ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Φέρνει «μνημόνια» βαθιάς αντεργατικής πολιτικής

Αθλιες και δουλεμπορικές, ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας προωθεί η Περιφέρεια Αττικής, υλοποιώντας τον «Καλλικράτη», την κυβερνητική πολιτική και την ευρωενωσιακή. Φέροντας «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αναθέτοντας σε ιδιώτες κοινωνικές υπηρεσίες και δίνοντάς τους ως προσωπικό κακοπληρωμένους ημιαπασχολήσιμους, ανακυκλώνοντας την ανεργία και διαμοιράζοντας τη φτώχεια, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο για απολύσεις εργαζομένων από τους Δήμους.

Το θέμα συζητήθηκε στο χτεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο, χωρίς να παρθεί απόφαση.

Εισηγητικά ο αντιπεριφερειάρχης Αθανασιάδης ανέφερε πως υπάρχει πρόσκληση από το υπουργείο Απασχόλησης για υλοποίηση «Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας» τάχα για «δημιουργία θέσεων απασχόλησης» σε φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέσω της πρόσληψης απόρων για υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς. Οι τελευταίοι λαμβάνοντας επιχορήγηση θα υλοποιούν προγράμματα όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων, αναδάσωση, δασοπροστασία, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων, υπηρεσίες φροντίδας μέριμνας ηλικιωμένων ΑμΕΑ και παιδιών, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές κλπ. Θα είναι ΜΚΟ, ΝΠΙΔ, σωματεία, ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ.

Θα απασχολούν ανέργους και φτωχομεσαίους αγρότες. Θα επιχορηγούνται για την απασχόληση όσων «ωφελούμενων» ψευτοαπασχολούνται στα «προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» με 25 ευρώ για κάθε μέρα πλήρους απασχόλησης και όχι πλέον των 625 ευρώ μηνιαίως. Οι ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής προωθεί την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» με τέτοιους φορείς - δικαιούχους για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Παίρνοντας το λόγο από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Ιπποκράτης Κοκκινόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: Τέτοια προγράμματα προωθούν την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και στη φάση της κρίσης με ελάχιστες παροχές για τους εξαθλιωμένους και τους ανέργους, επιχειρούν να κοντρολάρουν εκρήξεις, να ενσωματώσουν. Αξιοποιώντας τον εθελοντισμό και την ανεργία ενσωματώνουν και ποδηγετούν φτωχό λαϊκό κόσμο. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 30 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε περίπου 12.000 ανέργους με 550 ευρώ καθαρά μηνιάτικο και διάρκεια απασχόλησης πέντε μήνες. Κινείται στη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, βάζει τους ιδιώτες σε μια σειρά τομείς με το μανδύα εθελοντισμού και της κοινωφελούς δράσης. Η κυβέρνηση επιχειρεί με το πρόγραμμα να βάλει τα ίδια τα εργατικά σωματεία να ανοίξουν δρόμο για το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος, το σπάσιμο των ΣΣΕ. Επίσης, με τέτοια προγράμματα δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου ακόμα και μόνιμων από τους δήμους. Ταυτόχρονα, έτσι το σύστημα ανακυκλώνει την ανεργία και διαχειρίζεται τη φτώχεια. Επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αρκούνται σε ψευτοδουλειά πέντε μηνών για ψίχουλα. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η εμπέδωση της πολιτικής που μετατρέπει το δικαίωμα στην εργασία σε εργαλείο διατήρησης του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος, ενταγμένα στη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των κομμάτων του να φτηνύνει κι άλλο την εργατική δύναμη, να τσακίσει τις εργασιακές σχέσεις, να ιδιωτικοποιήσει μια σειρά υπηρεσίες των δήμων. «Αυτή η σύμβαση είναι άθλια, δουλεμπορική, είναι μια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που ρίχνει τους μισθούς κάτω ακόμα κι από αυτή την απαράδεκτη σύμβαση της ΓΣΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει το πρόγραμμα και απαιτεί πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Νέα αντεργατικά μέτρα με πρόσχημα την ανεργία

«Βασιλικότερη του βασιλέως» εμφανίζεται η δημοτική αρχή Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ) εφαρμόζοντας πιστά και με ιδιαίτερο ζήλο την πολιτική της κυβέρνησης. Απτό παράδειγμα αποτελεί η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός 2011 του νέου Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής - Φροντίδας και Μαζικής Αθλησης (ΔΟΠΑΦΜΑΗ).

Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η συνέχιση επιβολής τροφείων, η εμπορευματοποίηση των αθλητικών κέντρων και των Κέντρων Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ). Απόδειξη, ότι τα προβλεπόμενα έσοδα από την κρατική επιχορήγηση (ΚΑΠ, υπουργεία) - όπως και οι επενδύσεις σε έργα - είναι μηδενικά. Η όποια μηδαμινή παροχή υπηρεσιών θα φορτωθεί αναγκαστικά στις πλάτες των δημοτών.

Στην ίδια συνεδρίαση η δημοτική αρχή έφερε επίσης για συζήτηση τρία θέματα αντεργατικού περιεχομένου με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το πρώτο αφορούσε στην έγκριση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου με Φορείς Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ενώσεις, για τη δημιουργία περίπου 1.000 θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Σχεδιάζουν την αξιοποίηση ανέργων σε εργασίες «κοινωφελούς χαρακτήρα» και δράσεις «συλλογικού σκοπού». Οσοι συμμετέχουν στα προγράμματα θα λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή που θα συνίσταται σε ένα επίδομα κοινωνικής εργασίας ύψους 625 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται από ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ και η απασχόλησή τους θα διαρκεί έως 5 μήνες. Κάθε άνεργος θα συμμετέχει σε μία μόνο θέση εργασίας σε διάστημα 12 μηνών. Πρόκειται για άθλια δουλεμπορική σύμβαση, μια ειδική επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που ρίχνει τους μισθούς κάτω ακόμα και από αυτή την απαράδεκτη σύμβαση της ΓΣΕΕ.

Οι διαδικασίες επιλογής είναι άκρως αδιαφανείς και είναι γνωστοί εκείνοι που θα πατήσουν πάνω στην ανέχεια των ανέργων για να τους πάρουν την ψήφο. Στην ουσία ανακυκλώνει την ανεργία και την απασχόληση και υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες. Δημιουργεί παράλληλα μια ακόμα κατηγορία εργαζομένων, που θα δουλεύουν χωρίς να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή, η δημοτική αρχή αξιοποιεί τα πιο πάνω προγράμματα ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης της δυσαρέσκειας που μεγαλώνει. Γνωρίζουν όλοι στη «Λότζια» (Δημαρχείο) ότι τέτοια μέτρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα και μάλιστα από εκείνους που το προκαλούν.

Με τις συμβάσεις «κοινωφελούς εργασίας» χρησιμοποιεί τους ανέργους για να κλείσει τρύπες σε τομείς του δήμου, κυρίως της κοινωνικής πολιτικής, για να διατηρήσει σε μια υποτυπώδη λειτουργία υποδομές και υπηρεσίες, μειώνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους σε αυτές. Θέλει να δείχνει έστω και πλασματικά ότι είναι μειωμένοι οι δείκτες ανεργίας και ότι ο δήμος ασκεί κοινωνική, «φιλεργατική» πολιτική.

Το δεύτερο θέμα ήταν η θεσμοθέτηση θέσεων πρακτικής άσκησης σπουδαστών ΤΕΙ στο Δήμο Ηρακλείου. Η ομολογουμένως αναγκαία πρακτική άσκηση σπουδαστών έχει εξελιχθεί σε συνώνυμο της εκμετάλλευσης. Οι σπουδαστές όχι μόνο δε μαθαίνουν αφού δεν εξασκούνται στο αντικείμενό τους, αλλά κάνουν τη δουλειά του απλού εργαζόμενου και, παράλληλα, αναγκάζονται μετά την πρακτική άσκηση να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να μπορούν να βγάλουν τα έξοδα των σπουδών τους. Είναι γνωστό από έρευνες ότι το 60% των σπουδαστών ΤΕΙ δουλεύουν.

Χωρίς ντροπή εισηγήθηκαν στο ΔΣ τη μηνιαία αποζημίωση των σπουδαστών με το εξευτελιστικό ποσό των 184 ευρώ, ενώ η ασφάλισή τους για επαγγελματικό κίνδυνο θα είναι στα 1,84 ευρώ!

Το τρίτο θέμα αφορούσε στην πρόσληψη εργαζομένων με 2μηνη σύμβαση στο δήμο για την κάλυψη αναγκών των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Ηράκλειο - καλοκαίρι 2011». Φέτος δε θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με ντόπια συγκροτήματα στις συνοικίες της πόλης. Οι εκδηλώσεις πλέον είναι εμπόρευμα με χορηγούς και σπόνσορες. Η δημοτική αρχή δε χάνει την ευκαιρία να προσλάβει εργαζόμενους με άθλιες δίμηνες συμβάσεις για να καλύψει ανάγκες των εκδηλώσεων, παίζοντας στην κυριολεξία με τον πόνο τους, την ανέχειά τους.

Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το ΚΚΕ όχι μόνο καταψήφισαν τα πιο πάνω θέματα, αλλά κάλεσαν και καλούν το λαό του Ηρακλείου σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής και πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - ΠΕΝΤΕΛΗ - ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ
Σε «φιλέτα» κινδυνεύουν να μετατραπούν χιλιάδες στρέμματα δάσους

Πάνω από 21.000 στρέμματα δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Μαραθώνα, Πεντέλης και Νέας Πεντέλης κινδυνεύουν να χάσουν το δημόσιο και δασικό τους χαρακτήρα και να οδηγηθούν στην εμπορευματοποίηση, ως οικόπεδα - «φιλέτα», αν γίνουν δεκτές οι χιλιάδες αντιρρήσεις ιδιωτών που υποβλήθηκαν κατά τη διαδικασία της ανάρτησης των τριών πρώτων δασικών χαρτών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η «Κτηματολόγιο Α.Ε.», και τα οποία αναδεικνύουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με την πολιτική που ακολούθησαν δημιούργησαν ιδιοκτησιακά προβλήματα και έθρεψαν την εμπορευματοποίηση της γης, που φούντωσε σε συνδυασμό με διάφορους αντιδασικούς νόμους και διατάξεις που ψήφισαν κατά καιρούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση:

  • Για την περιοχή Μαραθώνα υποβλήθηκαν 1.954 αντιρρήσεις που αμφισβητούν το δασικό χαρακτήρα 17.633,3 στρεμμάτων.
  • Για την περιοχή Πεντέλης υποβλήθηκαν 655 αντιρρήσεις, για 2.378,4 στρέμματα δάσους.
  • Για την περιοχή Νέας Πεντέλης υποβλήθηκαν 347 αντιρρήσεις για 1.204,6 στρέμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες αντιρρήσεων. Στην πρώτη εμφανίζονται συμβόλαια, ακόμη και δικαστικές αποφάσεις, όπου χαρακτηρίζονται ως αγροτεμάχια εκτάσεις που με βάση τις αεροφωτογραφίες είναι δημόσιες δασικές εκτάσεις. Στη δεύτερη, εμφανίζονται διαδοχικά συμβόλαια κατοχής δασών ή δασικών εκτάσεων που δεν ανάγονται στο 1915, χρονιά την οποία σταμάτησε το καθεστώς της έκτακτης χρησικτησίας.

Υποβλήθηκαν επίσης συνολικά 25 αντιρρήσεις που αφορούν έκταση 15 στρεμμάτων, με αιτιολογικό ότι οι εκτάσεις αυτές έχουν παραληφθεί να χαρακτηριστούν δασικές, ενώ είναι τέτοιες.

Οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν, θα επιδικαστούν από επιτροπές της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής, σε διάστημα 4 μηνών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ