ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προτεραιότητες-πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα

Συνέχιση των θυσιών από τους εργαζόμενους και στη μετα-ΟΝΕ εποχή ζητά και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ίδια μέτρα και πολιτικές, που προκρίνει και αξιώνει η ηγεσία του ΣΕΒ

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), και γενικότερα της ολιγαρχίας του πλούτου, βρίσκεται ο διοικητής της ΕΘνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Θόδωρος Καρατζάς, που ως γνωστόν είναι και στενός φίλος του πρωθυπουργού. Σε ενυπόγραφο άρθρο του με τίτλο «Προκλήσεις μετά την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ», που δημοσιεύεται στην Ετήσια Οικονομική Επισκόπηση της ΕΤΕ, ο Θ. Καρατζάς διατυπώνει τις θέσεις και απόψεις του για την οικονομική πολιτική, που κατά τη γνώμη του πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση το 2000 και γενικότερα στη μετα-ΟΝΕ εποχή.

Μεταξύ άλλων, ο διοικητής της ΕΤΕ θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε «προκλήσεις», τις οποίες πιστεύει πως πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση (εφαρμόζοντας την κατάλληλη πολιτική) αλλά και οι εργαζόμενοι (αποδεχόμενοι την κυβερνητική πολιτική στη λογική του «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω»). Συγκεκριμένα, οι 4 προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, ως νέο μέλος της ΟΝΕ και καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι:

Πρώτον, «η διατήρηση της μακροοικονομικής πολιτικής σταθερότητας που έχει επιτευχθεί», με το σκεπτικό ότι «η ολοκλήρωση της σύγκλισης των ελληνικών επιτοκίων στο επίπεδο της ζώνης του ευρώ και η προσαρμογή της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής έναντι του ευρώ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό». Κινδυνολογώντας, λοιπόν, με τον πληθωρισμό ο διοικητής της ΕΤΕ, καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη σταθερότητα τιμών, επιβάλλοντας «δημοσιονομική πειθαρχία, μισθολογικές προσαρμογές που είναι συνεπείς με την αύξηση της παραγωγικότητας και επιτάχυνση των διαρθρωτικών πολιτικών»...

Δεύτερον, «η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η αύξηση της απασχόλησης», επιδιώκοντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης με «εμβάθυνση των διαρθρωτικών πολιτικών για την απελευθέρωση των αγορών και πλήρη εφαρμογή των πολιτικών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί». Ο διοικητής της ΕΤΕ δεν παραλείπει να σημειώσει πως «η συμμετοχή μας στη ζώνη του ευρώ απαιτεί ενίσχυση της ευελιξίας όλων των αγορών (...), επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων» καθώς και «δημοσιονομικές ρυθμίσεις που είναι απαραίτητα στοιχεία (σ.σ. δηλαδή τις αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες) μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής...».

Τρίτον, «η επιτυχής μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα σε πολύ σύντομο χρόνο (...) απαιτεί την επιτάχυνση και το συντονισμό των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων» και φυσικά «θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην επικοινωνιακή πολιτική...» (δηλαδή στην προπαγάνδιση και στον εξωραϊσμό των δήθεν ωφελειών που «θα» έχουν οι εργαζόμενοι από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΟΝΕ).

Τελευταία και τέταρτη «πρόκληση», που σημειώνει ο διοικητής της ΕΤΕ - για λόγους εντυπώσεων - είναι «η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες».

Η ουσία των προτάσεων, που διατυπώνει ο διοικητής της ΕΤΕ, είναι πως πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού τα μεγάλα «επιτεύγματα» της αντιλαϊκής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής και τώρα που η Ελλάδα μετέχει στη λέσχη των πλουσίων της ΟΝΕ!

Παρακάμπτει το γεγονός ότι η εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ, που εξασφάλισαν το εισιτήριο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ (μείωση των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, κάλυψη πρωτογενών ελλειμμάτων με την αξιοποίηση και της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και τέλος επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ) επιτεύχθηκαν με την επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας. Θυμίζουμε μερικά απ' αυτά: Εισοδηματικές πολιτικές μείωσης των μισθών και συντάξεων, υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ξήλωμα του λεγόμενου κράτους πρόνοιας, εκρηκτική άνοδος της ανεργίας, κλπ. Ο διοικητής της ΕΤΕ εκτιμά λοιπόν πως η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ επιτάσσει τη συνέχιση της πολιτικής που παράγει φτώχεια και ανεργία για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Αναστέλλεται η λειτουργία τους

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των «Τσιμέντων Χαλκίδας», για διάστημα ενός μήνα - από 3 Αυγούστου μέχρι 3 Σεπτέμβρη 2000 - υπέγραψε χτες το μεσημέρι ο νομάρχης Εύβοιας, Ν. Παπανδρέου, με άγνωστες, ακόμα, επιπτώσεις για τους 600 περίπου εργαζόμενους.

Την ανάκληση της άδειας - που είχε εκδοθεί το 1997 και ίσχυε μέχρι το 2002 - υπέγραψε ο Νομάρχης, μετά από αίτηση που είχε καταθέσει στην αρμόδια διεύθυνση βιομηχανίας της Νομαρχίας, η Επιτροπή Αγώνα κατά της τσιμεντόσκονης, με την οποία ζητούσε να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας των Τσιμέντων Χαλκίδας επειδή δεν τηρήθηκαν οι όροι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Πάντως την κύρια ευθύνη για αυτή την εξέλιξη έχει η κυβέρνηση και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ιδιαίτερα ο υπουργός Κ. Λαλιώτης, που επανειλημμένα έχει δώσει αδικαιολόγητες παρατάσεις στην εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος της ΜΠΕ.

Νέος πρόεδρος από χτες στο ΧΑΑ

Από τη Δευτέρα στο 12% το ανώτατο όριο διακύμανσης (αυξομείωσης) των τιμών των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Νέες δόσεις εκσυγχρονισμού στη χρηματιστηριακή αγορά φιλοδοξεί να προσφέρει ο νέος πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση στη θέση του παραιτηθέντος - ή «αποπεμφθέντος», μέχρι χτες προέδρου -Σπύρου Κουνιάκη. Η παραίτηση του Σπ. Κουνιάκη έγινε γνωστή αργά το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Στο παρασκήνιο πάντως, κυκλοφορούν φήμες και πληροφορίες - μερικές από αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας σε μερίδα του χτεσινού Τύπου - ότι η παραίτηση Κουνιάκη συνδέεται με το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο της ΔΕΚΑ (κρατική εταιρία, που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο μετοχών και κινητών αξιών του δημοσίου), που επίσης είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή και υιοθετήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε τη Δευτέρα ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο νυν πρόεδρος της ΝΔ.

Οι πληροφορίες λένε ότι η ΔΕΚΑ αξιοποιήθηκε σαν ψηφοθηρικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, καθώς μέχρι τις εκλογές της 9ης Απρίλη δαπάνησε 700 δισ. δραχμές για τη στήριξη μετοχών στο Χρηματιστήριο. Ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που συνέδεαν την «παραίτηση» Κουνιάκη με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για «σκάνδαλο στη ΔΕΚΑ» και ανακοινώνοντας το διορισμό του Π. Αλεξάκη στη θέση του Σπ. Κουνιάκη, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δε θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στο Χρηματιστήριο»!

Αναλαμβάνοντας τα νέα καθήκοντα, στη θέση του προέδρου του ΧΑΑ - από πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παραγώγων που ήταν μέχρι χτες - ο Π. Αλεξάκης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνική Οικονομίας (που τον πρότεινε για πρόεδρο του ΧΑΑ), πρόσθεσε ανάμεσα σε άλλα: «Η στρατηγική μας βασίζεται σε ενέργειες που θα συνεισφέρουν στη δυναμική πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, αλλά και στην εξομοίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου με αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

  • Αυξάνεται από την ερχόμενη Δευτέρα 31 Ιούλη κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 10% σε 12%) το ανώτατο όριο διακύμανσης (αυξομείωσης) των τιμών των μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μετά από σχετική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Να ανακληθούν οι αυξήσεις εισιτηρίων

Να ανακληθούν οι αυξήσεις (μέχρι και 33%) στα εισιτήρια και τις κάρτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς - που αποφάσισε η κυβέρνηση και θα ισχύσουν από 7 Αυγούστου - ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών.

Με ανακοίνωσή τους, οι συνταξιούχοι του κλάδου διαμαρτύρονται για τις ανατιμήσεις, τις χαρακτηρίζουν απαράδεκτες και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση ακριβαίνει τα εισιτήρια, παρόλο που γνωρίζει πως έτσι «θα πλήξει όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, προπάντων αυτούς με τις συντάξεις πείνας». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι αντί η κυβέρνηση να αυξήσει αυτές τις συντάξεις πείνας, αφαιρεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις όποιες δυνατότητες συντήρησης είχαν.

Ημερίδα για το ηλεκτρονικό επιχειρείν

Στη δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας στη νέα οικονομία της κοινωνίας της πληροφορίας, προσβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αυτό διατυπώθηκε από το Ν. Χριστοδουλάκη στο πλαίσιο της ομιλίας στο e - business foroy για το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην Ελλάδα δε θα επηρεάσει μόνο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά θα επιδράσει θετικά και στην απασχόληση αφού θα δημιουργηθούν νέα στελέχη με τεχνοεπιχειρηματικό υπόβαθρο και καινούριες ειδικεύσεις για τις νέες αγορές.

Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί από την Εθνική Επιτροπή ηλεκτρονικού Εμπορίου το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του e-business που θα περιλαμβάνει τα ζητήματα της κατοχύρωσης της ηλεκτρονικής υπογραφής και της ύπαρξης υπηρεσιών πιστοποίησης συναλλαγών και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και η αξιοποίηση αυτού του νέου τρόπου επιχειρηματικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις γενικότερες τάσεις που επικρατούν σε σχέση με το ηλεκτρονικό επιχειρείν στην Ελλάδα, οι συνολικές δαπάνες για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών από 2,4% του ΑΕΠ το 1992, ανήλθαν στο 4% το 1998, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 6% και στις ΗΠΑ 10%. Επίσης, το 12% του ελληνικού πληθυσμού κάνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, έναντι 31% στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το 5% των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, έναντι 20% στην ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ