ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Μετατρέπουν την οργή σε αγώνα

Μηχανοκίνητη πορεία χτες σε υπουργείο Απασχόλησης, Βουλή και ΥΕΝ. Απαιτούν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και να έρθουν δουλειές στη Ζώνη

Με τις φόρμες της δουλειάς και μια μηχανοκίνητη πορεία, οι εργάτες της Ζώνης διαδήλωσαν στους δρόμους Αθήνας και Πειραιά
Με τις φόρμες της δουλειάς και μια μηχανοκίνητη πορεία, οι εργάτες της Ζώνης διαδήλωσαν στους δρόμους Αθήνας και Πειραιά
Στο πόδι ξεσήκωσαν χτες Πειραιά και Αθήνα οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διαδηλώνοντας μηχανοκίνητα την απόφασή τους ότι θα συνεχίσουν αταλάντευτα τους αγώνες τους, ενάντια στην αντιλαϊκή, εχθρική για τα εργατικά συμφέροντα πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους καταδικάζουν στην ανεργία και την ανέχεια. Μαζικά, μαχητικά, συσπειρωμένοι στην ταξική εργατική τους οργάνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά και με άξονα το σύνθημα: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», διεκδίκησαν μέτρα για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη, για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, ενώ ξεκαθάρισαν ότι με τους αγώνες τους θα επιβάλουν την ουσιαστική κάλυψη των ανέργων του κλάδου μέχρι να ξαναβρούν δουλειά στην ειδικότητά τους.

Στη 12.30 το μεσημέρι δόθηκε το σύνθημα της παύσης εργασιών σε ολόκληρη τη Ζώνη. Μισή ώρα μετά, από την κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα και από τη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Νέου Μώλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, ξεκίνησαν δεκάδες αυτοκίνητα και μηχανάκια όλα «στολισμένα» με τις μαύρες σημαίες της οργής. Συναντήθηκαν στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου σχηματίζοντας ένα τεράστιο κομβόι.

Η μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκε στον Πειραιά, ταρακουνώντας το πρώτο λιμάνι με τα ασταμάτητα κορναρίσματα και τα απανωτά συνθήματα που ακούγονταν από τις ντουντούκες που μετέφερε το όχημα που ήταν «επικεφαλής».

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο κέντρο της Αθήνας. Το κομβόι, μέσω της Πειραιώς, έφτασε στο υπουργείο Απασχόλησης όπου έγινε ολιγόλεπτη στάση και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Βουλή. Σε όλη τη διαδρομή, αλλά και στις προσωρινές σταθμεύσεις, τα συνθήματα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», «δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε», δονούσαν ασταμάτητα την ατμόσφαιρα.

Η μηχανοκίνητη πορεία επέστρεψε στον Πειραιά και κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης δυνάμεων καταστολής.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στην πύλη του υπουργείου επισήμανε ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν προειδοποίηση στην κυβέρνηση που θα προκύψει. «Διαμηνύουμε, τόνισε, προς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όποιο και να είναι κυβέρνηση τη Δευτέρα, θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους μέχρι να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτήν την πολιτική που συρρικνώνει τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που θέλει τους εργάτες να πληρώσουν μετά τα κέρδη και την κρίση που δημιούργησαν οι πλουτοκράτες».

ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Αθλιες συνθήκες για 200 μετανάστες

Καταγγελία - παρέμβαση του ΠΑΜΕ, που ζητά να επισκεφτεί και να εξετάσει άμεσα τους κρατούμενους γιατρός

Τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελεύθεριος Βενιζέλος καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας προς τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των περίπου 200 αλλοδαπών (κυρίως Πακιστανών) που βρίσκονται στα κρατητήρια του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος".

Θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νομοθεσίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, χωρίς να είναι δική τους ευθύνη. Αγωνιούν για ένα χαρτί που θα τους χαρίσει την πολυπόθητη νομιμότητα και το δικαίωμα στη δουλειά. Ομως αντί αυτού εισπράττουν από την ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία την πλήρη καταστρατήγηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι μέσα σε βρώμικα κρατητήρια, σκεπάζονται με βρώμικες κουβέρτες και υπάρχει, σύμφωνα με καταγγελίες, μόνο μια τουαλέτα για όλους τους. Μάλιστα, η υγεία πολλών είναι κλονισμένη και υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων.

Στη δε τηλεφωνική διαμαρτυρία που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ το βράδυ της Κυριακής 27/09/2009 οι αρμόδιοι δήλωναν αναρμόδιοι και απέφυγαν να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απαιτεί να παρθούν αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή διαβίωση των μεταναστών. Να παρέχεται υγιεινή και επαρκής σε ποσότητα τροφή καθώς και πόσιμο νερό και όχι από την βρώμικη τουαλέτα.

Να τους επισκεφθεί γιατρός και το υπουργείο Υγείας να αναλάβει την παροχή εμβολίων, φαρμάκων και ό,τι άλλο χρειάζεται για την ατομική τους υγιεινή».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πάρτε πίσω τις απολύσεις

Την ακύρωση των δυο απολύσεων στον Συνεταιρισμό Υδραυλικών (ΣΕΥΔΑΠ) απαιτεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να οργανωθούν στο κλαδικό τους σωματείο «για να αντιπαλέψουμε και να αναχαιτίσουμε τις απολύσεις και τις τωρινές και τις μελλοντικές».

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης και με απόφαση της πλειοψηφίας (στελέχη του ΠΑΣΟΚ) αποφασίστηκε η απόλυση τεσσάρων εργαζομένων κάθε μήνα με το επιχείρημα της κρίσης. Μάλιστα, σε άμεση παρέμβαση και συνάντηση που είχαν στελέχη του σωματείου με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού, οι τελευταίοι δήλωσαν ότι με τις απολύσεις κινούνται εντός νόμιμου πλαισίου και δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Οπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος «η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΥΔΑΠ που αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν λειτουργούν ως συνεταιριστική επιχείρηση εφόσον εφαρμόζουν την αντεργατική πολιτική των μονοπωλίων και των μεγαλεμπόρων και προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους». Και συνεχίζει, «όταν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιβάλλουν απολύσεις, τρομοκρατία, αυταρχισμό ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι τι θα κάνουν αυτά τα στελέχη όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση».

Ο σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη και στη ΝΔ «που με "ρεαλιστικό" τρόπο μας ζητάει να υποστούμε εμείς οι εργαζόμενοι θυσίες για τα επόμενα χρόνια μέχρι να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ που μας υπόσχεται καλύτερες ημέρες με 35 λεπτά μικτά αύξηση την ημέρα στο μισθό μας και ανασφάλιστη εργασία (προγράμματα stage) στον ιδιωτικό τομέα». Και καταλήγει: «τιμωρήστε τους με οργανωμένη και συλλογική δράση».

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Μεγαλώνει η στρατιά των συμβασιούχων

Ο «σκυλοκαυγάς» που έχουν στήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στόχο έχει να κρύψει τις ευθύνες τους για τη εφαρμογή και προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση», η παράταξη των ταξικών δυνάμεων στο Σύλλογο Υπαλλήλων Νομαρχίας Αθηνών. Χαρακτηριστικό άλλωστε της γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι - όπως σημειώνει η παράταξη - ότι μόλις πριν 14 μέρες, στις 15 Σεπτέμβρη, οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας για ακόμα 100 συμβάσεις στη νομαρχία.

Ο δικομματικός ανταγωνισμός τους, σημειώνουν οι ταξικές δυνάμεις, «δεν μπορεί να κρύψει τις συμβάσεις, που υπέγραψε η Νομαρχιακή Αρχή της Αθήνας (ΠΑΣΟΚ), με τη συναίνεση της ΝΔ, ακόμα και με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ούτε τη μετατροπή συμβασιούχων συναδέλφων μας σε "υπηρέτες" της πολιτικής τους με τη χρησιμοποίησή τους σε πολιτικά γραφεία υποψηφίων τους».

Καταλήγοντας η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση - μεταξύ άλλων - καλεί τους εργαζόμενους «να τιμωρήσουμε με την ψήφο μας όλους, όσους μετέτρεψαν το δικαίωμα στη δουλειά σε ομηρία και ρουσφέτι, αποφάσισαν, στήριξαν ή και ανέχτηκαν το χτύπημα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς».

Προεκλογική εκμετάλλευση των καρκινοπαθών

Η δημιουργία ενός κέντρου που θα παρέχει έγκυρη ενημέρωση και θα στηρίζει τους καρκινοπαθείς και ενός ξενώνα που θα φιλοξενεί ασθενείς και τους συνοδούς τους που προέρχονται από την επαρχία, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας. Παρ' όλα αυτά, μετά από είκοσι χρόνια προσπαθειών των σχετικών φορέων της Θεσσαλονίκης - ιδιαίτερα του συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας Θράκης - τα εγκαίνια του 1ου κέντρου ενημέρωσης και υποστήριξης καρκινοπαθών στη Θεσσαλονίκη που γίνονται σήμερα, πραγματοποιούνται επειδή συμπλήρωσαν οι χορηγοί το ποσό της αγοράς του διαμερίσματος. Η πολιτεία μπορεί να διαθέτει εκατομμύρια στις τράπεζες αλλά δε βρίσκει λεφτά για να δημιουργηθούν μονάδες για τους καρκινοπαθείς. Ούτε θα διαθέτει πόρους αφού στο Κέντρο οι 18 ψυχολόγοι και οι 12 φυσιοθεραπευτές θα προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ