ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή κλιμάκωση με πολλά ... κρυφά επίπεδα

Σκηνικό καταστροφής από βομβαρδισμούς Ισραηλινών σε κατοικημένες περιοχές

Associated Press

Σκηνικό καταστροφής από βομβαρδισμούς Ισραηλινών σε κατοικημένες περιοχές
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΡΑΜΑΛΑ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Νέες πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν, χτες, ισραηλινά ελικόπτερα στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την κοινή ανακοίνωση όλων των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων για τερματισμό κάθε επίθεσης κατά του Ισραήλ «προκειμένου να μη του δίνονται προσχήματα». Οι εντεινόμενες ισραηλινές προκλήσεις, όμως, οδήγησαν σε «απάντηση»: 2 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας έπληξαν, αργά χτες, τις περιοχές γύρω από τις Σντερότ και Κιμπούτζ Ερέτζ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε, άμεσα, την ευθύνη. Εντούτοις, η επόμενη «κίνηση» του ισραηλινού στρατού αναμενόταν μέσα στη νύχτα.

Οι χτεσινές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο 3 γέφυρες στην Μπέιτ Χανούν, μια εγκαταλειμμένη περιοχή, επίσης, στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας αλλά και σπίτια, όπως αποδείχτηκε το ξημέρωμα, στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις «Χαμάς» και «Τζιχάντ», και εκτός της επιτροπής όπου συμμετέχουν με τις άλλες ένοπλες οργανώσεις, διαβεβαίωναν ότι τερματίζουν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ, «υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσουν και οι ισραηλινές επιδρομές και δολοφονίες». Κάτι τέτοιο, όμως, δε φαίνεται πιθανό. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι θα συνεχιστούν οι δολοφονίες «ακριβείας» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ευρύτερων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο στόχαστρο, όμως, έχει βρεθεί και η Δυτική Οχθη. Ο ισραηλινός στρατός, από την Κυριακή μέχρι χτες, είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 400 συλλήψεις Παλαιστινίων, στην πλειοψηφία τους στελέχη και μέλη των «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Αυτή τη φορά, συλλαμβάνονται πολιτικά στελέχη, που δεν κρύβονται από τον ισραηλινό στρατό, αφού δεν εμπλέκονται σε επιθέσεις. Γι' αυτό και συνελήφθησαν, μέσα στα σπίτια τους.

...«Σκούπα»

Αρκετοί από τους συλληφθέντες των τελευταίων 24ώρων είναι υποψήφιοι στον 4ο γύρο των τοπικών εκλογών που διεξάγονται, αύριο, Πέμπτη, στη Δυτική Οχθη και πολλοί άλλοι αναμένεται να είναι από τους σημαντικότερους υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη. Αυτές οι «συμπτώσεις» οδηγούν πολλούς στην υπόθεση ότι η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε να κάνει πράξη «με τον τρόπο» της την απειλή της ότι «δε θα επιτρέψει τη συμμετοχή της "Χαμάς" στις εκλογές». Πολλοί Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν, χτες, ότι η ισραηλινή «σκούπα» κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων θα πετύχει τελικά μόνο να υποσκάψει ακόμη περισσότερο τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής, και να ενισχύσει τη «Χαμάς».

Θεωρητικώς, η Ουάσιγκτον, διά στόματος Κοντολίζα Ράις, διαφώνησε με «το ενδεχόμενο ισραηλινής παρέμβασης στα εσωτερικά των Παλαιστινίων». Εντούτοις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χτες, ζήτησε ηρεμία, εκατέρωθεν, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στους Παλαιστινίους που «οφείλουν να ελέγξουν την τρομοκρατία».

Οσο για τον Αριέλ Σαρόν, φέρεται να κατάφερε να αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορούσε τη στρατιωτική κλιμάκωση των ημερών, αποδεικνύοντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ότι η «αποχώρηση» από τη Γάζα δε σημαίνει «υποχωρητικότητα απέναντι στην τρομοκρατία», όπως διατεινόταν ο εσωκομματικός του αντίπαλος, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Σαρόν επικράτησε του Νετανιάχου στην κρίσιμη εσωκομματική ψηφοφορία απομακρύνοντας, προς το παρόν, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και καταγγελίες για βασανιστήρια

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η εξόντωση του παρουσιαζόμενου ως υπαρχηγού της «αλ Κάιντα» Αμπού Αζάμ είναι η είδηση που οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους προώθησαν χτες, στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Μια ανακοίνωση, που φέρεται να υπογράφεται από την «αλ Κάιντα», διαψεύδει ότι ο Αζάμ είναι υπαρχηγός και δε βεβαιώνει το θάνατό του. Στο Ιράκ, όμως, χτες σημειώθηκαν πολύ σημαντικότερα γεγονότα.

Μία επίθεση αυτοκτονίας, στη Μπαακούμπα, σκόρπισε το θάνατο μεταξύ νεοσυλλέκτων αστυνομικών καθώς ο καμικάζι ανατινάχτηκε μπροστά στην τοπική στρατιωτική ακαδημία. Σκοτώθηκαν 10 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 26. Στην Ισκαντιρίγια ο καμικάζι με το παγιδευμένο αυτοκίνητο τραυμάτισε 6 πολίτες. Στη Βαγδάτη, ένοπλοι σκότωσαν 4 αστυνομικούς ενώ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 5 πολίτες. Οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι εντόπισαν παγιδευμένο αυτοκίνητο μέσα στην «Πράσινη Ζώνη», γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για την «ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας» που επικρατούν εκεί.

Παρ' όλα αυτά, την ίδια στιγμή, στο προάστιο Ρουσταμίγια της Βαγδάτης, ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Τζαφάρι, έχοντας στο πλευρό του τη στρατιωτική αμερικανική ηγεσία στην περιοχή αλλά και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαν ντε Χουπ Σέφερ, εγκαινίαζε τη στρατιωτική ακαδημία που δημιούργησε η Συμμαχία στο Ιράκ για να εκπαιδεύσει Ιρακινούς αξιωματικούς. Στα λειτουργικά έξοδα συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά εκπαιδευτές έχουν στείλει μόνο 17 από τις 25 χώρες.

Τέλος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ιρακινού «Κοινοβουλίου» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σαλάμα αλ Χαφάτζα, κατήγγειλε ότι τόσο οι κατοχικές όσο και οι ιρακινές δυνάμεις «παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βασανίζουν κόσμο φρικτά, και συλλαμβάνουν αθώους πολίτες που τους στοιβάζουν σε κολαστήρια». Η Χαφάτζα γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει την κατάργηση άρθρου που είχε υιοθετήσει η κατοχική διοίκηση του Μπρέμερ και διασφάλιζε ασυλία στα κατοχικά στρατεύματα.

Στις καταγγελίες της Χαφάτζα προστέθηκαν αυτές του Σαλάμ Ισμαΐλ, επικεφαλής της οργάνωσης «Γιατροί για το Ιράκ», ο οποίος, μιλώντας σε σύνοδο του ΠΟΥ, παρουσίασε, με στοιχεία, τα εγκλήματα στα οποία έχουν προχωρήσει οι κατοχικές δυνάμεις κατά γιατρών, νοσοκομείων, φαρμακευτικού υλικού. Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων διέψευσε ότι έχουν γίνει τέτοιου είδους επιδρομές.

Συγχαρητήριο μήνυμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στο αμερικάνικο αντιπολεμικό κίνημα απευθύνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), για την επιτυχημένη διαδήλωση στις 24 Σεπτέμβρη ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ:

«Εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης θα θέλαμε να συγχαρούμε την οργάνωση United for Peace and Justice (Ενωμένοι για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη) και όλους τους διοργανωτές της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτέμβρη στην Ουάσιγκτον.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ αποδεικνύουν πως υπάρχει ένα δυνατό αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ, που απαιτεί τον άμεσο τερματισμό της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και κατοχής του Ιράκ. Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές στις ΗΠΑ ενάντια στο δόγμα των προληπτικών επιθέσεων, ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή.

Σας αξίζει ο σεβασμός και η υποστήριξή μας. Φέρτε πίσω τα στρατεύματα. Τερματίστε τον πόλεμο στο Ιράκ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι αμερικανικές απώλειες αυξάνονται

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τους 81 έφθασαν χτες οι Αμερικανοί και άλλοι κατοχικοί στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν τους τελευταίους έξι μήνες, μετά το θάνατο δύο πεζοναυτών στην Κανταχάρ και στην Ασανταμπάντ. Σημειώνεται ότι την Κυριακή, ένα ελικόπτερο «Σινούκ CH-47» συνετρίβη - καταρρίφθηκε, σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, κατά δημοσίευμα της «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ», διαθέτουν πλέον «νέους πυραύλους Στίνγκερ» - με αποτέλεσμα 5 Αμερικανοί να βρουν το θάνατο. Ενας υποψήφιος βουλευτής δολοφονήθηκε στη Μαζάρ ι Σαρίφ, ενώ δύο εργαζόμενοι στον ΟΗΕ τραυματίστηκαν από πυρά Ταλιμπάν στην Τζαλαλαμπάντ. Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Αχμαντ Τζαλάλι ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από την εκδήλωση έντονης διαφωνίας με τον πρόεδρο Χάμιντ Καρζάι για το διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων. Επίσης χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα δήλωνε ότι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» θα συνεχιστεί «για χρόνια». Γι' αυτό, προφανώς, ο πρόεδρος Μπους ζήτησε χτες επιπλέον 50 δισ. δολάρια για το συνεχιζόμενο πόλεμο, αν και ίδιος μίλαγε προ δύο εβδομάδων περί «αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org