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα του «είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την Τουρκία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να διατηρηθεί η περιφερειακή και διεθνής ειρήνη και ασφάλεια».

Πέραν όλων των άλλων, όπως ήταν αναμενόμενο, η επίθεση στην Τουρκία πυροδότησε έναν νέο κύκλο τρομοϋστερίας στην ίδια τη χώρα και σε κράτη της ΕΕ, όπου τα μέτρα ασφάλειας είναι ούτως ή άλλως ασφυκτικά και αξιοποιούνται πολύμορφα για την εμπέδωση κλίματος ανοχής στην αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό και στήριξης των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Και διάφορες αναλύσεις

Τέλος, ενδεικτική της ατζέντας που περιπλέκεται με τις τελευταίες επιθέσεις στην Τουρκία και τη σύσφιξη της συμμαχίας με τη Ρωσία στο μέτωπο της Συρίας, είναι και η ανάλυση που επιχειρεί σε άρθρο της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», διερευνώντας το ενδεχόμενο αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Ο συντάκτης του άρθρου μιλά για «πιθανότητα μιας πολιτικής και στρατιωτικής εξέλιξης στην περιοχή» και αναλύει ιστορικά την προσέγγιση Δύσης - Τουρκίας ως «αντίβαρο» στην εμφάνιση της ΕΣΣΔ και την «κομμουνιστική εξέγερση στην Ελλάδα», αναφερόμενος σε «παραδειγματική σχέση» και «στρατηγική εταιρική σχέση» που είχαν Τουρκία - Δύση, «μέχρι που οι ΗΠΑ επέλεξαν να αφήσουν την Τουρκία μόνη στον αγώνα κατά του "Ντάες" (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος") την περασμένη εβδομάδα...».


Αντιδράσεις των κομμάτων στην Ελλάδα

Στην καταδίκη της «τρομοκρατίας» εστιάζουν η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στις ανακοινώσεις τους για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που συσκοτίζει ακόμα περισσότερο το ευρύτερο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αντιθέσεων, που έχουν μετατρέψει σε μπαρουταποθήκη την ευρύτερη περιοχή.

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, και την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού προς τον τουρκικό λαό. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με μήνυμά του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας ώστε το 2017 να είναι χρονιά ειρήνης και ασφάλειας».

«Θλίψη και οδύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία. Ας είναι το τελευταίο για το 2017...» ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη. «Συμπαράσταση στον τουρκικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων. Κανένας συμβιβασμός με τέρατα της τρομοκρατίας. Ο κόσμος μας δεν τους χωράει», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Στ. Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού.

«Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταδικάζουμε με έντονο αποτροπιασμό την απίστευτης νοσηρότητας τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου. «Ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να ενωθεί στον αγώνα ολοκληρωτικής συντριβής του απάνθρωπου Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Κεντρώων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι ανταγωνισμοί στην περιοχή ενισχύουν τον κύκλο του αίματος

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σχόλιο για τη νέα επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, στην Κωνσταντινούπολη και εκφράζει τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στον τουρκικό λαό.

Αυτή η ενέργεια, όπως και οι προηγούμενες αντίστοιχες, πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από την κατάσταση στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων στρατηγικής σημασίας, πυροδοτούν και ενισχύουν τον κύκλο του αίματος που έχει ανοίξει ως απόρροια αυτών των ανταγωνισμών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ