ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο

Στις 5 και 6 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.

Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και οι σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη - εν μέρει κωμική, εν μέρει τραγική - έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται, κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής. Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη. Φωτισμοί: Thomas Walgrave. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος.

Διανομή: Γιάννης Βογιατζής, GemmaCarbone, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Αννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Λενιώ Λιάτσου, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Σκουλά, Ελενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης, Αιμίλιος Χειλάκης. Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου.

«Τόποι Μνήμης»

Σίμος Σαλτιέλ: Στρατόπεδο Καρατάσου
Σίμος Σαλτιέλ: Στρατόπεδο Καρατάσου
Το Athens Photo Festival 2016 συνεχίζεται έως την Κυριακή 31 Ιούλη, στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς). Οι εκθέσεις του φεστιβάλ αναπτύσσονται στους δύο ορόφους του μουσείου και αρθρώνονται μέσα από αυτοτελείς ενότητες που διασταυρώνουν φωτογραφικά έργα 85 σύγχρονων δημιουργών από 26 χώρες, οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος παρουσιάζεται η έκθεση «Τόποι Μνήμης», σε επιμέλεια Πηνελόπης Πετσίνη. Η έκθεση διερευνά τη σχέση ιστορίας και μνήμης, δίνοντας έμφαση στο κοινωνικό πλαίσιο, αλλά και στη χωρική εγγραφή της μνήμης. Παρουσιάζει μια σειρά από πρόσφατα έργα της σύγχρονης ελληνικής φωτογραφίας, που πραγματεύονται το ζήτημα της συλλογικής ιστορικής μνήμης, αλλά και την αμφίσημη συμβίωσή της με τη λήθη. Είτε καταγράφοντας τόπους όπου έλαβαν χώρα δραματικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, είτε εστιάζοντας στα πρόσωπα και ενσωματώνοντας προσωπικές αφηγήσεις, τα έργα αυτά επιστρατεύουν την έννοια της μνήμης, όχι μόνο ως ένα μέσο σύνδεσής μας με το παρελθόν, αλλά και ως ένα μέσο αναπαράστασης, που σχετίζεται και διαμορφώνει το παρόν.

Συμμετέχουν: Αρτεμις Αλκαλάη, Νικόλας Βεντουράκης, Πάσκουα Βοργιά, Πέτρος Ευσταθιάδης, Στέργιος Καράβατος, Viktor Koen, Νίκος Μάρκου, Φώτης Μηλιώνης, Φανή Μπήτου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αβραάμ Παυλίδης, Πάρις Πετρίδης, Σίμος Σαλτιέλ, Γιάννης Σταθάτος, Παύλος Φυσάκης, Ηώ Χαβιαρά. Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή 10.00 - 18.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00 - 22.00.

Πέθανε ο Χ. Μπούρας

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, ο Χαράλαμπος Μπούρας πέθανε σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο. Η μεγάλη συμβολή του σχετίζεται με το έργο αναστηλώσεων των μνημείων της Ακρόπολης. Πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως από το 1985, ο Χαράλαμπος Μπούρας συνέβαλε καθοριστικά στην εισαγωγή νέας γνώσης στην προσέγγιση των μνημείων, αλλά και στην εκπαίδευση γενεών συντηρητών και τεχνιτών. Αφησε τη σφραγίδα του σε πολλά μνημεία ακόμη, όπως η Στοά της Βραυρώνας, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το μαρμάρινο τέμπλο του καθολικού της Νέας Μονής Χίου, η διαμόρφωση της τράπεζας της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά σε Μουσείο της Ιστορίας της μονής. Μετείχε επίσης στις επιτροπές Επιδαύρου, Επικούριου Απόλλωνα κ.ά.

Γεννήθηκε το 1933 στην Πρέβεζα, αλλά μεγάλωσε στη Χίο, όπου πέρασε και τα χρόνια του πολέμου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι. Ως αρχιτέκτων της Διεύθυνσης Αναστηλώσεως (1960 - 1966), εργάστηκε για την αποκατάσταση πολλών μνημείων, ενώ από το 1966 έως το 1974 δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και από το 1974 έως το 2000 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 1974 έως το 2005.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 2.00 το μεσημέρι από το Α' νεκροταφείο της Αθήνας.

Στιγμές ελευθερίας, μέσα από το χορό

Οι παραστάσεις χορού ολοκληρώνονται στην Πειραιώς 260, Χώρος Ε', με δύο χορογραφικές δουλειές από δύο Eλληνίδες χορογράφους. Στις 30 και 31 του Ιούλη, η Κατερίνα Ανδρέου παρουσιάζει το A kind of fierce (8 μ.μ.) και η Αρια Μπουμπάκη, μαζί με τους Pauline Brun Noga Golan και Calixto Neto, παρουσιάζουν το and we are not at the same place (10 μ.μ.). Πρόκειται για δύο νέες δημιουργούς, που ζουν μόνιμα στη Γαλλία και διαπρέπουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις 31 Ιούλη, μετά το τέλος κάθε παράστασης θα υπάρχει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό, που θα συντονίζει η Σύμβουλος Χορού, Στεργιανή Τσιντζιλώνη.

Το kind of fierce είναι ένα σόλο. Παρατηρεί τη μοναχική του φύση και παίζει με την ιδέα της έκθεσης και της έκφρασης, προσπαθώντας να μην ξεχάσει ότι η σκηνική δράση αφορά την παρούσα στιγμή. Γυροφέρνει την ιδέα της τόλμης, ψάχνοντας τη δική του εκδοχή, με στόχο ν' αφήσει χώρο σε μερικές στιγμές ελευθερίας.

«Προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες και καλλιτεχνικές διαδρομές, συγχρόνως επιλέξαμε να στραφούμε σε μια αρχέγονη δράση, σε μια πρωταρχική, κοινή ανθρώπινη κίνηση, το περπάτημα. Προσεγγίζοντάς το ως κίνηση, εμπειρία, σχήμα, μορφή, εικόνα και κοινωνικό μηχανισμό, δε θα μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλο τόπο επόμενης συνάντησης από την Ελλάδα. Σε μια χώρα - πέρασμα αμέτρητων σωμάτων, χτίζουμε, ψάχνουμε και φανερώνουμε ένα νέο παλιό τοπίο επιλογών», λέει η Αρια Μπουμπάκη.

Εμπνέονται από τη Λέσβο

Δέκα φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνέονται από τη Λέσβο, την ιστορία, το τοπίο και τους ανθρώπους της, στη νέα έκθεση της Στέγης Σ. Τρύφων που πραγματοποιείται από τις 12/8 έως τις 10/9. Εργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο από δέκα πρωτοεμφανιζόμενους εικαστικούς παρουσιάζει η αίθουσα Τέχνης στο γραφικό λιμάνι του Μολύβου. Στην έκθεση Genius Loci, σε επιμέλεια της Χριστίνας Σγουρομύτη, οι συμμετέχοντες φοιτητές της ΑΣΚΤ εστιάζουν στο νησί της Λέσβου, μέσα από μια πληθώρα πρακτικών, την ανθρωπογεωγραφία, την ιστορία, το φυσικό τοπίο και τον πολιτισμικό πλούτο που περιβάλλει το βορειανατολικό αυτό άκρο του Αιγαίου.

Αφετηρία στάθηκε το επιτόπιο καλλιτεχνικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 2016 με τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής από τα Τμήματα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής και το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης. Στην έκθεση παίρνουν μέρος οι Αννα Τζώρτζη, Γιάννης Σωτηρίου, Ορέστης Καρύδας, Ραφαέλλα Τσόπτση, Ναταλία Κουρσούμη, Μαρία Λίζα Ρεντλ-Παππά, Χριστίνα Αντωνιάδη, Γιώργος Χατζησπύρου, Εριφύλη Δουκέλη, Ελπίδα Μπελάλη.

Στο πλαίσιό της, θα πραγματοποιηθούν δύο Νύχτες Ποίησης στις 14 και 15/8 (στις 10 μ.μ.). Στο νησί της Σαπφούς, νέοι ποιητές θα μοιραστούν στίχους του τότε και του τώρα υπό τον τελετουργικό παλμό κρουστών. Συμμετέχουν οι ποιητές: Νίκος Ερηνάκης, Εσμεράλδα Γκέκα, Αλέξανδρος Λαβράνος, Αχιλλέας Τσούτσης. Στα κρουστά ο Στέφανος Παπαναστασίου.

Διάρκεια έκθεσης: 12 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2016, Καθημερινά, 7 - 11 μ.μ. Στέγη Σ. Τρύφων, Λιμάνι Μολύβου (Μήθυμνας) Λέσβου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ