ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλη μια τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προς «διευκόλυνση» του ξεπουλήματος

Ξεμπροστιάστηκαν από το ΚΚΕ οι εγκληματικές μεθοδεύσεις

Εμβόλιμη νομοθετική ρύθμιση έφερε χτες η κυβέρνηση στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, προκειμένου να προσφέρει νομική κάλυψη στη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, στους μετόχους και στην εταιρεία «Deloitte», η οποία έχει αναλάβει την ειδική διαχείριση. Οπως αναδεικνύει το ΚΚΕ, η ρύθμιση αυτή εισάγεται για να θωρακιστούν τα μέλη της διορισμένης διοίκησης και της ειδικής διαχείρισης, όπως και οι μέτοχοι, για να προχωρήσουν οι μεθοδεύσεις τους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τους απαλλάσσει ακόμα και από κάθε ευθύνη για την καταβολή των αποζημιώσεων που διεκδικούν οι οικογένειες των νεκρών της ΛΑΡΚΟ! Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στις διαλυτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, που δείχνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παραμένουν σε επαγρύπνηση το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το άρθρο 118, το οποίο προβλέπει ότι «τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλου συλλογικού οργάνου διοίκησης της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας δυνάμει του ν. 4664/2020, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού διαχειριστή ή οι μέτοχοι, τα μέλη αυτών των Διοικητικών Συμβουλίων, δεν υπέχουν καμία ευθύνη ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή δικαιωμάτων τους που αφορούν στη διαδικασία αποκρατικοποίησης ή στην αξιοποίηση επιμέρους περιουσιακών στοιχείων της ως άνω εταιρείας ή στην υπαγωγή της, σε λύση και εκκαθάριση ή σε πτωχευτική και προπτωχευτική διαδικασία. Δεν υπέχουν ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη ευθύνη και δεν λαμβάνονται ατομικά, διοικητικά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά αυτών για χρέη της εταιρείας, ανεξαρτήτως του χρόνου γενέσεως ή βεβαιώσεως αυτών».

Αναφέρει ακόμα ότι «κατά των προσώπων του πρώτου εδαφίου (δηλαδή των παραπάνω) δεν λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για αξιώσεις που αφορούν στην αστική ευθύνη της εταιρείας, ανεξαρτήτως του χρόνου γενέσεώς τους». Δηλαδή, όπως σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, που παρουσίασε το άρθρο στην Ολομέλεια, «την απαλλάσσει από κάθε ευθύνη, ακόμα και από την καταβολή των αποζημιώσεων που διεκδικούν οι οικογένειες των νεκρών εργατών, που την ευθύνη δεν θα την έχει το Δημόσιο που διορίζει τη διοίκηση που λειτουργεί τόσα χρόνια με ευθύνη του Δημοσίου, αλλά η εταιρεία - "κουφάρι" που θα απομείνει».

Δ. Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι θέλουν τη δουλειά και τη ζωή τους!

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέδειξε τις εγκληματικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, θυμίζοντας και την προηγούμενη κατάπτυστη τροπολογία που ψηφίστηκε τον Ιούνη, ώστε ο ειδικός διαχειριστής να απολύσει τους εργαζόμενους.

Μετέφερε στη Βουλή τις διεκδικήσεις των Σωματείων για συγκεκριμένο σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας, με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία και τις βάρδιες. Οπως είπε, «αυτά πρέπει να εξασφαλίσει και ο ειδικός διαχειριστής και να δεσμευτεί η κυβέρνησή σας: Συγκεκριμένο σχέδιο συντήρησης, προετοιμασία επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους μέσα και με τους εργολαβικούς και με τις βάρδιές τους».

«Φέρνετε για ψήφιση τη νομιμοποίηση της όποιας παρανομίας. Ούτε την εγγύηση του κράτους να καταβάλει στους συγγενείς των θυμάτων της ΛΑΡΚΟ αποζημίωση δεν βάλατε μέσα. Τόση ηθική έχετε! Από τη λίστα πιστωτών και το αντίτιμο, τους λέτε...», ανέφερε και ανέδειξε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη «όχι μόνο ηθικά και πολιτικά. Θα είστε υπόλογοι πλέον και ποινικά, εάν συνεχίσει το πλιάτσικο που κάνετε σε δημόσια περιουσία, αφού δίνετε και το "ΟΚ" σήμερα στον ειδικό εκκαθαριστή να προβεί σε ενέργειες που συναποφασίσατε, κατά της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατά των συμφερόντων συνολικά του ελληνικού λαού.

Να είστε σίγουροι, όμως, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Από προφορικές δεσμεύσεις και υποσχέσεις έχουν χορτάσει.

Εργα θέλουν! Τη δουλειά τους θέλουν! Τα δικαιώματά τους θέλουν! Τη ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους διεκδικούν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ