Με φόντο τα ενεργειακά μονοπωλιακά συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκεται το νησί ως μέρος των ευρύτερων αντιθέσεων στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, προχωρούν οι προετοιμασίες των εμπλεκομένων στο Κυπριακό
Με νέα ορμή εντείνονται οι προετοιμασίες για τις επαφές που ξεκινούν στη Γενεύη για το Κυπριακό τη Δευτέρα 9 Γενάρη και ειδικά τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, που αρχίζει στις 12 του μήνα, για την οποία μάλιστα είναι ενδεικτικές οι αντιφατικές δηλώσεις για τη σύνθεσή της.
Ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί στις 11 του μήνα, με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, που θα συζητήσουν ουσιαστικά όλα τα «εκκρεμούντα» θέματα και μάλιστα «με διασταυρούμενη διαπραγμάτευση». Από τις 12 του μήνα, θα ξεκινήσει συνάντηση των δύο «πλευρών» - όπως πολλοί τσουβαλιάζουν Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος - και των τριών «εγγυητριών δυνάμεων», Ελλάδας - Τουρκίας - Βρετανίας, ενώ είναι βέβαιη και η εμπλοκή άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (τουλάχιστον της ΕΕ και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), αν και φαίνεται να υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για τον τρόπο και το βαθμό ανάμειξής τους.
Το αποτέλεσμα των επαφών δεν είναι καθόλου βέβαιο, παρά τις προσπάθειες να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ευφορίας και ενώ πρέπει να είναι σαφές πως, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, όποια κι αν είναι η κατάληξη στη Γενεύη, το Κυπριακό θα γίνει μοχλός νέων επικίνδυνων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «παζάρεμα» εμπλέκονται και πολλά ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα, αφού πολλοί ισχυρίζονται πως η καθυστέρηση στον προγραμματισμό της αναμενόμενης συνάντησης Ερντογάν - Τσίπρα οφείλεται στην επιμονή της Αγκυρας να συζητηθούν θέματα όπως και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ η προκλητικότητα της Αγκυρας συνεχίζεται και στο Αιγαίο.
Πάντως, ανεξάρτητα από το κατά πόσο ευσταθούν αυτά τα «σενάρια», τις τελευταίες μέρες αυξάνονται οι «φόβοι» για πιθανό «ναυάγιο» στη Γενεύη που, ανεξάρτητα αν έχουν πραγματική βάση, αξιοποιούνται και ως μοχλός πίεσης για μεγαλύτερη υποχωρητικότητα αφενός στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, αφετέρου σε σειρά γεωπολιτικών αλλά και επιχειρηματικών συνεργασιών που ήδη εξετάζονται για την περίπτωση που το νέο σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου εγκριθεί και εφαρμοστεί.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του υποστήριξε ότι «παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών αρχών της λύσης του Κυπριακού. Πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση». Επίσης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Χαραυγή» τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να αποκαλύψει η Τουρκία τις πραγματικές της προθέσεις» αλλά και ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύουν «την ανάγκη οικοδόμησης συνεργιών μεταξύ των κρατών της περιοχής μας» αλλά και «το ρόλο που η χώρα μας δύναται να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή ως πυλώνας ασφαλείας, ο οποίος θα μπορεί να ενισχυθεί πολύ περισσότερο με την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».
Στα επικρατέστερα «σενάρια» που έχουν πέσει στο τραπέζι των παζαριών, παρά τις διαφορές, υπάρχουν πλευρές που αποτελούν κοινό παρονομαστή σε όλο και περισσότερες προτάσεις, τουλάχιστον με τα αντίστοιχα δημοσιεύματα. Τέτοιες πλευρές είναι: Η παραμονή τουλάχιστον του 1/4 των Τούρκων στρατιωτών (που σημαίνει μια δύναμη περίπου 10.000 ατόμων) στο νησί, που θα συγκεντρωθεί σε ένα στρατόπεδο που ουσιαστικά θα παραπέμπει σε στρατιωτική βάση, ανεξάρτητα από το πόσο πλήρης θα είναι ο εξοπλισμός του κ.τ.λ. Η «επαναξιολόγηση» της κατάστασης μετά από αρκετά χρόνια (η Τουρκία επιμένει να μιλά για 15ετία), κάτι που παραπέμπει σε διαρκές παζάρεμα, αφενός για το λόγο και το ρόλο που θα έχει η Αγκυρα στην Κύπρο, αφετέρου με το (και στρατιωτικό) συσχετισμό δυνάμεων που επιδρά στη Μέση Ανατολή συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών επεμβάσεων στην περιοχή. Η διατήρηση των τουρκικών «εγγυήσεων» για το «βόρειο κομμάτι», κάτι που μάλιστα πολλοί λανσάρουν και ως δείγμα της διάθεσης συμβιβασμού της Αγκυρας.
Ενεργό ρόλο στο παζάρεμα έχουν αναλάβει, σύμφωνα με πολλές πληροφορίες, ΟΗΕ και ΕΕ, στο φόντο των εξελίξεων και σε άλλα κρίσιμα «μέτωπα», γεωπολιτικά και οικονομικά, στα οποία οι επιλογές της Τουρκίας έχουν μεγάλο βάρος. Μάλιστα, ο ΟΗΕ, του οποίου ο ειδικός απεσταλμένος Νορβηγός Εσπαν Μπαρθ Αϊντε διακρίνεται για την «έγνοια» του να λυθεί το Κυπριακό, φέρεται να συνδέει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων με την εφαρμογή πλευρών όπως η συμφωνία για εκ περιτροπής Προεδρία, για την οποία επιμένει σταθερά το ψευδοκράτος.
Από την άλλη μεριά, οι διεργασίες προχωρούν με ανοιχτά τα αλισβερίσια και το «θανατηφόρο» πεδίο της Ενέργειας, με δεδομένο ότι οι υδρογονάνθρακες της γειτονιάς αποτελούν «μήλον της Εριδος» για πολλά ισχυρά μονοπώλια και από αυτή την πλευρά πολλοί επαναλαμβάνουν τα «οφέλη» που θα υπάρξουν για την «ανάπτυξη» με μια λύση του Κυπριακού. Σε αυτήν τη βάση, είναι σίγουρο ότι ήδη εξετάζονται και νέες κολιγιές, βάση των οποίων δεν αποκλείεται να αποτελέσει και ένα Σύμφωνο Φιλίας Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, αν υπάρξει, που και η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρεται να ιεραρχεί και η ελληνική λέγεται ότι σχεδιάζει να προβάλει ή να στηρίξει.
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως η προετοιμασία για τη Γενεύη θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο και μέσα από τις συναντήσεις που θα έχει ο Κύπριος ηγέτης μέχρι την αναχώρησή του για τη Γενεύη.
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι η ΕΕ δεν θα είναι στο «τραπέζι» των εγγυήσεων. «Δεν βλέπω γιατί μπορεί. Δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Αυτό που λέω είναι ότι θα είναι στη Γενεύη», εξήγησε ο Κύπριος ηγέτης, συμπληρώνοντας: «Θα διαδραματίζουν συμβουλευτικό ρόλο όπως και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα είναι για να υποβοηθήσουν τα μέρη. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι όταν διαπραγματεύεσαι μια διεθνή συνθήκη, εκείνοι που τη διαπραγματεύονται - μια υπάρχουσα διεθνή συνθήκη - είτε τη σύναψη είτε και όχι, είναι τα συμβαλλόμενα μέρη. Ομως μπορεί βοηθητικό ρόλο να διαδραματίσει η ΕΕ».
Τέλος, να καταγραφεί ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με αφορμή και τη λήξη της θητείας του, έστειλε στον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί ευχαριστήρια επιστολή με την οποία επισημαίνει τις προσπάθειές του, την ισχυρή αποφασιστικότητά του, τη συνεργασία και την προσωπική του συμβολή για τη λύση του Κυπριακού.
Συνομιλίες την περασμένη Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη
Copyright 2016 The Associated |
Την περασμένη Παρασκευή, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και Ι. Κασουλίδη, στο πλαίσιο «του συνεχούς συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για το Κυπριακό». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνάντηση «επανεπιβεβαιώθηκε η σταθερή προσήλωση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ», ενώ ελήφθησαν «αποφάσεις για ανάληψη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».