ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σύσκεψη για την προετοιμασία μεγάλου συλλαλητηρίου για τη συγκοινωνία

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Η ανάγκη κοινού συντονισμού των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων της πόλης μαζί με τους εργαζόμενους του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την οργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου που θα έχει στο επίκεντρο τα ζητήματα της συγκοινωνίας αναδείχτηκε στη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Η σύσκεψη των σωματείων και των φορέων πραγματοποιήθηκε παρά τις μεθοδεύσεις της τελευταίας στιγμής της διοίκησης του ΕΚΘ και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ για το αντίθετο. Σε αυτήν παρεμβάσεις πραγματοποίησαν εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων διαφόρων κλάδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα κλάδων που οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης αλλά και φοιτητικών συλλόγων.

Στις παρεμβάσεις μεταφέρθηκε εικόνα από την πρόσφατη μέρα δράσης που πραγματοποίησαν τα σωματεία για το ζήτημα των συγκοινωνιών, όπου στις εξορμήσεις και τις περιοδείες εκφράστηκε από τον λαό της πόλης απόλυτη συμφωνία στο κάλεσμα των σωματείων για αγωνιστική διεκδίκηση ποιοτικών και φθηνών συγκοινωνιών στην πόλη. Επίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμού των σωματείων και των φορέων για την οργάνωση ενός μεγάλου συλλαλητηρίου, στις αρχές του Σεπτέμβρη, το οποίο να λειτουργήσει παράλληλα και ως προπομπός της κινητοποίησης στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Παράλληλα, εκφράστηκε και η στήριξη των σωματείων προς τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις όπως και η ανάγκη διεύρυνσης των σωματείων και των φορέων που υπογράφουν το σχετικό κοινό ψήφισμα.

Τα σωματεία και οι φορείς της Θεσσαλονίκης διεκδικούν την εξασφάλιση σύγχρονων λεωφορείων που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού της πόλης όπως και επισκευή των παροπλισμένων, μείωση της τιμής του εισιτηρίου, τη διαμόρφωση ενός νέου συγκοινωνιακού χάρτη που να εξυπηρετεί περιοχές που σήμερα δεν καλύπτονται ή καλύπτονται ανεπαρκώς, αλλά και την αύξηση των δρομολογίων προς περιοχές που συγκεντρώνονται εργαζόμενοι και σπουδαστές (ΒΙΠΕ Σίνδου, ΔΙΠΑΕ Σίνδου, COSMOS κ.ά.)

Οσον αφορά τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, διεκδικούν την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και μονιμοποίηση των εργολαβικών, ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού κ.ά.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις από τις σχολικές καθαρίστριες

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους έδωσαν οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ιωαννιτών, απαιτώντας την πρόσληψή τους ώστε τα σχολεία να είναι καθαρά για τα παιδιά. Μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στα Λιθαρίτσια και αμέσως μετά προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο, ενώ συναντήθηκαν και με τον γενικό γραμματέα του δήμου, μιας και ο δήμαρχος ήταν απασχολημένος.

Η απάντηση του γενικού γραμματέα ήταν προκλητική, καθώς το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του δήμου η λύση είναι να αυξήσει τα ήδη πανάκριβα δημοτικά τέλη για να καλύψει τις υπερβολικές, όπως χαρακτήρισε, απαιτήσεις των καθαριστριών για επαναπρόσληψή τους, δηλαδή για καθαρά σχολεία. Ενώ αρνήθηκε κάθε στήριξη του αγώνα τους αφού χαρακτήρισε αδύνατη τη μίσθωση λεωφορείου για τη μετακίνηση των καθαριστριών στην Αθήνα για να παρέμβουν και στο αντίστοιχο υπουργείο.

Ακόμη πιο προκλητική είναι η στάση της δημοτικής αρχής να προγραμματίσει Δημοτικό Συμβούλιο για τα τέλη Αυγούστου, παρά την απαίτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για άμεση σύγκλησή του, ώστε να συζητηθεί το θέμα των καθαριστριών, την οποία προσυπογράφουν και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι των υπόλοιπων παρατάξεων. Οι εργαζόμενες κάλεσαν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, κάθε εργαζόμενο να στηρίξουν τον αγώνα τους για καθαρά σχολεία, ενώ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τις επόμενες μέρες.

Στην Κέρκυρα

«Για μια ακόμα χρονιά η κυβέρνηση και οι δημοτικές αρχές και των τριών δήμων του νησιού, αδιαφορώντας πλήρως για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών, γενικά για τη δημόσια υγεία, προχωρούν στην υλοποίηση του σχεδίου που θέλει και πάλι υποστελεχωμένα τα σχολεία και στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας», αναφέρει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Ετσι, για τη νέα σχολική χρονιά, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές του νησιού μας αποφάσισαν να κρατήσουν τον ίδιο πολύ χαμηλό αριθμό εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Για τις 168 σχολικές μονάδες του νησιού προκηρύσσονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 146 εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, για τον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας προβλέπονται 108 θέσεις, για τον δήμο Βόρειας Κέρκυρας 18 και για τον δήμο Νότιας Κέρκυρας 20. Να σημειωθεί πως λίγο λιγότερες από τις μισές των παραπάνω θέσεων δεν είναι καν πλήρους απασχόλησης. Π.χ. στον δήμο Κεντρικής Κέρκυρας που έχει βγάλει τη σχετική προκήρυξη, προβλέπονται 30 συμβασιούχοι μερικής και 78 συμβασιούχοι πλήρους απασχόλησης! Για άλλη μία χρονιά δηλαδή δεν αντιστοιχεί ούτε καν ένας εργαζόμενος ανά σχολική μονάδα», υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται τη στιγμή που η πανδημία ξαναφουντώνει μέσα στο καλοκαίρι.

«Η λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των σχολείων βρίσκεται στη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, βρίσκεται στην πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων για καθαριότητα με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας! Η λύση αυτή δεν πρόκειται να δοθεί από κανέναν "σωτήρα" παρά μόνο από τον αγώνα των ίδιων των συναδέλφων με το Σωματείο μας στο πλευρό τους, τους οποίους καλούμε να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά σε αυτό, για τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Η ανεργία καλά κρατεί...

Ανθεκτικότητα της ανεργίας σε υψηλά διψήφια ποσοστά εμφανίζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στις έρευνες του εργατικού δυναμικού των τελευταίων μηνών. Ετσι, φαίνεται ότι η όποια «μείωση» των προηγούμενων χρόνων έχει πιάσει «ταβάνι», αφού τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται επιβράδυνση της μείωσης και σταθεροποίηση γύρω από το 12,5%. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ τον Φλεβάρη η επίσημη ανεργία ήταν 13%, τους μήνες που ακολούθησαν, παρά το γεγονός ότι μπήκαμε σε τουριστική περίοδο η ανεργία διαμορφώθηκε στο 12,6% τον Μάρτη, 12,6% τον Απρίλη και 12,5% τον Μάη δείχνοντας ότι ίσως φτάσαμε στον σκληρό της πυρήνα. Μάλιστα τον Μάη παρατηρήθηκε και αύξηση του αριθμού των ανέργων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, τον Απρίλη, κατά 4.495 άτομα (0,8%) παρά το γεγονός ότι ο Μάης είναι μήνας με μεγάλη αύξηση των τουριστικών ροών.

«Λευκή νύχτα» χωρίς φως για τους εργαζόμενους

Την πλήρη αντίθεσή του για την πραγματοποίηση «Λευκής Νύχτας» στο Βαθύ, εκφράζει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του «όπως και στις 22/7 που έγινε αντίστοιχη δράση και στο Καρλόβασι, το σωματείο μας έχει σαφή κι αντίθετη θέση ως προς την παράταση του ωραρίου. Στόχος του σωματείου η προστασία τήρησης του ωραρίου, της ξεκούρασης και του ελεύθερου χρόνου των συναδέλφων μας που θα κληθούν να εργαστούν υπερωρίες, πολλές φορές απλήρωτες πριν και κατά τη διάρκεια του εκάστοτε event».

Τέτοιου είδους δράσεις υπογραμμίζει ο Σύλλογος «ξεκίνησαν με στόχο την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, η οποία είναι μόνιμος καημός για τα μεγάλα πολυκαταστήματα που κυριαρχούν ήδη σε πολλές μεγάλες πόλεις. Αυτός είναι ο τρόπος να αυγαταίνουν τα κέρδη τους την ίδια στιγμή που μικρομάγαζα κλείνουν μην μπορώντας να ανταγωνιστούν το 24/7, ενώ οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα εμποροϋπάλληλοι, χάνουν μία σειρά από δικαιώματα στον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ανθρώπινα ωράρια, ξεκούραση. Η εικόνα άλλωστε που έχουμε από συναδέλφους που εργάζονται στα τουριστικά σημεία του νησιού μας δείχνει το πλήρες ξεχείλωμα του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, μηδέν ρεπό και χαμηλούς μισθούς.

Εδώ στο νησί μας, παρουσιάζεται η "Λευκή Νύχτα" σαν μια γιορτή στους δρόμους της πόλης για να τονώσει τον τουρισμό. Μόνο που ο τουρισμός και η αγορά για να τονωθούν θέλουν εργαζόμενους που να μην πλήττονται από την ανελέητη ακρίβεια που ζούμε, εργαζόμενους με μισθούς ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ωράρια - λάστιχο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ