ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Ολοι μαζί», ξανά...

Με την προσπάθεια του Κ. Σημίτη να ανασκευάσει τον... εαυτό του και να αποδραματοποιήσει το κλίμα που προκάλεσε με τις προηγούμενες δηλώσεις του έληξε το χτεσινό ΕΓ του ΠΑΣΟΚ

Σε μια εναγώνια προσπάθεια αποδραματοποίησης και ανασκευής του κλίματος που ο ίδιος προκάλεσε στην περασμένη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ - μιλώντας για «αμφισβήτηση της νομιμοποίησης» της κυβέρνησης - προέβη ο πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε να υποχωρεί από την τακτική των «εσωκομματικών εκβιασμών» και με τις νεότερες δηλώσεις που έκανε μετά τη νέα χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ θέλησε να δώσει την αίσθηση - πρώτα και κύρια στα κέντρα της ολιγαρχίας - ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι πρωτοκλασάτοι του κόμματός του έχουν συναίσθηση της γενικής κυβερνητικής σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί (με συνέπεια, εκτός των άλλων, «όλοι να χάνουν») και επομένως διαβεβαίωσε ότι θα βρεθεί εκείνο το «μόντους βιβέντι» ώστε το συνέδριό τους να μη θέσει σε παραλυσία τη λειτουργία της κυβέρνησης, που, όπως δεσμεύτηκε, θα εντείνει και θα ενισχύσει την προώθηση της ακολουθούμενης πολιτικής...

Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης, αφού ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «δημοκρατική και συνταγματική νομιμοποίηση» και για να διασκεδάσει τη φημολογία περί πρόωρων εκλογών συμπλήρωσε πως «η θητεία της λήγει το 2004», θέλησε να αναστρέψει την εικόνα «ακινησίας», λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «υπηρεσιακή κυβέρνηση», φέρνοντας σαν απόδειξη ότι ούτε στα συνέδρια του 1996 και '99 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν «υπηρεσιακή». Είπε, επίσης, ότι το συνέδριο επισπεύστηκε όχι λόγω αντιδικιών, αλλά για να λυθούν γρηγορότερα τα προβλήματα του τόπου...

Ας σημειωθεί επίσης ότι, αναγκασμένος από την υφέρπουσα φημολογία («παροξυσμό» την είχε αποκαλέσει νωρίτερα ο Δ. Ρέππας), έσπευσε να διαψεύσει και αυτοπροσώπως το ενδεχόμενο διενέργειας ανασχηματισμού πριν το συνέδριο και, ενώ στην προ εβδομάδος τοποθέτησή του είχε κάνει λόγο για εσωκομματικά προβλήματα που εμποδίζουν την κυβέρνηση στο έργο της, προκαλώντας συνειρμούς ότι λίγο-πολύ λειτουργούν «καταστροφικά» για τη χώρα (!), αυτή τη φορά, αν και επανήλθε στη διαπίστωση της ύπαρξης αυτών των προβλημάτων, θέλησε να τους προσδώσει... «δημιουργικό» χαρακτήρα (!), αφού, όπως είπε, «χαιρετίζει την πολυφωνία» που είναι «λογικό» να υπάρχει... Κατά τα λοιπά οι διαφωνίες θα εξεταστούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει «σύμπνοια» και «αποτελεσματική» πορεία. Το συνέδριο, δε, όπως υποσχέθηκε, θα είναι συνέδριο «ενότητας και σύνθεσης» και όχι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», όπως έλεγαν συνεργάτες του τις τελευταίες μέρες...

Η νέα αυτή δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που έτυχε (κι αυτή...) της ομόφωνης έγκρισης του ΕΓ, προέκυψε λόγω ακριβώς της ανάγκης να «συμμαζευτεί» η κατάσταση των τελευταίων ημερών που απείλησε να προσλάβει ανεξέλεγκτο χαρακτήρα. Αν αυτή η νέα χτεσινή πρωθυπουργική πλατφόρμα αποτελεί και το πρόπλασμα μιας γενικής «συμφωνίας κυρίων» μεταξύ πρωθυπουργού και «πρωθυπουργήσιμων» μένει να αποδειχτεί στην πορεία προς το συνέδριο... Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, έσπευδαν μετά τη δήλωση Σημίτη να διαμηνύουν ότι «το κλίμα της συνεδρίασης ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο της προηγούμενης», ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού έγινε δεκτή από τους παρισταμένους με «επιδοκιμασία» και με τη διαπίστωση ότι μπορεί «να αποδώσει καρπούς» καθώς και με την... αυτοκριτική διάθεση πως αν αυτά είχαν ειπωθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση τότε δε θα είχε προκληθεί κανένα πρόβλημα...

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει κακό κλίμα στην αγορά και ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αντιστροφή του, ενώ η Β. Παπανδρέου και άλλα μέλη του οργάνου ζήτησαν να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συμμετάσχει η νεολαία του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα διαδικαστικά του συνεδρίου, όπως αποφασίστηκε χτες, θα διεξαχθεί μεταξύ 11-14 του Οκτώβρη, η ΚΕ που θα εγκρίνει τη διεξαγωγή του θα συνέλθει στις 9 του Ιούλη, οι θέσεις του συνεδρίου θα συζητηθούν σε κοινή συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ στις 31 του Αυγούστου ενώ οι εκλογές συνέδρων θα γίνουν στις 30 του Σεπτέμβρη. Τέλος, ο αριθμός των συνέδρων θα είναι περίπου 5.000 και θα εκλεγούν με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων στις τοπικές οργανώσεις που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι τις 30 του Ιούνη του 2001.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχία για την ... κυβερνητική «παραλυσία»

«Πλάτες» για να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τα «φαινόμενα παραλυσίας» και να προχωρήσει στη λήψη των «αναγκαίων» αντιλαϊκών μέτρων, βάζει η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, στη σκιά της κυβερνητικής «κρίσης», ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να προωθήσει τις οργανωτικές αλλαγές που εκκρεμούν (νέο σχήμα τομεαρχών κ.ά.) με τις λιγότερες τριβές και φθορά.

Η ηγεσία της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενη με την «αγωνία» και την «ανησυχία» του ΣΕΒ για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την κυβερνητική κρίση, πασχίζει και την κυβέρνηση να παρασύρει, ώστε να μην «καθυστερήσουν» τα νεοφιλελεύθερα διαρθρωτικά μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, κ.ά.) και, από την άλλη, να δείξει ότι η κυβέρνηση «έχει τελειώσει» και η ΝΔ βρίσκεται «προ των πυλών» της εξουσίας. Χαρακτηριστική για το τελευταίο είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος, απαντώντας σε χθεσινή φραστική επίθεση του Δ. Ρέππα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν τελεί απλώς υπό διάλυση, αλλά υπό κατεδάφιση». Από την άλλη, ο τομεάρχης Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε, μέσω του «Φλας», την κυβέρνηση «να δώσει την αίσθηση ότι προσπαθεί να κυβερνήσει και δεν προσπαθεί απλώς να διαχειριστεί τα εσωκομματικά της προβλήματα». Γι' αυτό ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να πάρει πρωτοβουλίες για να δώσει μια ανάσα στην κυβέρνησή του»(!). Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ, σε δήλωσή του, αφού εκτίμησε ότι στην πολιτική ζωή του τόπου έχει δημιουργηθεί κρίση με ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, προέβλεψε ότι αυτή η κρίση θα διαρκέσει το επόμενο τετράμηνο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις «σοβαρότατες παρενέργειες και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία». Αυτό που ιδιαίτερα «φοβίζει» τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ είναι μήπως επηρεαστεί αρνητικά το Χρηματιστήριο και γι' αυτό ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση που του υπέδειξε πρόσφατα η ΝΔ, δηλαδή παροχή φορολογικών κινήτρων στις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες. Δεν μπορεί, τόνισε, η κυβέρνηση να παρακολουθεί άπραγη και αμήχανη την κρίση που έχει ξεσπάσει.

«Σκιώδης κυβέρνηση»

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής προετοιμάζεται για να «τακτοποιήσει» ορισμένες βασικές οργανωτικές εκκρεμότητες στην «κορυφή» του κόμματός του. Συγκεκριμένα, μέσα στην επόμενη βδομάδα, θα προχωρήσει στη συγκρότηση του νέου σχήματος των τομεαρχών, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι αριθμητικά μεγαλύτερο και θα αποτελέσει μια άτυπη «σκιώδη κυβέρνηση». Αν και υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις, οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προκρίνει τη μέθοδο της εκλογής των τομεαρχών από τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος εξυπηρετεί τον Κ. Καραμανλή γιατί τον προφυλάσσει από την περιττή φθορά αν τους διόριζε, αναμένεται να αναδειχτούν περί τους 21-25 τομεάρχες. Πάντως, αρκετοί από τους σημερινούς τομεάρχες αντιδρούν στην ιδέα της απευθείας εκλογής τους από τους βουλευτές, επειδή, όπως λένε στη Ρηγίλλης, φοβούνται ότι δεν πρόκειται να εκλεγούν. Τις αντιρρήσεις τους τις μεταφέρουν στον πρόεδρο του κόμματος με τον οποίο συναντώνται ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει στο διορισμό του νέου επικοινωνιακού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των άλλων, και οι Ντ. Μπακογιάννη, Μιχ. Λιάπης και Στ. Δήμας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομη η αναγραφή του θρησκεύματος, νόμιμη η ιθαγένεια

Οριστικό τέλος δίνεται στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, μετά και τη δημοσίευση άλλων οκτώ αποφάσεων από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ότι είναι παράνομη ακόμη και η προαιρετική αναγραφή.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου κατά πλειοψηφία 29-12, με τις υπ' αριθμό 2271-2286/2001 αποφάσεις του έκρινε ότι η υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες είναι αντίθετη με το άρθρο 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε και με την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος, όπου στις αποφάσεις του αναφέρεται ότι η προαιρετική αναγραφή είναι αντισυνταγματική, ακόμη και στην περίπτωση που γίνεται με τη συγκατάθεση του πολίτη, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η αντίθετη ερμηνεία, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, θα είχε ως συνέπεια την προσβολή της θρησκευτικής συνείδησης εκείνων που δεν επιθυμούν να γνωστοποιηθούν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Η ιθαγένεια

Αντίθετα, για το θέμα της ιθαγένειας το ΣτΕ επικαλούμενο τις κοινοτικές οδηγίες περί ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης των ατόμων, έκρινε ότι είναι παράνομη η απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης που δεν επιτρέπει την αναγραφή της ιθαγένειας στις νέου τύπου ταυτότητες και πως η αναγραφή τους εξυπηρετεί το σκοπό του ταξιδιωτικού εγγράφου.

Τέλος, για το ποια αρχή θα εκδίδει τις αστυνομικές ταυτότητες το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι αρμόδιο υπουργείο είναι το Δημόσιας Τάξης και όχι το υπουργείο Εσωτερικών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ