ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΗΣΗ
Εργαλείο για τη χειραγώγηση της νεολαίας

Οι ταξικές αιτίες του φαινομένου, αλλά και η αναγκαιότητα να δοθεί απάντηση μέσα από την οργανωμένη πάλη, αναδείχτηκαν στη χτεσινή εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Την επιχείρηση που έχει στήσει η κυρίαρχη τάξη, ώστε μέσα από την εξάπλωση των ναρκωτικών να εξουδετερώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις της νέας γενιάς, να τη θέσει εκτός κινήματος και άρα εκτός μάχης, ανέδειξε η χτεσινή εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ ενάντια στην τοξικοεξάρτηση. Μέσα από το σύνολο των τοποθετήσεων επιβεβαιώθηκε ότι ο αγώνας μέσα από το ταξικό κίνημα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ουσιαστική απάντηση στις πρωτογενείς αιτίες του φαινομένου.

Η εκδήλωση στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής, στην οποία συμμετείχαν νέοι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων και γονείς, αποτέλεσε σημαντική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων για ένα φαινόμενο που - καθόλου τυχαία - ταλανίζει πολλές εργατικές και λαϊκές οικογένειες. «Μας ενδιαφέρει ό,τι επιτίθεται στην καρδιά και στο νου της εργατικής νεολαίας», επισήμανε η Βάσω Μουκάνου, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι η κυρίαρχη πολιτική δεν προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά στον περιορισμό της «βλάβης».

Τονίζοντας ότι η κυρίαρχη τάξη χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να ποδηγετήσει τη νέα γενιά, σημείωσε ότι «η πάλη μέσα από τα συνδικάτα αποτελεί πάλη για την πρόληψη». Αναφερόμενη στις θέσεις των ταξικών δυνάμεων, κατήγγειλε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ιδιωτικοποιείται η απεξάρτηση και τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να παλέψουν - ανάμεσα σ' άλλα - για ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, ενάντια στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, στο διαχωρισμό τους σε «σκληρά» και «μαλακά», στη χρήση υποκαταστάτων.

Σύμπτωμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος πρόεδρος της διευρυμένης υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς με τη ΝΑΣ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Οταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησαν μέσα στο εργατικό κίνημα οι συζητήσεις και το ταξικό κίνημα επέμενε πως τις αιτίες για τα ναρκωτικά και την εξάπλωσή τους πρέπει κανείς να τις δει στην κοινωνική τους διάσταση, στο πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας, πρέπει να σας πούμε ότι συναντήσαμε μεγάλες αντιδράσεις από τον οπορτουνισμό, από τους εκπροσώπους της αστικής τάξης, από τα ΜΜΕ της εποχής εκείνης, κλπ. Κανένας δε δεχόταν τότε ότι τα αίτια ήταν αυτά. Μας έλεγαν ότι έφταιγε ο ίδιος ο άνθρωπος, ο νέος, που έπεφτε στα ναρκωτικά, άντε να δέχονταν ότι έφταιγε κι η ίδια η οικογένειά του. Πέρα από κει τίποτα. Σήμερα νομίζουμε ότι με την πάλη, τις προσπάθειες, την επιμονή και τα επιχειρήματά μας, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι το πρόβλημα έχει να κάνει πρώτα απ' όλα με την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, που φέρνει η καπιταλιστική εκμετάλλευση, πρώτα απ' όλα σε βάρος της νέας γενιάς».

Επτά στους δέκα χρήστες είναι άνεργοι!

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα η Βάσω Μουκάνου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση. Στο βήμα η Βάσω Μουκάνου
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Μπουντούρογλου, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ. Επτά στους δέκα χρήστες είναι άνεργοι. Ο ετήσιος τζίρος απ' το εμπόριο εξαρτησιογόνων ουσιών φτάνει τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που η χρήση εισπνεόμενων ουσιών ξεκινά πλέον απ' την ηλικία των 12 χρόνων, της κάνναβης απ' τα 13, των χαπιών «ΕΚΣΤΑΣΗ» απ' τα 13,5. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η χρήση ναρκωτικών, όπως τόνισε, εμφανίστηκε με τη δημιουργία προλεταριάτου. Για παράδειγμα, στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες του 19ου αιώνα, υπήρχαν χιλιάδες είδη οπιούχων ουσιών, τα οποία χορηγούνταν στους εργάτες για διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα που δημιουργούσαν οι ίδιες οι συνθήκες ζωής.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το θάνατο των ναρκωτικών. «Μπορεί την προσπάθεια για απεξάρτηση να την κάνουμε μόνοι μας, αλλά μέσα από το κίνημα βρίσκουμε τη διέξοδο... Μέσα από τους αγώνες εγώ έχω ζήσει πολύ όμορφες στιγμές...», ήταν τα λόγια του Δημήτρη Παπαϊωάννου, σήμερα νυχτερινού μαθητή, ο οποίος στην προσωπική του αναμέτρηση με τα ναρκωτικά βγήκε νικητής. Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο Βασίλης Χρηστάκης, από την ομάδα Γονέων της «ΣΤΡΟΦΗΣ», η Αννα Μαϊσόγλου, κοινωνική λειτουργός από το «18 ΑΝΩ».

Οι εκδηλώσεις της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ θα συνεχιστούν την επόμενη Κυριακή με το προγραμματισμένο τουρνουά ποδοσφαίρου, στο οποίο θα πάρουν μέρος ομάδες Επιτροπών Νέων συνδικάτων, θεραπευτικών κοινοτήτων, κτλ.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Γαλλία και υποκρισία

Απόσπασμα από τη χτεσινή παρέμβαση στην εκδήλωση της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Αναφερόμενος στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και την αναγκαιότητα η αγωνιστική στάση της νεολαίας να εκφραστεί και στις επικείμενες τοπικές εκλογές, ο Γιώργος Μαυρίκος, στο χαιρετισμό του στη χτεσινή εκδήλωση, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Τις τελευταίες βδομάδες η νεολαία της Γαλλίας δίνει τη δική της βροντερή απάντηση στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν τα διάφορα παπαγαλάκια του συστήματος, για να αποσυνδέσουν τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία από την ελληνική πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι η νεολαία στη χώρα μας, ιδιαίτερα η εργαζόμενη νεολαία, μπορεί και πρέπει να βγάλει χρήσιμα διδάγματα.

Τα μέτρα που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Ντε Βιλπέν στη Γαλλία και που αποβλέπουν σε ένα εργατικό δυναμικό "ευλύγιστο", "ευπροσάρμοστο", χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πραγματική βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λεγόμενης "Στρατηγικής της Λισαβόνας" που προωθεί συνολικά το κεφάλαιο σε επίπεδο ΕΕ.

Τα μέτρα όμως αυτά κινούνται ακριβώς στην ίδια λογική και με τις προεκλογικές προτάσεις του κ. Παπανδρέου το 2004, που πρότεινε ανασφάλιστη εργασία 4 χρόνων για τους νέους που πρωτοπιάνουν δουλιά. Αποτελεί πρόκληση να καλεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ τους νέους να κάνουν τη δική τους "επανάσταση", τη στιγμή που για χρόνια έστρωσε το δρόμο ως κυβέρνηση στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τη στιγμή που ένθερμα προωθεί, μαζί με τη ΝΔ, τη συνταγματική αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την κατάργηση του άρθρου 16.

Σημαντικές ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ, που έβαλε πλάτη στο πέρασμα όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα από τη συμμετοχή του στους "κοινωνικούς διαλόγους" της απάτης και που αποδέχεται τον κεντρικό στόχο του κεφαλαίου για αύξηση της "ανταγωνιστικότητας". Δε διαφωνεί δε με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Παιδεία, ενώ ο εκπρόσωπός του στη Νομαρχία κ. Γλέζος πρότεινε την ίδρυση "πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης" που, όπως και το λεγόμενο "πανεπιστήμιο" της ΓΣΕΕ, ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Ολα τα σφυριά βαρούν στον ίδιο στόχο: Χειροτέρευση των σχολείων όπου σπουδάζουν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, δυνάμωμα των ταξικών φραγμών, δημιουργία ενός φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, υποταγμένου στην κυρίαρχη ιδεολογία και την εργοδοσία, παραδομένου στους "παράδεισους" του "γκλάμουρ" και των ναρκωτικών.

Η απάντηση της νεολαίας πρέπει και αυτή να είναι ενιαία:

Απόρριψη όλων των μέτρων που προωθούν τη διάλυση των σταθερών εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, ανεξάρτητα από τα δήθεν "μοντέρνα" περιτυλίγματα με τα οποία τα στολίζουν οι ποικιλώνυμοι προπαγανδιστές των συμφερόντων του κεφαλαίου. Συμπόρευση του νεολαιίστικου κινήματος με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε να μπορούν να παλεύουν μαζί τα λαϊκά στρώματα.

Αποδυνάμωση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στις προσεχείς Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές. Στήριξη της ΝΑΣ και των αγωνιστικών ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ