ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΜΑΣΚΙ
Βάζουμε πάνω απ' όλα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας με το ΚΚΕ και πετυχημένου προπονητή στίβου στον ρ/σ του «Sport24 103,3»

Ο Γιώργος Πομάσκι
Ο Γιώργος Πομάσκι
Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στο ραδιόφωνο του «Sport24 radio 103,3» ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ και επιτυχημένος προπονητής Γιώργος Πομάσκι. Στην εκπομπή «Κοντσέρτο για πολυβόλα» και τους δημοσιογράφους Κώστα Γκόντζο και Παύλο Σαχτούρη, ο «αρχιτέκτονας» αρκετών διεθνών επιτυχιών μίλησε για την ενασχόληση με τα κοινά και τη συμπόρευσή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Φυσικά, από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά του σε σημαντικά ζητήματα του αθλητισμού είτε στο ειδικό επίπεδο του στίβου στο οποίο δραστηριοποιείται είτε σε γενικότερο.

Το ΚΚΕ δίπλα πάντα σε όσους περνούν δύσκολα

Για την πρόταση που του έκανε το ΚΚΕ:

«Δεν το σκέφτηκα... Είπα ότι μπορώ να δώσω άλλες δέκα ψήφους σε ένα κόμμα που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους σαν κι εμένα. Ενα κόμμα που βρίσκεται δίπλα στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στους απολυμένους και σε όσους περνούν δύσκολα».

Για τον ρόλο του στο ΚΚΕ:

«Ο ρόλος μου είναι να βοηθήσω το ΚΚΕ και με τη συζήτηση να πείσω πέντε φίλους».

Για το αν είναι πιο δύσκολο να πείσει έναν αθλητή να φτάσει τα όριά του ή να πείσει έναν ψηφοφόρο:

«Εχω θεωρία για τα δύο πράγματα. Τον ταλαντούχο αθλητή πρέπει να τον πιέσω να προσπαθήσει και να φτάσει ψηλά. Τον ψηφοφόρο δεν θα τον παρακαλέσω ποτέ. Πρέπει να το θέλει και να ξέρει ποιος θέλει να τον εκπροσωπήσει. Πιστεύω το ΚΚΕ όλα αυτά τα κάνει, γι' αυτό είμαι εκεί».

Για το πρώτο πράγμα που λέει στους ψηφοφόρους:

«Το 70% με 80% του κόσμου ζει σε μια αβεβαιότητα. Δεν υπάρχει σταθερή νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις. Μια πολιτική που θα καθορίσει μια σταθερή καθημερινότητα. Ο κόσμος για να δουλεύει πρέπει να είναι ήρεμος. Αν εσύ δεν κοιμάσαι γιατί δεν ξέρεις τι σε περιμένει, δεν μπορείς να αποδώσεις. Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Για την πρόταση του Κόμματος στο κομμάτι του Αθλητισμού:

«Σήμερα το μεγαλύτερο λάθος στον αθλητισμό που γίνεται είναι το τι ενδιαφέρει τους αρμοδίους ως προτεραιότητα. Και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να επιλεγεί μια ομάδα που να είναι γνώστες για κάθε άθλημα. Ο καθρέφτης της Ελλάδας, το Ολυμπιακό Στάδιο, είναι παρατημένο. Αν μου το ζητήσει ο κ. Κουτσούμπας θα γράφω όλη νύχτα. Εμείς δεν φοβόμαστε τη δουλειά, όσο και αν χρειαστεί».

Συνεχής διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες στον Αθλητισμό

Για το αν έχει μέλλον ο ελληνικός αθλητισμός:

«Μέλλον σίγουρα υπάρχει αλλά δεν θα έχει την ίδια συχνότητα καλών επιδόσεων όπως ήταν μέχρι τώρα. Οσο περνάει ο καιρός αραιώνει η συμμετοχή των αθλητών, αφού η νέα γενιά έχει άλλα ενδιαφέροντα».

Για το αν είναι πιο δύσκολο να βοηθήσει τον αθλητή:

«Στον αθλητισμό, είμαστε πρώτα πατεράδες. Πρέπει να τους οδηγήσουμε στο μέλλον, ώστε να σταθεί στα πόδια του στο κοινωνικό σύνολο. Οσο πιο νωρίς συμβεί, τόσο πιο γρήγορα έρχονται τα καλά αποτελέσματα και πολύ πιο εύκολα το βλέπει επαγγελματικά».

Για τις δυσκολίες και τις υποδομές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004:

«Σε κάθε ευκαιρία πρέπει να πιέζουμε. Οι εγκαταστάσεις έχουν παρατηθεί. Στην Παιανία είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση, το έκλεψαν, έχει αδειάσει και για 30 λάμπες δεν λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια. Μας έλεγαν θα ανοίξει Δεκέμβρη και πέρασαν δύο... Στο ΟΑΚΑ έχει καεί το ταρτάν και τα παιδιά παθαίνουν κατάγματα κόπωσης. Εγώ κάνω προπόνηση μόνο στο κλειστό γιατί έχει καλύτερο ταρτάν. Κάθε δύο χρόνια παίρνω ένα μηχάνημα και μία μπάρα. Μετά από 15 χρόνια μου έκαναν τη χάρη να επιστρωθεί στο σκάμμα παρότι έχω δύο πρωταθλητές Ευρώπης (Τεντόγλου και Παπαχρήστου). Στο επί κοντώ των γυναικών, τα κορίτσια κάνουν προπόνηση σε κλειστό καθώς δεν υπάρχει έξω ούτε στρώμα ούτε ταρτάν».

Για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν Ακαδημίες στα ατομικά αθλήματα:

«Εννοείται... Πρέπει οι προπονητές να είναι γνώστες και να μπορούν να ξεχωρίζουν τα παιδιά. Μετά την προπόνηση πρέπει να επέμβουμε, να βελτιώσουμε πράγματα όπου χρειάζονται».

Για τους νέους προπονητές:

«Κάθε προπονητής έχει μία αξία και περηφάνια. Αν φωνάξεις και του πεις θα πάρεις 200 ευρώ πώς θα σταθεί; Εγώ δυσκολεύομαι που είμαι τόσα χρόνια. Πλέον δεν κάνουμε επιλογή για κάθε αγώνισμα. Εμείς παίρνουμε όλα τα παιδιά για οποιοδήποτε αγώνισμα, επειδή πληρώνει. Ο γονιός δεν γνωρίζει, εμείς έχουμε την ευθύνη. Εχει χαθεί ο προγραμματισμός. Είναι πιο δύσκολο πια».

Για τους παγκόσμιους πρωταθλητές που βγαίνουν παρά τα προβλήματα:

«Είναι δουλειά του ΣΕΓΑΣ. Εχει 280 Συλλόγους που τους στηρίζει. Εχει βρει τον τρόπο να βοηθάει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολλές εγγραφές αλλά χωρίς επιλογή. Αν είχαμε λύσει αυτό το πρόβλημα θα είχαμε περισσότερους αθλητές και σε καλύτερο επίπεδο».

Για το Παγκόσμιο στην Ντόχα:

«Είχαμε μια σειρά ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και είμαστε πάρα πολύ καλοί. Τώρα είναι ο πραγματικός αθλητισμός. Εχουμε τέσσερα - πέντε παιδιά σε αρκετά καλό επίπεδο. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, συνεπείς και να κοιτάμε μόνο τον στόχο όχι τις διακοπές. Να είμαστε στο γήπεδο και να μπορέσουμε να απολαύσουμε δύο - τρία μετάλλια στην Ντόχα.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Κ19
Ραντεβού ταλέντων στην Κρήτη

Μια πλειάδα ταλέντων του παγκόσμιου μπάσκετ, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων παικτών, δίνουν ραντεβού από το Σάββατο 29 Ιούνη και μέχρι τις 7 Ιούλη στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ Κ19 (όπως έχει μετονομαστεί το Μουντομπάσκετ Εφήβων). Είναι η τέταρτη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί τη διοργάνωση, μετά το 1995 (Αθήνα), το 2003 (Θεσσαλονίκη) και το 2015 (επίσης στο Ηράκλειο).

Η παρουσία της Ελλάδας στο θεσμό με την Εθνική εφήβων είναι διαχρονικά κάτι παραπάνω από αξιόλογη, με μεγάλες επιτυχίες όπως το χρυσό μετάλλιο το 1995, ασημένιο το 2009, χάλκινο το 2003 και 4η θέση το 2015.

Αρκετά φαβορί, αρκετοί ελπίζουν

Στο κλειστό γήπεδο «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου θα βρεθούν οι 16 καλύτερες χώρες του κόσμου σε επίπεδο εφηβικού μπάσκετ. Δεσπόζουν με την παρουσία τους ο κάτοχος του τίτλου Καναδάς, οι ΗΠΑ των έξι κατακτήσεων, η Γαλλία, η Σερβία και η Αυστραλία, συνθέτοντας την «ομάδα» των βασικών φαβορί.

Από κει κι έπειτα η «οικοδέσποινα» Ελλάδα και η Λιθουανία διατηρούν φιλοδοξίες βάθρου ή ακόμα και για την κατάκτηση του τροπαίου (και για τις δύο θα είναι η δεύτερη), η Αργεντινή ευελπιστεί σε κάτι καλύτερο από τα δύο χάλκινα που έχει κατακτήσει, η δε Ρωσία ψάχνει την επιστροφή στις διακρίσεις μετά από χρόνια. Το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα αναζητούν οι δύο εκπρόσωποι της Αφρικής, Μάλι και Σενεγάλη, με δύσκολο έργο αλλά και διαθέτοντας μπόλικο ταλέντο.

Κατά τ' άλλα, Κίνα και Πουέρτο Ρίκο θεωρούνται πάντα επικίνδυνες για «ζημιά» στα φαβορί, η Λετονία απόντος του Ζάγκαρς εμφανίζεται αποδυναμωμένη, η Νέα Ζηλανδία στηρίζεται στην εμπειρία αρκετών παικτών του NCAA και οι Φιλιππίνες θέλουν να σταθούν όσο γίνεται καλύτερα στην επιστροφή τους στη διοργάνωση μετά από 40 χρόνια.

Το σύστημα διεξαγωγής

Η Α' φάση περιλαμβάνει 4 ομίλους με 4 ομάδες στον καθένα. Ολες προκρίνονται στους αγώνες νοκ άουτ και στη Β' φάση διασταυρώνονται ανάλογα με τη θέση που κατέλαβε η καθεμία στη φάση των ομίλων, δηλαδή Α1 - Β4, Α2 - Β3 κ.ο.κ. Οι νικητές προκρίνονται στα προημιτελικά και οι ηττημένοι συνεχίζουν σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9 - 16.

Οι όμιλοι

1ος: Σενεγάλη, ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία, Λιθουανία. 2ος: Μάλι, Αυστραλία, Καναδάς, Λετονία. 3ος: Αργεντινή, ΕΛΛΑΔΑ, Φιλιππίνες, Ρωσία. 4ος: Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, Σερβία, Γαλλία.

Με υψηλές βλέψεις η Εθνική

Με υψηλές βλέψεις διάκρισης εμφανίζεται στη διοργάνωση η Εθνική ομάδα Κ19, αγωνιζόμενη υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη. Βέβαια η ελληνική ομάδα προβλημάτισε με την εμφάνισή της στην «πρόβα τζενεράλε» απέναντι στις ΗΠΑ, από τις οποίες και ηττήθηκε, ωστόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ομάδας. Οπως επισήμανε, στόχος είναι να εμφανιστεί η Εθνική πανέτοιμη στην έναρξη των αγώνων και να βελτιώνεται από αγώνα σε αγώνα. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση συναισθημάτων από τους νεαρούς παίκτες κάθε φορά και ανάλογα με την κατάσταση, προκειμένου να γίνουν τα σωστά βήματα για μια καλή πορεία.

Η ελληνική 12άδα: Αριστοτέλης Σωτηρίου, Ζώης Καράμπελας, Ιωσήφ Κολοβέρος, Νίκος Χουγκάζ, Φώτης Γεωργαλάς, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Μάνος Χατζηδάκης, Νίκος Αρσενόπουλος, Στράτος Βουλγαρόπουλος, Γιώργος Αρνόκουρος, Χρυσόστομος Σανδραμάνης, Περικλής Μπαζίνας.

  • Το πρόγραμμα της Εθνικής: Ελλάδα - Φιλιππίνες (29/6, 20.30 - ΕΡΤ), Ρωσία - Ελλάδα (30/6, 20.30 - ΕΡΤ), Ελλάδα - Αργεντινή (2/7, 20.30 - ΕΡΤ)Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org