Σάββατο 29 Ιούνη 2019 - Κυριακή 30 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Κ19
Ραντεβού ταλέντων στην Κρήτη

Μια πλειάδα ταλέντων του παγκόσμιου μπάσκετ, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων παικτών, δίνουν ραντεβού από το Σάββατο 29 Ιούνη και μέχρι τις 7 Ιούλη στο Ηράκλειο της Κρήτης και στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ Κ19 (όπως έχει μετονομαστεί το Μουντομπάσκετ Εφήβων). Είναι η τέταρτη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί τη διοργάνωση, μετά το 1995 (Αθήνα), το 2003 (Θεσσαλονίκη) και το 2015 (επίσης στο Ηράκλειο).

Η παρουσία της Ελλάδας στο θεσμό με την Εθνική εφήβων είναι διαχρονικά κάτι παραπάνω από αξιόλογη, με μεγάλες επιτυχίες όπως το χρυσό μετάλλιο το 1995, ασημένιο το 2009, χάλκινο το 2003 και 4η θέση το 2015.

Αρκετά φαβορί, αρκετοί ελπίζουν

Στο κλειστό γήπεδο «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου θα βρεθούν οι 16 καλύτερες χώρες του κόσμου σε επίπεδο εφηβικού μπάσκετ. Δεσπόζουν με την παρουσία τους ο κάτοχος του τίτλου Καναδάς, οι ΗΠΑ των έξι κατακτήσεων, η Γαλλία, η Σερβία και η Αυστραλία, συνθέτοντας την «ομάδα» των βασικών φαβορί.

Από κει κι έπειτα η «οικοδέσποινα» Ελλάδα και η Λιθουανία διατηρούν φιλοδοξίες βάθρου ή ακόμα και για την κατάκτηση του τροπαίου (και για τις δύο θα είναι η δεύτερη), η Αργεντινή ευελπιστεί σε κάτι καλύτερο από τα δύο χάλκινα που έχει κατακτήσει, η δε Ρωσία ψάχνει την επιστροφή στις διακρίσεις μετά από χρόνια. Το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα αναζητούν οι δύο εκπρόσωποι της Αφρικής, Μάλι και Σενεγάλη, με δύσκολο έργο αλλά και διαθέτοντας μπόλικο ταλέντο.

Κατά τ' άλλα, Κίνα και Πουέρτο Ρίκο θεωρούνται πάντα επικίνδυνες για «ζημιά» στα φαβορί, η Λετονία απόντος του Ζάγκαρς εμφανίζεται αποδυναμωμένη, η Νέα Ζηλανδία στηρίζεται στην εμπειρία αρκετών παικτών του NCAA και οι Φιλιππίνες θέλουν να σταθούν όσο γίνεται καλύτερα στην επιστροφή τους στη διοργάνωση μετά από 40 χρόνια.

Το σύστημα διεξαγωγής

Η Α' φάση περιλαμβάνει 4 ομίλους με 4 ομάδες στον καθένα. Ολες προκρίνονται στους αγώνες νοκ άουτ και στη Β' φάση διασταυρώνονται ανάλογα με τη θέση που κατέλαβε η καθεμία στη φάση των ομίλων, δηλαδή Α1 - Β4, Α2 - Β3 κ.ο.κ. Οι νικητές προκρίνονται στα προημιτελικά και οι ηττημένοι συνεχίζουν σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9 - 16.

Οι όμιλοι

1ος: Σενεγάλη, ΗΠΑ, Ν. Ζηλανδία, Λιθουανία. 2ος: Μάλι, Αυστραλία, Καναδάς, Λετονία. 3ος: Αργεντινή, ΕΛΛΑΔΑ, Φιλιππίνες, Ρωσία. 4ος: Κίνα, Πουέρτο Ρίκο, Σερβία, Γαλλία.

Με υψηλές βλέψεις η Εθνική

Με υψηλές βλέψεις διάκρισης εμφανίζεται στη διοργάνωση η Εθνική ομάδα Κ19, αγωνιζόμενη υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καστρίτη. Βέβαια η ελληνική ομάδα προβλημάτισε με την εμφάνισή της στην «πρόβα τζενεράλε» απέναντι στις ΗΠΑ, από τις οποίες και ηττήθηκε, ωστόσο ο ομοσπονδιακός τεχνικός εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της ομάδας. Οπως επισήμανε, στόχος είναι να εμφανιστεί η Εθνική πανέτοιμη στην έναρξη των αγώνων και να βελτιώνεται από αγώνα σε αγώνα. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διαχείριση συναισθημάτων από τους νεαρούς παίκτες κάθε φορά και ανάλογα με την κατάσταση, προκειμένου να γίνουν τα σωστά βήματα για μια καλή πορεία.

Η ελληνική 12άδα: Αριστοτέλης Σωτηρίου, Ζώης Καράμπελας, Ιωσήφ Κολοβέρος, Νίκος Χουγκάζ, Φώτης Γεωργαλάς, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Μάνος Χατζηδάκης, Νίκος Αρσενόπουλος, Στράτος Βουλγαρόπουλος, Γιώργος Αρνόκουρος, Χρυσόστομος Σανδραμάνης, Περικλής Μπαζίνας.

  • Το πρόγραμμα της Εθνικής: Ελλάδα - Φιλιππίνες (29/6, 20.30 - ΕΡΤ), Ρωσία - Ελλάδα (30/6, 20.30 - ΕΡΤ), Ελλάδα - Αργεντινή (2/7, 20.30 - ΕΡΤ)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ