ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Πανυγειονομική συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Εφτασαν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ τα ερωτηματολόγια της αξιολόγησης, που θα αποτελέσει «όχημα» για τις αντιδραστικές αλλαγές στην ΠΦΥ

Από την προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι

Eurokinissi

Από την προχτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι
Παράταση των 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι τις 9/12 αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη τόσο στο ζήτημα των ανατροπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όσο και στην κινητικότητα όπου ετοιμάζεται να εντάξει το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, με ενδεχόμενες απολύσεις γιατρών.

Ηδη στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έφτασαν τα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση των υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν ερωτήματα για τα «μεγέθη του προσωπικού», τα «θέματα των υποδομών», τα «μεγέθη των συναλλασσόμενων» και τα «μεγέθη των διαδικασιών». Το ερωτηματολόγιο διαπερνά η λογική της «ιεράρχησης κατά βαθμό σημαντικότητας» για «τα προβλήματα της μονάδας». Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα γίνουν οι επιλογές για τις ίδιες τις μονάδες και το προσωπικό.

Χτες, ο υπουργός Υγείας συνέχισε τις προκλήσεις και τις απειλές στους απεργούς, δηλώνοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι δεν πρόκειται να αφήσει «κανέναν να νομίζει πως μπορεί να εκβιάζει το κράτος». Είπε ακόμα πως το υπουργείο διαθέτει «plan B» σε σχέση με τη στάση των γιατρών και τους απείλησε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να κρατήσω στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζομαι, γιατί μετά θα πρέπει να κόψω συντάξεις και αυτό το θεωρώ ανήθικο».

Γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ θα συμμετάσχουν σήμερα στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ. Ανάλογη συγκέντρωση γίνεται στις 12 το μεσημέρι, στις Υγειονομικές Περιφέρειες στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους 16).

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για το Λεκανοπέδιο Αττικής και κάλυψη των απεργιών που θα γίνουν στην επαρχία, σήμερα, Παρασκευή. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έξω από το υπουργείο Υγείας αποφάσισαν επίσης οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο «Δρομοκαΐτειο». Οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ θα κάνουν στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και πριν πάνε στο υπουργείο Υγείας, θα διαδηλώσουν στην Εθνική οδό, έξω απ' το ψυχιατρείο.

Χτες, επίσης, εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής έκαναν συγκέντρωση και πορεία στην πόλη, με κατάληξη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης.

Επιχείρηση συγκάλυψης απ' τον ΕΟΠΥΥ

Στο μεταξύ, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα των δραματικών περικοπών του ΕΟΠΥΥ επιχείρησε χτες με ανακοίνωσή το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού.

Οπως αποκάλυψε προχτές ο «Ριζοσπάστης», με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014, η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί σε 2,019 δισ. ευρώ από 3,076 δισ. ευρώ το 2013 (34,7%), εξέλιξη που θα μεγαλώσει κι άλλο τη συμμετοχή των ασφαλισμένων. Επίσης, μειώνονται οι «λοιπές παροχές ασθένειας» σε 1,64 δισ. ευρώ από 2,179 δισ. το 2013 (24,7%), αναγκάζοντας τους αρρώστους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Χωρίς να μπορεί να αμφισβητήσει τον πυρήνα αυτών των περικοπών, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να τις συγκαλύψει, με - αμφίβολες - προσθαφαιρέσεις επιστροφών για τα φάρμακα. Μάλιστα, προβλέπει και «εξοικονόμηση» 330 εκατ. ευρώ απ' την τροπολογία που ψηφίστηκε μόλις προχτές!

Για τις περικοπές στις λοιπές παροχές ασθένειας, υποστηρίζει ότι «η πραγματικότητα είναι διαφορετική» γιατί «τα 2,179 δισ. που εμφανίζονται στο σχέδιο του απολογισμού του 2013 αφορούν σε μεταφορές προϋπολογισμού και σε υποχρεώσεις του 2012»! «Ετσι η πραγματική διαφορά με τον προϋπολογισμό του 2014 είναι περίπου στο 2% (31 εκατ. ευρώ)», υποστηρίζει ο ΕΟΠΥΥ, παραβιάζοντας ακόμα και τα αποτελέσματα των στοιχειωδών πράξεων της αριθμητικής.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Πολύμορφες παρεμβάσεις για τα ζητήματα της Υγείας

Με κινητοποιήσεις σε δομές του ΕΟΠΥΥ και αλλού, διεκδικούν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες για όλους

Από παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στον ΕΟΠΥΥ Νέας Ιωνίας
Από παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στον ΕΟΠΥΥ Νέας Ιωνίας
Τη δράση τους για τα ζητήματα της Υγείας κλιμακώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Ταυτόχρονα, εκφράζουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Κινητοποίηση στο ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα πραγματοποίησαν χτες σωματεία και φορείς του νομού, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Την κινητοποίηση οργάνωσαν τα σωματεία Λογιστών και βοηθών Λογιστών, εργαζομένων στο Σούπερ Μάρκετ «Μαρινόπουλος», Οικοδόμων, συνταξιούχων ΙΚΑ, Ψυκτικών, Ξυλουργών, Περιπτερούχων, ΕΒΕ Καλαμπάκας, ΕΒΕ Φαρκαδόνας, ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τρικάλων και Μεγαλοχωρίου.

Αντίστοιχα, η Λαϊκή Επιτροπή Φαρκαδόνας, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν η Ενωση ΕΒΕ Φαρκαδόνας και περιχώρων, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Τρικάλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων, έκανε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας, εκφράζοντας την αντίθεσή της στα σχέδια για κλείσιμό του.

Σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στο ΙΚΑ Περιστερίου στις 10 π.μ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης οργανώνει σύσκεψη για την κατάσταση στην Υγεία, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο.
  • Συγκέντρωση στη είσοδο του νοσοκομείου Βόλου, στις 11 πμ, οργανώνουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΝΑΤ του νομού Μαγνησίας.

Αύριο Σάββατο, 30 Νοέμβρη

  • Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και ασθενείς των ψυχιατρικών νοσοκομείων οργανώνουν στις 12 μ. στο Παλατάκι Χαϊδαρίου το Συνδικάτο Οικοδόμων - παράρτημα Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, ο Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω, ο Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου και ο Σύλλογος Γυναικών Αγ. Βαρβάρας. Στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος και οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ, με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, όπως και οι εργαζόμενοι του «Δρομοκαίτειου», με απόφαση του ΔΣ του Σωματείου.
  • Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας και η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου, καλούν σε κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού στην Ανω Ελευσίνα. Απαιτούν να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα και να μην καταργηθούν κλινικές και τμήματα στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Τρίτη, στις 3 Δεκέμβρη

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου καλεί σε συγκέντρωση, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
Το ΠΑΜΕ για την απόφαση του υφυπουργού Υγείας

Σε μια προσπάθεια να φρενάρει τις κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο υφυπουργός Υγείας, Α. Μπέζας, είπε ότι από σήμερα διακόπτεται η συνεργασία των γιατρών - υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ, «που το πρωί απεργούν και το απόγευμα δέχονται ασφαλισμένους στα ιδιωτικά τους ιατρεία, με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ». Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ σημειώνει για την απόφαση του υφυπουργού Υγείας: «Και αυτή η απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει διά πυρός και σιδήρου την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Επιχειρεί να την επιβάλει με αύξηση πληρωμών σε βάρος των ασφαλισμένων, με τη δημιουργία ενός ελάχιστου, βασικού πακέτου Υγείας, με το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, με τις μετακινήσεις, διαθεσιμότητες, κινητικότητες του προσωπικού. Καλούμε σε πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό, δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση. Να ενδυναμωθεί αποφασιστικά ο ταξικός αγώνας αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των υγειονομικών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ