ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Επικίνδυνη δημαγωγία εις βάρος της Ενωσης Συνεταιρισμών

Τη δημαγωγική στάση του κ. Ζαρκινού για δήθεν είσπραξη και κατακράτηση από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας του υπολοίπου των χρημάτων από τις επιδοτήσεις στο βαμβάκι, καταγγέλλει η Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα.Συγκεκριμένα, καταγγέλλει τον κ. Ζαρκινό ότι "ξαναχτύπησε" με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, όπως, όταν δήλωνε ότι το βαμβάκι θα έχει 300 - 320 δραχμές το κιλό και πως ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει θετικά στοιχεία, καθώς και στις τοποθετήσεις του στο ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπου χαρακτήριζε τον κανονισμό για το βαμβάκι, ως επιτυχία της κυβέρνησης! Ο ίδιος τώρα έρχεται στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης και δημαγωγώντας λέει ότι η Ενωση πρέπει να δώσει αμέσως 18 δραχμές το κιλό επιστροφή στους παραγωγούς, ενώ ο ίδιος με τον τρόπο του στήριξε και στηρίζει την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, δηλαδή αυτούς που ευθύνονται για την καθυστέρηση της εξόφλησης. Εδώ επίσης μπαίνουν και τα ερωτήματα: Οταν η Ενωση δεν έχει εισπράξει αυτά τα χρήματα, από πού θα βρει τα ποσά για να πληρώσει τους βαμβακοπαραγωγούς; Και ακόμα, όταν η διαχείριση του βαμβακιού στην Ενωση είναι ελλειμματική κατά 400 - 500 εκατομ. δραχμές, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ, από πού θα εξοικονομηθούν τα χρήματα για την αποπληρωμή των βαμβακοπαραγωγών;

Αυτή η πρόταση του κ. Ζαρκινού, για συνέχιση της συγκάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της Ενωσης. Εξάλλου η ίδια πολιτική χρεοκόπησε και την ΚΥΔΕΠ και όλοι θυμούνται ότι ο κ. Ζαρκινός ήταν επί πολλά έτη στο ΔΣ της ΚΥΔΕΠ... Ευθύνη, όμως, για τη σιωπή τους έχουν και οι διοικητικοί σύμβουλοι, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης, που δέχτηκαν ή ανέχτηκαν τη δημαγωγία χωρίς να την αντικρούσουν. Σε όλα αυτά η θέση της ΛΑΕ είναι ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να εξοφλούνται με την παράδοση του προϊόντος. Επίσης, θέση της είναι να υπάρχει το συνεταιριστικό κίνημα, για να βοηθά κύρια τους μικρομεσαίους αγρότες.

Η ΛΑΕ Καρδίτσας καλεί τους αγρότες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και την Ενωση και να αγωνιστούν, παίρνοντας μαζικά μέρος στους αγώνες που προγραμματίζονται από τις Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και απομονώνοντας τους δημαγωγούς τύπου Ζαρκινού. Ακόμα, καλούνται οι εργαζόμενοι στην Ενωση Καρδίτσας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Διασπαστική τακτική...

Μετά τη διασπαστική παρέμβασή τους στην πανελλαδικού χαρακτήρα αγροτική κινητοποίηση του περασμένου Νοέμβρη, οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ παρέμεναν εξαφανισμένες. Απέφυγαν να βγάλουν ακόμα και ανακοίνωση συμπαράστασης στους αγροτοκτηνοτρόφους, που, το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιούν μεγάλα συλλαλητήρια ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Πολύ χειρότερα, που οι ηγεσίες αυτές, μετά τα "συχαρίκια" που εισέπραξαν από τον πρώην υπουργό Γεωργίας Θ. Στάθη για τις διασπαστικές υπηρεσίες τους, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους αγρότες πως, τάχα, κάτι γίνεται, ώστε να μη συνεχίσουν τους αγώνες.

Οι υποταγμένες αυτές ηγεσίες, καθώς διαπιστώνουν, τώρα, πως "το ποτάμι δε γυρίζει πίσω" και δεν μπορούν να ματαιώσουν τις νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, επιχειρούν, ξανά, να τις πλαγιοκοπήσουν... Ετσι, έσπευσαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των αγωνιστικών οργανώσεων της Θεσσαλίας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και, μια μέρα πριν, χωρίς να συνεδριάσουν οι διοικήσεις τους, κάποιοι αποφάσισαν και ανακοίνωσαν πανελλαδικά συλλαλητήρια για τις 8 Μάρτη.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση πάρθηκε από ένα στενό κύκλο κομματικών στελεχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις διοικήσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ για να προλάβουν... τις αγωνιστικές ομοσπονδίες, από τις οποίες ούτε καν ζήτησαν γνώμη! Ουσιαστικά, επιχειρούν να ξαναμπούν "σφήνα" στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με στόχο να "εκτρέψουν" τον αγώνα των αγροτών σε "μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων".

Ομως, καθώς η ...φάρσα επαναλαμβάνεται, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι, και τούτη τη φορά, οι αγρότες θα "γυρίσουν την πλάτη" τους στις υποταγμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων. Με επικεφαλής τις πραγματικές, κατά τόπους, αγωνιστικές οργανώσεις τους, θα κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, για να παρθούν, αμέσως, μέτρα που να στηρίζουν το αγροτικό εισόδημα και την αγροτική παραγωγή. Εχουν, τώρα, την εμπειρία να ξεχωρίζουν τους πραγματικούς εκπροσώπους τους, των αγωνιστικών αγροτικών οργανώσεων, γύρω από τις οποίες συσπειρώνονται. Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες "εκδηλώσεις αντιπερισπασμού", που επιχείρησαν να οργανώσουν στη Θράκη και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζεύτηκαν μερικές δεκάδες "ημέτεροι"... Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι οι αγρότες θα απομονώσουν τους συμβιβασμένους των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και θα προχωρήσουν μπροστά...

Γ. Ζ.

Επιμένουν αγωνιστικά οι κτηνοτρόφοι

Δυναμικό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων της Πιερίας χτες στην Κατερίνη, παρά τις προκλήσεις της Αστυνομίας. Σήμερα σειρά έχει η Αργολίδα και αύριο ο Εβρος

Κλιμακώνεται ο αγώνας των κτηνοτρόφων ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Χτες οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία στην Κατερίνη, ενώ σήμερα η σκυτάλη του αγώνα περνάει στους κτηνοτρόφους της Αργολίδας και αύριο στους κτηνοτρόφους του Εβρου, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό του Επαρχείου στο Διδυμότειχο.

Χτες, από το πρωί οι κτηνοτρόφοι του Νομού Πιερίας συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομαρχία, αλλά στη διάρκεια του συλλαλητηρίου τους ήρθαν αντιμέτωποι με προκλήσεις της Αστυνομίας. Παρά το κλίμα τρομοκράτησης, οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας διαδήλωσαν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στην καταστροφική για την κτηνοτροφία πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα των αντικτηνοτροφικών μέτρων της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών. Επίσης, διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, συντονισμένοι με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα. Σε ένδειξη αγανάκτησης άδειασαν στο δρόμο και στα σκαλοπάτια έξω από τη Νομαρχία εκατοντάδες κιλά γάλα. Στην προσπάθειά τους να μπουν μέσα στη Νομαρχία απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία συμπλοκής. Ακολούθησαν προπηλακισμοί και η κατάσταση οξύνθηκε, χωρίς όμως να γίνουν συλλήψεις. Μετά από ώρα και αφού ηρέμησαν τα πνεύματα, αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον νομάρχη, στον οποίο και έθεσε τα αιτήματά τους. Ο νομάρχης Πιερίας εξέφρασε απλά την κατανόησή του και δήλωσε πως θα μεταφέρει τα αιτήματά τους παραπέρα...

Στο "πόδι" Αργολίδα και Εβρος

Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα στις 11 πμ, στην πλατεία Αγίου Πέτρου στο Αργος, οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των κτηνοτρόφων Αργολίδας, συνεχίζοντας τον αγώνα επιβίωσης, που δίνει το τελευταίο διάστημα ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας.

Αύριο, επίσης, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών του Διδυμότειχου και της Ορεστιάδας προχωρούν σε συμβολική κατάληψη του Επαρχείου στο Διδυμότειχο στις 10 το πρωί, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΣΕΑ καλεί τους κτηνοτρόφους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με πιο δυναμικές μορφές, σε συντονισμό πάντα με τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς όλης της χώρας, γιατί "η υπόθεση της σωτηρίας της κτηνοτροφίας είναι στα χέρια τους". Επίσης, σημειώνει ότι "η κτηνοτροφία μπορεί να σωθεί και να αναπτυχθεί μόνο με την εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής, που θα έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ". Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή κάνει έκκληση προς όλους του μαζικούς φορείς του νομού να συμπαρασταθούν ενεργά στον αγώνα τους, γιατί η καταστροφή της κτηνοτροφίας θα έχει επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία του νομού, αλλά και της χώρας.

ΛΕΖΕΝΤΑ

Στην Πιερία αντήχησε χτες η φωνή διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων

ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Κινδυνεύει δάσος στο Πωγώνι

Το δικό τους αγώνα, για να σώσουν από την καταστροφή το πανέμορφο δάσος που περιβάλλει το χωριό Κρυονέρι στο Πωγώνι Ιωαννίνων, δίνουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοί του, καθώς και η Αδελφότητα Κρυονεριτών στην Αθήνα.

Το δάσος Κρυονερίου, έκτασης 6.000 στρεμμάτων, εξακολουθεί να είναι μέχρι σήμερα κατά τα 3/4 τσιφλίκι των κληρονόμων των αδελφών Μέντζου, "βάσει τίτλων", οι οποίοι αποκτήθηκαν κατά την περίοδο της... Τουρκοκρατίας και αποτελούν τη "μαγιά" για τη σαρωτική υλοτόμηση, που επιδιώκουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του. Το θέμα αυτό ξαναέρχεται δραματικά στην επικαιρότητα, αφού σήμερα εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικράτειας η αίτηση των κληρονόμων των αδελφών Μέντζου, για ακύρωση απόφασης(416/ 8.2.1994) του νομάρχη Ιωαννίνων και του υπουργού Γεωργίας, με την οποία ανακλήθηκε η διαχειριστική μελέτη υλοτόμησης του δάσους Κρυονερίου.

Οι Κρυονερίτες, πάντως, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον πολύχρονο αγώνα τους για την προστασία και διάσωση του δάσους - στολίδι, για το χωριό τους - και ζητούν να αρθεί το άδικο ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει. Ακόμα επισημαίνουν πως αν τελικά δοθεί το δικαίωμα στους κληρονόμους των αδελφών Μέντζου να υλοποιήσουν το διαχειριστικό σχέδιο υλοτόμησης, που κρίνεται στο ΣτΕ, τότε θα δημιουργηθούν μια σειρά από προβλήματα στην Κοινότητα Κρυονερίου (βοσκοί κτλ. ) και θα ανοίξει ο δρόμος για μια χωρίς προηγούμενο περιβαλλοντική καταστροφή, αφού θα πρυτανεύσουν μόνο οι νόμοι του κέρδους.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Απεργίες υπαλλήλων από 1η του Μάρτη

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από την 1η του Μάρτη οι υπάλληλοι του Οργανισμού Βάμβακος, συνεχίζοντας τον αγώνα που ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Οργανισμού Βάμβακος, μπρος στη συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης, αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τα μέλη του να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Παρασκευή 1η του Μάρτη και σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τη Δευτέρα 4 του Μάρτη. Με την ανακοίνωση της νέας απεργίας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος άρχισε τους εκβιασμούς στους έκτακτους υπαλλήλους για να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός και στην ίδια κατεύθυνση επιδιώκει τη χρησιμοποίηση γεωπόνων του υπουργείου Γεωργίας. Πάντως, η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των υπαλλήλων - που δεν πληρώνονται ούτε τα οδοιπορικά - αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους βαμβακοπαραγωγούς δεν πούλησαν ακόμα την παραγωγή τους, δεδομένου ότι η παράδοση σύσπορου βαμβακιού μπορεί να γίνει μέχρι τις 15 του Μάρτη, αλλά και στην έξοδο εκκοκκισμένου βαμβακιού από τα εκκοκκιστήρια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ