ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι δρόμοι θα γεμίσουν σήμερα με απεργούς - διαδηλωτές

Απεργούν 5 Εργατικά Κέντρα και δεκάδες σωματεία. Κλείνουν μαγαζιά στη Λάρισα, δυναμικό «παρών» ετοιμάζουν αγρότες και φοιτητές

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις πέρυσι στη Λάρισα

DIMITRIS KASTANARAS

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις πέρυσι στη Λάρισα
Εναν χρόνο μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλίας ετοιμάζονται να βροντοφωνάξουν ξανά «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», «Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί!».

Οι αποφάσεις των 5 Εργατικών Κέντρων, δεκάδων εργατικών σωματείων, αλλά και το κλίμα που συναντάνε οι συνδικαλιστές κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους, δείχνουν ότι η θλίψη και η οργή που υπάρχουν σε πλατιές μάζες εργαζομένων συνυπάρχουν με τη διάθεση να απεργήσουν, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και για τα «Τέμπη» που τσακίζουν συνολικά τις ζωές των εργαζομένων.

Τη μαζική συμμετοχή ενισχύουν οι αποφάσεις συλλόγων αυτοαπασχολούμενων. Μάλιστα, στη Λάρισα θα παραμείνουν για 3 ώρες κλειστά τα καταστήματα εστίασης, μετά από απόφαση του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης. Κλειστά για 3 ώρες θα παραμείνουν και τα φαρμακεία σε Λάρισα και Μαγνησία.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις θα συμμετάσχουν οι αγρότες της περιοχής με τρακτέρ.

Δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι φοιτητές, μιας και 20 φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής, και οι μαθητές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί οι ζωές μας δεν είναι κόστος!

Η συγκινητική τοιχογραφία στο σημείο του δυστυχήματος
Η συγκινητική τοιχογραφία στο σημείο του δυστυχήματος
Στον «Ριζοσπάστη» μίλησε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, σημειώνοντας: «Μέσα από τις συζητήσεις με εργαζόμενους, στα πηγαδάκια, στο σχόλασμα των βαρδιών, από τις συσκέψεις και τις συνελεύσεις που έχουν οργανώσει τα σωματεία, έρχεται πως η οργή για το έγκλημα αυτό δεν έχει "ξεθυμάνει". Γιατί εδώ στην πόλη μας το σύνθημα αυτό που βροντοφωνάξαμε τότε "Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" το φωνάξαμε ξανά και ξανά. Οταν οι φλόγες το καλοκαίρι περνούσαν δίπλα από τα σπίτια μας και τους χώρους δουλειάς μας. Οταν από τις πλημμύρες λαχτάρησαν συνάδελφοι να φτάσουν σπίτι τους για να μείνουν ανοιχτά τα ταμεία των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ. Οταν εγκλωβίστηκαν συνάδελφοι μέσα στα εργοστάσια που δούλευαν. Το σύνθημα αυτό βροντοφωνάξαμε και όταν 8 συνάδελφοί μας έφυγαν για τη δουλειά και δεν ξαναγύρισαν σπίτι τους γιατί τα μέτρα προστασίας της ζωής μας αποτελούν κόστος για τους εργοδότες».

Συγκινητική τοιχογραφία: Οι 57 φιγούρες και η δικαίωση στον αγώνα

Στο μεταξύ, στον τόπο του δυστυχήματος δεσπόζει από το περασμένο Σάββατο η τοιχογραφία που έγινε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε συνεργασία με το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το έργο αποτυπώθηκε από ομάδα τοπικών καλλιτεχνών που αποτελούνταν από τους Εύα Βασδέκη, Νίκος Γούλιο, Κίμωνα Διαμαντή, Μαρία - Ελένη Θαλασσινού, Θανάση Καραμπάλιο, Στράτο Μπόμπολο.

Ο Θανάσης Καραμπάλιος, που έκανε και το σχέδιο, μας λέει: «Οταν πήγα πριν από έναν μήνα στο μέρος που έγινε το δυστύχημα ήταν μια μέρα συννεφιασμένη και πήγαινε να βρέξει. Το μέρος είχε φωτογραφίες ξεθωριασμένες, έβλεπες τριγύρω τα σημάδια από τις πλημμύρες. Σου έδινε την αίσθηση του στοιχειωμένου. Το έχουν αυτό τα Τέμπη: Τα παιδιά από το Μακρυχώρι, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, τα άλλα λιγότερο γνωστά ατυχήματα που τα εικονοστάσια μας υπενθυμίζουν. Και τώρα στο ίδιο μέρος 57 άνθρωποι, νέοι στην πλειοψηφία τους, δολοφονήθηκαν. Θα μπορούσε να πει κάποιος το μέρος είναι καταραμένο... Ομως είναι έτσι; Το κοινό στοιχείο σε όλα τα ατυχήματα ήταν ένα. Δεν πάρθηκαν τα σωστά μέτρα ασφαλείας. Γιατί τα μέτρα αυτά "κοστίζουν". Το θέμα είναι να μειωθεί το κόστος για να βγάλουμε ακόμα πιο πολλά κέρδη. Ετσι κατέληξα στο προσχέδιο που συλλογικά το συζητήσαμε και φτιάξαμε. Δεν ήθελα καμία σύγκρουση τρένων να απεικονιστεί. Φτιάξαμε 57 φιγούρες που μοιάζουν με πνεύματα, που περιμένουν δικαιοσύνη και ανάμεσά τους ένα τρένο να τρέχει προς το μέλλον αδιαφορώντας για τα πάντα εκτός από το κέρδος».

Η Εύα Βασδέκη προσθέτει: «Παρατηρώντας στο τέλος την τοιχογραφία, πρόσεξα ότι τα πρόσωπα έχουν πάρει την έκφραση της απορίας, το "γιατί;" και την έκφραση της θλίψης, τόσο νέοι και τόσο άδικα! Τα χρώματα δεν είναι τυχαία. Το σκούρο γκρι σαν καμμένη γη, το κόκκινο που συμβολίζει τη ζωντανή πληγή και το άσπρο, το χρώμα της αθωότητας και της αγνότητας».

Η Μαρία - Ελένη Θαλασσινού λέει για τη συμμετοχή της στην προσπάθεια: «Η Τέχνη γεννήθηκε για να αποτυπώνει τους αγώνες για τη ζωή, δεν έχει ανάγκη το κέρδος, γίνεται ένα με τον πόνο, την οργή, την αναζήτηση, την αλλαγή, τη δικαίωση. Δικαίωση για το έγκλημα στα Τέμπη. Γροθιά στο στομάχι των ισχυρών».

Αντίστοιχα ο Στράτος Μπόμπολος προσθέτει: «Χρέος μας ως κοινωνία είναι να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους με όποιο μέσο, τρόπο ή κόστος χρειαστεί».


Κλίμα ξεσηκωμού και στη Θεσσαλονίκη από εργαζόμενους και νεολαία

Μέχρι την τελευταία ώρα τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τη δράση για την επιτυχία της σημερινής απεργίας, που αναμένεται να στείλει δυνατό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, που έχει μετατρέψει τη ζωή των εργαζομένων σε μια καθημερινή μάχη για την επιβίωση, μέσα στις συμπληγάδες της ακρίβειας, των μισθών πείνας, της έντασης της εκμετάλλευσης, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Ολα τα μηνύματα από τις καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις δείχνουν ότι ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία ετοιμάζονται να συμμετέχουν μαζικά τόσο στην πρωινή απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, όσο και στο απογευματινό συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 7 μ.μ. μπροστά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Για να διαδηλώσουν μαζικά ότι μία είναι η απάντηση στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και δίνεται με το σύνθημα «στον δρόμο του αγώνα κερδίζει η ζωή».

Προσυγκεντρώσεις για το μεγάλο απεργιακό ποτάμι

Τα σωματεία προετοιμάζουν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας και παράλληλα οργανώνουν προσυγκεντρώσεις στα εξής σημεία:

Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων.

Συμβολή Βενιζέλου - Ερμού: Σωματεία στους κλάδους των Κατασκευών, των Μεταφορών, των Τροφίμων, της Χημικής Βιομηχανίας, της Ενέργειας και λοιπά σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών, ΟΓΕ.

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι γονέων.

Το ΣΕΤΕΠΕ επίσης οργανώνει προσυγκέντρωση στις 9.45 π.μ., στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως με Αριστοτέλους. Οι διανομείς καλούν σε προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. στην Τούμπα, Απόλλωνος 26, στο σημείο που σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβρη ο συνάδελφός τους από τη «Wolt».

Το ΣΕΤΗΠ οργανώνει προσυγκεντρώσεις στις 7.30 π.μ., μπροστά από την «Teleperformance» (26ης Οκτωβρίου 43) και την ίδια ώρα μπροστά από την «TaskUs» (Κωλέττη 25). Επίσης στις 9.30 π.μ. μπροστά από τον ΟΤΕ (Κ. Ντηλ με Ερμού).

Απεργούν όλοι!

Στη Θεσσαλονίκη καλύπτεται να απεργήσει το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις απεργιακές αποφάσεις που έχουν πάρει Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία. Στη μεγάλη λίστα προστέθηκαν το ΕΚΘ, που προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας από τις 9.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ. και το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ που αποφάσισε 24ωρη απεργία, συντονίζοντας τον βηματισμό του κάτω από το αίτημα το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί, να αποδοθούν οι ευθύνες και να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια στη συγκοινωνία, συνολικά στις μεταφορές.

Οι εργαζόμενοι στον Σιδηρόδρομο, που θρηνούν συναδέλφους τους, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή τους.

Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, συσπειρωμένοι στο ΣΕΤΕΠΕ και στο σωματείο της «e-food», δίνουν παράλληλα τη μάχη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς. Και σε ορισμένες περιπτώσεις κερδίζουν, όπως π.χ. οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο «Νικόπολις», που με την παρέμβαση του ΣΕΤΕΠΕ πήραν τα δεδουλευμένα τους, οι ζαχαροπλάστες των «Plaisir», που οργανώθηκαν για να δοθούν δεδουλευμένα κι ενώ η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή της. Οι καμαριέρες του ΜΕΤ, οι εργαζόμενοι στον «Τερκενλή», οι εργαζόμενοι σε μικρομάγαζα, οι συνάδελφοί τους που κινδύνεψαν να χάσουν το σπίτι τους από τα funds.

Οι εργαζόμενοι σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, μαζί με το ΣΕΤΗΠ και τα επιχειρησιακά τους σωματεία, συνεχίζουν τον αγώνα στην «TaskUs» και στο EKETA, για να ανακληθούν απολύσεις εργαζομένων, για καλύτερους μισθούς, καλύτερους όρους εργασίας. Στην «Teleperformance» διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις αορίστου χρόνου, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αλλά και σε μεγάλους χώρους πληροφορικής οι εργαζόμενοι οργανώνονται και διεκδικούν επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης δίνει παράλληλα τη μάχη για την απεργία και τις αρχαιρεσίες που θα ξεκινήσουν την επόμενη μέρα της απεργίας, στις 29 Φλεβάρη, και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 10 Μάρτη.

Στα νοσοκομεία συνεχίζεται ο αγώνας για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας. Μετά από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των σωματείων της Υγείας με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα Συμβασιούχων σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας το επόμενο διάστημα και η δημιουργία ενός συντονιστικού για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα των συμβασιούχων, που συνεχίζεται με τη σημερινή απεργία και την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων στις αρχές Μαρτίου.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, μέσα από τους φορείς τους, συλλογικά στέλνουν μήνυμα ότι το «Οχι άλλα Τέμπη» σημαίνει ότι δεν θα επιτρέψουν οι ζωές των παιδιών, η ποιοτική και πολύπλευρη μόρφωση σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία να μετριούνται σαν κόστος.

Μαχητικό «παρών» προετοιμάζονται να δώσουν και οι φοιτητές συγκροτημένα με τους Συλλόγους τους, δυναμώνοντας παράλληλα τον αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ