ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
Τα κέρδη πάνω από την υγεία του λαού...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην επανεξέταση προς το αυστηρότερο των οριακών τιμών των επικίνδυνων ουσιών που υπάρχουν σε υγρά απόβλητα (π.χ. εξασθενές χρώμιο, νικέλιο, αρσενικό, κάδμιο κ.ά.), υποσχέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με αφορμή το νερό - δηλητήριο που πίνουν τα Οινόφυτα, η Θήβα, ο Ωρωπός, η Αυλίδα, και η Τανάγρα.

Το θέμα, όμως, δεν είναι απλά να γίνεται ένα «παιχνίδι» με τα όρια των ρύπων, αφού - εκτός του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει έστω και ένα ίχνος επικίνδυνης ουσίας στο πόσιμο νερό - θα υπάρχουν πάντα κάποιοι να αμφισβητούν τα οποιαδήποτε όρια. Εκείνο που απαιτείται είναι η κατάργηση του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ως προτεραιότητα και στρατηγική έχει την καπιταλιστική κερδοφορία. Διότι αυτή η πολιτική είναι που εκτρέφει την ασυδοσία των επιχειρηματιών - όπως στην περίπτωση του Ασωπού - να μολύνουν, να καταστρέφουν και να υποθηκεύουν την υγεία των κατοίκων. Και κάτι τέτοιο, ασφαλώς, μόνο η πάλη του λαού μπορεί να επιβάλει...

ΥΓ: Μας έκανε εντύπωση επίσης που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τις προχτεσινές δηλώσεις του για τον καθαρισμό του Ασωπού, δεν είπε κουβέντα για την αναγκαιότητα παροχής καθαρού νερού από την ΕΥΔΑΠ, προς τους κατοίκους των περιοχών που ανιχνεύτηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, παρότι το υπουργείο του εποπτεύει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Προέχει, τελικά, τόσο πολύ για την κυβέρνηση η κερδοφορία των ιδιωτών μετόχων της από την υγεία του λαού;

Η γύμνια...

Τα κρούσματα της φυματίωσης στα σχολεία του Χαλανδρίου αποκάλυψαν, για μια ακόμη φορά, τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, αποκαλύπτουν την εγκατάλειψη στην τύχη τους ιδιαίτερων πληθυσμών, όπως οι Τσιγγάνοι και οι μετανάστες που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη.

Εκτός απ' τη γύμνια, αναδεικνύονται και οι επιπτώσεις της πολυδιάσπασης της υπάρχουσας ΠΦΥ: Να παρέχεται, δηλαδή, από διάφορους φορείς και κυρίως ιδιώτες ή να εκχωρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ενισχύονται οι ιδιώτες. Αυτά τους νοιάζουν και όχι οι δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας και η πρόληψη.

Ετσι, με αφορμή τα κρούσματα στο Χαλάνδρι, άρχισε ένας χαρτοπόλεμος μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Νομαρχίας Αθηνών για το ποιος ήταν υποχρεωμένος να κάνει τους εμβολιασμούς στους Τσιγγάνους: Το υπουργείο Υγείας - με την επικούρηση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και εθελοντικών οργανώσεων - ή η Νομαρχία με την επικούρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Καταδεικνύεται, δηλαδή, πόσο σωστή είναι η θέση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της ΠΦΥ στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, θα έχει ως επίκεντρο το Κέντρο Υγείας (αστικού ή αγροτικού τύπου), με τον οικογενειακό γιατρό και όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Η θέση του ΚΚΕ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα, καθώς ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία θα είναι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβρη...

... και μια παλιά κατάκτηση

Τελευταία παρουσιάζονται συνεχώς αυξανόμενα τα κρούσματα από ασθένειες που παλιότερα ή είχαν εξαφανιστεί ή είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο στις λεγόμενες «αναπτυγμένες χώρες».

Για την έξαρση των παλιών νοσημάτων είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως «συνέπεια της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων», όπως έλεγε για τις ανατροπές στις τότε σοσιαλιστικές χώρες. Τα συστήματα Υγείας σε αυτά τα καθεστώτα, υπογράμμιζε τότε ο ΠΟΥ, ήταν κρατικά με καθολική κάλυψη και - ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο - παρείχαν επαρκή πρόληψη στον πληθυσμό.

Ολα αυτά έγιναν καπνός μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Η πλημμυρίδα απ' τους ακάλυπτους πια μετανάστες δεν αφήνει ανέπαφη και τη χώρα μας.

Οι άνθρωποι - που, συνήθως, δουλεύουν ανασφάλιστοι και για ένα κομμάτι ψωμί - δε φταίνε σε τίποτε για την απογύμνωσή τους από δικαιώματα και αγαθά που κάποτε ήταν υποχρέωση των λαϊκών κυβερνήσεών τους. Τα επισημαίνουμε, γιατί πρέπει να υπογραμμίζονται, πρωτίστως, οι κοινωνικές αιτίες κάποιων φαινομένων, που δε διακρίνονται πάντα εύκολα.

Να μην ξεχνιόμαστε

Παπαγεωργίου Βασίλης

Φρεσκάροντας... τη μνήμη του πρωθυπουργού για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, έστειλε τα συγχαρητήριά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας για την επανεκλογή της ΝΔ. Οπως απροκάλυπτα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο Φ. Μπράβος αναφερόμενος στα όσα είχαν πει στην πανηγυρική γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ για τα 100 χρόνια της τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, υπογράμμισε το ζωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στον 2ο και 3ο πυλώνα συνταξιοδότησης...». Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε...!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με νέα δύναμη και ευθύνη

Με τη νέα δύναμη και την ευθύνη στους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, πραγματοποιείται την Κυριακή 7 του Οκτώβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 33ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η μεγάλη κόκκινη γιορτή της νεολαίας, που ταυτόχρονα σηματοδοτεί το πλατύ άνοιγμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους εργαζόμενους και τους νέους. Εχει στόχο την οργάνωση και ενίσχυση της αντίστασης και της αντεπίθεσης των λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή λαίλαπα που επέρχεται.

Το κεντρικό σύνθημα του 33ου Φεστιβάλ δίνει το στίγμα: «Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους - Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει». Οι δυνάμεις του αστικού κατεστημένου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεκαθαρισμένη τη θέση τους, για το πώς επιδιώκουν να είναι το μέλλον της νέας γενιάς. Οραμά τους έχουν μια νεολαία υποταγμένη, που θα μορφώνεται με βάση τις επιταγές των πολυεθνικών, που θα δουλεύει μισή μέρα, θα κολλάει μισό ένσημο, θα ζει μισή ζωή. Η νεολαία δε χωράει σε αυτό το «όραμα». Και η ψήφος εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και νέων, που έκαναν το βήμα στις τελευταίες εκλογές, που διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει, ήταν ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η εκδήλωση του 33ου Φεστιβάλ είναι, παράλληλα, το εφαλτήριο μιας πλατιάς εξόρμησης στους χώρους δουλιάς, στους χώρους εκπαίδευσης, στους τόπους κατοικίας, εκεί όπου ζει και εργάζεται η νεολαία, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που θα 'χει συνέχεια και μετά την κόκκινη γιορτή. Ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΚΕ που καλεί τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «να οργώσουν κυριολεκτικά κάθε τόπο δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας, εκεί που εργάζεται και ζει η εργατική τάξη και η νεολαία, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα». Επιδίωξη, μέσα από αυτή την πλατιά εξόρμηση, είναι η συνάντηση με νέους και νέες, εργαζόμενους, ώστε να ενισχυθεί ο δεσμός τους στο πεδίο των αγώνων, στην πολιτική δράση, στο διάλογο για την εναλλακτική λύση της λαϊκής εξουσίας που προβάλλει και παλεύει το ΚΚΕ.

Η μάχη για την πλατύτερη και μαζική διακίνηση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει. Η τιμή του είναι 5 ευρώ και αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα έσοδα του Φεστιβάλ θα διατεθούν για την ενίσχυση των μαθητών των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, όπως έχει ανακοινώσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Μια πρωτοβουλία αγωνιστικής έμπρακτης αλληλεγγύης προς τη νεολαία και τους εργαζόμενους των περιοχών που επλήγησαν.

Το 33ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι εδώ συνεχίζοντας την αγωνιστική διαδρομή του. Οι νέοι και οι νέες, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου, η εργαζόμενη διανόηση, πρέπει να δώσουν μαζικό, μαχητικό «παρών». «Προχωράμε μπροστά για να ανταποκριθούμε στους αγώνες που έρχονται», αναφέρει το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ, και το Φεστιβάλ είναι το πρώτο βήμα...
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org