ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ»
Στις 6 Ιούλη η συναυλία του ΠΑΜΕ

Στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

«Στη μάχη που δίνουμε αξιοποιούμε την προσφορά καλλιτεχνών για να δυναμώσει ο αγώνας. Ενα τραγούδι στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας που θέλουν να μας επιβάλουν», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συναυλία που οργανώνει στις 6 Ιούλη στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα, μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. «Θέλουμε να είναι μια μέρα αγωνιστικής δράσης στους τόπους δουλειάς. Το απόγευμα να σμίξουν οι φωνές με το τραγούδι χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, γυναικών, μεταναστών ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ» συμπληρώνει.

Ηδη σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας σπεύδουν να δηλώσουν συμμετοχή στη σημαντική αυτή αγωνιστική και πολιτιστική πρωτοβουλία. Χτες, κοινοποιήθηκαν οι συμμετοχές του Βαγγέλη Κορακάκη, του Βασίλη Λέκκα και του Λάκη Χαλκιά. Ενώ τη συμμετοχή τους έχουν ήδη δηλώσει οι: Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Πυροβολάκης.

Σε ανακοίνωσή του για τη συναυλία ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σημειώνει: «Η Τέχνη μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο της. Να γίνει η φωνή του ταξικού αγώνα».

«Οι Ελληνες ηθοποιοί σαν κομμάτι των εργαζομένων δεν θα μπορούσαμε παρά να συνεισφέρουμε με το δικό μας τρόπο στην παλικαρίσια μάχη που μήνες τώρα δίνει η εργατική τάξη της χώρας μας, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα που συναποτελούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για την απόκρουση των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Το ΠΑΜΕ, που σήκωσε το ανάστημα του εργατικού κινήματος κόντρα στην ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, το φιλοεργοδοτικό και φιλοκυβερνητικό συνδικαλισμό (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ). Που προσπάθησε να δείξει στο λαό μας ότι έχει δύναμη, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν αρκεί να το θέλουν, να σταματήσουν τη βαρβαρότητα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΗ και παρακάτω τονίζει:

«Στην κλιμάκωση της επίθεσης του μαύρου μετώπου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την ανοιχτή στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ., την ανοχή της ΝΔ και τις εντολές Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΔΝΤ, βιομηχανικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, οφείλουμε να κλιμακώσουμε κι εμείς τον αγώνα μας. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στους εργαζόμενους, στην τέχνη μας. Η Τέχνη μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο της. Να γίνει η φωνή του ταξικού αγώνα. Κανένας καλλιτέχνης δε δικαιούται να σιωπά. Η Τέχνη είναι κραυγή, είναι στίχος, είναι τραγούδι. Αυτό το τραγούδι θα το πούμε όλοι μαζί, στη συναυλία, στις 6 Ιουλίου».

ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μεγαλώνει η πείρα για την κλιμάκωση μέσα στους τόπους δουλειάς

Αυξημένες δυνατότητες κατέγραψαν οι τοποθετήσεις

Οι εξελίξεις, τα συμπεράσματα από τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις και ο σχεδιασμός των επόμενων αγωνιστικών βημάτων ήταν το αντικείμενο της πλούσιας και σημαντικής συζήτησης που ξεδιπλώθηκε προχτές, Κυριακή, στην πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου ο Χρήστος Κατσώτης, που παρουσίασε την εισήγηση, τόνισε ότι το κυριότερο συμπέρασμα είναι πως «με τη βασανιστική δουλειά όλων των προηγούμενων χρόνων, σε συνδυασμό με την ταξική γραμμή που ακολουθήσαμε, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις, ώστε σε συνθήκες κρίσης και γενικευμένης επίθεσης να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων» και πρόσθεσε πως «ιδεολογικά, πολιτικά ήμασταν προετοιμασμένοι για την κρίση. Είχαμε ως ένα σημαντικό βαθμό προετοιμάσει την εργατική τάξη. Αποκαλύψαμε έγκαιρα τους σχεδιασμούς της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων, των δυνάμεων του κεφαλαίου. Αποκαλύψαμε το ρόλο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ».

Επισήμανε ότι από την απεργία στις 17 Δεκέμβρη και μετά έγιναν θετικά βήματα - μεταξύ άλλων - «στη συστηματική ενημέρωση, διαφώτιση του λαού. Υπήρξε συσπείρωση δυνάμεων με ταξικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ» και μιλώντας για το επόμενο διάστημα είπε ότι πρέπει να γίνουν βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, σε σωματειακές επιτροπές, σε επιτροπές αγώνα. Να γίνει μόνιμο συστατικό στοιχείο η εργατική συνέλευση, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για τη γενικότερη αντεργατική πολιτική, για την αντιμετώπισή της.

Η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα «συνδέεται άμεσα με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος» είπε, τονίζοντας πως βασικότερη προϋπόθεση της αλλαγής συσχετισμών είναι η ισχυροποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ αλλά, διευκρίνισε, η αλλαγή σχετίζεται με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία, τη φροντίδα για την άνοδο της πολιτικής τους πείρας για τον απεγκλωβισμό τους από την επιρροή της αστικής τάξης, από τις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις. Σχετίζεται με την πιο βαθιά γνώση για το πώς οι ταξικοί αντίπαλοι χειραγωγούν εργατικά και λαϊκά στρώματα. Συνδέεται με μια ανεβασμένη ιδεολογική και πολιτική πάλη που έχει στόχο την ενότητα της εργατικής τάξης στη γραμμή της ταξικής πάλης. Ακόμα, συνδέεται με τη συνεχή βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας και δράσης των σωματείων.

Η ανασύνταξη του κινήματος, τόνισε, «δεν είναι μια ευθύγραμμη πορεία, θα είναι μια πορεία ανοδική, αλλά μέσα από ζιγκ-ζαγκ». Απαιτείται ξεκαθαρισμένη αντίληψη για το τι κίνημα χρειάζεται. Απαιτείται κίνημα ταξικά οργανωμένο και προσανατολισμένο, δηλαδή κίνημα απέναντι στην καπιταλιστική εργοδοσία, τους νόμους, το κράτος της. Απαιτείται κίνημα μαζικό, οργανωμένο σε βάθος, με βάση τον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Απαλλαγμένο από τους εγκάθετους της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Κίνημα που στηρίζεται και αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που παλεύει για το σύνολο των αναγκών της εργατικής οικογένειας, για την ανατροπή και κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων. Απαιτείται κίνημα διεθνιστικό που παλεύει για έναν ενιαίο σκοπό σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε αναλυτικά στην ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και περιφρούρησης των αγώνων και του κινήματος από τις συνεχείς επιθέσεις και προβοκάτσιες.

Εργαλεία οργάνωσης οι Επιτροπές Αγώνα

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μετέφεραν μέλη του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής. Αναφέρθηκε ότι πριν από κάθε αγωνιστική κινητοποίηση γίνονται ανοιχτές συζητήσεις με στόχο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα. Εργαζόμενη μίλησε για τη δράση της Σωματειακής Επιτροπής στην εισπρακτική εταιρεία «Μέλλον», για την οποία επισήμανε ότι αρχικά ήταν ολιγομελής αλλά στη συνέχεια έγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Μέσα από αυτήν εντοπίζονται και αναδεικνύονται έγκαιρα τα προβλήματα, πραγματοποιούνται άμεσες παρεμβάσεις και ενημέρωση των εργαζομένων, μεταφέρεται καλύτερη εικόνα στο σωματείο για τις συνθήκες εργασίας. Η δράση της οδήγησε στη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις και φρουρές.

Αναφορά έγινε και στη δράση του Σωματείου σε κτίριο της Γιούρομπανκ, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι. Με την επίμονη και συχνή παρέμβαση στο χώρο, άλλαξε η αρχική αδιαφορία των εργαζομένων και σήμερα υπάρχουν πολλές εγγραφές στο Σωματείο.

Εξίσου σημαντική εμπειρία μεταφέρθηκε και από τη δράση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), που καταγράφει δεκάδες νέες εγγραφές, νέες σωματειακές επιτροπές (σε ΟΤΕ και «Ιντρακόμ»), δηλαδή σε χώρους όπου δουλεύουν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι στον καθένα. Επίσης, γίνονται σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα ακόμα και την ανάκληση ή την παρεμπόδιση απολύσεων (π.χ. με τη σωματειακή επιτροπή στην «Ιντρακόμ»).

Οι εκπαιδευτικοί, μιλώντας για τα αποτελέσματα της δράσης Επιτροπών Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, υπογράμμισαν ότι έχουν συμβάλει στην ενιαιοποίηση της δράσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Από το χώρο του Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων σημειώθηκε ότι οι ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ του Συνδικάτου λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων μεταμορφώνονται σε μικρές γενικές συνελεύσεις και τονίστηκε ότι βασικός στόχος είναι να δημιουργήσει το συνδικάτο παραρτήματα στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων του κλάδου. Ακόμα μεταφέρθηκε η εμπειρία από τη δράση στο Καζίνο της Πάρνηθας, όπου εμποδίστηκαν τα σχέδια της εργοδοσίας για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας αλλά και η προσπάθειά της να προχωρήσει σε διώξεις συνδικαλιστών.

Αξιοσημείωτη ήταν και η εμπειρία από τον πολύμορφο αγώνα που έδωσαν επί εννέα συνεχόμενους μήνες με τη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία ΕΡΓΑΝΗ, υποχρεώνοντας την εργοδοσία να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα. Στο πλαίσιο της δράσης τους είχαν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της εταιρείας, σε ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής όπου βρίσκεται η εταιρεία, σε δημοσιοποίηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, ακόμα και σε παρέμβαση - ενημέρωση των σπουδαστών ΤΕΙ Πειραιά, καθώς καθηγητής τους είναι ένας από τους εκπροσώπους της εργοδοσίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στην τελική ευθεία

Στην τελική της ευθεία μπαίνει η εξόρμηση που οργανώνεται με τη μορφή λαχειοφόρου αγοράς, για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Χτες το 100% του πλάνου τους έπιασαν και οι Γραμματείες Φωκίδας και ΔΕΗ Κοζάνης του ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org