ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ασάφειες και αδυναμίες στην υλοποίηση του μαθήματος κολύμβησης»

Μια σειρά ερωτήματα για το μάθημα της κολύμβησης που το υπουργείο Παιδείας εισάγει στο Δημοτικό, θέτει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Θέση της ΑΣΓΜΕ, όπως τονίζεται, είναι πως η κολύμβηση, όπως και γενικότερα ο αθλητισμός, είναι ανάγκη των παιδιών και πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν από το κράτος, εξασφαλίζοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (εξειδικευμένο προσωπικό, χώρους άθλησης, μετακινήσεις κ.ά.). Οπως σημειώνει, «θεωρούμε πως το μάθημα της κολύμβησης θα πρέπει να εισαχθεί σταδιακά σε όλο το πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου».

Η ΑΣΓΜΕ αναφέρεται στα όσα προβλέπει η σχετική εγκύκλιος, ότι δηλαδή μάθημα θα γίνει υποχρεωτικά και κατά προτεραιότητα στη Γ' τάξη και σε ειδικές περιπτώσεις στη Δ' τάξη των Δημοτικών Σχολείων της χώρας για ένα τρίμηνο και θα περιλαμβάνει 10 - 12 δίωρα μαθήματα (συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης), σε κολυμβητήρια που απέχουν μέχρι 25 χλμ. από το σχολείο και ότι θα συμμετέχει ένα τμήμα της τάξης κάθε φορά. Η μετακίνηση δεν θα καλύπτεται χρηματικά από το ΥΠΠΕΘ. Παρόντες θα είναι έως 4 εκπαιδευτικοί/γυμναστές, εκ των οποίων ο ένας θα είναι ο υπεύθυνος και οι υπόλοιποι θα προπονούν τα παιδιά. Αν δεν επαρκούν οι γυμναστές του σχολείου, θα προσληφθούν αδιόριστοι γυμναστές με ειδικότητα στην κολύμβηση.

Με βάση τα παραπάνω, η ΑΣΓΜΕ διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

-- «Ποιος θα πληρώνει για τη μετακίνηση των μαθητών προς και από το γυμναστήριο; Η Περιφέρεια που έχει συγκεκριμένες πιστώσεις; Η Σχολική Επιτροπή του δήμου που υποχρηματοδοτείται; `Η οι γονείς;

-- Ποιος θα πληρώσει τον εξοπλισμό (μπουρνούζι, σκουφάκι, μαγιό) που απαιτείται για το μάθημα; Τι θα γίνει αν κάποιος γονιός δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει εξοπλισμό;

-- Πώς θα μπορέσουν τα διάφορα Δημοτικά Σχολεία να συντονιστούν, τη στιγμή μάλιστα που με βάση τις υπουργικές αποφάσεις, πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων ήδη διδάσκουν σε διαφορετικά σχολεία, προκειμένου να συμπληρώσουν τις υποχρεωτικές διδακτικές ώρες;

Οι ερωτήσεις αυτές δεν είναι ρητορικές. Το υπουργείο Παιδείας πρέπει άμεσα να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Γιατί από πολλές πλευρές (γονείς, διευθυντές, δασκάλους) έρχεται η εικόνα ότι το πρόγραμμα της κολύμβησης "δεν μπορεί να περπατήσει" γιατί υπάρχουν ασάφειες και αδυναμίες στην υλοποίησή του», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ και ζητά: «Η μετακίνηση να γίνεται αποκλειστικά με δημόσια ευθύνη για τη χρηματοδότηση αλλά και την ασφάλεια των μαθητών, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών. Ο αριθμός των απαιτούμενων κολυμβητηρίων θα πρέπει να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες αυτές και όχι να καθορίζει αυτός τη δυνατότητα υλοποίησης του προγράμματος. Να εξασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα πάρουν δωρεάν και με κρατική ευθύνη τον απαραίτητο εξοπλισμό για το μάθημα και να μην αποκλειστεί ούτε ένα παιδί».

Την ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή, απευθυνόμενοι στον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης, Γ. Δελής, Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Κατσώτης και Γ. Λαμπρούλης.

«Χωρίς δαπάνη για το υπουργείο»

Διευκρινίσεις για το ζήτημα της κάλυψης του κόστους μετακινήσεων από και προς τα κολυμβητήρια για την εφαρμογή του μαθήματος κολύμβησης έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το βάρος θα πέσει και στις πλάτες των γονιών. Σύμφωνα με το υπουργείο, «το κόστος μετακίνησης θα καλυφθεί α) σύμφωνα με την ΚΥΑ 24001/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 8 του άρθρου 63 του ν. 4415/2016 (ΦΕΚ 159/τ.Α'/06-09-2016), β) από τους δήμους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν το κόστος μετακίνησης και γ) με συνδρομή άλλων φορέων εφόσον το επιθυμούν (Σύλλογοι Γονέων, άλλοι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς κ.ά.). Για το σχολικό έτος 2017 - 2018, θα προβλεφθούν επιπλέον πιστώσεις στις Σχολικές Επιτροπές των δήμων για την κάλυψη των αναγκών της εφαρμογής του αντικειμένου της κολύμβησης».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
Σήμερα η διαμαρτυρία ενάντια στις απολύσεις

Συγκέντρωση στις 4 μ.μ. στη Βουλή

Καμία απόλυση αναπληρωτή - κάλυψη των κενών με διορισμό μόνιμου προσωπικού - όχι στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Τα παραπάνω διεκδικεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζόμενων στην Εκπαίδευση, που σήμερα στις 4 το απόγευμα καλεί σε κινητοποίηση έξω από τη Βουλή. Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών.

Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται στις 2 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, που συντονίζει τα αγωνιστικά της βήματα με την κινητοποίηση γονιών και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, κόντρα στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που κρατούν δομές κλειστές και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες «έγκλειστους» στα σπίτια τους.

Οπως έχει τονίσει η Πρωτοβουλία, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μαζικούς διορισμούς άμεσα, η «κανονικότητα» στην Εκπαίδευση για την οποία μιλά η κυβέρνηση σημαίνει απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, περικοπές, τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, που παρουσιάζεται μάλιστα και ως παιδαγωγική αναβάθμιση του σχολείου.

Οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί ζητούν, επίσης, άμεσα διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση και κατάργηση των μέτρων που έχει φέρει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για τα Ολοήμερα, τα μαθήματα ειδικοτήτων, την Ειδική Αγωγή, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

  • Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν η ΔΟΕ και εκπαιδευτικοί ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση του υπουργού Παιδείας για το ωρολόγιο πρόγραμμα ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού σχολείου, καθώς και το σχετικό έγγραφο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Σπουδών. Οι 300 και πλέον εκπαιδευτικοί ζητούν να ακυρωθεί η ίδια υπουργική απόφαση κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει ότι η διδασκαλία του μαθήματος της Αισθητικής Αγωγής - Μουσικής ανατίθεται σε δασκάλους.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Σύσκεψη με εργαζόμενους και συλλόγους οικογένειας

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος), η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση διοργανώνει σύσκεψη, προκειμένου οι εργαζόμενοι και οι γονείς να συντονίσουν τα βήματά τους ενάντια στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο τμημάτων, όπως των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την απλήρωτη δουλειά.

«Η κατάσταση στους οργανισμούς κατά των ναρκωτικών είναι εκρηκτική. Το πάγωμα των προσλήψεων, η υποχρηματοδότηση, η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, δημιουργεί δραματική κατάσταση. Οι έμποροι των ναρκωτικών και της απεξάρτησης τρίβουν τα χέρια τους. Τις τελευταίες μέρες, έκλεισαν για πρώτη φορά τμήματα στο ΚΕΘΕΑ, ενώ στον ΟΚΑΝΑ έχουν κλείσει τμήματα τον τελευταίο χρόνο. Η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, αρνήθηκε να κοντραριστεί με την κυβέρνηση και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, κήρυξε μια στάση εργασίας, την ημέρα των απολύσεων με συνέντευξη Τύπου, και τώρα, σιγή ιχθύος. Παίρνουμε την υπόθεση της απεξάρτησης, των δικαιωμάτων μας, της ζωής των παιδιών μας, στα δικά μας χέρια», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποίηση ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα

Παράσταση διαμαρτυρίας για μια σειρά από προβλήματα στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά έκανε, χτες το μεσημέρι, η ΕΛΜΕ Πειραιά στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής. Αιχμή ήταν τα ζητήματα του κλεισίματος «ολιγομελών» τμημάτων στα ΕΠΑΛ, τα πληθωρικά τμήματα και οι ανάγκες των ειδικών σχολείων.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Πειραιά, ετοιμάζεται το κλείσιμο 12 τμημάτων ΕΠΑΛ, τα περισσότερα από τα οποία είναι τμήματα της τελευταίας, Γ' τάξης πρωινών και της Δ' Εσπερινών ΕΠΑΛ, ενώ περιλαμβάνονται και 3 τμήματα στον Γαλατά, 2 στην Αίγινα και 1 στη Σαλαμίνα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, ότι οι μαθητές του ΕΠΑΛ Γαλατά θα πρέπει να μετακινηθούν 80 χλμ. στο πλησιέστερο σχολείο για να βρουν την ειδικότητά τους.

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν, επίσης, να μην εγκριθούν τμήματα με 27 και 28 μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια και να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού, βοηθητικού προσωπικού και νοσηλευτών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι και από άλλες ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου με αντίστοιχα προβλήματα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, η απάντηση που έλαβαν από πλευράς Περιφερειακής Διεύθυνσης ήταν ότι θα τηρηθούν η νομοθεσία και οι εγκύκλιοι του υπουργείου, που οδηγούν βέβαια σε αυτήν την κατάσταση σε βάρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Από πλευράς εκπαιδευτικών τονίστηκε πως θα υπάρξει κλιμάκωση των παρεμβάσεων ώστε να μην περάσουν τα παραπάνω μέτρα και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ