ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Ονοματολογίας συνέχεια, σε ευρωενωσιακό φόντο

Από τη συνάντηση Γιούνκερ - Βούτσιτς. Η περιοδεία του προέδρου της Κομισιόν στα Δ. Βαλκάνια ολοκληρώνεται αύριο, με τη Σύνοδο των ηγετών της περιοχής στη Σόφια

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Γιούνκερ - Βούτσιτς. Η περιοδεία του προέδρου της Κομισιόν στα Δ. Βαλκάνια ολοκληρώνεται αύριο, με τη Σύνοδο των ηγετών της περιοχής στη Σόφια
«Η "Μακεδονία" είναι έτοιμη να κάνει μια αλλαγή στο όνομά της, αλλά δεν θα είναι πολύ μεγάλη γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε χτες στο «Ρόιτερς» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μετά τη Σύνοδο «επενδυτών» για τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, προκειμένου να δρομολογηθούν επιχειρηματικά σχέδια για την περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι «είναι ζήτημα αν όντως χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα» της ΠΓΔΜ ώστε να απαλειφθούν αλυτρωτικά στοιχεία.

Αύριο η Σύνοδος των ηγετών των Δ. Βαλκανίων

Την ίδια ώρα, για αύριο προγραμματίζεται Σύνοδος των ηγετών των 6 χωρών της Δυτικής Βαλκανικής στη Σόφια, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που ολοκληρώνει την περιοδεία του στις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, καλώντας τις, στο φόντο και της πρόσφατα δημοσιοποιημένης Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή, να «τρέξουν» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και να λύσουν μεταξύ τους διαφορές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξή τους στην ΕΕ.

Στις κοινές δηλώσεις του, εξάλλου, στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Γιούνκερ απηύθυνε ουσιαστικά προειδοποίηση ότι το 2025 (οπότε προγραμματίζεται να ενταχθούν Σερβία και Μαυροβούνιο) δεν αποτελεί δέσμευση ότι θα ενταχθούν, αλλά «προοπτική»: «Κάθε χώρα θα εκτιμηθεί ξεχωριστά και ανάλογα με την πρόοδο που έκανε, θα προωθηθεί. Η Σερβία, μέχρι στιγμής, είναι η υποψήφια χώρα που έκανε τη μεγαλύτερη πρόοδο. Η ημερομηνία 2025 δεν αποτελεί καμία δέσμευση από την πλευρά της ΕΕ, αλλά προοπτική και αν διαπιστωθεί ότι μία χώρα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις, θα επιβραβευθεί». Εβαλε, δε, στο Βελιγράδι ως όρο για ένταξη στην ΕΕ την επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου, βασικά την αναγνώρισή του από τη Σερβία, με ένα «νομικά δεσμευτικό κείμενο» που θα διαπραγματευτούν και θα υπογράψουν οι δύο πλευρές.

Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετέβη για σύντομη επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Σερβία «είναι έτοιμη για λύση που θα βρεθεί όταν και οι δύο πλευρές χάσουν κάτι».

Στη δραστηριότητα και τις τοποθετήσεις άλλων παραγόντων, μετά την προαναφερόμενη Σύνοδο του Λονδίνου, ο Ζάεφ συναντήθηκε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπ. Τζόνσον, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την «ισχυρή δέσμευσή» τους στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Αποχώρησαν οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής

Κατήγγειλαν τη δολοφονική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» και ζήτησαν αναβολή της χτεσινής δικασίμου, κάτι που απέρριψε η πρόεδρος του δικαστηρίου

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με δηλώσεις των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής (της οικογένειας Φύσσα, των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγυπτίων αλιεργατών) με τις οποίες κατήγγειλαν τη δολοφονική επίθεση στο στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά και το σοβαρό τραυματισμό της συναδέλφου τους, συνηγόρου της Πολιτικής Αγωγής, Ελευθερίας Τομπατζόγλου, και ζήτησαν για το λόγο αυτό την αναβολή της χτεσινής δικασίμου. Ανέφεραν επίσης και τη σχετική ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε ολόκληρες τις δηλώσεις, δεν δέχτηκε όμως να τις καταχωρίσει στα πρακτικά, ενώ απέρριψε και το αίτημά τους να διακόψει το δικαστήριο για την επόμενη δικάσιμο. Μετά από αυτό, σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή αποχώρησε σε ένδειξη έντονης αποδοκιμασίας για το σοβαρό τραυματισμό της συναδέλφου τους από την οργανωμένη εγκληματική επίθεση των χρυσαυγιτών, αλλά και αλληλεγγύης προς αυτήν, ενώ το δικαστήριο συνέχισε τη διαδικασία της ανάγνωσης των εγγράφων.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ιδιαίτερα προκλητικοί για μια ακόμη φορά ήταν οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών απέναντι στην μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία ήταν παρούσα στη δίκη.

Οι δηλώσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής

Η δήλωση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που αναγνώστηκε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναφέρει:

«Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ καταγγέλλουμε την οργανωμένη εγκληματική επίθεση των χρυσαυγιτών στο χώρο "Φαβέλα" στον Πειραιά, από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων σοβαρά στο κεφάλι η συνάδελφος Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα.

Σημειώνουμε ότι είναι η δεύτερη, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, βίαιη επίθεση της Χρυσής Αυγής, με θύμα συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη συγκεκριμένη δίκη, γεγονός που προσδίδει σε αυτές - μεταξύ άλλων - χαρακτηριστικά στοχοποίησης.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές έχουν σοβαρές ευθύνες για τη συνεχιζόμενη ανενόχλητη εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών συμμοριών.

Απαιτούμε την άμεση σύλληψη και τιμωρία των δραστών της επίθεσης.

Καλούμε τους συναδέλφους, το λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιες επιθέσεις και να απομονώσουν αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και τη συνεχιζόμενη εγκληματική δράση της».

Η δήλωση των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επανεμφάνιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, που «επιβεβαιώνει τον διαρκή εγκληματικό χαρακτήρα της ναζιστικής συμμορίας, που παραμένει αναλλοίωτος από την ίδρυσή της και αναδεικνύεται καθημερινά στο ακροατήριο του δικαστηρίου τα τελευταία τρία χρόνια». «Η δολοφονική επίθεση σε βάρος της Ελευθερίας Τομπατζόγλου είναι επίθεση της οργάνωσης και απέναντι στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα, την οποία και εκπροσωπεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η δήλωση των δικηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών αναφέρει, μεταξύ άλλων, για την επίθεση στη «Φαβέλα», ότι «θυμίζει έντονα τη δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών στο στέκι "Αντίπνοια"». «Μεσούσης της δίκης της, που αναδεικνύει σωρεία αδιάσειστων στοιχείων για την πολύχρονη και μεθοδευμένη εγκληματική της δομή και δράση, η ναζιστική ΧΑ (...) βρίσκει το θράσος να περνά ξανά σε δολοφονικές επιθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΝΟVARTIS»
Στη Βουλή μεταφέρεται και πάλι ο καβγάς

Στη Βουλή μεταφέρεται και πάλι ο δικομματικός καβγάς για την υπόθεση «Novartis», καθώς χτες η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας, Π. Κουρουμπλή, του σημερινού υπουργού Υγείας Ανδρ. Ξανθού και του αναπληρωτή του Π. Πολάκη.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η πρόταση της ΝΔ κατατίθεται «προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της απιστίας», επειδή όσον αφορά τον Π. Κουρουμπλή, από τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προέκυψε ότι πρέπει να διερευνηθεί και η μη τιμολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης «για το έτος 2015 από τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον οποίο η εισαγγελέας φωτογραφίζει μεν, αλλά παραδόξως δεν κατονομάζει».

Η κυβέρνηση αντέδρασε κάνοντας λόγο για πλήρη σύγχυση και πανικό της ΝΔ. Οτι με την πρότασή της «μετέτρεψε την υπερασπιστική γραμμή των αντιπερισπασμών σε κωμωδία».

Εξάλλου, μετά την προχτεσινή ανακοίνωση των πέντε δικαστών, εκ των οποίων οι δύο είναι μέλη του ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και έχουν ταχθεί υπέρ της παραμονής της υπόθεσης «Novartis» στους ανακριτές Διαφθοράς, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων απαντά με ανακοίνωση με τίτλο «Συντονισμένες επιθέσεις με φανερούς σκοπούς».

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει «ένα κρεσέντο προκλητικότητας και θράσους», αναφέροντας για τους «πέντε» ότι «στράφηκαν άλλη μια φορά εναντίον της Ενωσης και των 3.000 Δικαστών και Εισαγγελέων που αυτή εκφράζει». Σημειώνει, επίσης, ότι «σύσσωμη η μειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης, χωρισμένη σε δύο υποομάδες, αποτελεί τον κορμό της ομάδας της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Θάνου», ενώ τους αποδίδει ενέργειες που καταδεικνύουν ότι «η πιο πάνω ομάδα θυσίασε και θυσιάζει δικαιώματα των συναδέλφων της για να ταυτιστεί πλήρως με τις κυβερνητικές θέσεις». Αίσθηση επίσης προκαλεί η αναφορά ότι μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης, διαπιστώθηκε «ότι χωρίς αποφάσεις του ΔΣ η Ενωσή μας ελάμβανε δωρεές από διάφορες τράπεζες, με πρωτοβουλίες της συγκεκριμένης ομάδας» όπως και «χορηγίες από επιχειρηματίες για διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών».

Σημειωτέον ότι οι πέντε δικαστές στην προχτεσινή ανακοίνωσή τους ανέφεραν για μέλη του προεδρείου της ΕΔΕ ότι «εμπλέκονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις διευκολύνοντας συγκεκριμένη πολιτική πλευρά και θέτουν σε αμφισβήτηση το κύρος και την αξιοπιστία της Ενωσης και της Δικαιοσύνης».

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης

Την παραίτησή του «για λόγους ευθιξίας» υπέβαλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, μια μέρα μετά την παραίτηση - αποπομπή της συζύγου του, Ράνιας Αντωνοπούλου, έπειτα από το θέμα που προέκυψε με την είσπραξη επιδόματος ενοικίου. Ετσι, θεωρείται σχεδόν βέβαιος από πολλούς ο ανασχηματισμός, με ερωτήματα μόνο ως προς το εύρος του.

Χρήση του σχετικού νόμου περί επιδόματος ενοικίου είχαν κάνει κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης. Ο σημερινός υφυπουργός Παιδείας Κ. Φωτάκης δήλωσε πως αν και του εγκρίθηκε επίδομα ενοικίου, εντούτοις ουδέποτε το εισέπραξε, ενώ ο Π. Σγουρίδης δήλωσε ότι εισέπραξε μόλις 350 ευρώ.

Ο Δ. Μάρδας δήλωσε ότι ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φλεβάρη έως τον Αύγουστο 2015, έλαβε την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, «την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω».

Κατέθεσε ο Τούρκος αξιωματικός

Ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, απάντησε χτες σε ερωτήσεις του δικαστηρίου ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου έχει χορηγηθεί μεν άσυλο, αλλά μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης έχει παγώσει η απόφαση χορήγησης. Ο Τούρκος αξιωματικός κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα, ότι το ελικόπτερο ήταν μεταφοράς τραυματιών και ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή τραυματιών.

Στη ΝΔ η Κ. Μάρκου

Στο φόντο αναδιατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΔ η εκλεγμένη με το Ποτάμι, παλαιότερα με τη ΔΗΜΑΡ, και μετά «ανεξάρτητη» βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου, «συστρατεύεται με τη ΝΔ, προκειμένου να συμβάλει στον αγώνα για την ανόρθωση του τόπου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ