ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αθλιότητες εργατοπατέρων

Εργοστασιακή Επιτροπή: Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή ρότας

Η αλλαγή ρότας στο σωματείο ώστε να γίνει όργανο πάλης των εργαζομένων είναι η λύση μπροστά στις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την επικείμενη ιδιωτικοποίησή τους, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη Εργοστασιακή Επιτροπή. «Η συσπείρωση όλων μας - τονίζεται - στην Εργοστασιακή Επιτροπή μέσα στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, είναι η λύση για ένα καλύτερο αύριο και στο Ναυπηγείο».

Σε σχετική ανακοίνωση, που κυκλοφόρησε η παράταξη, αποκαλύπτει την αθλιότητα με την οποία οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο προσπαθούν να «κρατηθούν στη ζωή», αναλαμβάνοντας ρόλο αφεντικού στο ναυπηγείο. «Είμαστε στην τελευταία φάση - αναφέρει η Ε.Π. - της ιδιωτικοποίησης και η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και το τι θα γίνει αύριο κυριαρχεί στο ναυπηγείο. Αυτό εντείνεται περισσότερο με την άρνηση της κυβερνητικής και εργοδοτικής πλειοψηφίας της "ΤΡΙΑΙΝΑΣ" να δώσει στους εργαζόμενους τη συμφωνία της εξαγοράς που και αυτή συμφώνησε με τους Γερμανούς». Αποκαλύπτει δε ότι οι εργαζόμενοι που πρόκειται να αποχωρήσουν από το ναυπηγείο άρχισαν ήδη να φεύγουν επαληθεύοντας δυστυχώς τους φόβους ότι και αυτά που τους είχαν υποσχεθεί ήταν ψέματα.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, όπως καταγγέλλει η Ε.Π., «η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ πανικόβλητες, γιατί πλησιάζει η κατάδική τους από τους εργαζόμενους, μετατράπηκαν σε γραφείο προσωπικού, κάνουν δηλαδή προσλήψεις»! Προσλήψεις που διευκολύνουν την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, καθώς οι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι με τετράμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις, ώστε να μπορούν να τους ελέγχουν. Η δουλικότητα όμως αυτών των δυο παρατάξεων, όπως καταγγέλλει η Ε.Π., δε σταματάει εδώ καθώς προχώρησαν ακόμα παραπέρα, καλώντας εργαζόμενους κυρίως νέους σε ηλικία, που είχαν για πολύ καιρό ξεχασμένους, παραπεταμένους με εξευτελιστικά μεροκάματα και τους τάζουν αυξήσεις! Και η Ε.Π. εξηγεί «τους τάζει αυτό που σε δυο διμερείς συμβάσεις είχε υπογράψει πρώτα 60 εκατομμύρια, μετά 100 και εδώ και δυο χρόνια δεν τους τα έχει δώσει! Ερχεται τώρα παραμονές των εκλογών να τους τα τάξει ξανά, κάτι που δικαιούνται και που αυτοί τους το στερούσαν, με αποτέλεσμα το μεροκάματό τους να είναι τόσο χαμηλό, να τους το παζαρεύουν για να τους πάρουν την ψήφο τους»!

Η Ε.Π. θέτει για μια ακόμα φορά ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα όπως: «Γιατί κρύβουν και δε δίνουν τη συμφωνία εξαγοράς του ναυπηγείου στους εργαζόμενους; Γιατί δε διαψεύδουν αυτό που διαδίδει ο μηχανισμός τους και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους "πάρτε την αποζημίωση τώρα με 200% γιατί αύριο θα φύγετε χωρίς προσαύξηση"; Οι 1.400 θέσεις εργασίας που μίλαγαν ισχύουν και ποιους εννοούν, τους ήδη εργαζόμενους ή άλλους; Θα συνεχίσουν να κάνουν προσλήψεις με εργαζόμενους ομήρους, ορισμένου χρόνου; Το δουλεμπόριο μέχρι πότε θα συνεχιστεί; Τα "αφεντικά" που και αυτοί διάλεξαν θα σεβαστούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων; Τα 100 εκατομμύρια από τις προηγούμενες συμβάσεις θα συνεχίσουν να τα μοιράζουν κάτω από το τραπέζι μαζεύοντας ψήφους;».

Η Ε.Π. καταλήγει: «Κανένας μας δε δικαιούται να λείπει από αυτόν τον αγώνα, κανένας δεν πρέπει να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, δεν κατάλαβε, ότι ξεγελάστηκε. Ο συλλογικός μας αγώνας είναι αυτός που θα μας κάνει δυνατότερους για να μπορέσουμε να προστατέψουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Αγωνιστική πρόταση για φάρμακο - λαϊκό αγαθό

«Για τον επαγγελματία φαρμακοποιό, υπάρχει διέξοδος από τις συμπληγάδες του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, της καταστροφής του ως επαγγελματία και της μετατροπής του σε μισθωτό, εξειδικευμένο εμποροϋπάλληλο φαρμάκων στις μεγάλες επιχειρήσεις». Τα παραπάνω υπογραμμίζει, στην εκλογική διακήρυξή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΠΚ) Φαρμακοποιών, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών (ΦΣΑ) και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), την 1η Δεκέμβρη 2001.

«Η επαγγελματική εξασφάλιση και η επιστημονική μας αναβάθμιση μπορεί να γίνει μόνο σε ένα Δημόσιο Δωρεάν Αναβαθμισμένο Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, το οποίο θα λειτουργεί στα πλαίσια ενός οικονομικού περιβάλλοντος, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής, οι τομείς στρατηγικής σημασίας και κοινωνικών υπηρεσιών, θα είναι λαϊκή περιουσία. Μέσα σε μια τέτοια οικονομία, μπορεί να αναπτυχθεί ένας κρατικός οργανισμός φαρμάκου για τη βιομηχανική παραγωγή, το εξωτερικό εμπόριο και τη δωρεάν διάθεση του φαρμάκου», σημειώνει η ΔΠΚ Φαρμακοποιών.

«Ο ρόλος του φαρμακοποιού σ' ένα τέτοιο σύστημα είναι αναντικατάστατος και διευρυμένος. Σ' αυτές τις συνθήκες, ο καλά αμειβόμενος επιστήμονας φαρμακοποιός, απαλλαγμένος από το περιβάλλον του ανταγωνισμού, θα μπορεί να ασχοληθεί με την έρευνα και τη διάθεση του φαρμάκου, αξιοποιώντας την επιστημονική του γνώση», επισημαίνει στη συνέχεια και τονίζει ότι η εφαρμογή τέτοιου συστήματος απαιτεί λαϊκή πάλη για την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης ως το επίπεδο της εξουσίας.

«Η ενίσχυση της ΔΠΚ και η δική σου συμμετοχή αποτελούν τις βάσεις για την ανάπτυξη της πάλης, που να αντιστοιχεί στην κρισιμότητα της κατάστασης», τονίζει η ΔΠΚ και επισημαίνει ότι απαιτείται η συσπείρωση και η κοινή δράση με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, που και αυτά θίγονται από την ίδια πολιτική.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Η Ταξική Αγωνιστική Ενότητα στην πρώτη γραμμή

Να δυναμώσουν το δικό τους αγώνα, τον αγώνα της τάξης τους, να διαδηλώσουν την απόφασή τους «να είναι νικητής ο κόσμος της δουλιάς που παράγει τον πλούτο της κοινωνίας», αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ιματισμό, στην κλωστοϋφαντουργία και το δέρμα, που πήραν μέρος στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αθήνας. Τόσο με την ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες (αύξηση που ξεπέρασε το 20% σε σχέση με τις προηγούμενες αρχαιρεσίες) όσο και με τη σχεδόν «μονοκούκι» ανάδειξη του συνδυασμού Ταξική Αγωνιστική Ενότητα σε απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση (πήρε τις 17 από τις 17 έδρες) έκαναν καθαρή την απόφασή τους να κάνουν πιο ισχυρό, πιο μαζικό το συνδικάτο τους, ενισχύοντας έτσι συνολικότερα τον ταξικό πόλο μέσα στο εργατικό κίνημα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι ο συνδυασμός της ΠΑΣΚΕ δεν μπόρεσε να πιάσει καν το εκλογικό μέτρο και έτσι έχασε την έδρα που κατείχε. Σε αντιπροσώπους η Ταξική Αγωνιστική Ενότητα εκλέγει 13 για το ΕΚΑ και 13 για την Ομοσπονδία.

Απεργία στη «Σίσσερ»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι της εταιρίας «Σίσσερ - Πάλκο», την Παρασκευή 30 του μήνα, για να εναντιωθούν στην απόφαση της επιχείρησης να κάνει κι άλλες απολύσεις. Η απεργία αποφασίστηκε μετά τις τελευταίες 7 απολύσεις και τις τρομοκρατικές φήμες που ανεβάζουν τον αριθμό των υπό απόλυση σε 200.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Παρέμβαση για το Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία»

Την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, την άμεση καταβολή των διαφορών που προκύπτουν από την αλλαγή του 7ωρου σε 5ωρο και την κανονική πληρωμή, με βάση τις πραγματικές ώρες δουλιάς των εργαζομένων, απαιτεί με επιστολή του προς τον εργολάβο καθαριότητας κ. Κάτσο, που έχει αναλάβει την καθαριότητα του Παίδων «Αγ. Σοφία», και τον πρόεδρο του Νοσοκομείου ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Στη σχετική κοινοποίηση προς τον εργολάβο το σωματείο τονίζει: «Η κατάσταση με την εταιρία σας και την παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων δεν πάει άλλο. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και των αρμοδίων οργάνων συνεχίζετε να αυθαιρετείτε και παραβιάζετε συνεχώς την εργατική νομοθεσία. Εκτός των άλλων που σας έχουμε μεταφέρει προφορικά και γραπτά, στην τελευταία ημερομηνία της πληρωμής των εργαζομένων, κατά την οποία παραβρεθήκαμε σαν σωματείο, διαπιστώσαμε μια κατάφωρη αδικία και κοροϊδία από τη μεριά σας». Και αναφέρεται σχετικά ότι ενώ αρκετοί εργαζόμενοι εργάζονται 7 ώρες τη μέρα, ο εργολάβος τούς πλήρωσε για 5, αφού πρώτα απείλησε τις εργαζόμενες να πουν ότι δουλεύουν 5 ώρες και όχι 7, όπως συμβαίνει πραγματικά.

Να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι

Νέα, Επίκαιρη αυτή τη φορά, Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας για το θέμα της ανακαίνισης των ξενοδοχείων ενόψει 2004 χωρίς να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σημειώνει πως ήδη το ξενοδοχείο «Χίλτον» έκλεισε και ακολουθεί η «Μεγάλη Βρετανία» αλλά και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις. «Η κυβέρνηση, σημειώνει, έχει προβλέψει τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, φαίνεται όμως ότι δεν πρόβλεψε τίποτα για τους εργαζόμενους». Ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται τι μέτρα θα πάρει για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους.

Τραυματίστηκε στο πόδι προχτές το μεσημέρι ο Ουκρανός ναύτης του Δ/Ξ «Κάλυμνος» σημαίας Μάλτας, VORDNIN DENYS, 24 χρόνων, κατά την άνοδό του στο πλοίο, που βρίσκεται στο Πέραμα για επισκευαστικές εργασίες. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου και νοσηλεύεται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ