Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Ονοματολογίας συνέχεια, σε ευρωενωσιακό φόντο

Από τη συνάντηση Γιούνκερ - Βούτσιτς. Η περιοδεία του προέδρου της Κομισιόν στα Δ. Βαλκάνια ολοκληρώνεται αύριο, με τη Σύνοδο των ηγετών της περιοχής στη Σόφια

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση Γιούνκερ - Βούτσιτς. Η περιοδεία του προέδρου της Κομισιόν στα Δ. Βαλκάνια ολοκληρώνεται αύριο, με τη Σύνοδο των ηγετών της περιοχής στη Σόφια
«Η "Μακεδονία" είναι έτοιμη να κάνει μια αλλαγή στο όνομά της, αλλά δεν θα είναι πολύ μεγάλη γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε χτες στο «Ρόιτερς» ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μετά τη Σύνοδο «επενδυτών» για τις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία, Κόσσοβο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο), που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, προκειμένου να δρομολογηθούν επιχειρηματικά σχέδια για την περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι «είναι ζήτημα αν όντως χρειάζονται αλλαγές στο Σύνταγμα» της ΠΓΔΜ ώστε να απαλειφθούν αλυτρωτικά στοιχεία.

Αύριο η Σύνοδος των ηγετών των Δ. Βαλκανίων

Την ίδια ώρα, για αύριο προγραμματίζεται Σύνοδος των ηγετών των 6 χωρών της Δυτικής Βαλκανικής στη Σόφια, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που ολοκληρώνει την περιοδεία του στις πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, καλώντας τις, στο φόντο και της πρόσφατα δημοσιοποιημένης Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή, να «τρέξουν» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και να λύσουν μεταξύ τους διαφορές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένταξή τους στην ΕΕ.

Στις κοινές δηλώσεις του, εξάλλου, στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Γιούνκερ απηύθυνε ουσιαστικά προειδοποίηση ότι το 2025 (οπότε προγραμματίζεται να ενταχθούν Σερβία και Μαυροβούνιο) δεν αποτελεί δέσμευση ότι θα ενταχθούν, αλλά «προοπτική»: «Κάθε χώρα θα εκτιμηθεί ξεχωριστά και ανάλογα με την πρόοδο που έκανε, θα προωθηθεί. Η Σερβία, μέχρι στιγμής, είναι η υποψήφια χώρα που έκανε τη μεγαλύτερη πρόοδο. Η ημερομηνία 2025 δεν αποτελεί καμία δέσμευση από την πλευρά της ΕΕ, αλλά προοπτική και αν διαπιστωθεί ότι μία χώρα εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις, θα επιβραβευθεί». Εβαλε, δε, στο Βελιγράδι ως όρο για ένταξη στην ΕΕ την επίλυση του ζητήματος του Κοσσόβου, βασικά την αναγνώρισή του από τη Σερβία, με ένα «νομικά δεσμευτικό κείμενο» που θα διαπραγματευτούν και θα υπογράψουν οι δύο πλευρές.

Χτες, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετέβη για σύντομη επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Σερβία «είναι έτοιμη για λύση που θα βρεθεί όταν και οι δύο πλευρές χάσουν κάτι».

Στη δραστηριότητα και τις τοποθετήσεις άλλων παραγόντων, μετά την προαναφερόμενη Σύνοδο του Λονδίνου, ο Ζάεφ συναντήθηκε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπ. Τζόνσον, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την «ισχυρή δέσμευσή» τους στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org