ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αιτήσεις για στεγαστική συνδρομή μέχρι 31 Αυγούστου 2001

Την παταγώδη αποτυχία των μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς της 7ης Σεπτέμβρη 1999 στην Αττική και τη Βοιωτία, ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, προωθώντας την παράταση της προθεσμίας

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2001, για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής στους κατοίκους της Αττικής και της Βοιωτίας που επλήγησαν από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, προωθεί τώρα η κυβέρνηση, ομολογώντας ουσιαστικά την παταγώδη αποτυχία του έργου της αποκατάστασης, που οφείλεται αποκλειστικά στις δικές της αποφάσεις. Τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, όπως ανακοινώθηκε χτες, έχει υπογράψει ήδη ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς και ο ίδιος την προωθεί για συνυπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς.

Να σημειώσουμε ότι οι πρώτες προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής στα αρμόδια γραφεία των ΤΑΣ και ΓΑΣ λήγουν κανονικά στο διάστημα από τις 10 Σεπτέμβρη μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2000. Δηλαδή ένα χρόνο από τότε που οι διάφορες περιοχές κηρύχτηκαν σεισμόπληκτες και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Επειδή, προφανώς, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των σεισμοπλήκτων, που κατάφερε μέχρι τώρα να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να υποβάλει αίτηση για την κρατική οικονομική ενίσχυση, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τις προθεσμίες. Κύρια αιτία της αποτυχίας αυτής αποτελούν βέβαια το εξόφθαλμα ανεπαρκές τιμολόγιο που έχει θεσπιστεί και το οποίο δεν καλύπτει ούτε το 50% του πραγματικού κόστους ανακατασκευής και επισκευής, αλλά και η τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται (δεκάδες δικαιολογητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και ψάξιμο στις διάφορες υπηρεσίες).

Αν δε δινόταν η παράταση, τότε η πλειοψηφία των σεισμοπλήκτων θα κινδύνευε να χάσει το δικαίωμα διεκδίκησης και αυτής της ανεπαρκέστατης στεγαστικής συνδρομής. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για στεγαστική συνδρομή στους σεισμόπληκτους της 7ης Σεπτέμβρη 1999 προέβλεπε 130.000 δρχ. το τετραγωνικό για την ανακατασκευή και μέχρι 65.000 δρχ. το τετραγωνικό για την επισκευή, εκ των οποίων το ένα τρίτο δωρεάν επιχορήγηση και τα υπόλοιπα άτοκο δάνειο.

Εξαιτίας των πολύμορφων και πολυποίκιλων εμποδίων που συνάντησαν και συνεχίζουν να συναντούν οι σεισμόπληκτοι, πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να φτιάξουν μόνοι τους τα σπίτια τους, ενώ οι περισσότεροι έχουν μπλοκαριστεί και περιμένουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα, δηλαδή δέκα μήνες μετά το σεισμό, για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή ή επισκευή είχαν υποβάλει αιτήσεις λιγότεροι από 8.000 ενδιαφερόμενοι, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν εγκριθεί περίπου 3.500 από τις αιτήσεις αυτές. Οι αριθμοί αυτοί δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 3,5% του συνόλου των σεισμοπλήκτων, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το δευτεροβάθμιο έλεγχο ως κατεδαφιστέα κρίθηκαν 6.513 κτίρια (αντιπροσωπεύουν 7.000 οικογένειες - ξεχωριστές ιδιοκτησίες) και προσωρινά ακατάλληλα 45.058 κτίρια (αντιπροσωπεύουν 100.000 περίπου οικογένειες).

Να σημειώσουμε ότι σημαντικές ζημιές έχουν και 20.827 κτίρια που από το δευτεροβάθμιο έλεγχο αποχαρακτηρίστηκαν και μετατράπηκαν σε «πράσινα», από «κόκκινα» ή «κίτρινα», που αντιπροσωπεύουν πάνω από 50.000 οικογένειες, επειδή πρόκειται κυρίως για πολυκατοικίες. Ελάχιστοι από αυτούς έχουν υποβάλει αίτηση για στεγαστική συνδρομή, καθώς τα τιμολόγια που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση δεν αξίζουν καν τον κόπο να μπει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία...

Νέα δίμηνη ταλαιπωρία στον Κηφισό

Σοβαρή ταλαιπωρία περιμένει για τους επόμενους δύο μήνες τους οδηγούς που διέρχονται τη Λ. Κηφισού, καθώς από τη Δευτέρα αρχίζει η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου με τη Λ. Π. Ράλλη και θα γίνει κατάληψη κυκλοφοριακών λωρίδων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε χτες ορισμένες κυκλοφοριακές τροποποιήσεις που θα ισχύουν στη διασταύρωση αυτή και συγκεκριμένα:

1. Οι ανερχόμενοι τη Λ. Κηφισού προς τη Λαμία στη διασταύρωση με Π. Ράλλη δε θα μπορούν να στρίψουν αριστερά προς Νίκαια, αλλά η στροφή τους θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του κόμβου Καβάλας.

2. Οι κατερχόμενοι τη Λ. Κηφισού προς Πειραιά, στη διασταύρωση με Π. Ράλλη δε θα μπορούν να στρίψουν αριστερά προς Αθήνα, ενώ αυτό θα μπορεί να γίνεται μέσω του κόμβου Αγίας Αννης.

3. Οι κατερχόμενοι την Π. Ράλλη από Νίκαια προς Αθήνα, στη διασταύρωση με Λ. Κηφισού δε θα μπορούν να στρίψουν αριστερά προς Λαμία, αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μέσω κόμβου Αγ. Αννης.

Στο Χαλάνδρι

Στο μεταξύ, αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους Δήμους Χαλανδρίου και Βριλησσίων λόγω εκτέλεσης εργασιών του Περιφερειακού Δακτυλίου Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, θα κλείσει τμήμα της οδού Μεσογείων (πρόκειται για τοπική οδό) από την οδό Φραγκοκλησιάς μέχρι τη Λεωφ. Πεντέλης (η διέλευση στο ρέμα Χαλανδρίου). Παράλληλα θα παραμείνει κλειστή και η οδός Αττικής από τη Λεωφ. Πεντέλης έως την οδό Αγ. Αντωνίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Στεγνώνουν» τα χωράφια

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα στη Μελία και στη Γλαύκη Λάρισας καταστράφηκαν ολοσχερώς

Απότιστα παραμένουν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών στη Θεσσαλία, καθώς καθημερινά στερεύουν, όλο και περισσότερο, οι ελάχιστοι υδατικοί πόροι που υπάρχουν, σε συνδυασμό με τον καύσωνα. Ηδη, μόνο στα χωριά Μελία και Γλαύκη Λάρισας καταστράφηκαν ολοσχερώς πάνω από 20.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού και τεύτλων, οδηγώντας τους αγρότες σε οικονομική καταστροφή. Δεδομένου ότι η αρδευτική περίοδος θα συνεχιστεί μέχρι και τις 20 Αυγούστου περίπου, οι καταστροφές αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες, καθώς ακόμα και οι αγρότες που μπορούσαν να ποτίσουν με ελάχιστο νερό τα χωράφια τους, τώρα δεν μπορούν.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που συνειδητά δεν υλοποιεί τα απαραίτητα μεγάλα και μικρά αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία, υπηρετώντας έτσι το στόχο της ΕΕ για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αδιαφορεί και δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, επιχειρεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» του αγροτικού κόσμου, με αποφάσεις που κινούνται στην κατεύθυνση διαχείρισης του λιγοστού νερού που υπάρχει. Στην ίδια κατεύθυνση, κινούνται και οι αποφάσεις των τοπικών κυβερνητικών παραγόντων, όπως, για παράδειγμα, αυτή που προβλέπει τη διήμερη παύση του ποτίσματος των καλλιεργειών, για να πάνε τα ελάχιστα νερά που υπάρχουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών και γενικότερα των κατοίκων της Θεσσαλίας, δε «σταματά» εκεί. Συνεχίζεται με την προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα τοπικιστικής αντιπαράθεσης, προκειμένου ν' αποποποιηθεί των ευθυνών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποπροσανατολιστική τακτική που ακολουθεί οδήγησε ορισμένους αγρότες της Λάρισας στην αδιέξοδη και άστοχη ενέργεια της κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΤΟΕΒ Πηνειού.

Στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειψυδρία, αναφέρθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψή του στο φράγμα της Συκιάς στην Καρδίτσα, εκεί όπου έχουν «κολλήσει» τα έργα της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου. Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι το έργο της εκτροπής πρέπει να συνεχιστεί και έκανε λόγο για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που οδηγούν στα αγροτικά αδιέξοδα. Βεβαίως, τα αδιέξοδα αυτά είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, στην οποία η ΝΔ προσφέρει «απλόχερα» τη στήριξή της και, φυσικά, οι θέσεις που διατυπώνει τώρα ο πρόεδρος της είναι «εκ του ασφαλούς», καθώς βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Αύριο Κυριακή, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακύνθου, θα πραγματοποιηθεί, παρουσία του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Η. Ευθυμιόπουλου, η πρώτη συνεδρίαση του Δεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (πρόκειται για το φορέα διαχείρισης), με την οποία αρχίζει και τυπικά η λειτουργία του.

Η δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου δημιουργήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα στις 22 Δεκέμβρη 1999, με στόχο τη διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων του νησιού, που αποτελεί βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα - Καρέτα.

Με το Διάταγμα, βέβαια, αυτό δεν καταργούνται οι διαμορφωμένες καταστάσεις, αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τη νομοθέτησή του και κυρίως με τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του Πάρκου θα σταματήσει η διαδικασία παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που άρχισε το 1999. Παράλληλα, θα αρθεί το πάγωμα διοχέτευσης κοινοτικών κονδυλίων στη Ζάκυνθο, που έχει επιβάλει από το 1998 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω έλλειψης μέτρων για την καταστροφή του βιοτόπου της θαλάσσιας χελώνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ