Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12837

ΣΧΕΔΙΑ «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ
Η αντιμετώπιση των «προκλήσεων» για το κεφάλαιο σηματοδοτεί ένταση της επίθεσης στους λαούς

Συνεδριάζει σήμερα στο Ταλίν της Εσθονίας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο


ΣΕΛ.  4
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ»
Με αντικομμουνισμό και διαστρέβλωση απαντά η κυβέρνηση στην επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ

Την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας επιβεβαίωσαν οι τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ


ΣΕΛ.  7,    24

Ακονίζουν τα μαχαίρια για τη νέα αντιλαϊκή επίθεση

Στα «προαπαιτούμενα» και το χρονοδιάγραμμα της τρίτης «αξιολόγησης» ο λαός να αντιτάξει το δικό του σχέδιο δράσης, για ανάκτηση των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών

  • Οι «εκκρεμότητες» της τρίτης «αξιολόγησης», με επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, την αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ.
  • Στα 95 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» περιλαμβάνονται επίσης η τελική διαμόρφωση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 και η «αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών» (προνοιακά και άλλα επιδόματα που έχουν απομείνει), όπως και η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.
  • Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα, ενώ με παρέμβασή του ο ΣΕΒ επαναφέρει ζήτημα Ασφαλιστικού και ζητάει από την κυβέρνηση και το κουαρτέτο «να διαπραγματευτούν ένα νέο μείγμα φιλοεπενδυτικής πολιτικής», με καινούρια προνόμια και ενισχύσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα»...

Για «αποτυχημένη αντιπολίτευση» κατηγορεί η κυβέρνηση τη ΝΔ και της χρεώνει «αδιέξοδο στρατηγικής και αφηγήματος». Χρησιμοποιεί μάλιστα το εξής παράδειγμα: Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, επισκεπτόμενος την Ελλάδα, επαινούσε τις κυβερνητικές επιδόσεις στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, η ΝΔ κατάγγελε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις «μεταρρυθμίσεις» και ταυτόχρονα υπερασπιζόταν την υπεροχή της δικής της πολιτικής στην προσέλκυση επενδύσεων.

Με την αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση «πήρε την μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και τώρα της «βγάζει τη γλώσσα», καθώς αποσπά επάξια τα εύσημα από το κεφάλαιο και τους διεθνείς συμμάχους του. Η ΝΔ, από την άλλη, για να κατοχυρωθεί ως «καταλληλότερη» στην αστική διαχείριση, πλειοδοτεί σε μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και υπόσχεται να τα υλοποιήσει ταχύτερα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνει άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να χαράσσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να κουκουλώνει την ταξική, αντιλαϊκή πολιτική του.

Το πραγματικό μέτρο της αντιπαράθεσης δίνουν, όμως, οι εκθέσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τραπεζικών ομίλων, που αναλύουν τις προϋποθέσεις βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σε μια από αυτές, που εξέδωσε τις προάλλες η Eurobank, καταγράφονται ένα προς ένα τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά το στόχο της αύξησης των ξένων επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη ξεχωρίζει το «ανταγωνιστικό κόστος εργασίας», σημειώνοντας με έμφαση ότι οι ονομαστικές αποδοχές βρίσκονται σήμερα «περίπου στο μισό του μέσου όρου της ΕΕ». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το «μη μισθολογικό κόστος» αυξήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Η πολιτική καθήλωσης και παραπέρα συρρίκνωσης των μισθών είναι κοινός τόπος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι αντεργατικοί τους νόμοι έχουν συνέχεια, ενώ και στο «μη μισθολογικό κόστος» υπάρχει και από τους δύο σχεδιασμός για παραπέρα μείωση, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Η «μοναδική γεωγραφική και γεωστρατηγική θέση», που «καθιστά τη χώρα ένα σημαντικό σταυροδρόμι εμπορίου, μεταφορών και διανομής Ενέργειας», είναι ένα ακόμα στοιχείο που ξεχωρίζει η μελέτη της τράπεζας. Προϋπόθεση, όμως, για να αξιοποιηθούν τα γεωγραφικά και γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα προς όφελος της αστικής τάξης είναι η συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας σε ευρύτερους σχεδιασμούς, που δε συμβαίνουν σε «κενό αέρος», αλλά σε περιβάλλον έντονων ανταγωνισμών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, που αυξάνουν τους κινδύνους για τους λαούς.

Και εδώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι ταυτόσημη καθώς συμπλέουν στη συμμετοχή της χώρας στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια και τις επεμβάσεις, επιδιώκοντας μάλιστα την αναβάθμιση του ρόλου της σ' αυτές. Αλλωστε, όπως σημειώνεται και στη μελέτη της τράπεζας, «η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και όλους τους σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και συμμαχίες (π.χ. ΝΑΤΟ, OΟΣΑ, OHE)», ως στρατηγική επιλογή και προσανατολισμός του κεφαλαίου, είναι αυτή που εγγυάται «την πολιτική και πολιτειακή σταθερότητα».

Συναφής με τα παραπάνω είναι και η δέσμευση όλων των αστικών κομμάτων στη «μεσοπρόθεσμη μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα», που συγκαταλέγεται επίσης στα «εκ των ων ουκ άνευ» για να έρθουν επενδύσεις και μεταφράζεται σε μέτρα δίχως τέλος για το λαό, σε ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές.

Να, λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα, κάτω από το σύννεφο της αντιπαράθεσης που στήνουν με κάθε αφορμή κυβέρνηση και ΝΔ, με τη συμμετοχή και των άλλων αστικών κομμάτων. Χρειάζεται, επομένως, και ο λαός να πάρει τα μέτρα του. Να διαχωριστεί από τους σχεδιασμούς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να ανοίξει με την πάλη του το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.


Eurokinissi


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με συγκέντρωση στην Αθήνα στις 3 Οκτώβρη ξεκινάει το αγωνιστικό δεκαήμερο

Με παναττική συγκέντρωση την Τρίτη 3 Οκτώβρη στην Αθήνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (10 π.μ.), ανοίγει η αυλαία του δεκαήμερου δράσης που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, εκπρόσωποι των οποίων παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου.


ΣΕΛ.  9


ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
Θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης

ΣΕΛ.  16
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατάθεση για την επίθεση στην πλατεία Αγ. Παρασκευής

ΣΕΛ.  6
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο σοσιαλισμός επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός!

ΣΕΛ.  12   -   13
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σήμερα η πανελλαδική μέρα δράσης
  • Για την κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
  • Συγκεντρώσεις στην Αθήνα στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας και στη Θεσσαλονίκη στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΣΕΛ.  17
ΠΑΜΕ
Παρεμβάσεις για τις εκλογές - παρωδία στα σούπερ μάρκετ

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org