Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δεν πληρώνουμε!

Οι μαρτυρίες που καταθέτουν καθημερινά εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, λαϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς, είναι σε πολλές περιπτώσεις συγκλονιστικές και ενδεικτικές του αδιεξόδου. Υπάρχουν άνεργοι με επίδομα ανεργίας 400 ευρώ που θα πρέπει να στερηθούν ένα πιάτο φαΐ για να πληρώσουν. Νέα ζευγάρια που το ποσό που καλούνται να πληρώσουν θα πρέπει να το στερήσουν από το παιδί τους που πάει στον παιδικό σταθμό ή από το εμβόλιο που πρέπει να κάνει. Συνταξιούχοι που με το ποσό του χαρατσιού θα αγόραζαν τα φάρμακά τους. Αγροτικά νοικοκυριά που θα αγόραζαν πετρέλαιο για να ζεσταθούν το χειμώνα. Νεφροπαθείς με αναπηρία 85% που εάν πληρώσουν δεν θα μπορούν να κάνουν τη θεραπεία τους. Εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι για 7 και 8 μήνες και δεν έχουν μία στην τσέπη. Νέοι εργαζόμενοι που παίρνουν 500 ευρώ το μήνα πρώτο μισθό.

Αυτό το χαράτσι, όπως και τα υπόλοιπα, δεν είναι η μοναδική οικονομική αφαίμαξη που δέχεται η λαϊκή οικογένεια. Ηδη, τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν παρθεί τους τελευταίους μήνες, τούς έχουν ξετινάξει στην κυριολεξία. Για παράδειγμα, οι συνταξιούχοι που καλούνται να πληρώσουν, ήδη βιώνουν την εξής κατάσταση: Η κυβέρνηση πάγωσε για πέντε χρόνια τις ήδη πενιχρές συντάξεις. Εκοψε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας (στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών τα έκοψε τελείως). Επέβαλε από τον περασμένο Αύγουστο αυξημένο το χαράτσι τύπου ΛΑΦΚΑ. Πετσόκοψε τις επικουρικές συντάξεις από 1η του Σεπτέμβρη. Πρέπει να πληρώνουν φάρμακα αφού πολλά έχουν κοπεί από τη λίστα συνταγογραφούμενων. Πώς να πληρώσει λοιπόν; Πού να τα βρει;

Από την άλλη, μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις εργαζομένων που με δυσκολία, με πολύ ζόρι και αρκετές στερήσεις από άλλες βασικές ανάγκες, μπορεί και να βρουν το ποσό και να έχουν να το πληρώσουν. Ομως, για παράδειγμα: ο δημόσιος υπάλληλος που ο μισθός του μένει παγωμένος τουλάχιστον μέχρι το 2014, που του έχουν κοπεί δύο μισθοί, που έμαθε χτες ότι ο μισθός του θα κοπεί επιπλέον 20% από τον Νοέμβρη και που δεν ξέρει εάν αύριο θα δει το όνομά του στη λίστα του αίσχους με την εργασιακή εφεδρεία, πώς θα πληρώσει το χαράτσι; Μπορεί να βρει τα χρήματα σήμερα, αλλά πρέπει να αρνηθεί να τα δώσει. Γιατί θα του λείψουν από άλλες ανάγκες που έχει ο ίδιος και η οικογένειά του. Γιατί, θα παρακαλάει να μην αρρωστήσει γιατί δεν θα έχει να πληρώσει. Γιατί, σύντομα, στο σπίτι θα υπάρχει μόνο ένας μισθός - όπως είπε ο πρωθυπουργός - και δεν θα μπορεί να ζήσει η οικογένεια.

Επιπλέον, εκείνος που, με χίλια ζόρια, θα προσπαθήσει να πληρώσει, δεν πρέπει να το κάνει. Να συνταχτεί με αυτόν που δεν έχει. Πρέπει να εκφράσει έτσι την αλληλεγγύη του, την ταξική αλληλεγγύη, για να υπονομεύσει στην πράξη την φοροεπέλαση της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να πληρώσει γιατί θα ανοίξει το δρόμο στην κυβέρνηση για να επιβάλλει και νέα μέτρα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Τα δισεκατομμύρια που «πρέπει να βρεθούν», όπως κάθε μέρα επαναλαμβάνουν οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης, ας τα βρουν από εκείνους που τα έχουν. Τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους και τους τραπεζίτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ