ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οργάνωση του αγώνα για τους άνεργους

Μαζική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη

MotionTeam

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Η κατεύθυνση του αγώνα αλλά και πρακτικά ζητήματα οργάνωσης της πάλης για τους άνεργους, στους τόπους δουλειάς, τα σωματεία και τις εργατικές - λαϊκές γειτονιές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής σύσκεψης που οργάνωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο, με τη λαίλαπα των χαρατσιών, σε πρώτο πλάνο για την υπεράσπιση των ανέργων, μπήκε το ζήτημα της άρνησης πληρωμής τους, σαν όρος για την επιβίωση της οικογένειάς τους.

Η μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ γέμισε ασφυκτικά από συνδικαλιστές, απλούς εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές και μαθητές. Στη συζήτηση μεταφέρθηκε η πείρα των αγώνων που εξελίσσονται απέναντι στο σύνολο της επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ. Από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών για τα χαράτσια, που αγκαλιάστηκε μαζικά από τον εργαζόμενο λαό, για την προστασία των ανέργων και τις παρεμβάσεις για επανασύνδεση ρεύματος σε σπίτια εργατικών οικογενειών που το είχε κόψει η ΔΕΗ, για παρεμβάσεις στα νοσοκομεία σε περιπτώσεις ανέργων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το αυξημένο κόστος εξετάσεων κλπ, από την οργάνωση των ανέργων και την ένταξή τους σε Επιτροπές Αγώνα, από τις παρεμβάσεις στον ΟΑΣΘ για το δικαίωμα στις δωρεάν μεταφορές, από τον αγώνα των μαθητών για βιβλία - καθηγητές και ενάντια στο σχολείο της αγοράς, των φοιτητών ενάντια στο νόμο πλαίσιο.

Εισηγητικά, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι άμεσος στόχος είναι η οργάνωση της πάλης για την επιβίωση των ανέργων, για την ικανοποίηση των ελάχιστων αναγκών τους, με πνεύμα ταξικής αλληλεγγύης, με μαχητικό πνεύμα αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την πολιτική που γεννά την ανεργία. Η οργάνωση της πάλης, είπε, πρέπει να ξεκινά από το χώρο δουλειάς, τον κλάδο παραγωγής και να μεταφέρεται στον τόπο κατοικίας, στη λαϊκή γειτονιά. Να πατά σε δύο βάσεις: Το σωματείο, τη σωματειακή επιτροπή, την επιτροπή αγώνα στο χώρο δουλειάς. Τη Λαϊκή Επιτροπή στη γειτονιά.

Ξεκαθάρισε όμως πως η οργάνωση της πάλης των ανέργων, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποδείχθηκε κόλαση για τους εργαζόμενους, με την πολιτική που αναγνωρίζει σαν μοναδική κινητήρια δύναμη το κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους, με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που υποθηκεύει την τύχη των εργαζόμενων και των ανέργων, με τη λογική της ατομικής λύσης και αντίστασης που αρνείται το συλλογικό αγώνα. Πρέπει να συγκρουστεί με το σύνολο της πολιτικής που σαν αρρώστια της κουβαλά και θα κουβαλά την ανεργία, όσο υπάρχει.

Σ' αυτόν τον αγώνα πρέπει να μπουν αποφασιστικά, μαζί με τους μισθωτούς και τους άνεργους, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες που ο ανταγωνισμός των μεγαθηρίων και η ανέχεια των λαϊκών στρωμάτων τους οδήγησαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους, οι φτωχοί αγρότες που ξεριζώθηκαν, ιδιαίτερα οι γυναίκες και οι νέοι, στους οποίους η ανεργία πραγματικά έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή όχι μόνο της συγκεκριμένης πολιτικής, αλλά της μήτρας του συστήματος που τη γεννά.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στη μάχη για την επιτυχία των απεργιών 5 και 19 Οκτώβρη

Με πρώτο σταθμό στις 5 Οκτώβρη, με την απεργία σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ και κλιμάκωση με την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη, οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται στις απεργιακές μάχες ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, κλιμακώνοντας την πάλη τους για την υπεράσπιση της λαϊκής οικογένειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου με ανακοίνωσή της, μεταφέρει την απεργία που είχε ορίσει για τις 11 του μήνα, στις 19 Οκτώβρη, και τονίζει: «Η 19η Οκτώβρη να είναι η μέρα που θα νεκρώσουν όλοι οι χώροι δουλειάς, που θα πάρουν μέρος μαζικά, καθολικά, όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία». Και σημειώνει: «Η συναίνεση και η ανοχή στην πολιτική που συντρίβει τα δικαιώματά μας, είναι εγκληματική. Ο δρόμος της ανυπακοής και της απειθαρχίας στα φοροχαράτσια, οργανωμένα, μαζικά μέσα από τα Σωματεία, είναι μονόδρομος, μπορούμε να τους βάλουμε εμπόδια, να τους δυσκολέψουμε, να αποτρέψουμε τη φοροληστεία, να μην πληρώσουμε τα φοροχαράτσια. Βαδίζοντας σταθερά και αταλάντευτα το δρόμο της κοινής δράσης και συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται το ίδιο, σε ρήξη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για να ανοίξει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση των αναγκών του εργαζόμενου και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου».

Αντίστοιχα, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, επισημαίνει: «Να οργανώσουμε τη συζήτηση και τον αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα μικρομάγαζα, συντονίζουμε τη δράση μας για τη συλλογική άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, μαζικοποιούμε το σωματείο μας, στήνουμε σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους ανέργους, στους εργαζόμενους που δεν πληρώνονται, στους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, που δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, δάνεια και φόρους».

Στην οργάνωση του απεργιακού αγώνα προχωρούν ήδη τα κλαδικά Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αθήνας και Πειραιά καθώς και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, όπως ανακοίνωσαν στη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξής τους, επισημαίνοντας πως θα δώσουν τη μάχη για να μη δουλέψει ξενοδοχείο, εστιατόριο, καμιά επισιτιστική επιχείρηση.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Προάγγελος περικοπών σε επιδόματα και συντάξεις

Στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για περικοπές στις κοινωνικές παροχές εντάσσεται η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ενημερώνοντας χθες στη Βουλή την «Επιτροπή Παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος», ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ισχυρίστηκε ότι «με απόλυτη διαφάνεια και κανόνες αντικειμενικής αξιολόγησης» ξεκίνησε από την 1η Σεπτέμβρη στα 45 Κέντρα σε όλη τη χώρα η εξέταση των 3.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα για τη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων. Είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν προστεθεί άλλα 15 Κέντρα και οι πιστοποιημένοι γιατροί από 400 θα φτάσουν τους 1.000. Κατά τον υπουργό, με το νέο θεσμικό πλαίσιο και τη δημιουργία «Εθνικού Μητρώου Αναπήρων» θα «μπει τέλος στις αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης που λειτουργούσαν σε βάρος των αναπήρων και των ασφαλιστικών ταμείων».

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος παρατήρησε κατ' αρχήν: «Ολα αυτά γίνονται για να φτιαχτεί ένας κατάλογος, ένα εθνικό μητρώο όπου πράγματι θα μπουν όλοι αυτοί που δικαιούνται ή για να βγούνε άνθρωποι και να δυσκολέψουν τα πράγματα γι' αυτούς που πραγματικά δικαιούνται να μπουν στον κατάλογο;». Εάν δούμε, είπε, σε ποια πολιτική συγκυρία βρισκόμαστε, ποια είναι η γενική στρατηγική της κυβέρνησης, που για παράδειγμα επιβάλλει το χαράτσι στα ακίνητα και στα ΑμΕΑ, τότε θα καταλάβει κανείς πώς προσεγγίζει η κυβέρνηση το θέμα. Σχετικά με την κυβερνητική προπαγάνδα περί «συντάξεων - μαϊμού», τόνισε ότι όλα αυτά εντάσσονται σε μια γενικότερη πολιτική να γίνουν γενικευμένες περικοπές και να διαμορφωθούν νέα κριτήρια με στόχο να πεταχθεί έξω ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός δικαιούχων - αναπήρων.

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί το ΕΠΑΛ Δραπετσώνας (Μάρκου Μπότσαρη 124), σήμερα Τετάρτη, 28 Σεπτέμβρη, στις 9.45 το πρωί.
  • Επίσης σήμερα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ, στη 1 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.
  • Τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε εργαζόμενους στον κρατικό τομέα, στους δημόσιους οργανισμούς, στους δήμους και τις δημόσιες συγκοινωνίες, στις πρώην ΔΕΚΟ, στην Υγεία και στην Παιδεία, σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στο γήπεδο «Σπόρτιγκ».
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Την Κυριακή η γενική συνέλευση

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 9 π.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλατεία Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν μαζικά και ενεργά στη συνέλευσή τους: «Ολοι για έναν και όλοι μαζί! Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα», υπογραμμίζει το σχετικό σύνθημα.

Τιμάμε και αποκαθιστούμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Το ΚΚΕ διοργανώνει εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Απόφασης της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (16 Ιούλη 2011), σχετικά με τις αποκαταστάσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, του Νίκου Βαβούδη και την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

  • Την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 11.30 το πρωί, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, για τον Νίκο Ζαχαριάδη, ηγέτη και Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ 1931-1956.
  • Την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7.30 το απόγευμα, στην πλατεία «ΑΤΛΑΣ», στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο, για τον Νίκο Βαβούδη, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Λαού στη Λαμία, για τον καπετάνιο του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη.

Τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης για τις αποκαταστάσεις των Ν. Ζαχαριάδη, Ν. Βαβούδη και Α. Βελουχιώτη, που δημοσιεύονται ήδη στην ΚΟΜΕΠ (τεύχος 5/2011), θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης», στο φύλλο της Κυριακής, 2 Οκτώβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ