Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και καταγγελίες για βασανιστήρια

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η εξόντωση του παρουσιαζόμενου ως υπαρχηγού της «αλ Κάιντα» Αμπού Αζάμ είναι η είδηση που οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους προώθησαν χτες, στην πρώτη θέση των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Μια ανακοίνωση, που φέρεται να υπογράφεται από την «αλ Κάιντα», διαψεύδει ότι ο Αζάμ είναι υπαρχηγός και δε βεβαιώνει το θάνατό του. Στο Ιράκ, όμως, χτες σημειώθηκαν πολύ σημαντικότερα γεγονότα.

Μία επίθεση αυτοκτονίας, στη Μπαακούμπα, σκόρπισε το θάνατο μεταξύ νεοσυλλέκτων αστυνομικών καθώς ο καμικάζι ανατινάχτηκε μπροστά στην τοπική στρατιωτική ακαδημία. Σκοτώθηκαν 10 αστυνομικοί και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 26. Στην Ισκαντιρίγια ο καμικάζι με το παγιδευμένο αυτοκίνητο τραυμάτισε 6 πολίτες. Στη Βαγδάτη, ένοπλοι σκότωσαν 4 αστυνομικούς ενώ από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 5 πολίτες. Οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι εντόπισαν παγιδευμένο αυτοκίνητο μέσα στην «Πράσινη Ζώνη», γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά για την «ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας» που επικρατούν εκεί.

Παρ' όλα αυτά, την ίδια στιγμή, στο προάστιο Ρουσταμίγια της Βαγδάτης, ο Ιρακινός «πρωθυπουργός» Τζαφάρι, έχοντας στο πλευρό του τη στρατιωτική αμερικανική ηγεσία στην περιοχή αλλά και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιαν ντε Χουπ Σέφερ, εγκαινίαζε τη στρατιωτική ακαδημία που δημιούργησε η Συμμαχία στο Ιράκ για να εκπαιδεύσει Ιρακινούς αξιωματικούς. Στα λειτουργικά έξοδα συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά εκπαιδευτές έχουν στείλει μόνο 17 από τις 25 χώρες.

Τέλος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ιρακινού «Κοινοβουλίου» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Σαλάμα αλ Χαφάτζα, κατήγγειλε ότι τόσο οι κατοχικές όσο και οι ιρακινές δυνάμεις «παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, βασανίζουν κόσμο φρικτά, και συλλαμβάνουν αθώους πολίτες που τους στοιβάζουν σε κολαστήρια». Η Χαφάτζα γνωστοποίησε ότι έχει ζητήσει την κατάργηση άρθρου που είχε υιοθετήσει η κατοχική διοίκηση του Μπρέμερ και διασφάλιζε ασυλία στα κατοχικά στρατεύματα.

Στις καταγγελίες της Χαφάτζα προστέθηκαν αυτές του Σαλάμ Ισμαΐλ, επικεφαλής της οργάνωσης «Γιατροί για το Ιράκ», ο οποίος, μιλώντας σε σύνοδο του ΠΟΥ, παρουσίασε, με στοιχεία, τα εγκλήματα στα οποία έχουν προχωρήσει οι κατοχικές δυνάμεις κατά γιατρών, νοσοκομείων, φαρμακευτικού υλικού. Εκπρόσωπος των κατοχικών δυνάμεων διέψευσε ότι έχουν γίνει τέτοιου είδους επιδρομές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λουτρό αίματος αναμοχλεύει εντάσεις(2009-07-10 00:00:00.0)
Βρετανός διπλωμάτης: «ξέραμε ότι δεν υπήρχε απειλή από Σαντάμ»(2006-12-16 00:00:00.0)
Νέο κύμα επιθέσεων(2006-08-02 00:00:00.0)
Επιθέσεις και εκκλήσεις(2006-05-03 00:00:00.0)
Μακελειό πολλών... ερωτημάτων(2005-09-15 00:00:00.0)
Νέο σαρωτικό κύμα επιθέσεων(2005-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ