ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εν' αναμονή επουσιωδών αλλαγών

Στις 10 Αυγούστου, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το υπουργείο Παιδείας σε θέση να ανακοινώσει, αν και σε ποιες αλλαγές θα προχωρήσει τελικά, για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την εφαρμογή της «μεταρρύθμισης». Οι «παραχωρήσεις», που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα κάνει το υπουργείο Παιδείας, συνίστανται στην επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων μόνο για φέτος και μόνο για τη Β` Λυκείου, αποκλείοντας την παγίωση του θεσμού, τη μείωση των εσωλυκειακών εξετάσεων και τη σύμπτυξη ή μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων. Επίσημα, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως περιμένει τις εισηγήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας και επιτροπών που έχει συστήσει το ίδιο, ενώ, όπως δείχνουν τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να αρνείται να λάβει υπόψη ως εισηγήσεις τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς χτες δήλωσε ότι ούτε καν συζητά την κατάργηση των εξετάσεων της Β` Λυκείου.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι και οι δηλώσεις του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Θ. Εξαρχάκου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, που φέρεται αντίθετος στο θεσμό των ανεξεταστέων, ενώ δηλώνει ότι «το σχολείο έχει τη δυνατότητα να δώσει στον μαθητή όλες τις ευκαιρίες για να περάσει την τάξη. Αν δεν την περάσει, το να τον ταλαιπωρήσει τον Αύγουστο και τον ίδιο και τους γονείς τους και να τους επιβαρύνει οικονομικά για να πάει να δώσει το Σεπτέμβρη, που ασφαλώς δεν έχει προετοιμαστεί καλύτερα απ' ό,τι ήταν όλη την προηγούμενη χρονιά, νομίζω είναι δώρο - άδωρον». Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, ευθυγραμμισμένος με τους πολιτικούς του προϊσταμένους, έκανε αναφορά σε «βελτιωτικές κινήσεις για να ανακουφιστούν οι μαθητές», ενώ επανέλαβε ότι το σύστημα αξιολογείται στην πράξη...

Πάντως, είναι προφανές ότι οι όποιες αλλαγές είναι επουσιώδεις και συνιστούν περισσότερο τακτικό ελιγμό του υπουργείου Παιδείας, μετά από την πίεση επικείμενων αγώνων ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης που προκάλεσαν τα «αποκαλυπτήρια» της μεταρρύθμισης με τον τεράστιο αριθμό απορριπτέων μαθητών.

Αυστηρά μέχρι τη Δευτέρα τα μηχανογραφικά

Τη Δευτέρα, λήγει η προθεσμία κατάθεσης των Μηχανογραφικών Δελτίων των αποφοίτων Ενιαίων Λυκείων για εισαγωγή σε Σχολές και Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο το αργότερο μέχρι τη λήξη του ωραρίου των Δημοσίων Υπηρεσιών τη Δευτέρα, γιατί, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, δε γίνεται δεκτή εκπρόθεσμη υποβολή μηχανογραφικού για οποιοδήποτε λόγο.

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Φωτίζει την αληθινή ιστορία του τόπου

Για την πανέμορφη Σάμη της Κεφαλονιάς σαλπάρει απόψε το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου στις 8.30μ.μ. , τα νιάτα της ΚΝΕ θα κουβεντιάσουν και θα τραγουδήσουν μαζί με πολλούς άλλους νέους και μεγαλύτερους και θα καλύψουν τους ήχους του «μαντολίνου της ντροπής». Στην εκδήλωση, που θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και Νησιών του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι ο λαός μας, ο λαός της Κεφαλλονιάς κι η νεολαία συνεχίζει κι αντιστέκεται στην ίδια ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που τον ξεσήκωσαν και τότε, την εποχή στην οποία αναφέρεται η ταινία», μας λέει ο Δημήτρης Σαρρής, γραμματέας Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και Νησιών της ΚΝΕ.

Οσον αφορά την ίδια την ταινία, που επανειλημμένα έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, «εκτιμάμε ότι εξελίσσεται μια συντονισμένη επιχείρηση για την παραχάραξη της ιστορίας και των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού της Κεφαλονιάς, που στόχο έχει να κατασυκοφαντήσει την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, το ΔΣΕ και το ΚΚΕ», επισημαίνει ο Δ. Σαρρής και υπογραμμίζει:«Επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κεφαλονιά σε μόνιμο στούντιο του Χόλιγουντ και τους Κεφαλονίτες σαν μόνιμους κομπάρσους των υπερπαραγωγών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός της Κεφαλονιάς δε θα επιτρέψει τη δυσφήμηση των αγωνιστικών παραδόσεων και της ιστορίας του νησιού, δε θα δεχτεί τον κοσμοπολιτισμό των πλουτοκρατών, τη δουλοπρέπεια και την υποταγή στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά την ανάγκη της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, του οράματος της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Και το ταξίδι του Φεστιβάλ συνεχίζεται με δεκάδες ακόμα εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις επόμενες μέρες. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Σάββατο:

- Στην Κυπαρισσία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Αντιιμπεριαλιστική πάλη» και ομιλητή τον Φώτη Ρηγανάκο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στα Καλάβρυτα, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία της ΚΝΕ και στη δράση της στο νεολαιίστικο κίνημα.

- Στη Αγ. Αννα Εύβοιας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ειρήνη».

- Στη Μητρόπολη Καρδίτσας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στη Φιλιππιάδα Αρτας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Νεολαία και ανεργία».

  • Αύριο, Κυριακή:

- Στην Αργαλαστή του Πηλίου, στις 8.30 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

- Στις Καλύβες Χανίων, στην Κρήτη, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στο λιμάνι της Μονεμβασιάς, στη θέση Πλάκα, στις 9 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Ανεργία και μαθητικό κίνημα».

- Στην Αμαλιάδα, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Μαθητικό κίνημα και ανεργία».

- Στη Μεγάρχη Τρικάλων, στις 9 μ.μ., με θέμα «Εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό σύστημα».

- Στην Ανέζα Αρτας, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Νέοι αγρότες».

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΟΧΙ στην καταβολή τροφείων στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς

Την πλήρη αντίθεση στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης να επιβάλλει την καταβολή από τους γονείς τροφείων στους κρατικούς παιδικούς - βρεφονηπιακούς σταθμούς από τη σχολική χρονιά 2000-2001, που πολλές φορές ξεπερνούν τις 200.000 δραχμές το χρόνο, εκφράζει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Αλεξανδρούπολης. Με τον τρόπο αυτό «διευκολύνουν την κυβέρνηση να απαλλαγεί από άλλη μια υποχρέωσή της», καταγγέλλει.

Επισημαίνει δε ότι «η κυβέρνηση, υλοποιώντας οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκει με κάθε τρόπο να περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες καταργώντας, έτσι ολοκληρωτικά ό,τι απόμεινε από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση».

Οι γονείς δηλώνουν ότι θα αντισταθούν και θα παλέψουν, ώστε να μην περάσουν οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης που «δυστυχώς υλοποιούν οι Δημοτικές Αρχές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ