ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
Η αστική τάξη περισσεύει, ν' απολυθεί!

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρέπει να προσληφθεί στη Δραματική Σχολή. Διερωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να μην περισσεύουν 3% υπάλληλοι;».

Οταν τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές, όταν στα νοσοκομεία λείπουν γιατροί και νοσοκόμες, όταν στην πρόνοια δεν υπάρχουν υπάλληλοι για τα στοιχειώδη, όταν στις εφορίες οι λειψοί που υπάρχουν λιώνουν, για να συγκεντρώσουν χρήμα που θα πάει στις τσέπες των καπιταλιστών, αυτός ρωτάει - σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας - γιατί δεν περισσεύουν εργαζόμενοι να απολύσει. Αυτό που δε λέει είναι πως θέλει σχολεία χωρίς δασκάλους (τι να τους κάνει, αφού ήδη κτίζουν φυλακές κλείνοντας σχολεία), νοσοκομεία χωρίς γιατρούς (τι να τους κάνει, αφού στέλνουν κατευθείαν στο θάνατο όποιον αρρωστήσει και δεν έχει να πληρώσει).

Στη Δραματική πρέπει να προσληφθούν και οι 155 που ψήφισαν χτες το νέο χαράτσι. Που με πόνο καρδιάς δήλωσαν ότι δίνουν στην κυβέρνηση μια ακόμα ευκαιρία να τσακίσει το λαό.

Αυτό το θέατρο δεν έχει τέλος. Εκτός και αν... Εκτός κι αν πάρουν ανάποδες όσοι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και καταλάβουν επιτέλους ότι δεν μπορούν πια να ψηφίζουν το δήμιό τους. Εχουν ευθύνη!

***

Ο κρατικός μηχανισμός δεν μαζεύει τον ΦΠΑ; Κανένα πρόβλημα, θα πληρώσουν τη διαφορά όσοι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα, δηλαδή οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό αποφάσισε χτες η κυβέρνηση με την ανακοίνωση ότι όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν πού κατανάλωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις τους θα πληρώνουν πρόσθετο φόρο. Ετσι, θα πηγαίνεις στο περίπτερο για ένα πακέτο τσιγάρα και θα ζητάς απόδειξη για δύο, θα πληρώνεις στον περιπτερά τη διαφορά στο φόρο, με την ελπίδα ότι θα γλιτώσεις το νέο - σατανικό στην έμπνευσή του χαράτσι.

Τόσο μεγάλη πια η ανάγκη των καπιταλιστών να βγουν από την κρίση όσο το δυνατόν λιγότερο χαμένοι, που η κυβέρνησή τους ξεπερνά κάθε όριο αθλιότητας.

***

Αύριο θα ζητήσουν από τους αστυνομικούς που πήραν μηδενικά εξοφλητικά μισθού, να τσακίσουν στο ξύλο όποιον διαδηλώνει, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση φταίνε οι διαδηλωτές που δεν παίρνει την 6η δόση.

Δεν πρόκειται για παραλογισμό. Είναι η λογική συνέπεια μιας πολιτικής που κάθε ώρα και λεπτό διακηρύσσει ότι για να σώσει τους καπιταλιστές και ειδικά κάποιους από τους τραπεζίτες, θα τσακίσει μέχρι εξόντωσης τα λαϊκά στρώματα.

Τα μυαλά τους δεν είναι διεστραμμένα. Είναι ψύχραιμοι στην εκτέλεση της αποστολής τους. Γι' αυτό είναι στην κυβέρνηση.

Δε δίνουν κάπου εξετάσεις, γιατί είναι κύριοι του εαυτού τους. Είναι οι ίδιοι αστική τάξη.

Αυτήν την αλήθεια κρύβει όλη εκείνη η «φιλολαϊκή» φιλολογία που μιλάει περί δήθεν «κατοχής» της χώρας. Που επί της ουσίας αθωώνει την αστική τάξη (τι να κάνουν τα παιδιά, η χώρα είναι σε κατοχή) για να καλέσει στη συνέχεια σε «εθνική συστράτευση», για να σωθεί η χώρα. Μόνο που αυτή η γεωγραφική χώρα περιέχει δυο τάξεις. Και είναι άλλη η χώρα των καπιταλιστών κι άλλη των εργατών.

Η σωτηρία της χώρας των καπιταλιστών προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατών.

Ψιλά γράμματα αυτά για τους δήθεν ανήξερους που θυμήθηκαν ως και το ΕΑΜ περιορίζοντάς το στα όρια που τους βολεύει, για να υποβάλουν την ιδέα πως όπως τότε έτσι και τώρα φταίει το ΚΚΕ! (έδωσε ρέστα χτες ο Σωμερίτης στο ΒΗΜΑ/ηλεκτρονική έκδοση).

***

Είναι λάθος ανάγνωση της Ιστορίας του μέλλοντος τα περί κατοχής. Γιατί αθωώνει τον ένοχο σήμερα. Τον καπιταλισμό και στο προκείμενο την αστική τάξη κάθε χώρας που διαπλέκεται στα πλαίσια της παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς με την αστική τάξη άλλων χωρών στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, αλλά με όρους ανισομετρίας. Το ίδιο γίνεται και στην καπιταλιστική ένωση, την ΕΕ.

Παλεύοντας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, οι λαοί δεν έχουν να χάσουν τις αλυσίδες μόνο της λιτότητας, έχουν να κερδίσουν την απελευθέρωσή τους, όχι από κάποια ξένη δύναμη κατοχής, αλλά από τους εκμεταλλευτές τους, ντόπιους και ξένους, ένα είναι.

Ο ιμπεριαλισμός είναι το θέμα, όσο κι αν η έννοια της λέξης είναι ακόμα δύσκολο να γίνει κοινό κτήμα. Κι όσο αυτός δεν γίνεται ο αντίπαλος, τόσο θα εναλλάσσεται η λιτότητα με τη φτώχεια. Μια ματιά στις περιουσίες που συγκεντρώνονται από την εκμετάλλευση εργατών δείχνει ποιος είναι ο αντίπαλος.

***

Επανερχόμενοι στα εδώ, κάθε κυβερνητική απόφαση αποδεικνύει ότι και αυτήν καθαυτήν την απόφαση πρέπει να αντιπαλεύει άμεσα το λαϊκό κίνημα και να παρεμποδίζει με κάθε τρόπο την εφαρμογή της, αλλά και συνολικά πρέπει να αντιπαλεύεται η αστική εξουσία μέχρι που να γκρεμιστεί.

Κάθε αυταπάτη για διαχείριση αυτού ή του άλλου προβλήματος ως επιμέρους, κάθε αυταπάτη ότι με αντικατάσταση των απάνθρωπων που κυβερνούν, από άλλους της ίδιας τάξης, μπορεί να ελαφρύνει τα πράγματα, είναι εγκληματική για την εργατική τάξη, για το σύνολο των φτωχομεσαίων λαϊκών στρωμάτων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ...

Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ: «Τα επόμενα χρόνια προβλέπονται πολύ δύσκολα, καθώς τα εισοδήματα συρρικνώνονται, οι φόροι αυξάνουν και η ανεργία εκτοξεύεται. Πώς θα αντέξουν τα νοικοκυριά ενδεχόμενη εκτίναξη των τιμολογίων του ρεύματος;» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ: «Η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα οξύνεται μέρα με τη μέρα (...) στο εσωτερικό διαμορφώνονται συνθήκες γενικευμένης αναταραχής και αναρχίας (...) Είναι καιρός να συγκληθεί πάλι συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή των πρώην πρωθυπουργών (...) Είναι ανάγκη αυτήν την ώρα να (...) ακουστούν οι φωνές των έμπειρων πολιτικών οι οποίοι δεν δεσμεύονται πλέον από τον εφιάλτη του πολιτικού κόστους» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΛΑΘΟΣ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: «Ενα τέρας κυοφορείται στα σπλάγχνα της Ευρώπης (...) Ενας αναγνώστης της ιρλανδικής "Ιντιπέντεντ" από το Μέινουθ γράφει πώς φαντάζεται τη χώρα του στο μέλλον (...) "Στο τέλος, τα μικρομάγαζα και οι άνθρωποι που δούλευαν σε αυτά εξαφανίστηκαν, διωγμένοι από τους φόρους και τα χρέη. Κάποιοι από αυτούς βολεύτηκαν σε ένα κομματάκι γης, όπως οι κολίγοι στα παλιά χρόνια, μόνο και μόνο για να συντηρούνται και να ζουν μακριά από την απειλή των ληστειών και της βίας (...) Η αστυνομία και το κράτος είναι ανύπαρκτα. Οι πλούσιοι ζουν σε οχυρωμένα μέγαρα (...) Στην αποβάθρα του Γουότερφορντ αποβιβάζεται ο στρατός της νέας "Συμμαχίας της Μεσευρώπης" (...) Η χώρα (...) βουλιάζει και αυτή στην κοινωνική κρίση μαζί με άλλες χώρες της λιτότητας (...) οι λαοί τους δεν έχουν τίποτα πια να χάσουν παρά μονάχα τις αλυσίδες της λιτότητας"» (η καταγραφή και το σχόλιο στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ αύριο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και σ' όλη τη χώρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανταρσία στις ΔΕΚΟ. Δεν δίνουν λίστες εφεδρείας

ΤΑ ΝΕΑ: Βραχυκύκλωμα στην εφεδρεία

Η ΝΙΚΗ: Τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μείωση μισθών 20% και συντάξεων φέρνει από τις ΗΠΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μισθοί από 400 μέχρι 300 ευρώ και συντάξεις 200 ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αγώνας δρόμου για 11 δισ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γραπτό προσύμφωνο ζητεί η τρόικα

Η ΑΥΓΗ: Λευκή επιταγή για όλα στην τρόικα

ΕΘΝΟΣ: Ξύρισμα τώρα στις φοροαπαλλαγές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ενεργοποιούν τα δάνεια του ΟΕΚ

Ο ΛΟΓΟΣ: Ψηφοφορία για βουλευτές με συνείδηση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ενοίκιο 3.115 ευρώ την ημέρα πληρώνει το υπ. Οικονομικών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το καθεστώς...

«Ανομία δεν είναι οι μισθοί των 570 ευρώ μεικτό; Ανομία δεν είναι να βάζει χαράτσι για το σπίτι σου, το προσωπικό; Εδώ, όταν παραδείγματος χάριν ένας γονιός δίνει το σπίτι στο παιδί του να μένει και δεν του παίρνει νοίκι, το φορολογεί σαν εισόδημα. Αυτό δεν είναι ανομία; (...)

...που πρέπει να ανατραπεί

(...) Αυτό το κράτος πρέπει να πολεμηθεί. Και βεβαίως αυτός ο πόλεμος πρέπει να έχει ένα στόχο: Την ανατροπή του, λέμε εμείς. Αυτό το καθεστώς πρέπει να πολεμηθεί. Γιατί τότε, στο όνομα της νομιμότητας της κοινοβουλευτικής δεν αλλάζει τίποτα. Σκύβεις το κεφάλι. Να σας πω, νόμιμη είναι η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο παίρνει αποφάσεις που τυπικά είναι νόμιμες, δεν λέει κανείς ότι έγινε κανένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Και μάλιστα, αυτά που ακούω στη Βουλή, που λένε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι είναι εκτροπή στη Βουλή, είναι αστεία πράγματα. Αλλο πράγμα ότι είναι άδικος ένας νόμος, και άλλο πράγμα είναι παράνομος. Τον άδικο νόμο τον ανατρέπεις. Για να τον ανατρέψεις όμως πρέπει να υπάρχει μια λαϊκή πλειοψηφία, η οποία παρεμβάλλει εμπόδια, δυσκολεύει. Πώς θα αλλάξει η κατάσταση; Εχετε δει καμία αλλαγή κατάστασης εφαρμόζοντας τους νόμους; Παλεύοντας (...)

Δεν υπάρχει μέσος δρόμος

(...) Η πολιτική αλλάζει με το να δημιουργηθεί μια τεράστια διάσταση ανάμεσα στην πλειοψηφία του λαού και την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και αυτή η διάσταση δεν μπορεί να πάρει το χαρακτήρα μόνο ενός συνθήματος. Πρέπει να είναι έμπρακτη. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, μέσα στα σπίτια αναστενάζουν οι πάντες (...) Εμείς έχουμε πει πολύ έγκαιρα ότι σε συνθήκες κρίσης το κίνημα ή θα υποστεί μια μεγάλη ήττα, η οποία θα κρατήσει κάποια χρόνια, ή θα κάνει ένα, δύο, δέκα - δεν μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς βάσει σχεδίου - βήματα μπροστά. Δεν υπάρχει μέσος δρόμος. 'Η το ποτάμι αυτό θα συμπαρασύρει τα πάντα ή θα υποστεί ήττα»

(από την προχτεσινή συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ / παρουσίαση στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ