ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Παρέμβαση στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών για το μέλλον της ΕΕ

Η προχτεσινή ομιλία Μακρόν συνδέεται με συνολικότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Ο Μακρόν, προχτές, στη Σορβόνη
Ο Μακρόν, προχτές, στη Σορβόνη
Πρωτοβουλία για την Ευρώπη» ήταν ο τίτλος της μακροσκελούς ομιλίας που έκανε προχτές στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόνης ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζοντας προτάσεις για «την επανίδρυση μιας Ευρώπης κυρίαρχης, ενωμένης, δημοκρατικής». Η πολυαναμενόμενη παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την πορεία της ΕΕ, αφενός στο πλαίσιο της όξυνσης του ανταγωνισμού της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αφετέρου υπό το βάρος δεδομένων που διαμορφώνει η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, ειδικά μετά τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και την κόντρα για το μοίρασμα της χασούρας αλλά και το ανακάτεμα της (επενδυτικής και ευρύτερης γεωπολιτικής) «τράπουλας».

Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου που μοιράστηκε στα ΜΜΕ, ο Μακρόν προέταξε μεταξύ άλλων την ανάγκη «να κάνουμε την Ευρωζώνη την καρδιά της οικονομικής δύναμης της Ευρώπης μέσα σε όλο τον κόσμο» και «μέσα από εθνικές μεταρρυθμίσεις να προικιστεί (σ.σ. η Ευρωζώνη) με εργαλεία που θα τη μετατρέψουν σε ζώνη ανάπτυξης και σταθερότητας, ειδικά με έναν προϋπολογισμό που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση κοινών επενδύσεων και θα διασφαλίζει τη σταθερότητα έναντι οικονομικών σοκ». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επισήμανση περί «διαφοροποίησης μέσω φιλοδοξιών», μέσω της οποίας αναγνωρίζεται ότι μέσα στην ΕΕ συνολικά «εκείνοι που επιθυμούν να πάνε πιο μακριά, πιο γρήγορα, πρέπει να το κάνουν χωρίς να παρεμποδίζονται». Ετσι, μεταξύ άλλων ο Γάλλος ηγέτης έκανε λόγο για ανάγκη «μεταρρύθμισης των θεσμών» της ΕΕ, «με μια Κομισιόν πιο περιορισμένη (με 15 μέλη)», ενώ έριξε και το εξής σύνθημα: «Ολες οι χώρες που έχουν την επιθυμία για την ευρωπαϊκή επανίδρυση θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις επόμενες βδομάδες μια "ομάδα για την ευρωπαϊκή επανίδρυση". Μέχρι το καλοκαίρι του 2018, αυτή η ομάδα θα εργαστεί για να συγκεκριμενοποιήσει και να προτείνει τα μέτρα που θα κάνουν πραγματικότητα αυτή τη φιλοδοξία, τροφοδοτώντας συζητήσεις για δημοκρατικές συμβάσεις. Θέμα προς θέμα, θα εξεταστούν τα απαραίτητα εργαλεία για την επανίδρυση (ενισχυμένη συνεργασία, αλλαγή συνθήκης μεσοπρόθεσμα)».

Ενδεικτικό της προσπάθειας ενίσχυσης της ΕΕ απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι και η πρόταση για δημιουργία «κοινής (σ.σ. στρατιωτικής) δύναμης επέμβασης», για «κοινό αμυντικό προϋπολογισμό» αλλά και «κοινό αμυντικό δόγμα δράσης». Το θέμα της «εγγύησης της ασφάλειας σε όλες τις διαστάσεις» έχει κεντρικό ρόλο στην «επανιδρυμένη Ευρώπη» και προτείνονται «κοινή δύναμη πολιτικής προστασίας», «κοινός χώρος συνόρων, ασύλου και μετανάστευσης» (χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοείται κάτι άλλο από τον σημερινό «χώρο Σένγκεν»), όπως και «θέσπιση, προοδευτικά, αστυνομίας ευρωπαϊκών συνόρων», που όμως θα «εγγυάται μια ρωμαλέα διαχείριση των συνόρων και θα διασφαλίζει την επιστροφή εκείνων των μεταναστών που δεν μπορούν να μείνουν».

Ακόμα, ειδικό βάρος δίνεται στην ανάγκη «κοινωνικής και δημοσιονομικής σύγκλισης», από τη σκοπιά της επιτάχυνσης μέτρων που θα «τρενάρουν» το λεγόμενο «αθέμιτο ανταγωνισμό» (βλ. τη γκρίνια μερίδων του κεφαλαίου για χαμηλότερους μισθούς σε χώρες όπου δρουν ανταγωνιστές τους, επειδή έτσι διασφαλίζουν μικρότερο «εργατικό κόστος»). Ετσι προτάσσεται και «η προσέγγιση φορολογικών μοντέλων» (βλ. διαμαρτυρίες επιχειρηματιών περί λιγότερο ή περισσότερο «ευνοϊκού στις επενδύσεις περιβάλλοντος»), αλλά και η θέσπιση «ελάχιστου μισθού για όλους» σε κάθε χώρα, βέβαια «προσαρμοσμένου στην οικονομική πραγματικότητα κάθε χώρας».

Τέλος, ο Γάλλος ηγέτης δεν παρέλειψε να ξεχωρίσει περιοχές όπως η Αφρική και η Μεσόγειος, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει «να στραφεί» σε αυτές, αναδεικνύοντας και έτσι το αυξανόμενο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων για την ευρύτερη γειτονιά μας. Ακόμα, εστίασε στην ανάγκη «η Ευρώπη να πρωτοστατήσει» σε μια «αποτελεσματική και δίκαιη οικολογική μετάβαση», εννοώντας να μη χάσουν τα τμήματα του κεφαλαίου που εκπροσωπεί στην «κούρσα» για την κυριαρχία σε ανερχόμενους κλάδους (π.χ. «πράσινη οικονομία», «εναλλακτικές» μορφές Ενέργειας), όπου εκτιμάται ότι τα περιθώρια κέρδους είναι μεγάλα. Ειδική αναφορά γίνεται ακόμα στον λεγόμενο «ψηφιακό μετασχηματισμό» και την «καινοτόμα έρευνα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαιρέτισε «το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας παρουσίασε πολύ υλικό για την επικείμενη και αναγκαία συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την Ευρώπη, επειδή δεν είναι ακόμη τόσο αποτελεσματική και δεν αντιδρά τόσο γρήγορα στον γύρω μας μεταβαλλόμενο κόσμο», πρόσθεσε.

«Οι πολλές μεταρρυθμιστικές ιδέες και προτάσεις του Μακρόν θα εξεταστούν με ανοιχτό μυαλό και στη συνέχεια θα συζητηθεί η πρακτική διαμόρφωσή τους», συνέχισε και χαρακτήρισε «ευκαιρία για την ανταλλαγή απόψεων» τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Ταλίν, παραμονή της Συνόδου Κορυφής για την Ψηφιοποίηση.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συζητήσεις και διεργασίες στον απόηχο των εκλογών

Δεδομένη η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Δηλώσεις και πρώτα παζάρια σχετικά με έναν πιθανό κυβερνητικό συνασπισμό (Χριστιανοδημοκράτες - Φιλελεύθεροι - Πράσινοι) κυριαρχούν τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Από τις εκλογές αναδείχθηκαν πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ (32,9%), η οποία βαδίζει προς την 4η συνεχόμενη θητεία της, και δεύτεροι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς (20,5%). Ομως, και τα δύο κόμματα που συγκυβερνούσαν στο «μεγάλο συνασπισμό», είχαν μεγάλες απώλειες σε ψήφους και έδρες και κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Παράλληλα, τρίτο κόμμα με 12,6% αναδείχτηκε το εθνικιστικό ρατσιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία - AfD», που αποτελεί γερμανική εκδοχή του ρεύματος του αστικού ευρωσκεπτικισμού, δημιούργημα του κεφαλαίου, που κατάφερε όμως να εγκλωβίσει ψηφοφόρους από τα λαϊκά στρώματα.

Το σίγουρο είναι πως με όποιο συνδυασμό κομμάτων και ανεξάρτητα τις διαπραγματεύσεις για επιμέρους θέσεις της επόμενης κυβέρνησης, θα συνεχιστούν η αντιλαϊκή επίθεση και τα μέτρα που ενισχύουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο πυρήνας των προεκλογικών προγραμμάτων όλων των κομμάτων που εισήλθαν στη γερμανική βουλή. Η πρώτη συζήτηση ενόψει των διαπραγματεύσεων φανερώνει πως και τα τέσσερα κόμματα συμπλέουν στα βασικά και οι όποιες ενστάσεις τους έγκεινται σε ορισμένα συστατικά του «μείγματος» διαχείρισης, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα επιχειρηματικά συμφέροντα με τα οποία είναι προσδεδεμένα.

Επίσης, η ταχύτητα σχηματισμού του κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία εμφανίζεται ως παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη λεγόμενη τρίτη «αξιολόγηση» στην Ελλάδα και προβάλλεται η ...ανάγκη να κλείσει γρήγορα. Πρόκειται για αποπροσανατολισμό, αφού τα αντιλαϊκά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου στην ΕΕ και την Ελλάδα προχωράνε ανεξαρτήτως διαχειριστών. Οσο για την αναθέρμανση της συζήτησης για την προοπτική της ΕΕ, περί εμβάθυνσης της ενοποίησης, ή πιο «κοινωνικής Ευρώπης» με αφορμή τις διεργασίες στη Γερμανία, πρέπει να απορριφθεί από τους εργαζόμενους και τα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα, όπως και τα παραμύθια περί πιο «ανθρώπινου καπιταλισμού».

Συγκροτήθηκαν οι πρώτες κοινοβουλευτικές ομάδες

Σε εσωκομματικές συζητήσεις για το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκονται η CDU της Αγκ. Μέρκελ και η CSU. Η επανεκλογή του επί χρόνια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, αλλά με 53 ψήφους κατά και 6 αποχές, θεωρείται ως το πρώτο σημάδι δυσαρέσκειας και προβληματισμού. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζεχόφερ, επανέφερε έντονα τη θέση του κόμματος για ανώτατο όριο προσφύγων που θα εισέρχονται στη Γερμανία, στον απόηχο και της μεγάλης μετακίνησης ψηφοφόρων προς την AfD. Επίσης, στελέχη της CDU και της CSU δήλωσαν αυτές τις μέρες ότι ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα «ήταν ο ιδανικός πρόεδρος της βουλής, αν ο ίδιος και η Μέρκελ συμφωνήσουν», ενώ το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι σύμφωνα με «πηγές», θα προταθεί για το αξίωμα αυτό στα μέσα του Οκτώβρη.

Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD εκλέχτηκε με μεγάλη πλειοψηφία η υπουργός Εργασίας, Αντρεα Νάλες, η οποία θεωρείται πιθανή υποψήφια σε περίπτωση που θα τεθεί θέμα διαδοχής του Μ. Σουλτς. Η Αλις Βάιντελ και ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ εκλέχτηκαν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD, ψηφίζοντας οι 80 υπέρ, από τους 93 βουλευτές. Η πρώην πρόεδρος αυτού του μορφώματος, Φράουκε Πέτρι, ανεξαρτητοποιήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΑfD, ενώ ο σύζυγός της, στέλεχος του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και ευρωβουλευτής, Μάρκους Πρέτζελ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης νέου κόμματος: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κόμμα που θα μπορούσε να επιβάλλει πολιτικές αλλαγές στη Γερμανία. Και εφόσον δεν υπάρχει... Ας σας εκπλήξουμε με αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε», είπε χτες στο ZDF.

Αναλαμβάνουν την ...ευθύνη

Ο πρόεδρος του φιλελεύθερου «Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος» (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, σε χτεσινή συνέντευξή του δήλωσε ότι το κόμμα του «θα εισέλθει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό μόνο αν υπάρξει μια αλλαγή στη γερμανική πολιτική» και αναφέρθηκε στα βασικά σημεία των «δεσμεύσεών» του: Ισχυροποίηση της εκπαίδευσης, να προχωρήσει πιο γρήγορα η ψηφιοποίηση της οικονομίας και της παραγωγής, μετανάστευση πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς, με εισαγωγή εξειδικευμένων εργατικών χεριών (καναδικό μοντέλο), «λογική» ενεργειακή πολιτική, ενώ απορρίπτει έναν κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. «Αν μπορούν να συνδυαστούν οι θέσεις των κομμάτων για το συμφέρον της χώρας, μένει να το δούμε», πρόσθεσε.

«Οι συνομιλίες με την Ενωση και το FDP θα είναι περίπλοκες και δύσκολες», λέει η ηγεσία των Πρασίνων (8,9%), χωρίς ωστόσο να αφήνουν αμφιβολία ότι θα δεχτούν τη διερευνητική εντολή, παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες: «Θα αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί», είπε ο ένας εκ των δύο επικεφαλής, Τζεμ Οζντεμίρ, «ενώ στις διαπραγματεύσεις θα θέσουμε μια σειρά βασικών "πράσινων" θεμάτων, αλλιώς δεν θα λειτουργήσει (σ.σ. ο συνασπισμός)». Πρόκειται για την προώθηση επενδύσεων και επιχειρηματικών συμφερόντων στην ηλεκτροκίνηση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ