ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ελπίδες και νέοι στόχοι στο εργατικό κίνημα

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Οι ρωσικές αρχές και τα δουλικά αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία τις πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας στις 27 Μάρτη. Για παράδειγμα, μειώνουν τον αριθμό των διαδηλωτών: ενώ την ημέρα της κινητοποίησης ανέφεραν ότι ο αριθμός τους έφτασε τα 2.700.000 άτομα, χτες το πρωί τον κατέβασαν στα 1.200.000 άτομα. Από την άλλη μεριά, αποσιώπησαν εντελώς τη μεγάλη συγκέντρωση των αριστερών δυνάμεων, που έγινε στη Μόσχα, κοντά στο Κρεμλίνο. Στη συγκέντρωση, που οργάνωσαν τα συνδικάτα και προσπάθησαν να περιορίσουν τη διαμαρτυρία των εργαζομένων μόνο στα οικονομικά αιτήματα, δε δόθηκε ο λόγος στους κομμουνιστές, ούτε στον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ζιουγκάνοφ, ο οποίος βάδιζε στη φάλαγγα των οπαδών μετά τα συνδικάτα.

Διαφορετική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν τα κόμματα Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ), ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ, Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΚΡ). Οι ομιλητές - ο πρώτος γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ, καθηγητής Αλεξέι Σεργκέγεφ, ο πρώτος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡ - ΚΚΣΕ Αλεξέι Πριγκάριν, ο λαϊκός ποιητής Μπορίς Γκουνκό, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Γκούσεφ και άλλοι τόνισαν ότι καμιά αλλαγή της κυβέρνησης και αντικατάσταση ορισμένων "υπουργών - καπιταλιστών" με άλλους, δε θα αλλάξει την κατάσταση των εργαζομένων. Η ζωή του εργαζόμενου λαού δεν πρόκειται να καλυτερεύσει όσο καιρό θα ζητάει ταπεινά από τους κυβερνώντες την καταβολή των νόμιμων μισθών και συντάξεων και θα περιορίζεται μόνο σ' αυτό το αίτημα. "Ναι, σήμερα δεν μπορούμε για την ώρα να οργανώσουμε τη δική μας "μάχη του Στάλινγκραντ"", είπε ο γραμματέας για το εργατικό κίνημα της ΚΕ του ΚΕΚΡ, Μπορίς Γιατσμενιόφ. "Αρχίσαμε, όμως, να την οργανώνουμε και μπορώ σήμερα να σας πω ότι στο εργοστάσιο τρακτέρ του Στάλινγκραντ λειτουργεί Εργατική Απεργιακή Επιτροπή, στα εργοστάσια του Ροστόβ, του Ιζέβσκ και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας δημιουργούνται πυρήνες της μελλοντικής εργατοαγροτικής προλεταριακής σοβιετικής εξουσίας. Τι πρέπει να επιδιώκουμε σήμερα; Δεν αρκεί να απομακρυνθούν οι παλιάνθρωποι και οι κλέφτες, δεν αρκεί να πραγματοποιούμε συγκεντρώσεις. Κύρια κομμουνιστική και προλεταριακή δουλιά μας είναι η οργάνωση της πολιτικής δύναμης της εργατικής τάξης, διότι μόνο με μια τέτοια ισχυρή δύναμη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το καθεστώς των καπιταλιστών και την υποστήριξή τους από τη Δύση. Μόνο μ' αυτή την ισχυρή δύναμη η οργανωμένη εργατική τάξη, η οργανωμένη πρωτοπορία της - το Κομμουνιστικό Ενιαίο Κόμμα της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ενωσης θα κατακτήσουμε την εξουσία. Γι' αυτό το σκοπό το κόμμα αυτό πρέπει να γίνει κόμμα της δικτατορίας του προλεταριάτου, κόμμα της εργατικής τάξης". Ο Γιατσμενιόφ κάλεσε να μελετηθεί η επιστήμη του αγώνα, οι κομμουνιστές να πάνε στις εργατικές κολεκτίβες, όπως δίδασκε ο Β. Ι. Λένιν και να προετοιμαστεί η πανρωσική πολιτική απεργία. "Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε η πανρωσική πολιτική απεργία να μη διεξαχθεί απλώς με τα συνθήματα "Ειρήνη! Ψωμί! Δουλιά! " και "Κάτω η κυβέρνηση και οι διάφοροι άλλοι κλέφτες"! Πρέπει να πραγματοποιηθεί με τα συνθήματα: "Η εξουσία στα Σοβιέτ των Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων" και "Ζήτω η Δικτατορία του προλεταριάτου και η σοσιαλιστική επανάσταση"", έκλεισε την ομιλία του, υπό τις θυελλώδεις επευφημίες των συγκεντρωμένων, ο Γιατσμενιόφ. Οι συγκεντρωμένοι εκφράστηκαν υπέρ της ανασύστασης της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης, υπέρ της ένωσης των κομμουνιστών σ' ένα ενιαίο μαχητικό κόμμα λενινιστικού τύπου που θα οδηγήσει το λαό στον αγώνα για σοβιετική εξουσία και σοσιαλισμό.

Συνέντευξη του ηγέτη του ΚΚΡΟ

Συνέντευξη για τα αποτελέσματα της πανρωσικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας παραχώρησε χτες ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. "Οχι απλώς υποστηρίξαμε αυτή την κινητοποίηση, αλλά και συμμετείχαμε ενεργά στην οργάνωσή της. Οι πολίτες υποστήριξαν όλα τα συνθήματα της αντιπολίτευσης, που σχετίζονται με την προστασία των εργαζομένων, την απόρριψη αυτής της πολιτικής, αυτής της εξουσίας, αυτής της κυβέρνησης. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία αγκάλιασε όλη τη χώρα από το Χαμπάροφσκ ως το Βλαδιβοστόκ, όλη τη Σιβηρία και τα Ουράλια ως τη Μόσχα, το Λένινγκραντ, το Καλίνιγκραντ και όλα τα βιομηχανικά κέντρα. Δεν υπήρξε ούτε μια κωμόπολη ή συνοικισμός που να μην υποστήριξε αυτή την κινητοποίηση", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ Βλαντίμιρ Τίχονοφ ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των μετεχόντων στην πανρωσική απεργία έφτασε τα 7.500.000 άτομα.

Στη συνέντευξη αναφέρθηκε ότι οι κυβερνήτες, που εκλέχτηκαν με την ψήφο των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων, πορεύτηκαν με τις φάλαγγες των διαδηλωτών και μίλησαν στις συγκεντρώσεις, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των εργαζομένων. Σημειώνουμε ότι στο Νίζνι Νόβγκοροντ οι εργαζόμενοι γιουχάισαν τον πρώην κυβερνήτη Μπορίς Νεμτσόφ, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Τον άφησαν να μιλήσει ενάμισι λεπτό και μετά κυριολεκτικά τον έδιωξαν. Αναγκάστηκε να φύγει άρον άρον από μια συγκέντρωση και ο Αλεξάντρ Λέμπεντ, ενώ πίσω του οι διαδηλωτές φώναζαν: "Ιούδα! Προδότη! Συνεργέ του Γιέλτσιν!". Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι πολλά συνθήματα είχαν πολιτικό χαρακτήρα, όπως "Κάτω ο πρόεδρος", "Να παραιτηθεί η κυβέρνηση","Ο Τσουμπάις σε δίκη". Υπήρξε και τούτο: "Ο Τσουμπάις είναι εχθρός της Ρωσίας, ο Νεμτσόφ είναι φίλος του Τσουμπάις".

ΒΕΛΓΙΟ
Συγκρούσεις μεταλλεργατών - αστυνομίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χτες μεταξύ Βέλγων μεταλλεργατών και αστυνομίας, όταν οι πρώτοι προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στην Εθνική οδό Βρυξελλών - Παρισίων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 άτομα.

Η αστυνομία προσπάθησε να απωθήσει τους μεταλλεργάτες με πυροσβεστικές μάνικες, δακρυγόνα και γκλομπ. Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωναν ενάντια στα σχέδια του κλεισίματος του χαλυβουργείου "Κλαμπέκ".

Ο τοπικός ηγέτης του συνδικάτου προειδοποίησε πως θα υπάρξει και άλλη βία, αν η αστυνομία ξαναπροσπαθήσει να σταματήσει τους διαδηλωτές.

"Δεν τελειώσαμε ακόμα", δήλωσε ο Ρομπέρτο ντ' Οράζιο, του σωματείου "FGTB" και πρόσθεσε ότι "την επόμενη φορά που θα βγούμε (στους δρόμους) θα είναι χειρότερα για την αστυνομία". Και συνέχισε, προειδοποιώντας πως "αν μας απαγορεύουν να διαδηλώνουμε για να κρατήσουμε τις δουλιές μας, τότε θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα".

Από τους τραυματίες, οι 10 είναι αστυνομικοί που έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς, ενώ ένας διαδηλωτής, σύμφωνα με μεταδώσεις, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Η χτεσινή συγκέντρωση είναι μια από τις πολλές που έγιναν το τελευταίο διάστημα, τις οποίες έχουν οργανώσει εργαζόμενοι της χαλυβουργίας "Κλαμπέκ" από τότε που η Ευρωπαϊκή Ενωση "μπλόκαρε" ένα κυβερνητικό πακέτο, που στόχο είχε να διασώσει το συγκεκριμένο χαλυβουργείο.

Το συνδικάτο "FGTB" έχει καλέσει τους εργαζόμενους του "Κλαμπέκ" σε μια νέα συγκέντρωση για τις 5 Απρίλη στο Ναμούρ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα το Βέλγιο έχει "ταρακουνηθεί" από διάφορες εργατικές συγκεντρώσεις, εξαιτίας των σχεδιαζόμενων μαζικών απολύσεων στους τομείς μετάλλου, αυτοκινητοβιομηχανίας, τηλεπικοινωνιών και άλλων.

Το Βέλγιο έχει μια αυξανόμενη ανεργία που φτάνει το 13,4%, ενώ στις γαλλόφωνες περιοχές του νότου φτάνει το 18,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαλυβουργείο "Κλαμπέκ" είναι ένα από τα τελευταία που λειτουργούν ακόμα στο νότο της χώρας, ωστόσο, μέσα σε δύο δεκαετίες, έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας από 6.000 σε 1.800.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις των αγροτών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

Χιλιάδες Ρουμάνοι αγρότες διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, στο Βουκουρέστι, εκφράζοντας έτσι τους φόβους τους για το μέλλον τους ύστερα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές στα επιδόματά τους και για τις ιδιωτικοποιήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις. Την προηγούμενη μέρα, άλλοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη Μπράσοφ, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Απρίλη.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Τσιόρμπεα και η κυβέρνησή του έχουν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε αντιλαϊκές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις, προσπαθώντας έτσι να "μοιάσει" η χώρα με τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που έχουν μια συγκεκριμένη οικονομική πολιτική.Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιούν οι Ρουμάνοι τους τελευταίους 4 μήνες, δείχνουν την αντίθεση του λαού στα σχέδια αυτά της κυβέρνησης. Πάντως, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αναγκαστεί να μην εφαρμόσουν μια τέτοια σκληρή οικονομική πολιτική μετά την αντίδραση των Ρουμάνων.

Οι αγρότες, που έφθασαν απ' όλα τα σημεία της χώρας φώναζαν: "Εμείς σας ψηφίσαμε και εσείς μας είπατε ψέματα", ενώ υπήρχαν και πανό που έγραφαν συνθήματα ενάντια στην αγορά των κρατικών επιχειρήσεων από ξένους ιδιώτες.Οι αγροτικές μικροεπιχειρήσεις είναι ανάμεσα στην κρατική ιδιοκτησία που είτε θα ιδιωτικοποιηθούν είτε θα κλείσουν επειδή δεν είναι επικερδείς. Δεκάδες χιλιάδες γουρούνια έχουν ήδη πεθάνει από την 1η Γενάρη, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει τα επιδόματα στους αγρότες, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην έχουν τη δυνατότητα να ταϊσουν τα ζώα τους, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως αναμένεται να πεθάνουν ακόμα πολλές δεκάδες χιλιάδες.

"Εμείς δε θέλουμε να είμαστε άνεργοι. Θέλουμε να δουλέψουμε. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να μας δώσει χρήματα και καύσιμα", δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την 1η Γενάρη οι τιμές απελευθερώθηκαν, κάνοντας έτσι την κατάσταση των Ρουμάνων ακόμα πιο δύσκολη, με ένα μέσο μισθό να κυμαίνεται γύρω στα 85 δολάρια. Παράλληλα, ο πληθωρισμός έχει φθάσει το 18% το Φλεβάρη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις θα ιδιωτικοποιηθούν μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, ενέργεια που σημαίνει πως θα χάσουν τη δουλιά τους περίπου 90.000 εργαζόμενοι.

Από τις προχτεσινές εργατικές συγκεντρώσεις



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ