ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ

Στη Βουλή Σοσιαλδημοκράτες και αλβανικά κόμματα προχώρησαν στην εκλογή Προέδρου και ακολούθησε εισβολή διαδηλωτών και διαπληκτισμοί

Από τους διαπληκτισμούς στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ (πλάνο από την κρατική τηλεόραση)
Από τους διαπληκτισμούς στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ (πλάνο από την κρατική τηλεόραση)
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης στα Δυτικά Βαλκάνια, όχι μόνο εξαιτίας της παράτασης των ενδοαστικών πολιτικών αντιπαραθέσεων σε Σκόπια και Τίρανα, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαιτούν εκλογές, αλλά και έπειτα από την έντονη αντίδραση της Σερβίας στην απόφαση των γαλλικών εισαγγελικών αρχών να μην εκδώσουν τελικά στο Βελιγράδι τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ (κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου) Ράμους Χαραντινάι. Βεβαίως, στα Βαλκάνια, το βασικό είναι ότι εξελίσσεται ο ανταγωνισμός ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, για τους αγωγούς της Ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής.

Στα Σκόπια χτες βράδυ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν εντός και εκτός Βουλής, όταν οι βουλευτές της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) εξέλεξαν μονομερώς νέο πρόεδρο της Βουλής, με τη δικαιολογία ότι αυτοί διαθέτουν πραγματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε συνεργασία με τα τρία αλβανικά κόμματα. Εξέλεξαν έτσι μονομερώς τον Ταλάτ Τζαφέρι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI (Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση), προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι, που επέμειναν ότι ο κανονικός πρόεδρος της Βουλής είναι ο Τράικο Βελγιανόσκι. Λίγο μετά, εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές, προκαλώντας πανδαιμόνιο εντός και εκτός του κοινοβουλίου. Στους διαπληκτισμούς τραυματίστηκε ο Ζόραν Ζάεφ, ηγέτης της SDMS. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν το βράδυ, προδιαγράφοντας ραγδαίες εξελίξεις και αναθερμαίνοντας σενάρια για πραξικόπημα. «Ανησυχία» εξέφρασαν αμέσως οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στα Σκόπια.

Στα Τίρανα, το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά απέρριψε τις προτάσεις του προέδρου της Βουλής, Ιλίρ Μέτα, για ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων για διεξαγωγή «ελεύθερων, δίκαιων εκλογών». Σε ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων δυνάμεων (που ζητούν την παραίτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 18ης Ιούνη), υποστηρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν την εξαγορά ψήφων «από τα κυκλώματα εγκλήματος και διαφθοράς» και θα προχωρήσουν σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής.

Το ίδιο διάστημα, και ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις Σέρβων και Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά των δηλώσεων μεγαλοϊδεατισμού από Αλβανούς ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ο αλβανικός σταθμός «Top Channel» (που πρόσκειται στην κυβέρνηση) μετέδωσε πως η χώρα «εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο», λόγω τάχα της «πατριωτικής στάσης» του Ράμα, και πως υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις ότι τουλάχιστον δύο άλλες χώρες προσπαθούν να προωθήσουν την αποσταθεροποίηση» της χώρας. Οι χώρες αυτές προσδιορίζονται ως η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, και ελληνικοί «εθνικιστικοί κύκλοι», που φέρεται πως «προστατεύουν την πλατφόρμα προσάρτησης της Βορείου Ηπείρου».

Οι αντιδράσεις της Σερβίας

Χτες, η σερβική κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, μετά την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να μην εκδώσει τελικά τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, στο Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου. Η εξέλιξη χαροποίησε την ηγεσία του Κοσσόβου και της Αλβανίας, αλλά προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι, όπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακάλεσε τον Σέρβο πρέσβη στο Παρίσι και διαμήνυσε ότι θα διαμαρτυρηθεί «με τον πιο έντονο τρόπο».

Αργότερα, ο Αλ. Βούτσιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, που έσπευσε να χαρακτηρίσει την εξέλιξη «νίκη των Αλβανών». Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, δήλωσε ότι η εξέλιξη «είναι καλά νέα για το Κόσσοβο, γιατί η Σερβία διέπραξε εγκλήματα πολέμου, εθνοκάθαρση και γενοκτονία κατά των πολιτών του Κοσσόβου».

Μέσα σε όλα αυτά, σήμερα Παρασκευή συνεδριάζει η Βουλή στο Μαυροβούνιο για να εγκρίνει τη διαδικασία επικείμενης ένταξης του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ. Ο στρατός των μόλις 2.000 ανδρών θεωρείται «συμβολικός» για τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία, και το Μαυροβούνιο ένα από τα κομμάτια - «κλειδιά» στο παζλ της αντιπαράθεσής του με τη Ρωσία στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής τους κόντρας στα Δυτικά Βαλκάνια και ευρύτερα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Πρώτα η αποχώρηση, μετά η διαπραγμάτευση σχέσεων» προειδοποιεί η Μέρκελ

Ενώ οι διαπραγματευτές της ΕΕ ολοκληρώνουν τις ετοιμασίες για τις κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης για το Brexit ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Σαββάτου...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Κουκουλώνοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες κάτω από το μανδύα της επικείμενης διαπραγμάτευσης του «διαζυγίου» της Βρετανίας από την ΕΕ, οι ευρωενωσιακοί διαπραγματευτές με επικεφαλής τον Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασαν χτες, φτάνοντας στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές για το Brexit, την «ενότητα» και την «ετοιμότητά» τους να ξεκινήσουν τα παζάρια με τους Βρετανούς αξιωματούχους μετά τις πρόωρες βρετανικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιούνη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να τεθούν προς έγκριση αύριο Σάββατο 29 Απρίλη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που γίνεται αποκλειστικά ενόψει της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας. Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, είπε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ είναι «έτοιμες» ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους Βρετανούς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μάλτας που έχει έως τον Ιούνη την προεδρία της ΕΕ Λούις Γκρετς είπε ότι όλοι είναι «ενωμένοι», ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ πως πρέπει να αποτραπούν οι προσπάθειες ορισμένων μελών να κάνουν διμερείς διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς πως θα πρέπει να γίνουν «αναπροσαρμογές» στους επόμενους προϋπολογισμούς της ΕΕ γιατί η Αυστρία δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να αυξήσει τις εισφορές της μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Η Μέρκελ προειδοποιεί...

Το ίδιο 24ωρο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές, κάλεσε τους Βρετανούς να μην έχουν ψευδαισθήσεις πως θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με τις άλλες 27 χώρες - μέλη της ΕΕ μετά την αποχώρησή τους, τονίζοντας ότι αυτό είναι «χάσιμο χρόνου». Επανέλαβε ότι θα προηγηθούν οι συνομιλίες για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας και αφού λυθούν με «ικανοποιητικό τρόπο», τότε θα ακολουθήσουν και οι διαπραγματεύσεις για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ. «Αυτή η χρονική αλληλουχία δεν είναι αναστρέψιμη», προειδοποίησε η Μέρκελ...

Νέες δημοσκοπήσεις στο Λονδίνο

Με φόντο τα επικείμενα παζάρια με την ΕΕ και την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία, δημοσιοποιήθηκαν χτες τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης, όπου οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι διατηρούν προβάδισμα 22 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Τάιμς», οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 45% στην πρόθεση ψήφου έναντι 29% των Εργατικών (προβάδισμα μειωμένο κατά περίπου 7%).

Επιπλέον, σε δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov σε σχέση με το Brexit, η πλειοψηφία των Βρετανών φαίνεται πως τώρα μετανιώνει για την ψήφο υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην ερώτηση «αναδρομικά, πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δίκιο ή άδικο που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ;» το 45% απαντά ότι μετανιώνει, το 43% ότι την εγκρίνει και το 12% πως είναι αναποφάσιστο.

  • Βρετανοί αστυνομικοί συνέλαβαν χτες το μεσημέρι έναν άνδρα σε δρόμο του κεντρικού Λονδίνου, όπου στεγάζονται πολλά υπουργεία και υπηρεσίες. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, είχε μαχαίρια στην τσάντα του και είναι ύποπτος για τρομοκρατία.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχιση συναντήσεων με παρόν το «Μπαρμπαρός»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την επόμενη Τρίτη 2 Μάη είναι προγραμματισμένη η νέα συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, καθώς οι συνομιλίες για την προώθηση της νέας «λύσης» διχοτόμησης της Κύπρου συνεχίζονται στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μέσα στο Μάη έχουν προγραμματιστεί ακόμα δύο συναντήσεις των ηγετών (11 και 17 Μάη). Χτες είχαν νέα συνάντηση και οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, με φόντο «δυσαρέσκειες» που διαμορφώνονται για χειρισμούς του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε υπέρ των τουρκικών προτεραιοτήτων (βλ. πρόσφατη επιστολή του Ελληνα ΥΠΕΞ προς τον γγ του ΟΗΕ). Χτες, ο Αϊντε αναμενόταν να έχει επαφές και με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκτιμήσεις για την πρόσφατη απόφαση του Κύπριου Προέδρου να «αναφέρει» (ενημερώσει για να ζητήσει τοποθέτηση των δικαστικών αρχών) στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το νόμο που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή και θεωρήθηκε «διορθωτικός» για προηγούμενη απόφαση (για τον εορτασμό της επετείου από το δημοψήφισμα του 1950 για την ένωση Κύπρου - Ελλάδας), που είχε λειτουργήσει ως αφορμή για την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ (του κυβερνώντος κόμματος, από το οποίο προέρχεται και ο Ν. Αναστασιάδης) Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «δεν ήταν υποχρέωση» του Κύπριου ηγέτη να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά το έκανε «με σεβασμό», σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι «μπορούσε πολιτικά να δει το θέμα και να αποφύγει την αναφορά ή ακόμα και την αναπομπή».

Πάντως, από την Ινδία όπου συνοδεύει τον Κύπριο Πρόεδρο σε επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε σχετικά: «Αλίμονο σε ένα κράτος δικαίου, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σαφή γνωμάτευση από τον νομικό του σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα, περί αντισυνταγματικότητας θεσπισθέντος νόμου και την αγνοεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται υποχρέωση, έτσι ώστε να μην αφήνει να αιωρούνται σκιές και αμφιβολίες ως προς συνταγματικότητα της νομοθεσίας».

Μεταξύ άλλων, ο Χριστοδουλίδης διέψευσε δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν οι έρευνες και γεωτρήσεις, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν αρχές Ιούλη, να ανασταλούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τέλος, όλα συνεχίζονται ενώ το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παρουσία του στην κυπριακή ΑΟΖ, τμήματα της οποίας έχει «δεσμεύσει» με παράνομες NAVTEΧ η Τουρκία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ