ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»
Κατατέθηκε και επισήμως το «υπερμνημόνιο» για τα επόμενα χρόνια

Από τη χτεσινή κατάθεση του σχεδίου στην Κομισιόν

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κατάθεση του σχεδίου στην Κομισιόν
Και επισήμως κατατέθηκε χτες στην Κομισιόν το «υπερμνημόνιο» για τα επόμενα χρόνια, το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», με βάση το οποίο θα γίνονται οι εκταμιεύσεις των δόσεων για το κεφάλαιο από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Για την κατάθεσή του ο πρωθυπουργός ενημέρωσε χτες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποστηρίζοντας ότι το Σχέδιο «έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στην ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις, όπως ζητήματα κοινωνικής ηθικής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας». Επέμεινε, εξάλλου, ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τους πόρους αυτούς να τους σπαταλήσουμε. Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδας».

Χρήμα και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο...

Στην πραγματικότητα, το κυβερνητικό σχέδιο - που προβλέπει ένα μεγάλο κρατικό πακέτο επιδοτήσεων και αναδιαρθρώσεων - αποτελεί μια ακόμα μεγάλη «επένδυση» για τα κέρδη του κεφαλαίου και έναν πραγματικό κόλαφο για τις ανάγκες του λαού.

Περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων σε κρίσιμους τομείς όπου οι καπιταλιστές προσδοκούν μεγάλη κερδοφορία, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της ΕΕ και με τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, τις οποίες στηρίζουν αναφανδόν και όλα τα αστικά κόμματα, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια.

Εξ ου και το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων πιστώσεων κατευθύνεται κυρίως στον τομέα των «πράσινων» μπίζνες και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών και της οικονομίας (πάνω από το 60%), όπως και στον Τουρισμό και τη στήριξη των λεγόμενων «εξωστρεφών» επιχειρήσεων, προκαλώντας μεταξύ άλλων και «τριβές» ανάμεσα στα τμήματα του κεφαλαίου για τη «μοιρασιά» της λείας των συνολικά 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία (18,2 δισ. άμεσες επιδοτήσεις στους ομίλους, συν 12,7 δισ. χαμηλότοκα δάνεια).

Τις «προτεραιότητες» αυτές επιβεβαίωσε στο μεταξύ χτες και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που σε ανάρτησή της ανέφερε: «Λάβαμε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χαίρομαι για την έμφαση σε καίριους τομείς, όπως πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις». Πρόσθεσε δε ότι «μετά την αξιολόγηση η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέχρι 30,5 δισ. μέσω του Ταμείου "Next Generation EU"».

...μνημόνιο 5 για το λαό

Στην πραγματικότητα, για τους πακτωλούς αυτούς στους επιχειρηματικούς ομίλους ο λαός θα κληθεί να πληρώσει «μέχρι δεκάρας», με νέα χαράτσια και φόρους που «στον αμέσως επόμενο τόνο» θα φορτωθούν στις πλάτες του ώστε να αποπληρωθούν τα δάνεια που παίρνουν ΕΕ και κυβερνήσεις, αλλά και με τις περίπου 60 «μεταρρυθμιστικές» πρωτοβουλίες - προγράμματα, αντιλαϊκές ανατροπές που η νομοθέτησή τους, κατά τη γνωστή διαδικασία όλων των μνημονίων, όπως και των «μεταμνημονιακών» δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα «ξεκλειδώνει» τις εκταμιεύσεις δόσεων.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, πάνω - πάνω στη λίστα «φιγουράρει» το αντεργατικό τερατούργημα με την κατάργηση του 8ωρου, τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, που φέρνει η κυβέρνηση.

Ενώ και οι υπόλοιποι στόχοι και «μεταρρυθμίσεις» που καταγράφονται στο σχέδιο σηματοδοτούν νέα βάρη και «πράσινα» χαράτσια, εκτίναξη του κόστους για τα «πράσινα» εμπορεύματα, όπως και της ενεργειακής φτώχειας, με το λαό να καλείται να πληρώσει το πανάκριβο ρεύμα των ΑΠΕ, ένα αστικό κράτος «αποτελεσματικότερο» για το κεφάλαιο και αντιδραστικότερο για το λαό, μεταξύ άλλων με «θωράκιση» της αστικής Δικαιοσύνης και με αναδιαρθρώσεις όπως η ψηφιοποίηση για τη γρηγορότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Νέα πλήγματα προβλέπονται και για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, μεταξύ άλλων με τη συνέχιση της φοροληστείας, το νέο Πτωχευτικό, τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και για τους νέους, όπου παρά τα «παχιά λόγια» της κυβέρνησης, προδιαγράφεται μαύρο μέλλον, με μόνιμη τη διαδρομή από τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, στην ανεργία, στην κατάρτιση με ημερομηνία λήξης, ανάλογα με τις εφήμερες ανάγκες του κεφαλαίου, κ.ο.κ.

Τα παραπάνω αποτελούν τους κοινούς άξονες του σχεδίου του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στα προγράμματα των οποίων πρέπει να ψάξει κανείς με «μεγεθυντικό φακό» τις διαφορές.

Εξ ου και ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπά αστικά κόμματα επικέντρωσαν και χτες τις «αντιπαραθέσεις» τους γύρω από την «απαραίτητη συναίνεση» για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου - κόλαφος για το λαό και τα δικαιώματά του, συνεχίζοντας τις «στιχομυθίες» για το ποιος «δυναμιτίζει» με τη στάση του την επιχείρηση στοίχισης του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org