ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
Σελ. /24
Οπερέτα...

Μόνο ως φάρσα μπορεί κανείς να εκλάβει τη νέα κοκορομαχία που έστησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Τζανακόπουλου περί «εκκαθάρισης του κράτους». Γελάνε και οι πέτρες με την... οπερέτα που δίνουν στη σκηνή του κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετεί το αστικό κράτος. Τι είναι άραγε αυτό που τους χωρίζει; Μήπως δεν είναι τα ίδια κόμματα που «θωρακίζουν» το κράτος εναλλάξ ως κυβερνήσεις, αλλά και ως αντιπολίτευση, ψηφίζοντας μαζί πάνω από τα μισά νομοσχέδια που αφορούν τη λειτουργία του; Μήπως δεν είναι τα ίδια κόμματα που στηρίζουν τις «αναδιαρθρώσεις» στη Δικαιοσύνη, την «αξιολόγηση», την ψηφιοποίηση, με στόχο να γίνει το κράτος ακόμα πιο «φιλικό» στο κεφάλαιο, ενώ οι λαϊκές ανάγκες συμπιέζονται ολοένα και περισσότερο, είτε μιλάμε για την προστασία από πλημμύρες και σεισμούς, είτε για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια; Για να μην θυμηθούμε ότι πριν από λίγες μέρες, σε νομοσχέδιο σχετικό με Οδηγία της ΕΕ που είχε ξαναψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τους βουλευτές του «έβγαινε από τα ρούχα του» για τη διαδικασία, λέγοντας ότι «το κράτος έχει συνέχεια, η διοίκηση έχει συνέχεια». Οσο για τους λεονταρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα «κέντρα εξουσίας», είναι αστειότητες που κανείς δεν πρέπει να τις παίρνει σοβαρά. Αυτά τα κέντρα μέσα κι έξω από την Ελλάδα υπηρέτησε ως κυβέρνηση με την πολιτική του, όπως ακριβώς κάνει και η ΝΔ, η οποία και μ' αυτή την αφορμή συντηρεί τη δικομματική αντιπαράθεση και ξερνάει αντικομμουνισμό.

Χωρίς όριο

«Ορεξάτος» γύρισε από την άσκηση «Ηνίοχος» ο Αμερικανός πρέσβης και αποφάσισε να μοιραστεί τη χαρά του γράφοντας ένα άρθρο σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα. Τι έγραψε; Οτι η άσκηση αυτή, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων «από οκτώ χώρες συμμάχων και εταίρων», αποτελεί απόδειξη «του αυξανόμενου πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και της ικανότητάς της να χτίζει γέφυρες μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και σημαντικών περιφερειακών εταίρων όπως το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και η Κύπρος». Κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει πιο παραστατικά τον βαθύτερο σχεδιασμό που υπηρετούν ασκήσεις όπως αυτή του «Ηνιόχου», επιβεβαιώνοντας ότι καμιά σχέση δεν έχουν με την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα της χώρας. Αντίθετα, όπως κυνικά ομολογεί ο πρέσβης, στόχος τους είναι να αποτελέσουν «κρίκους» στη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και σε χώρες που δεν είναι μέλη του στην περιοχή, παίζουν όμως κομβικό ρόλο για τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα. Σ' αυτή την αποστολή η χώρα μας εμφανίζεται ως «γέφυρα» με τους ΝΑΤΟικούς εταίρους, κι έτσι εξηγούνται οι συμφωνίες που πυκνώνουν τελευταία με τις χώρες του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Πάντως, είτε ως «μεντεσές», είτε ως «γέφυρα» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, ο λαός έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τις εξελίξεις και τους κινδύνους που τον απειλούν, εξαιτίας της βαθιάς εμπλοκής της χώρας, που σύμφωνα με τον Πάιατ «δεν έχει κανένα όριο»...

«Παλιές» ιδέες...

Εν αναμονή του νομοσχεδίου για τα Εργασιακά, όπου πιθανολογείται ότι θα συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο για τους «κινδύνους στο Ασφαλιστικό» από τις μεταρρυθμίσεις «που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια», επειδή «οι κυβερνήσεις υποχώρησαν μπροστά στο πολιτικό κόστος». Ετσι, επανέρχονται απόψεις σαν κι αυτές που είχαν διατυπωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, όπως με την έκθεση Σπράου, «διαφημίζονται» συστήματα που μέσα από «γενναίες μεταρρυθμίσεις» παρέτειναν τη «βιωσιμότητά» τους και προτείνονται «λύσεις» για την επιτάχυνση των προσαρμογών «που έχει ανάγκη» το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας, από τη σκοπιά βέβαια των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών.

... για νέες ανατροπές

Ποιος είναι ο πυρήνας όλων όσα γράφονται; Οτι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στα χνάρια των μέχρι τώρα νόμων, είναι μια «θετική εξέλιξη», αλλά θα μείνει στη μέση, αν δεν συνοδευτεί άμεσα και με νέα μέτρα στο Ασφαλιστικό, στην κατεύθυνση της πλήρους μετατροπής του σε σύστημα «τριών πυλώνων». Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η τοποθέτηση εκπροσώπου μιας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στη χώρα μας, που εκφράζει ικανοποίηση για τις επικείμενες αλλαγές στην επικούρηση, αλλά και δυσαρέσκεια, επειδή το «νέο μοντέλο» δεν «ανοίγει» πλήρως για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, προσδοκώντας να γίνουν πιο τολμηρά βήματα σε ένα επόμενο στάδιο. Είναι επομένως φανερό ότι οι διατάξεις που θα φέρει σε λίγες μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος. «Πατάνε» πάνω στις αλλαγές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τελευταίο τον νόμο Κατρούγκαλο, και στρώνουν το έδαφος για τις επόμενες, σε μια διαχρονική πορεία μετατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, για να μην κοστίζει στο κράτος και την εργοδοσία, αλλά και για να απορροφά συσσωρευμένα κεφάλαια που περιμένουν να επενδυθούν, τζογάροντας τους κόπους μιας ζωής εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Ουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ. Στο «απόγειό» του ο Χιρστ διέθετε πάνω από 30 εφημερίδες και περιοδικά μόνο στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ΜΜΕ παγκοσμίως. Θεωρείται ο «πατέρας» της κίτρινης δημοσιογραφίας.

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1918 Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φινλανδία.

1930 Πεθαίνει (αυτοκτόνησε) η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1943 Οι ιταλικές δυνάμεις Κατοχής καίνε τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, Φωτεινή και Κορησσό.

1945 Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία υπογράφουν τους όρους της παράδοσής τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βενετία. Στη Γερμανία, την ίδια μέρα, ο Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν και χρίζει διάδοχό του τον ναύαρχο Ντένιτς.

1949 Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προτείνουν στον Γκρομίκο να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Ο Γκρομίκο δήλωσε πως βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος έπρεπε να είναι η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε τις προτάσεις.

1954 Επιτυγχάνεται συμφωνία για τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της ΕΣΣΔ.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1975 Εικόνες αλλοφροσύνης διαδραματίζονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στο λιμάνι της Σαϊγκόν, καθώς έχει αρχίσει η αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Βιετνάμ.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ