ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Την κυβερνητική πολιτική και στο θέμα της λειψυδρίας κατήγγειλαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ με τη συζήτηση Επερώτησης του Κόμματος στη Βουλή, για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που αγκαλιάζει όλη σχεδόν τη χώρα.

Με συγκεκριμένα στοιχεία από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, αποκάλυψαν ότι το πρόβλημα δεν είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας και των μικρών βροχοπτώσεων, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της. Μιας πολιτικής που όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του προβλήματος, αλλά συνειδητά το αφήνει να οξύνεται προκειμένου να πληγεί η αγροτιά και να μειωθεί ο αριθμός των αγροτών όπως επιτάσσουν οι επιλογές της ΕΕ.

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
«Διψάει» ολόκληρη η χώρα!

Ανύπαρκτη η πολιτική βούληση για λύση του προβλήματος από την πλευρά της κυβέρνησης

Το «τοπίο ξηρασίας» που παρουσιάζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανέξειξαν με τις τοποθετήσεις τους χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ, οι βουλευτές του Κόμματος, αναφερόμενοι με συγκεκριμένα στοιχεία στα κατά τόπους προβλήματα κάθε περιοχής. Κοινό σημείο των διαπιστώσεων η έλλειψη θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης για την υλοποίηση έργων υποδομής.

«Αφυδατώνουν» τη Μακεδονία

Η πολιτική για τους υδάτινους πόρους που ακολουθεί η κυβέρνηση στην περιοχή της Μακεδονίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αγροτική της πολιτική επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης τονίζοντας παράλληλα ότι για τους υδάτινους πόρους «το πρόβλημα του προγραμματισμού είναι βαθιά πολιτικό», όμως «η κυβέρνηση δεν έχει στον προσανατολισμό της να λύσει τα λαϊκά προβλήματα». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη ύδρευσης από τον ποταμό Αλιάκμονα, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ΕΥΑΘ (οργανισμός ύδρευσης Θεσσαλονίκης) οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση. Αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία τόνισε ότι αν ήθελε η κυβέρνηση μπορούσε να κάνει σημαντικά έργα που θα συνέβαλλαν στην ενίσχυση της άρδευσης και της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, «αλλά πώς να γίνει όταν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική με τις ποσοστώσεις;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Παράλληλα έκανε εκτεταμένη αναφορά στα προβλήματα των σημαντικότερων πόλεων και περιοχών της Βόρειας Ελλάδας. Οπως επισήμανε, στο Κιλκίς η λίμνη Δοϊράνη χρειάζεται πολλά κυβικά νερού για να διατηρήσει τη φυσική της κατάσταση, ενώ στον Εβρο και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει επίσης μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης και το φράγμα που κατασκευαζόταν στην περιοχή σταμάτησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η ιδία κατάσταση, επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης, ισχύει και στις Σέρρες και στην Κομοτηνή, όπου υπάρχουν ποτάμια και λίμνες αλλά δεν αξιοποιούνται. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Δε θέλετε να υπάρξει ανάπτυξη του αγροτικού τομέα» υπενθυμίζοντας πως «όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό» είχαμε πει τότε ότι είναι χαμηλότερος από πέρυσι για τα έργα ύδρευσης - άρδευσης «να λοιπόν η πολιτική σας βούληση»!

Ενιαίος Φορέας για τους υδάτινους πόρους

Την άμεση ανάγκη κατασκευής έργων υποδομής στη Θεσσαλία, επισήμανε στη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας σημειώνοντας πως «παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι ανάγκες οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε έργα υποδομής». Αναφέρθηκε επίσης στη μη υλοποίηση της εκτροπής του άνω ρου το Αχελώου προς τη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι άμεσα χρειάζεται να γίνουν και τα φράγματα πύλης Μουζακίου κ.ά. Ο Δημήτρης Τσιόγκας έκανε λόγο για «έλλειψη σύγχρονων δικτύων και στην ύδρευση και στην άρδευση», καθώς και «στην έλλειψη Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων». Τόνισε δε ότι «το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι πρόσκαιρο και καιρικό, αλλά πολιτικό και μόνιμο», σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και ριζικά αυτό το πρόβλημα. Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «ο λαός της Θεσσαλίας θα ασκήσει πιέσεις με όλα τα μέσα», αφού «ό,τι έχει γίνει σήμερα, έχει γίνει κάτω από την πίεση του κινήματός του».

Πανάκριβο το νερό στα νησιά

«Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι τεράστιο στα νησιά» επισήμανε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι «αντιμετωπίζεται με τη μεταφορά ή την αφαλάτωση, όμως το κόστος μεταφέρεται στους κατοίκους και το αγαθό αυτό γίνεται πανάκριβο». Αναφερόμενος συνολικά στις νησιωτικές περιοχές τόνισε ότι «υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρξαν, αλλά τα έργα δεν προχώρησαν είτε έμειναν ημιτελής». Δίνοντας μια εικόνα της κατάστασης σημείωσε ότι στη Λέσβο οι «ταμιευτήρες» (σσ νερού) δε λειτουργούν, στη Νάξο γίνεται ένα φράγμα που δε λέει να τελειώσει, στην Τήνο το φράγμα έχει γίνει σχεδόν βούρκος, ενώ όπως είπε στην Κρήτη το πρόβλημα είναι και εκεί έντονο ιδιαίτερο ιδιαίτερα στην Κέντρο-ανατολική Κρήτη. Παράλληλα σχολίασε ότι «επιπτώσεις στη λειψυδρία έχει και η αγροτική σας πολιτική», αφού εγκαταλείπονται αγροτικές καλλιέργειες που μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε καταληκτικά ότι «αν δεν παρθούν μέτρα, το αύριο θα είναι ακόμα χειρότερο» τονίζοντας ότι «εδώ χρειάζεται και θα παρέμβει οπωσδήποτε το λαϊκό κίνημα».

Φταίει η πολιτική της ΕΕ

Το προβλήματα στους υδάτινους ορίζοντες «είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που έχει σχέση άμεση με την πολιτική που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση», επισήμανε χτες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παναγιώτης Κοσιώνης, ασκώντας μάλιστα κριτική στη Νέα Δημοκρατία, η οποία καταγγέλλει για ανικανότητα την κυβέρνηση ενώ στην ουσία συμφωνεί με τις επιλογές και την πολιτική της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε ότι εδώ και χρόνια έχουν προειδοποιηθεί οι κυβερνήσεις για τις περιβαλλοντικές αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα της λειψυδρίας, χωρίς όμως να έχουν κάνει κάτι γι' αυτό. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον νομό Αχαΐας υποστήριξε ότι «έχουμε μελέτες του ΙΓΜΕ που λένε ότι είναι 3ος ή 4ος από πλευρά υδάτινων πόρων στην Ελλάδα και όμως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα», σημειώνοντας ότι λόγω της ύπαρξης ποταμών «θα απαιτούνταν μικροεπεμβάσεις» μέχρι σήμερα «δεν έχει γίνει τίποτε». Κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα του φράγματος Πύρου - Παπαπύρου και την κωλυσιεργία με βάση τη λογική του ότι εντάσσεται στα «μεγάλα έργα» σημείωσε ότι «εμείς για τα μεγάλα έργα έχουμε πει: είναι θέμα προτεραιοτήτων», τονίζοντας ότι η διευθέτηση υδάτινων πόρων του νομού μέσω του φράγματος δεν υλοποιήθηκε «γιατί αρνήθηκε η ΕΕ να το χρηματοδοτήσει, γιατί δε χρηματοδοτεί έργα που έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη». Κατέληξε λέγοντας ότι ζητάμε διευθέτηση των υδάτινων πόρων, «μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση».

ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Πολιτικές οι ευθύνες για τη λειψυδρία

Το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι αποτέλεσμα της ανομβρίας. Είναι αποτέλεσμα που έχει να κάνει με την εφαρμοζόμενη πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα των υδάτινων πόρων.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, εισηγούμενος την Επερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ίδια τη ζωή και την ποιότητά της, την ανάπτυξη της οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και το μέλλον των μεγάλων πόλεων και της υπαίθρου.

Ο εισηγητής τόνισε ότι παρόλο που οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαιώνουν ότι η χώρα μας έχει σχετικά αρκετούς υδάτινους πόρους, εντούτοις η λειψυδρία προσλαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά και επεκτείνεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αντέκρουσε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι φταίει για τη λειψυδρία η ανομβρία, τονίζοντας ότι τα μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας εικοσαετίας δε δείχνουν ότι το ύψος των βροχοπτώσεων είναι χαμηλότερο παλαιότερων περιόδων. Ακόμα και φέτος από φθινόπωρο σε φθινόπωρο το ύψος δεν είναι χαμηλότερο του μέσου όρου.

Ο Σπ. Στριφτάρης πρόσθεσε ότι παρόλο που οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί, ούτε αυτό δικαιολογεί τη λειψυδρία, γιατί μεταξύ άλλων ούτε οι δυνατότητες για άρδευση εξαντλούνται, αφού από τα 17 εκατομμύρια στρέμματα που είναι δυνατόν να αρδευτούν, αρδεύονται μόνο τα 13,2 εκατομμύρια στρέμματα. Και από αυτά μόνο το 44% αρδεύονται από συλλογικά αρδευτικά έργα και τα υπόλοιπα από ιδιωτικά έργα.

Η έλλειψη υποδομής για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων είναι εμφανής, συνέχισε ο βουλευτής, αναφέροντας για παράδειγμα την περιοχή των Ιωαννίνων, τα οποία έχουν το μεγαλύτερο βροχομετρικό ύψος κάθε χρόνο και όμως ο μικρός κάμπος των Ιωαννίνων πάσχει από λειψυδρία.

Αρα, τόνισε, η αιτία για τη λειψυδρία πρέπει να αναζητηθεί στην κυβερνητική πολιτική, που υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες που είχαν για την ανάπτυξή τους τα πολυεθνικά μονοπώλια, σπατάλησε τεράστια ποσά για έργα που μπορεί να φαίνονται και ορισμένα να είναι ωφέλιμα για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της οικονομίας που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα στο σύνολό της. Και πρόσθεσε:

«Ενώ διαχειριστήκατε δύο κοινοτικά πλαίσια στήριξης και έχετε τώρα και το τρίτο για τους υδάτινους πόρους δε δώσατε δραχμή. Εκτός εάν θεωρείτε χρηματοδότηση τα 85 δισ. δρχ. που εγγράψατε στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο για μία οκταετία, χρήματα που δε φθάνουν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων έργων.

Με την πολιτική σας καταστρέψατε εκατομμύρια στρέμματα δάσους, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιες ποσότητες ύδατος. Με την πολιτική σας αφήσατε ανεξέλεγκτη τη διάνοιξη γεωτρήσεων από ιδιώτες, εξυπηρετώντας ψηφοθηρικούς σκοπούς και δίνοντας τεράστια ποσά στους κατασκευαστές γεωτρήσεων, κάνοντας τους αγρότες να δουλεύουν μία ζωή για να αποσβέσουν τις γεωτρήσεις και τα τρακτέρ».

Φταίει ο... κακός μας ο καιρός, λέει η κυβέρνηση

Μια μαγική εικόνα της χώρας έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευράς στην ομιλία του, ισχυριζόμενος ούτε λίγο ούτε πολύ ότι γίνεται κοσμογονία έργων σε όλη την περιφέρεια και για το πρόβλημα της λειψυδρίας ευθύνονται απλώς και μόνο τα καιρικά φαινόμενα και η ανομβρία.

Θέλοντας να δείξει ότι γίνονται έργα, είπε ότι στις 15 του Ιούνη θα εγκαινιαστεί το φράγμα του Ευήνου, κόστους 100 δισ. δρχ. Κατά τον υφυπουργό, η μοναδική αιτία για τη λειψυδρία είναι τα καιρικά φαινόμενα, αφού όπως είπε η χρονιά που πέρασε ήταν από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, είπε, το διάστημα Οκτώβρη - Δεκέμβρη 2000 υπήρχαν 25 εκατομμύρια κυβικά νερού αντί των 140 που υπήρχαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο Ν. Αλευράς είπε ότι παράλληλα με τις καιρικές συνθήκες υπήρξε και αύξηση της κατανάλωσης του νερού, ενώ η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε αντιμετώπισε τις διαρροές που υπήρχαν στο υπάρχον δίκτυο μεταφοράς του νερού.

Στην κριτική για την ανυπαρξία έργων είπε ότι δεν «υπάρχουν απεριόριστοι πόροι για έργα», ενώ απέδωσε ευθύνη και στους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν προγραμμάτισαν νέα έργα. Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι έργα γίνονται σε όλη την Ελλάδα, όπως στη Θεσσαλονίκη με πρόσθετες γεωτρήσεις, στη Θεσσαλία με το φράγμα του Σμόκοβου και τον Αχελώο, έργο που κατά τον υπουργό αποτελεί προτεραιότητα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ωραιοποιημένη εικόνα ειδικά για τον αγροτικό τομέα παρουσίασε στην τοποθέτησή του και ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ