ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκληματικές ευθύνες

Με αφορμή τις νέες πλημμύρες στη Μάνδρα, κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής φαίνεται πως επαναλαμβάνουν το ίδιο τροπάρι για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Ετσι, ακούμε και πάλι, όπως και το Νοέμβρη του 2017, μετά τους 24 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, τα περί «κλιματικής αλλαγής που ευθύνεται για τις πλημμύρες», «τεράστιων ποσοτήτων βροχής» κ.λπ.

Και τα λένε αυτοί που, ενώ ξέρουν καλά τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά σ' αυτήν την περιοχή, προτεραιότητά τους έχουν άλλα έργα, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι όλοι αυτοί που από κοινού:

  • Προώθησαν και προωθούν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων, φυσικά χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Επέτρεψαν, νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο σ' αυτά, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ «τραυματισμό» τους από οδικά έργα.
  • Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη.
  • Αντί για την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου, βασικού παράγοντα για την αποτροπή ή την άμβλυνση πλημμυρικών φαινομένων, υιοθέτησαν δασοκτόνα νομοθεσία. Εξαιρούν από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές. Δάση δίνονται στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση.
  • Αντί για την προστασία των ελεύθερων χώρων, προχώρησαν στην τσιμεντοποίησή τους, αλλά και σχεδιάζουν κτίσιμο σ' αυτούς ολόκληρων πόλεων, όπως το Ελληνικό.

Μετά το Νοέμβρη του 2017, ο «Ριζοσπάστης» είχε κάνει κάποιες σημαντικές αποκαλύψεις. Δυστυχώς, για τους κατοίκους της περιοχής, από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά είναι το εξής:

Τον Ιούλη του 2017 αναρτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το λεγόμενο «Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής. Το συγκεκριμένο προσχέδιο, λοιπόν, που θυμίζουμε ότι είναι επίσημο κυβερνητικό ντοκουμέντο, γράφει πως η Νέα Πέραμος δεν κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα, ακόμα και από τέτοια φαινόμενα που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια! Λέει συγκεκριμένα: Η Νέα Πέραμος εντάσσεται στη «χαμηλή ζώνη Μεγάρων - Ν. Περάμου. (...) δεν υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος πλημμύρας» ακόμη και «για πλημμυρική βροχόπτωση 100ετίας»! Για τη Μάνδρα διαπιστώνει υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο, αλλά κατά περίπτωση και σε κάποια τμήματα! Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν μια περιοχή που μέσα σε οκτώ μήνες έχει πλημμυρίσει δύο φορές, προκαλώντας ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Ολα όσα συμβαίνουν, ξανά, αυτές τις μέρες, θέτουν ως επιτακτική ανάγκη να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και για την αποκατάσταση των ζημιών. Κι επειδή βροχές, πλημμύρες και σεισμοί θα έρθουν και θα ξανάρθουν, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, θα προστατεύουν τη ζωή του. Αγώνας που για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική, θα πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζει το δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς κ.λπ. με την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

ΜΑΝΔΡΑ - ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ - ΜΕΓΑΡΑ
Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων διαλύει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών
  • Για δεύτερη μέρα χτες, κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή έζησαν τον εφιάλτη του περασμένου Νοέμβρη
  • Κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες

Αυτή η φωτογραφία είναι από τη 15η Νοέμβρη. Οι ομοιότητες, 8 μήνες μετά, καταμαρτυρούν τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων

Eurokinissi

Αυτή η φωτογραφία είναι από τη 15η Νοέμβρη. Οι ομοιότητες, 8 μήνες μετά, καταμαρτυρούν τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων
Εναν νέο εφιάλτη ζουν από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, όταν ξεκίνησε να βρέχει, οι κάτοικοι της Μάνδρας, των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή με τους 24 νεκρούς, εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, οι ίδιοι άνθρωποι είδαν την περιοχή τους να μετατρέπεται σε έναν τεράστιο χείμαρρο που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του.

Χτες, από το μεσημέρι και μετά, όταν άρχισε να ξαναβρέχει, άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα και ζητούσαν βοήθεια από την Πυροσβεστική. Αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Εως το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχή Μάνδρας και Μαγούλας η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 90 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 35 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Στην περιοχή επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες με 40 οχήματα. Ωστόσο, οι αριθμοί των επεμβάσεων αυξάνονταν, καθώς κάτοικοι δεν επικοινωνούσαν με το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής για να ζητήσουν βοήθεια, αλλά καλούσαν τους πυροσβέστες που περνούσαν μπροστά από το σπίτι ή το κατάστημά τους.

Επιπλέον, είχε διακοπεί για αρκετή ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 29,5ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Κόρινθο, στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου από το 33ο χιλιόμετρο έως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στις εξόδους της Αττικής Οδού προς Μάνδρα και Μαγούλα και στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών από κόμβο Μάνδρας. Εκτροπή των οχημάτων πραγματοποιούνταν στην Αττική Οδό, στο ύψος της εξόδου Ε8 προς Νέα Εθνική Οδό Αθήνας - Λαμίας, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Κάτοικοι και επαγγελματίες προσπαθούν να γλιτώσουν ό,τι τους έχει απομείνει από τις καταστροφές του περασμένου Νοέμβρη

Eurokinissi

Κάτοικοι και επαγγελματίες προσπαθούν να γλιτώσουν ό,τι τους έχει απομείνει από τις καταστροφές του περασμένου Νοέμβρη
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι όλο αυτό το διάστημα παλεύουν μόνοι τους, χωρίς καμιά βοήθεια, για να ξαναστήσουν τα νοικοκυριά και τα μαγαζιά τους, κόποι μιας ζωής που καταστράφηκαν σε μία μόλις νύχτα. Παράλληλα, άλλοι τόνιζαν πως χτες το πρωί, που τους βρήκε σε πλημμυρισμένα σπίτια, τους έφτανε η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο πως δεν δικαιούνται αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν από την τραγική πλημμύρα του Νοέμβρη.

Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες

Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ, και τον Μπάμπη Θεοδώρου, δημοτικό σύμβουλο Μάνδρας με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκε στην περιοχή της Μάνδρας.

Το κλιμάκιο του Κόμματος συναντήθηκε με κατοίκους, οι οποίοι ήταν αγανακτισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Περιφέρειας, που παρά τις υποσχέσεις τους πριν μερικούς μήνες δεν έχουν κάνει τίποτα όσον αφορά τις υποδομές και τα απαραίτητα έργα για να προληφθεί ξανά μια καταστροφική πλημμύρα. Οι κάτοικοι αναρωτιούνταν, εάν με μία καλοκαιρινή μπόρα γίνεται τέτοια καταστροφή, τι θα γίνει πάλι το χειμώνα, χωρίς τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Οπως δήλωσε ο Γ. Γκιόκας: «Οκτώ μήνες μετά τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα, οι κάτοικοι ξαναζούν τον ίδιο εφιάλτη με φόβο και με αγωνία. Το πρόβλημα είναι ότι τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν καν ξεκινήσει, με ευθύνη προφανώς της κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης Αττικής, αλλά και αυτά τα αντιπλημμυρικά τα οποία εγκρίθηκαν δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής. Το κρίσιμο, επομένως, είναι αυτό, κατά τη γνώμη μας: Να ξεκινήσουν με ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφερειακής διοίκησης τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, γιατί υπάρχει κόσμος σήμερα που λέει ότι δεν μπορώ άλλο να ζω εδώ, και θέλει να φύγει. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και αντί να προχωρήσουν όλα αυτά, το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν "αναπτυξιακές" φιέστες εδώ στην περιοχή, για να κουκουλώσει το όλο πρόβλημα. Αυτή είναι η αγωνία των κατοίκων. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει σήμερα».

Προκλητική η περιφερειακή αρχή

Ιδιες εικόνες κάθε φορά που βρέχει... Κυβέρνηση και Περιφέρεια, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, αποδίδουν τις καταστροφές στην ...κλιματική αλλαγή

Eurokinissi

Ιδιες εικόνες κάθε φορά που βρέχει... Κυβέρνηση και Περιφέρεια, σε ένα ρεσιτάλ θράσους, αποδίδουν τις καταστροφές στην ...κλιματική αλλαγή
Προκλητική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τις νέες πλημμύρες και τις ζημιές στη Μάνδρα, αφού ισχυρίστηκε ότι «τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Μάνδρας προχωράνε με ρυθμούς ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα». Στην αγωνία της να αποσείσει τις ευθύνες της, η Περιφέρεια Αττικής ξεπέρασε κάθε όριο ιταμότητας, καθώς έφτασε στο σημείο να κατηγορεί για «επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών» όσους καταλογίζουν ευθύνες στην Περιφέρεια, καθώς, όπως υποστηρίζει, για τις καταστροφές φταίνε τα «πρωτόγνωρα» πλημμυρικά φαινόμενα και «η κλιματική αλλαγή».

Η περιφερειακή αρχή, έχοντας λειψή μνήμη, ξεχνά πως στη συγκεκριμένη περιοχή - αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής - τον περασμένο μόλις Νοέμβρη υπήρξαν 24 νεκροί από την ολιγωρία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πλημμυρών. Στη συγκεκριμένη περιοχή, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε σπεύσει να υποσχεθεί έργα υποδομής, που οκτώ μήνες μετά δεν έχουν καν ξεκινήσει, ενώ από την προηγούμενη πολύνεκρη καταστροφή αποκαλύφθηκε πολύχρονη καθυστέρηση της σχετικής μελέτης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών αγωγών.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, ότι τον Ιούλη του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στη Νέα Πέραμο και άρα πως δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, παρότι κυβέρνηση και διοίκηση της σημερινής Περιφέρειας, όπως και οι προκάτοχοί τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γνώριζαν τουλάχιστον από το Νοέμβρη του 2004, όπως είχε τονιστεί σε σχετική ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ότι για την αντιπλημμυρική προστασία του Θριασίου επιβαλλόταν χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων. Για τη Μάνδρα, μάλιστα, διαπιστωνόταν πολύ υψηλός κίνδυνος.

Η Μάνδρα χτες το πρωί μέσα στις λάσπες

Eurokinissi

Η Μάνδρα χτες το πρωί μέσα στις λάσπες
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ χτες το πρωί στη Μάνδρα
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ χτες το πρωί στη Μάνδρα
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Αίτημα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Για τις νέες πλημμύρες στη Μάνδρα

Αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις νέες πλημμύρες στη Μάνδρα μετά τη βροχή της 25ης Ιούνη 2018 κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χριστίνα Αγγελονίδη, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού και Γιάννης Πρωτούλης.

Συγκεκριμένα, το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει:

«Η βροχή της 25ης Ιούνη 2018 ήταν αρκετή για να ξυπνήσουν οι μνήμες του Νοέμβρη του 2017 στη Μάνδρα, όπου 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι τα σπίτια και τις περιουσίες τους και οι ίδιοι δρόμοι να μετατραπούν σε ρέματα.

Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας και τις μεγαλοστομίες για νομοθετικές παρεμβάσεις, ώστε να παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην εκτέλεση των απαραίτητων έργων, για να μην ξαναπλημμυρίσει η περιοχή και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι κοινωνικές υποδομές και οι περιουσίες των κατοίκων και επαγγελματιών της Μάνδρας και Νέας Περάμου, εκτός από τον καθαρισμό από φερτά υλικά σε ρέματα, κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής. Η ανάπτυξη που διαφήμισαν κυβέρνηση και Περιφέρεια στο πρόσφατο "αναπτυξιακό" συνέδριο δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Είναι πρόκληση απέναντι στους κατοίκους της Μάνδρας, που κάθε φορά που βρέχει πνίγονται, οι σημερινές (27/06/2018) δηλώσεις της κυρίας Δούρου, που για άλλη μια φορά κομπάζει από αυτοϊκανοποίηση ότι και με ρυθμούς ρεκόρ προχωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα και αποτελεσματικά παρενέβησαν οι υπηρεσίες της. Τι και αν η πραγματικότητα τους διαψεύδει; Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!!!

Απαιτούμε να συζητήσουμε και εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική προστασία της ζωής και περιουσίας του λαού».

Συνεχίζεται η αστυνομοκρατία στη Λευκίμμη

Συνέλευση για την πορεία του αγώνα τους πραγματοποίησαν χτες στις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι της Λευκίμμης στα φανάρια της διασταύρωσης με τον περιφερειακό δρόμο. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ εξακολουθούν να είναι στην περιοχή, ενώ νωρίς το πρωί χτες μεταφέρθηκε σκαπτικό μηχάνημα προκειμένου να εκτελέσει εργασίες στο δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ. Η αποκατάσταση του δρόμου θα γίνει ώστε να μπορούν να περάσουν απορριμματοφόρα για να εναποθέσουν δέματα στον ΧΥΤΑ.

Στο νησί βρίσκονται από τα ξημερώματα της Τρίτης 13 διμοιρίες των ΥΑΤ και ΥΜΕΤ και ισχυρή δύναμη από ομάδες ΟΠΚΕ, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχει πολυπληθής αστυνομική δύναμη του νησιού. Οι δυνάμεις αυτές έφτασαν στο νησί με εντολή της κυβέρνησης, με αποστολή την παρεμπόδιση των κινητοποιήσεων των κατοίκων που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στην περιοχή, που σημειωτέον δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια επειδή έχει κριθεί ακατάλληλος. Εχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούν προς τον ΧΥΤΑ. Χτες πραγματοποίησαν 7 συλλήψεις μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην περιοχή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις προχτεσινές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής:

«Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει με τον φόβο και την αγωνία και να παραμένει απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Διοίκηση είναι εκτεθειμένοι, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα, που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής.

Η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου. Εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org